Gå til innhold
Hundesonen.no

Er du en vegetarianer?


Iago

Recommended Posts

Jeg sluttet å spise kjøtt i protest mot industrialisert dyrehold da jeg var idealistisk 16-åring. Begynte å spise kjøtt igjen etter et års tid. Ikke fordi jeg hadde lyst på kjøtt, men bl.a fordi jeg begynte på folkehøyskole og ville ikke ha spesialbehandling. Men et par år senere delte jeg leilighet med en venninne som var vegetarianer, og da ble det til at jeg kuttet ut kjøtt igjen. Det var egentlig ingen beslutning jeg tok. Det bare ble mye veggismat og etter en stund hadde jeg ikke lyst på kjøtt lenger. Og siden har jeg ikke spist kjøtt. Det har vel gått ca 15 år nå. Oppfatter det ikke som noen form for oppofrelse. Jeg har omtrent like lyst til å spise kjøtt som jeg har lyst til å spise viskelær. Men jeg har hele veien spist egg- og melkeprodukter. Ja, jeg vet at det også gjerne innebærer industrielt dyrehold, men i en kultur som vår blir det - ikke umulig, men veldig krevende - å skulle leve helt uten animalske produkter. Jeg har forsåvidt ikke noe i mot at man spiser dyr, men det er kjøttproduksjonen og omfanget av den som jeg har litt vanskelig for å svelge (no pun intended). Men jeg må innrømme at den idealistiske gløden kanskje ikke lenger er like sterk som da jeg var 16 :) . De senere årene har jeg også begynt å spise fisk. Mest av praktiske grunner. Det gjør det bl.a litt lettere for folk når man blir bedt bort på middag. Har også vurdert å prøve å spise kjøtt i sosiale sammenhenger, men jeg har ikke helt klart å begynne med det. Klarer liksom ikke å betrakte kjøtt som noe spiselig.

Når det gjelder smak, syns jeg at mat ble bedre da jeg sluttet å spise kjøtt. Med krydder, urter og sauser er det mye grønt som blir skikkelig snadder :) Det er mye å variere med: Indiske karrisauser, italienske pastasauser, franske provenceurter, gresk tzatziki, mexicansk chili, guacamole osv. osv... Selv om man ikke spiser kjøtt, er det mye man kan spise utover grønn salat liksom :kanin_01:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja. Jeg er en "slik ekte en", som ALDRI har smakt hverken kjøtt, fugl eller fisk. Ikke frister det heller.

(Vel... aldri blir vel litt å overdrive, da jeg ved missforståelse spiste en pølse- for så å kaste opp- når jeg gikk i barnehagen, men dog.)

Det skyldes ikke "dyrenes velferd" (selvom det absolutt er en god grunn), men det faktum at begge mine foreldre er vegetarianere og har oppdratt meg slik, og lært meg hva jeg må spise for å få et allsidig, variert og sunnt kosthold uten animalske tilsetninger.

Det finnes jo så mye godt som de fleste "kjøttetende" aldri har smakt en gang. Og der grønnsaker for de fleste er kjedelige overkokte sideretter kan de bli et rent festmåltid med den rette tilbredningen.

Det jeg tror er hovedproblemet til de som "ønsker" å bli vegetaianere men ikke får det til, er rett og slett at de ikke vet hvordan en vegetarianer skal spise for å få i seg nok næring. Kroppen starter da ganske snarlig en protest auksjon, og lysten på de rette næringsstoffene (som er lettest tilgjengelig i kjøtt) blir overveldende. Ikke så rart, kanskje?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Øh? 20% av kosten din var kjøtt da eller? Skjønner ikke helt hvordan man regner ut en prosent av veggisgrad jeg. Enten er man veggis eller så er man ikke, liksom.

(Og man er vel ikke veggis om man spiser fisk vel?)

Med tanke på at jeg hadde ett slikt :) tegn bak så var det ironisk ment. Men nei jeg er ikke veggis, men jeg begrenser spisingen av kjøtt og har heller større posjoner med grønnsaker enn med kjøtt.

Den perioden jeg spiste en meget stor overvekt med grønnsaker, spiste jeg bare kjøtt på brødmat til frokost.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg var vegetarianer i flere år, men jeg hadde store problemer med å få i meg nok næringsstoffer- selv om jeg spiste variert og tok kosttilskudd. Jeg er ikke noe kresen, hadde aldri (og har fremdeles ikke) lyst på kjøtt og fulgte "veggis-regler" til punkt og prikke for å få i meg nok, men det var altså ikke nok, og jeg slet veldig med vitaminmangel (bl.a B12) og jeg måtte bruke sprøyter for dette i flere måneder etter jeg sluttet. Synes fremdeles det er vanskelig å spise kjøtt, men jeg har innfunnet meg litt med det ...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 month later...

jeg har vært "veggis" i snart 3 år. Jeg syns det er så ekkelt å spise DØDE dyr, at jeg får ikke sagt det nok. Jeg ville gjort mye for å slippe å spise kjøtt. jeg går heller underærnet og hele pakka enn å dytte i meg DØDE dyr :P

Jeg mener hvertfall at der menneskene er i dag, i 2008 så har vi SÅ mange andre ting vi kan spise for å overleve. At vi trenger ikke lenger være rovdyr lenger.... som om vi levde 2000BC Min mening... jeg ser ikke ned på folk som spiser kjøtt. men jeg vil ALDRI gjøre det igjen selv :P jeg har heller aldir vært glad i kjøtt. jeg har aldri taklet kjøtt med bein trevler, skinn osv... ågud så glad ej ger for at jeg fikk øynene opp om dette :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hehe, satt igjen med følelsen av at å spise LEVENDE dyr var greit her nå.... Sorry, greide ikke å la være! :P

Jeg skulle gjerne vært vegetarianer (jeg mener faktisk at det å spise kjøtt i sånne mengder som folk flest gjør er veldig lite helsefremmende!), men jeg vet absolutt ikke hvordan jeg skulle greid å bli det, aner ikke hvordan jeg skulle balansert maten og fått i meg det jeg trenger. Fra naturens side er jeg utstyrt med stor yuuuuch-faktor for fett og ting med bein og skinn og fett og trevler så det er ikke veldig mye kjøtt jeg virkelig nyter uansett. Men liker virkelig IKKE å lage mat, og mitt inntrykk er vel at vegetarmat tar mye lengre tid å lage enn ting med kjøtt.... Vil gjerne ha motargumenter her! :P Dessuten liker jeg ikke tomat og paprika... og så godt som ALLE vegetaroppskrifter inneholder dette. Tomat er sikker sunt og inneholder sikkert mye lure ting, men jeg synes det smaker emment og ødelagt vann...

Bodde sammen med en vegetarianer da jeg gikk på skole og hun spiste mye gøy, men MYE tomat...

Edit: så at jeg har skrevet "fett" to ganger her oppe så så viktig var det! :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hehe, satt igjen med følelsen av at å spise LEVENDE dyr var greit her nå.... Sorry, greide ikke å la være! :P

Jeg skulle gjerne vært vegetarianer (jeg mener faktisk at det å spise kjøtt i sånne mengder som folk flest gjør er veldig lite helsefremmende!), men jeg vet absolutt ikke hvordan jeg skulle greid å bli det, aner ikke hvordan jeg skulle balansert maten og fått i meg det jeg trenger. Fra naturens side er jeg utstyrt med stor yuuuuch-faktor for fett og ting med bein og skinn og fett og trevler så det er ikke veldig mye kjøtt jeg virkelig nyter uansett. Men liker virkelig IKKE å lage mat, og mitt inntrykk er vel at vegetarmat tar mye lengre tid å lage enn ting med kjøtt.... Vil gjerne ha motargumenter her! :P Dessuten liker jeg ikke tomat og paprika... og så godt som ALLE vegetaroppskrifter inneholder dette. Tomat er sikker sunt og inneholder sikkert mye lure ting, men jeg synes det smaker emment og ødelagt vann...

Bodde sammen med en vegetarianer da jeg gikk på skole og hun spiste mye gøy, men MYE tomat...

Edit: så at jeg har skrevet "fett" to ganger her oppe så så viktig var det! :P

Lengre tid å lage? Nei, det er ikke mitt inntrykk i alle fall... Middag på ti minutter - kok pasta, steik grønnsaker og ta pastasaus oppi. Sånn for eksempel, liksom.

Greia er at man må være litt mer kreativ enn om man spiser kjøtt, særlig når man ikke har helt ideelle muligheter til å lage seg mat selv. Det er forbausende hvor mange restauranter og kafeer som bare har et vegetarisk tilbud, eventuelt ikke i det hele tatt. Men man blir vant til det også, også blir man vant til å være kreativ og bruke grønnsaker osv på nye måter.

Jeg spiser en god del tomat fordi jeg syns det er helt fantastisk godt, men før jeg ble vegetarianer likte jeg ikke tomater i det hele tatt. Det samme gjelder bl.a. brokkoli, squash og asparges. Nå derimot syns jeg alt dette er veldig godt. Når man ikke spiser kjøtt legger man plutselig merke til at det man tidligere hadde som tilbehør og fyllmat faktisk har rike og gode smaker.

Men klart, noen ting liker man bare ikke. "Alle" vegetarretter inneholder oliven og/eller fetaost, og jeg kan ikke fordra det. Så noen ganger må man spørre om å få uten, eventuelt sitte og pirke det ut.

Når jeg allikevel skriver i dette emnet - jeg har altså vært vegetarianer i ca. tre år nå. I utgangspunktet var det idealistisk og flott - jeg ble det fordi det kreves veldig mye mer energi for å få 1 kg kjøtt enn for å få 1 kg korn. Alle som har hatt naturfag på skolen burde vite om 10%-regelen, så jeg gidder ikke å gå så nøye innpå den. I alle fall, nå er jeg vegetarianer av gammel vane, egentlig. Kjøtt og fisk frister ikke i det hele tatt, rett og slett.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Joda, pasta og grønnsaker er greit nok det. Men da må man faktisk hakke opp grønnsaker og sånt... *humre litt av egen uvilje mot matlaging*. Åsså er det vel ekstra viktig å variere kosten når man er vegetarianer?

Nei, jeg liker ikke følelsen jeg får av en deilig biffmiddag med feit saus... Liker egentlig ikke å være mett i det hele tatt... Ikke at jeg liker å være sulten heller da altså! Hehe, jeg burde virkelig være supertynn, jeg, men det er jeg altså ikke..... Hadde verden bestått av mat og ingenting annet så kanskje... :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nei, jeg er ikke veggis. Men jeg spiser ikke kjøtt. Har ikke spist kjøtt på snart 6 år nå, og savner det ikke i det hele tatt. Da jeg var 11 fikk jeg en fin "total" veggis kokebok (altså retter uten kjøtt eller fisk) så jeg ble mer inspirert til å lage (eller da jeg var 11 få mamma til å lage....) flere retter med grønnsaker. Det er så mye godt du kan lage med masse grønt :P Nå har jeg begynt å lage en del av middagene mine selv da fordi vi lager vanligvis 3 middager, så da blir det litt mye jobb på stefaren/mammaen min hvis de ikke får hjelp.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er ikke vegitarianer, må ha noe kjøtt innimellom. Men er ikke glad i rødt kjøtt. Kan spise kylling, til nød svin. Bortsett fra det går det mye i fisk og grønt. Eg spiser ost og drikker melk og sånne ting. Tror nok eg kunne klart meg uten kjøtt egentlig, er ikke så mye som skiller fra kostholdet nå.

Husker en gang eg spiste en hamburger med soyakjøtt. Det var faktisk veldig godt!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nei, jeg er ikke veggis. Men jeg spiser ikke kjøtt. Har ikke spist kjøtt på snart 6 år nå, og savner det ikke i det hele tatt. Da jeg var 11 fikk jeg en fin "total" veggis kokebok (altså retter uten kjøtt eller fisk) så jeg ble mer inspirert til å lage (eller da jeg var 11 få mamma til å lage....) flere retter med grønnsaker. Det er så mye godt du kan lage med masse grønt :P Nå har jeg begynt å lage en del av middagene mine selv da fordi vi lager vanligvis 3 middager, så da blir det litt mye jobb på stefaren/mammaen min hvis de ikke får hjelp.

Siden du ikke spiser kjøtt, hva er det du spiser som ikke gjør deg vegetarianer?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Man oppdager gjerne ikke hvor godt vegetarmat er før man går inn for å prøve ut ny mat. Vegetarmat er ikke bare grønnsaker og frukt, det går an å gjøre veldig mye godt ut av det. Kjøp en god vegetarbok og jeg skal love dere at det er mye som frister.

Jeg sluttet å spise kjøtt når jeg var 14 år gammel, litt av politiske grunner og litt fordi det føltes mer og mer unaturlig for meg å spise det. Jeg har i tillegg glutenallergi, så jeg har måttet være veldig kreativ i matveien, og jeg er vanskelig å finne mat til når jeg spiser hos andre. Derfor har jeg det siste halvåret begynt å spise fisk når jeg er på besøk hos andre - selv om det bare er laks som kan smake godt :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tror eg skal prøve det. Er ikke glad i mat for tiden, spiser kun fordi eg må. Vil gjerne ha mat med mer smak og innhold, enn kun samme gamle...

Taco uten kjøttdeig er veldig godt, hvis du syns det blir for tamt kan du kjøpe soya"kjøttdeig" på helsekosten. Der selges det også soyapølser, soya"kjøttboller" osv. Gresskar/potetpannekaker er godt, meksikansk tomatform, maispannekaker med avokado..... mmmm :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Man er vel ikke vegetarianer om man f.eks. spiser egg og drikker melk? :P Kan hende hun gjør det :P

Det er vanlig å kalle seg vegetarianer selv om man spiser egg- og melkeprodukter (lakto-ovovegetarianer). De som kun spiser plantekost kalles gjerne veganere.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kan man som vegetarianer spise fisk og skalldyr egentlig? Er det kun kjøtt fra landlevende dyr som gjelder, eller også sjølevende? :whistle:

Jeg har for dårlig fantasi og kunnskaper til å få i meg nok næringsstoffer for å bli vegetarianer, men kjøttforbruket mitt er ikke blandt det høyeste.

Taco er forresten mye bedre med bønner til enn kjøttdeig. (slike hermetiske bønner med forskjellige smaker, chili etc).

Jeg har jobbet i en del fjøs. Både økologiske og ikke økologiske. At de økologiske er så mye bedre enn de andre, har jeg til gode å se faktisk. Og man kan fôre 20% konversjonelt i tillegg (dvs med kraftfôr eller sprøyta mat). Dyrevelferden har vært minimal i de økologiske fjøsene jeg har vært i, så noen garanti for annet enn at 80% av maten de får i seg er økologisk dyrket er det faktisk ikke... De to verste fjøsene jeg har vært i med tanke på dyrevelferd har vært økologiske faktisk, et med ku og et med sau...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kan man som vegetarianer spise fisk og skalldyr egentlig? Er det kun kjøtt fra landlevende dyr som gjelder, eller også sjølevende? :whistle:

Da er man visstnok pescianer, ikke vegetarianer. Uansett syns jeg liksom ikke det spiller så stor rolle. Jeg får ofte spørsmål som "kan du spise kylling?" og "kan du spise fisk?" - og så klart kan jeg det, men jeg har bare ikke lyst. :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 weeks later...

Ost, melk og egg osv, har ingen ting med å være vegetarianer å gjøre :blink: De som ikke spiser noen produkter som kommer fra dyr/fisk - levende ting. - heter VEGANER :blink:

Jeg spiser ikke fisk, eller noen ting som kommer fra døde dyr. Men jeg spiser økologisk melk, ost, egg osv.. Jeg klarer ikke engang å ta trantabletter fordi jeg vet det kommer fra en død fisk. jeg hadde den diskusjonen med en telefonselger engang, fordi han prøvde å selge meg slike tabletter :hyper: hehe - han skjønte ikke helt greia :jump:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Helst vil vi jo at de ikke skal oppleve noe vondt i det hele tatt, men det er vanskelig. Jeg tenker det viktigste er om hun, og du, kan leve med det ubehaget som blokkeringen gir. Hvis ikke tenker jeg at risikoen ved operasjon kan være verdt det. Det er ikke en sykdom å være gammel, men det gjør jo at alle plager blir verre og mer risikable både å ha og gjøre noe med, som oftest. Jeg håpet selv i det lengste at det skulle enten bli akutt alvorlig eller at de bare skulle sovne hos meg, men til slutt måtte jeg jo ta den vanskelige avgjørelsen for begge to. Likevel er jeg trygg på at det var riktig tidspunkt for begge. Jeg tror at du også har nok innsikt til at du vet når det er på tide, selv om det er en prosess på vei dit. Håper dere får litt mer avklaring denne uken.
    • Tusen takk Dette er første gang jeg har gammel hund, og jeg synes det er kjempevanskelig å vurdere livskvalitet. Hun er jo helt klart ikke den samme hunden hun var som ung, men jeg tror ikke hun har det så forferdelig at hun selv ville valgt døden over det livet hun lever nå. Samtidig er hun jo på et punkt der noe som egentlig bare er en bagatell potensielt kan bli en dødsdom, fordi hun ikke kan dopes ned. Man sitter jo her i en umulig situasjon der ingen av alternativene egentlig er noe alternativ... Vi skal tilbake til veterinæren på torsdag for å ta en ny ultralyd av hjertet, så får vi se hva dommen blir da.
    • Håper det gikk bra. Trist at hunder eldes og får helseplager. De skulle vart evig, sunne og friske. Folk har så ulike syn på hunders ubehag ifbm aldring. Noen mener det er dyremishandling å la en hund ha noen aldersdomsplager i det hele tatt, og avliver tidlig for å la hunden slippe. Andre mener det er grotesk å ikke la det (ofte) kjæreste familiemedlemmet få fullføre livsløpet naturlig. Jeg vet ikke hvor på den skalaen du befinner deg, så jeg vet ikke hva jeg skal si eller ikke si for comfort ang. evt. narkose.  Håper det går bra med dere ❤️
    • Kanskje på tiden med en oppdatering her også. Shero: Shero er nå 11 år og pensjonist. Han har vært pensjonert fra agility konkurranse siden 2022, men har fått gå blåbær med mamma, men etter at han begynte å halte i ett løp i sommer er han heltidspensjonist. Før han ble pensjonert rakk han å delta på ett NM, hvor vi kom igjennom 1. løp. Han har fått prøvd seg på nose work, men vi sliten med at han skal appotere luktboksne så det er lagt litt på hyllen til jeg finner en løsning. Eskene skal uansett enten stås på eller etes opp så... Han har også fått prøvd seg på svømming, han vet ikke om han er helt fan av å svømme hvor han ikke kan stå.M Mamma og Shero. Shero & Max er slitene etter NM  Max: Max er nå 6 1/2 år gammel (hvor tiden flyr). Han bommet på stigefelt i sommer og traff, så nå er vi klasse 3 på heltid. Stigefelt brenner vist, hilsen Max. Max er en fin storebror til Yoshi og er glad han endelig har fått noen å leke med. Jeg har vært instruktør i agility i høst, og Max stilte opp som lånehund siste gangen. Veldig moro at han er trygg nok til å gå, siden sist jeg prøve å få han til å gå med noen utenom familen løp han rett til meg. Vi har også vært innom Sheltie-VM i Kongsvinger hvor vi hadde mye fint, men ikke full klaff.  Max på Sheltie-VM Max og Yoshi
    • Dette har jeg aldri hørt om. Uff, lykke til, håper det går bra!
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...