Gå til innhold
Hundesonen.no

Er du en vegetarianer?


Iago

Recommended Posts

Skrevet

Jeg sluttet å spise kjøtt i protest mot industrialisert dyrehold da jeg var idealistisk 16-åring. Begynte å spise kjøtt igjen etter et års tid. Ikke fordi jeg hadde lyst på kjøtt, men bl.a fordi jeg begynte på folkehøyskole og ville ikke ha spesialbehandling. Men et par år senere delte jeg leilighet med en venninne som var vegetarianer, og da ble det til at jeg kuttet ut kjøtt igjen. Det var egentlig ingen beslutning jeg tok. Det bare ble mye veggismat og etter en stund hadde jeg ikke lyst på kjøtt lenger. Og siden har jeg ikke spist kjøtt. Det har vel gått ca 15 år nå. Oppfatter det ikke som noen form for oppofrelse. Jeg har omtrent like lyst til å spise kjøtt som jeg har lyst til å spise viskelær. Men jeg har hele veien spist egg- og melkeprodukter. Ja, jeg vet at det også gjerne innebærer industrielt dyrehold, men i en kultur som vår blir det - ikke umulig, men veldig krevende - å skulle leve helt uten animalske produkter. Jeg har forsåvidt ikke noe i mot at man spiser dyr, men det er kjøttproduksjonen og omfanget av den som jeg har litt vanskelig for å svelge (no pun intended). Men jeg må innrømme at den idealistiske gløden kanskje ikke lenger er like sterk som da jeg var 16 :) . De senere årene har jeg også begynt å spise fisk. Mest av praktiske grunner. Det gjør det bl.a litt lettere for folk når man blir bedt bort på middag. Har også vurdert å prøve å spise kjøtt i sosiale sammenhenger, men jeg har ikke helt klart å begynne med det. Klarer liksom ikke å betrakte kjøtt som noe spiselig.

Når det gjelder smak, syns jeg at mat ble bedre da jeg sluttet å spise kjøtt. Med krydder, urter og sauser er det mye grønt som blir skikkelig snadder :) Det er mye å variere med: Indiske karrisauser, italienske pastasauser, franske provenceurter, gresk tzatziki, mexicansk chili, guacamole osv. osv... Selv om man ikke spiser kjøtt, er det mye man kan spise utover grønn salat liksom :kanin_01:

Skrevet

Ja. Jeg er en "slik ekte en", som ALDRI har smakt hverken kjøtt, fugl eller fisk. Ikke frister det heller.

(Vel... aldri blir vel litt å overdrive, da jeg ved missforståelse spiste en pølse- for så å kaste opp- når jeg gikk i barnehagen, men dog.)

Det skyldes ikke "dyrenes velferd" (selvom det absolutt er en god grunn), men det faktum at begge mine foreldre er vegetarianere og har oppdratt meg slik, og lært meg hva jeg må spise for å få et allsidig, variert og sunnt kosthold uten animalske tilsetninger.

Det finnes jo så mye godt som de fleste "kjøttetende" aldri har smakt en gang. Og der grønnsaker for de fleste er kjedelige overkokte sideretter kan de bli et rent festmåltid med den rette tilbredningen.

Det jeg tror er hovedproblemet til de som "ønsker" å bli vegetaianere men ikke får det til, er rett og slett at de ikke vet hvordan en vegetarianer skal spise for å få i seg nok næring. Kroppen starter da ganske snarlig en protest auksjon, og lysten på de rette næringsstoffene (som er lettest tilgjengelig i kjøtt) blir overveldende. Ikke så rart, kanskje?

Skrevet
Øh? 20% av kosten din var kjøtt da eller? Skjønner ikke helt hvordan man regner ut en prosent av veggisgrad jeg. Enten er man veggis eller så er man ikke, liksom.

(Og man er vel ikke veggis om man spiser fisk vel?)

Med tanke på at jeg hadde ett slikt :) tegn bak så var det ironisk ment. Men nei jeg er ikke veggis, men jeg begrenser spisingen av kjøtt og har heller større posjoner med grønnsaker enn med kjøtt.

Den perioden jeg spiste en meget stor overvekt med grønnsaker, spiste jeg bare kjøtt på brødmat til frokost.

Skrevet

Jeg var vegetarianer i flere år, men jeg hadde store problemer med å få i meg nok næringsstoffer- selv om jeg spiste variert og tok kosttilskudd. Jeg er ikke noe kresen, hadde aldri (og har fremdeles ikke) lyst på kjøtt og fulgte "veggis-regler" til punkt og prikke for å få i meg nok, men det var altså ikke nok, og jeg slet veldig med vitaminmangel (bl.a B12) og jeg måtte bruke sprøyter for dette i flere måneder etter jeg sluttet. Synes fremdeles det er vanskelig å spise kjøtt, men jeg har innfunnet meg litt med det ...

  • 1 month later...
Skrevet

jeg har vært "veggis" i snart 3 år. Jeg syns det er så ekkelt å spise DØDE dyr, at jeg får ikke sagt det nok. Jeg ville gjort mye for å slippe å spise kjøtt. jeg går heller underærnet og hele pakka enn å dytte i meg DØDE dyr :P

Jeg mener hvertfall at der menneskene er i dag, i 2008 så har vi SÅ mange andre ting vi kan spise for å overleve. At vi trenger ikke lenger være rovdyr lenger.... som om vi levde 2000BC Min mening... jeg ser ikke ned på folk som spiser kjøtt. men jeg vil ALDRI gjøre det igjen selv :P jeg har heller aldir vært glad i kjøtt. jeg har aldri taklet kjøtt med bein trevler, skinn osv... ågud så glad ej ger for at jeg fikk øynene opp om dette :P

Skrevet

Hehe, satt igjen med følelsen av at å spise LEVENDE dyr var greit her nå.... Sorry, greide ikke å la være! :P

Jeg skulle gjerne vært vegetarianer (jeg mener faktisk at det å spise kjøtt i sånne mengder som folk flest gjør er veldig lite helsefremmende!), men jeg vet absolutt ikke hvordan jeg skulle greid å bli det, aner ikke hvordan jeg skulle balansert maten og fått i meg det jeg trenger. Fra naturens side er jeg utstyrt med stor yuuuuch-faktor for fett og ting med bein og skinn og fett og trevler så det er ikke veldig mye kjøtt jeg virkelig nyter uansett. Men liker virkelig IKKE å lage mat, og mitt inntrykk er vel at vegetarmat tar mye lengre tid å lage enn ting med kjøtt.... Vil gjerne ha motargumenter her! :P Dessuten liker jeg ikke tomat og paprika... og så godt som ALLE vegetaroppskrifter inneholder dette. Tomat er sikker sunt og inneholder sikkert mye lure ting, men jeg synes det smaker emment og ødelagt vann...

Bodde sammen med en vegetarianer da jeg gikk på skole og hun spiste mye gøy, men MYE tomat...

Edit: så at jeg har skrevet "fett" to ganger her oppe så så viktig var det! :P

Skrevet
Hehe, satt igjen med følelsen av at å spise LEVENDE dyr var greit her nå.... Sorry, greide ikke å la være! :P

Jeg skulle gjerne vært vegetarianer (jeg mener faktisk at det å spise kjøtt i sånne mengder som folk flest gjør er veldig lite helsefremmende!), men jeg vet absolutt ikke hvordan jeg skulle greid å bli det, aner ikke hvordan jeg skulle balansert maten og fått i meg det jeg trenger. Fra naturens side er jeg utstyrt med stor yuuuuch-faktor for fett og ting med bein og skinn og fett og trevler så det er ikke veldig mye kjøtt jeg virkelig nyter uansett. Men liker virkelig IKKE å lage mat, og mitt inntrykk er vel at vegetarmat tar mye lengre tid å lage enn ting med kjøtt.... Vil gjerne ha motargumenter her! :P Dessuten liker jeg ikke tomat og paprika... og så godt som ALLE vegetaroppskrifter inneholder dette. Tomat er sikker sunt og inneholder sikkert mye lure ting, men jeg synes det smaker emment og ødelagt vann...

Bodde sammen med en vegetarianer da jeg gikk på skole og hun spiste mye gøy, men MYE tomat...

Edit: så at jeg har skrevet "fett" to ganger her oppe så så viktig var det! :P

Lengre tid å lage? Nei, det er ikke mitt inntrykk i alle fall... Middag på ti minutter - kok pasta, steik grønnsaker og ta pastasaus oppi. Sånn for eksempel, liksom.

Greia er at man må være litt mer kreativ enn om man spiser kjøtt, særlig når man ikke har helt ideelle muligheter til å lage seg mat selv. Det er forbausende hvor mange restauranter og kafeer som bare har et vegetarisk tilbud, eventuelt ikke i det hele tatt. Men man blir vant til det også, også blir man vant til å være kreativ og bruke grønnsaker osv på nye måter.

Jeg spiser en god del tomat fordi jeg syns det er helt fantastisk godt, men før jeg ble vegetarianer likte jeg ikke tomater i det hele tatt. Det samme gjelder bl.a. brokkoli, squash og asparges. Nå derimot syns jeg alt dette er veldig godt. Når man ikke spiser kjøtt legger man plutselig merke til at det man tidligere hadde som tilbehør og fyllmat faktisk har rike og gode smaker.

Men klart, noen ting liker man bare ikke. "Alle" vegetarretter inneholder oliven og/eller fetaost, og jeg kan ikke fordra det. Så noen ganger må man spørre om å få uten, eventuelt sitte og pirke det ut.

Når jeg allikevel skriver i dette emnet - jeg har altså vært vegetarianer i ca. tre år nå. I utgangspunktet var det idealistisk og flott - jeg ble det fordi det kreves veldig mye mer energi for å få 1 kg kjøtt enn for å få 1 kg korn. Alle som har hatt naturfag på skolen burde vite om 10%-regelen, så jeg gidder ikke å gå så nøye innpå den. I alle fall, nå er jeg vegetarianer av gammel vane, egentlig. Kjøtt og fisk frister ikke i det hele tatt, rett og slett.

Skrevet

Joda, pasta og grønnsaker er greit nok det. Men da må man faktisk hakke opp grønnsaker og sånt... *humre litt av egen uvilje mot matlaging*. Åsså er det vel ekstra viktig å variere kosten når man er vegetarianer?

Nei, jeg liker ikke følelsen jeg får av en deilig biffmiddag med feit saus... Liker egentlig ikke å være mett i det hele tatt... Ikke at jeg liker å være sulten heller da altså! Hehe, jeg burde virkelig være supertynn, jeg, men det er jeg altså ikke..... Hadde verden bestått av mat og ingenting annet så kanskje... :P

Skrevet

Nei, jeg er ikke veggis. Men jeg spiser ikke kjøtt. Har ikke spist kjøtt på snart 6 år nå, og savner det ikke i det hele tatt. Da jeg var 11 fikk jeg en fin "total" veggis kokebok (altså retter uten kjøtt eller fisk) så jeg ble mer inspirert til å lage (eller da jeg var 11 få mamma til å lage....) flere retter med grønnsaker. Det er så mye godt du kan lage med masse grønt :P Nå har jeg begynt å lage en del av middagene mine selv da fordi vi lager vanligvis 3 middager, så da blir det litt mye jobb på stefaren/mammaen min hvis de ikke får hjelp.

Skrevet

Er ikke vegitarianer, må ha noe kjøtt innimellom. Men er ikke glad i rødt kjøtt. Kan spise kylling, til nød svin. Bortsett fra det går det mye i fisk og grønt. Eg spiser ost og drikker melk og sånne ting. Tror nok eg kunne klart meg uten kjøtt egentlig, er ikke så mye som skiller fra kostholdet nå.

Husker en gang eg spiste en hamburger med soyakjøtt. Det var faktisk veldig godt!

Skrevet
Nei, jeg er ikke veggis. Men jeg spiser ikke kjøtt. Har ikke spist kjøtt på snart 6 år nå, og savner det ikke i det hele tatt. Da jeg var 11 fikk jeg en fin "total" veggis kokebok (altså retter uten kjøtt eller fisk) så jeg ble mer inspirert til å lage (eller da jeg var 11 få mamma til å lage....) flere retter med grønnsaker. Det er så mye godt du kan lage med masse grønt :P Nå har jeg begynt å lage en del av middagene mine selv da fordi vi lager vanligvis 3 middager, så da blir det litt mye jobb på stefaren/mammaen min hvis de ikke får hjelp.

Siden du ikke spiser kjøtt, hva er det du spiser som ikke gjør deg vegetarianer?

Skrevet

Man oppdager gjerne ikke hvor godt vegetarmat er før man går inn for å prøve ut ny mat. Vegetarmat er ikke bare grønnsaker og frukt, det går an å gjøre veldig mye godt ut av det. Kjøp en god vegetarbok og jeg skal love dere at det er mye som frister.

Jeg sluttet å spise kjøtt når jeg var 14 år gammel, litt av politiske grunner og litt fordi det føltes mer og mer unaturlig for meg å spise det. Jeg har i tillegg glutenallergi, så jeg har måttet være veldig kreativ i matveien, og jeg er vanskelig å finne mat til når jeg spiser hos andre. Derfor har jeg det siste halvåret begynt å spise fisk når jeg er på besøk hos andre - selv om det bare er laks som kan smake godt :P

Skrevet
*klipp*Kjøp en god vegetarbok og jeg skal love dere at det er mye som frister.

Tror eg skal prøve det. Er ikke glad i mat for tiden, spiser kun fordi eg må. Vil gjerne ha mat med mer smak og innhold, enn kun samme gamle...

Skrevet
Tror eg skal prøve det. Er ikke glad i mat for tiden, spiser kun fordi eg må. Vil gjerne ha mat med mer smak og innhold, enn kun samme gamle...

Taco uten kjøttdeig er veldig godt, hvis du syns det blir for tamt kan du kjøpe soya"kjøttdeig" på helsekosten. Der selges det også soyapølser, soya"kjøttboller" osv. Gresskar/potetpannekaker er godt, meksikansk tomatform, maispannekaker med avokado..... mmmm :P

Skrevet
Siden du ikke spiser kjøtt, hva er det du spiser som ikke gjør deg vegetarianer?

Man er vel ikke vegetarianer om man f.eks. spiser egg og drikker melk? :P Kan hende hun gjør det :P

Skrevet
Man er vel ikke vegetarianer om man f.eks. spiser egg og drikker melk? :P Kan hende hun gjør det :P

Det er vanlig å kalle seg vegetarianer selv om man spiser egg- og melkeprodukter (lakto-ovovegetarianer). De som kun spiser plantekost kalles gjerne veganere.

Skrevet

Kan man som vegetarianer spise fisk og skalldyr egentlig? Er det kun kjøtt fra landlevende dyr som gjelder, eller også sjølevende? :whistle:

Jeg har for dårlig fantasi og kunnskaper til å få i meg nok næringsstoffer for å bli vegetarianer, men kjøttforbruket mitt er ikke blandt det høyeste.

Taco er forresten mye bedre med bønner til enn kjøttdeig. (slike hermetiske bønner med forskjellige smaker, chili etc).

Jeg har jobbet i en del fjøs. Både økologiske og ikke økologiske. At de økologiske er så mye bedre enn de andre, har jeg til gode å se faktisk. Og man kan fôre 20% konversjonelt i tillegg (dvs med kraftfôr eller sprøyta mat). Dyrevelferden har vært minimal i de økologiske fjøsene jeg har vært i, så noen garanti for annet enn at 80% av maten de får i seg er økologisk dyrket er det faktisk ikke... De to verste fjøsene jeg har vært i med tanke på dyrevelferd har vært økologiske faktisk, et med ku og et med sau...

Skrevet
Kan man som vegetarianer spise fisk og skalldyr egentlig? Er det kun kjøtt fra landlevende dyr som gjelder, eller også sjølevende? :whistle:

Da er man visstnok pescianer, ikke vegetarianer. Uansett syns jeg liksom ikke det spiller så stor rolle. Jeg får ofte spørsmål som "kan du spise kylling?" og "kan du spise fisk?" - og så klart kan jeg det, men jeg har bare ikke lyst. :P

  • 2 weeks later...
Skrevet

Ost, melk og egg osv, har ingen ting med å være vegetarianer å gjøre :blink: De som ikke spiser noen produkter som kommer fra dyr/fisk - levende ting. - heter VEGANER :blink:

Jeg spiser ikke fisk, eller noen ting som kommer fra døde dyr. Men jeg spiser økologisk melk, ost, egg osv.. Jeg klarer ikke engang å ta trantabletter fordi jeg vet det kommer fra en død fisk. jeg hadde den diskusjonen med en telefonselger engang, fordi han prøvde å selge meg slike tabletter :hyper: hehe - han skjønte ikke helt greia :jump:

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Vi hadde en elghund som stod og ulte ved døra hvis det var løpetisper innen en mils radius (satt på spissen), og en annen elghund som ikke brydde seg i det hele tatt, så det er nok i alle fall til en viss grad individbetinget. Ellers har jeg bare hatt relativt små hunder (6-8 kg), men det har kun vært tisper, og de har vært veldig enkle mtp. løpetid (lite blod, ikke noe særlig hormonpåvirking mentalt utover at det skal markeres hver 5. meter på tur). simira nevner livmorbetennelse, jeg vet ikke om det er mer vanlig på småraser, men min forrige hund fikk i alle fall det. Men skal man ikke drive med avl eller andre raserelaterte aktiviteter er det jo ikke verre enn at man kastrerer.
    • Hvordan er rasene hunden er blanding av? Og ikke minst foreldrene? Det er jo ulempen med blanding, det er vanskelig å gjøre grundig research, men foreldrene og evt. tidligere kull kan jo gi indikasjoner. Hvis det er bevisst blandingsavl så ville jeg uansett håpet at de ikke ville avlet på en hannhund som er slik, men samtidig så ville de da kanskje ikke avlet på blanding heller, om de var opptatte av genetikk. Jeg kan ikke veldig mye om miniatyrhunder, jeg har kjent et par hannhunder som var slik du beskriver, og et par som er helt greie. Når det er sagt er jo tispene også "kjent" for mer gneldring og innbilte svangerskap og livmorbetennelse, så man velger jo litt sine onder. 
    • Hei! Jeg er helt ny i liten-hund-verden. Har tidligere hatt springer spaniel, boxer og schæfer, men skal nå få en liten blandingsrase.  Jeg er så usikker på valget av hannhund eller tispe! Personlig har jeg ikke en sterk preferanse, har hatt to tisper og en hannhund, og heller nok kanskje mer mot hannhunder. Men jeg hører fra mange med små hunder at hanner kan være veldig vanskelig å få stuerene, at de markerer inne og at de er så stressa rundt løpetid i nabolaget feks at de står og uler ved døra osv. Dette er ikke noe jeg har vært borti med store raser, verken min egen eller venner sine (vært aktiv i NRH og NBF-miljø i 15 år, så vært borti en del forskjellige raser) i det hele tatt, så er det en typisk type atferd for små hunder, eller er det mer individbetinget? Vi legger så klart til rette for rotrening og passe aktivitetsnivå osv osv.  Hadde vært fint å høre noe annet enn skrekkhistorier om små hunder, for akkurat nå lener jeg veldig mot tispe.
    • Vi har hittil foret vår valp på 13 uker med fire måltider om dagen og har planer om å gå ned til tre måltider om dagen. Ved fire måltider ga vi frokost ca 07-07.30, lunsj 12, middag 16 og kveldsmat 19.30.  hvilke tidspunkter forer dere valpene deres og hva har fungert for dere?
    • Hei @Betan, min erfaring strekker seg fra 2002 da jeg fikk min første bull-hund. Min første ambull ble født i 2007 og jeg har hatt mange verv i det norske raseklubbens styre, nå sitter jeg i den svenske klubbens styre. Jeg har som oftest hunder i par og jeg er utdannet innefor atferd men også jobbet som hundetrener i mange år. Nå for tiden konkurerer jeg med min ambull-tispe. Vi er i kl 3 i RL f.eks og har flere sporprøver bak oss, tatt i Sverige. Så erfaringen strekker seg fra egne hunder til mange av norges og sveriges ambuller. Holder det?
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...