Jump to content
Hundesonen.no

Fine ord, uttrykk, ordspråk


Aya

Recommended Posts

Jeg er på utkikk etter ord, uttrykk eller ordspråk på et annet språk enn norsk (gjerne latin/norrønt/islandsk osv- ikke dansk eller tysk eller noe annet veldig vanlig/forståelig her i nord). Enten det er et enkelt ord med en vakker betydning eller et uttrykk eller ordspråk. Morsomme, fine, pussige og kloke betydninger er bra! Hvis du sitter på noe- kom med det!

Link to comment
Share on other sites

Mitt hode fungerer sånn at unytttige ting fester seg og lure ting detter ut.... Derfor husker jeg en del pussige saker som replikkene mine i et skuespill vi hadde til jul i 5.klasse og sånt.. Fra videregående husker jeg en del fra norrøntundervisningen. Vet ikke om det kan være aktuelt...?

Iallefall hadde en islendingehelten (husker ikke helt om det var Gunnlaug Ormstunge eller en annen soga) en stor skade i foten som han hadde gått fra sør i Norge og langt nord (tror han sikkert gikk til Island så tøff han var!) på uten at han lot seg merke med det. Foten hovnet opp og var betent så han hadde en stor svull på den. Noen spurte hvordan han kunne gå på den foten og ikke halte, hvorpå han svarer; "Eigi skal haltr ganga medan (skal være en type islandsk "d" altså den som uttales samme som engelsk this) badir (samme d) fætr eru jafnlangir", som da betyr "Ikke skal jeg gå halt så lenge begge beina er jevnlange".... Må unnskylde meg om skrivemåten er litt feil, begynner å bli noen år siden dette... ;-)

Har helt sikkert mer pussig i mitt hode også om du er interessert.... :-)

Edit:

Har jo selvfølgelig også litt latin sittende unyttig fast i mitt blonde hode også da... Fra et dikt av Wilfred Owen (er visst fra et annet dikt som i sin helhet er på latin, men i hans dikt som omhandler grusomheter i 1. verdenskrig er det ironisk ment):

"Dulce et decorum est, pro patria mori" som betyr at det er vakkert og ærefullt å dø for sitt fedreland.

Link to comment
Share on other sites

"Det å la være å skjenke øl til en gjest var en alvorlig fornærmelse og kunne bli årsak til konflikt og strid. Dette kan man lese i sagaen om Egil Skallagrimsson. Først spydde Egil i ansiktet på verten og ønsket drepe ham, dernest ble han mildere til sinns og nøyde seg med å klemme ut det ene øyet på verten. Verten hadde gjort Egil rasende med å by fram surmelk i stedet for skikkelig øl."

*ler høyt*

Takk "Lotta":rolleyes2:

Link to comment
Share on other sites

Italiensk : Troveremo la pace. Sentiremo gli angeli. Vedremo il cielo scintillare con i diamanti.

- engelsk oversettelse : We shall find peace. We shall hear angels. We shall see the sky sparkling with diamonds.

Quando ero giovane, ho usato ammirare la gente intelligente poichè mi

sviluppo più vecchio, io ammiro la gente gentile

- When I was young, I used to admire intelligent people

as I grow older, I admire kind people

Vet ikke om det var noe slik at var på jakt etter ?

Link to comment
Share on other sites

Min favoritt islendingesoge er den om Tormod Koldbrunarskald da. Han var skald under slaget på Stiklestad etter sigende. Han var selvfølgelig også en hardhaus av de få, menn var virkelig menn på denne tiden! :huh: Han ble skadet under slaget og gikk til ei hytte hvor de hadde legekyndige som tok seg av de nesten falne. Der var det kø så han satte seg ned for å vente. Etter ei stund kom noen bort og spurte hvorfor han var så bleik, om han var såret (Hvi ertu så fælr, ertu sår eller noe veldig muligens i nærheten der.... Litt mangelfull hukommelse her...) og ba han gå og snakke med lege. Legen ville gi han en løkblanding for å finne ut om han hadde indre skader (lukter visst ut av såret eller noe da....), men han drar da opp skjorta og sier at det er ikke den typen skade han har. Det viser seg at han har ei pil som har gått inn på siden og et stykke inn i brystkassa. Den har brukket der den gikk inn. Legene gjør flere forsøk på å dra ut pila, men det har hovnet opp så de får ikke ordentlig tak. Tormod Koldbrunarskald blir irritert og forlanger å få tanga selv, graver seg inn i kjøttet og river ut pila. Da viser det seg at pila har gått inn i hjertet og at når han river den ut så sitter det deler av hjertet fast på den. Tormod Koldbrunarskald ser da på pila, holder den opp i været, sier "Kongen har fødd oss vel, eg er enda feit om hjarterøtene" (husker dessverre ikke hva dette er på norrønt), lener seg tilbake mot veggen og dør.... Aaaaah.... Hvilken mann! :rolleyes2: :lol:

Link to comment
Share on other sites

Min favoritt islendingesoge er den om Tormod Koldbrunarskald da. Han var skald under slaget på Stiklestad etter sigende. Han var selvfølgelig også en hardhaus av de få, menn var virkelig menn på denne tiden! :) Han ble skadet under slaget og gikk til ei hytte hvor de hadde legekyndige som tok seg av de nesten falne. Der var det kø så han satte seg ned for å vente. Etter ei stund kom noen bort og spurte hvorfor han var så bleik, om han var såret (Hvi ertu så fælr, ertu sår eller noe veldig muligens i nærheten der.... Litt mangelfull hukommelse her...) og ba han gå og snakke med lege. Legen ville gi han en løkblanding for å finne ut om han hadde indre skader (lukter visst ut av såret eller noe da....), men han drar da opp skjorta og sier at det er ikke den typen skade han har. Det viser seg at han har ei pil som har gått inn på siden og et stykke inn i brystkassa. Den har brukket der den gikk inn. Legene gjør flere forsøk på å dra ut pila, men det har hovnet opp så de får ikke ordentlig tak. Tormod Koldbrunarskald blir irritert og forlanger å få tanga selv, graver seg inn i kjøttet og river ut pila. Da viser det seg at pila har gått inn i hjertet og at når han river den ut så sitter det deler av hjertet fast på den. Tormod Koldbrunarskald ser da på pila, holder den opp i været, sier "Kongen har fødd oss vel, eg er enda feit om hjarterøtene" (husker dessverre ikke hva dette er på norrønt), lener seg tilbake mot veggen og dør.... Aaaaah.... Hvilken mann! :huh::P

*Ler* HVOR har disse mennene blitt av?

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.


 • Nye innlegg

  • Er det ingen i nærheten som har en hund du kan låne? En oppdretter med flere hunder, eller noe? Nå var jo det for min og Odins del, men når jeg ikke orket å konkurrere med ham mer så gikk jo Lisa her på forumet konkurranser med ham. Men ja, livet som hundeeier er jo veldig i faser. Fra valpestadiet og få dem til velfungerende hunder i hverdagen, til å kunne ha dem med på aktiviteter og konkurranser, og så når de ikke er med på alt lengre igjen, og trenger mer oppfølging  helsemessig.
  • Akkurat nå har jeg lyst på en hund som kan henge med på lange fjellturer og som jeg kan konkurrere med, men som kan bo et annet sted så lenge senioren min fortsatt lever. Må jo bare innse at hun er en gammel hund som ikke lengre kan være med på alt jeg har lyst til, men vil jo også gi henne en god alderdom. Så ny hund i huset er uaktuelt så lenge hun er her. Hvorfor må det være så vanskelig...
  • Enig med Simira, meld dere på et valpekurs om dere ikke allerede går/har gått. I tillegg har for eksempel Maren Teien en veldig fin kanal som heter Hverdagslydig+ (https://boon.tv/hundetrener-maren), der er det også en egen kanal for valpeeiere. Vet at flere har hatt god nytte av hennes forelesninger og videoer i valpeperioden. Finnes helt sikkert noen gratis alternativer også, men det har jeg ingen oversikt over. 
  • Først av alt må du slutte å la ham hilse på andre hunder på tur. Hvis ikke får du en hund som trekker i båndet i alle retninger, og stresser seg opp hver gang han ser en hund. Det er ikke alle som kan eller vil hilse, og det er heller ikke trygt. Prøv å holde dere til kjente, trygge hunder. Om du ikke kjenner så mange kanskje det er noen du møter ofte på tur, eller du kan ta kontakt med en klubb i nærheten, en turgruppe eller noe. Jokking er en typisk stressadferd i den alderen, og tegn på at han girer seg opp for mye. Avbryt lek eller hilsing så fort det er tilløp til jokking, og jobb med at han skal være rolig og ha kontakt med deg. For å få slutt på biting i føtter ville jeg først og fremst sørget for at han har nok biteleker, og avlede med dem. Når han først begynner å bite på føttene, stå helt stille og ignorere ham til han slutter. Jeg vil på det sterkeste anbefale deg å gå et valpekurs om du ikke har gjort det allerede. Alt dette er helt vanlig for valper i den alderen, og på et kurs vil du få hjelp til å håndtere det. Du finner også mange vanlige problemer og råd for dem i trådene under valpeprat her på forumet, så ta en titt gjennom her.
  • Kikket litt i dogweb og ser at hundene fra lundehundprosjektet ligger der sånn som alle andre, med en X på slutten reg. nummeret. Den som ble utstillingschampion var 3. generasjon, og ser tittelen ligger inne. Da skulle man jo gjerne tro at de kan ta andre championat også, og at det samme vil gjelde for cavalierprosjektet, som trossalt er ganske så ekvivalent? Det var jammen ikke lett å finne informasjon på dette! 
 • Nylig opprettede emner

×
×
 • Create New...