Gå til innhold
Hundesonen.no

Veien til en super innkaling


ipadda

Recommended Posts

Jeg har en Dansk Svensk Gårdshund på 4 måneder.

I det siste har jeg begynnt å ta henne med på treff og felles turer.

Hun er egentli ganske flink på innkalling, HVIS jeg har godbit self.

Jeg lurer egentli bare på, hva gjør dere når dere trener innkalling ?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Brukte alltid langline fra hun var valp når jeg trente innkalling,

kom hun ikke så fikk hun seg et rykk og da jobbet jeg henne inn i utgangstilling med godbit eller leke.

Når jeg trener innkalling i dag gjør jeg det på forskjellige måter, spørs hva jeg skal trene på.. akkuratt nå er det farten hennes jeg trener på, når hun er halvveis mot meg snur jeg meg å kaster ball bakover for å få opp farten hennes.

Hvis hunden din ikke kommer på innkalling syns jeg du skal ha på langline HELE tiden til du er sikker på at den kommer, selv uten godbit.

Langline er alfa og omega når man trener inn en hundre prosent innkalling!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Godbiter kan ofte være en litt passiv måte å belønne på, særlig når hundens alternativ - det spennende som er ute i verden - kan virke mer forlokkende. Jeg bruker også godbiter, men særlig på en valp og unghund er det gull verdt å "leke den inn" - så du har en gjenstand eller to som betyr svært mye. Jeg veksler for eksempel mellom en pipeball og en drakampleke, og den siste er veldig gjev - det er superbelønningen, det å få ha drakamp med meg.

Derimot bruker jeg aldri langline, fordi min erfaring er at de kjapt lærer seg å skille mellom "på og av", og da må du så jobbe for å få bukt med det også, later det til. Nå har jeg ikke hvalper som "bevisst" stikker av fra meg, eller holder seg unna meg, det bare blir ikke slik her i huset.

Jeg velger heller veldig bestemt hvor og når hvalpen skal være løs, og følger med på omgivelsene - så jeg kan gå og hente den når jeg synes er nok. Jeg har valpen mye i bånd, tar båndet mye av og på - kanskje går den bare i bånd 60-70 meter, til forstyrrelsen er borte. Når hvalpen ER løs, er jeg ganske aktiv - eller jeg har funnet "lekekamerater" til hvalpen, så den aldri blir sittende og se seg rundt og få ønske om å være på farten til et annet, morsommere sted.

Treffer vi hunder som det skal lekes med, så får hvalpen herje med dem. Er det veldig morsomt, henter jeg den bare inn - jeg venter til det er pause i leken et øyeblikk, står rett ved, og så ser kanskje hvalpen på meg, jeg smatter litt, sier litt hei hei, den får kanskje en godis, kanskje er den litt hos meg; at jeg holder den mildt fast, koseklør litt her og der, eller gir litt godis, kommer den andre hvalpen/hunden den leker med (og er naturligvis grei...), så "snakker" jeg litt med den også, så hvalpen skjønner at "eieren min er stas gitt, selv de andre liker eieren min".

Jeg bruker "kom"-ordet ofte, når hunden er på vei tilbake, når den vil selv, når det ikke er noe annet som skjer så det alltid lykkes (igjen fordi hvalpen da forhåpentligvis har lært at hos eier er det gøy).

Når vi skal strekke det mer - så finner jeg "kjedelige lekekamerater", som voksne hunder som ikke gidder så mye, og så kaller vi inn når hvalpen kanskje føler seg en smule oversett eller avvist der i gården. Og så videre. Vi trener mye innkalling i langt bånd også, at det å bråsnu seg mot meg og komme til meg er stas, der blir det å vente hvalpen litt ut, kanskje ta et halvt skritt bakover, og når hvalpen er i gang med å snu - så sier jeg ordet og så kommer leken frem, og så leker vi

Da blir det ikke lokking - som iblant utarter seg til at eier nærmest følger etter hvalpen sin med leken... :blink:

Vi passerer minst like mange hunder i bånd uten at hvalpen får hilse, derimot så venter jeg til den er litt mer "av" i forhold til den andre hunden, tar kontakt - og så leker VI sammen, og da er alternativet skikkelig herjing med MEG. Det blir en balanse - når vi kommer inn i en park hilser vi aldri på første hunden, noen ganger ikke annen eller tredje eller femte heller, det skal ikke bli noen automatikk eller overvekt av lek med andre hunder (jeg har alltid to hunder da, så sosial kontakt er det plenty av, inklusive våre faste "hundevenner" som ikke er få). Noen ganger går vi til parken, snur igjen før vi går inn i den, og går og trener på noe annet - så det ikke blir "nå skal skal skal skal vi til parken og herje". Noen ganger får den sagt litt hei i bånd, andre ganger er det full lek og løping.

Jo mer kontakt med hunden og interesse den får for alt det DU kan tilby, jo bedre, litt forenklet sagt. Og jo mer aktiv deltager du er, og ikke bare en som leier hunden til et festlig sted med morsomme andre hunder, jo bedre. Godbiter er bra, og leker.

Men det må ikke bli slik at du VISER den at du har godis eller ball, og at du LOKKER den med det "se hva du skal få hvis du kommer hit" - jeg har sett voksne hunder som ikke gadd komme til eier hvis ikke den hadde sett at ballen var med på tur i lommen!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hun er ganske flink til å følge "med" på meg, hun kommer alltid tilbake for å se hvor jeg er, og leter etter meg hvis vi går mangen i sammen.

Hun bråsnur med en gang jeg roper navnet, men hvis vi er mange, og jeg er langt bak, så er det ikke alltid hun ser meg..

Men når hun får øye på meg, er hun kjapp med og komme.. da får hun masse beløning.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg lurer egentli bare på, hva gjør dere når dere trener innkalling ?
Jeg bruker langline. Vel det er galt å si egentlig for jeg bruker ikke langline for å trene inkalling, men langline er noe som alltid henger på hunden utendørs fra den er 8 uker og frem til rundt 5-6 mnd. Da unngår jeg problematikken line av/line på. Så passer jeg på å ikke navngi gal atferd- Dvs at jeg aldri kaller på hunden når den f. eks står og snuser på noe spennende. Valper kan ikke norsk så da unngår jeg å lære den at å snuse på noe spennende heter "kom". Jeg venter da ut hunden og når den allikevel har startet i min rettning, så navngir jeg heller den atferden med "kom" eller noe. Da kobbler snart hunden rett ord med rett atferd.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Et oppstillingsbilde.  Tempo 3 måneder. 8,7 kg og 36 cm høy.   
    • Få hunder krever pelsstell mer enn 2-3 ganger i uken, spørsmålet er mengden klipping og børsting. Med kravene dere har ville jeg vurdert en voksen omplasseringshund, der dere vet litt mer hva dere får. En valp er mye jobb, både å lære inn renslighet, hverdagslydigheten og det å lære inn å være alene hjemme. Ingen hunder er født trent til å være alene, og det kan ta mye tid. Selv med en omplasseringshund må dere regne med å bruke noen uker på tilvenning til å være alene hjemme en hel arbeidsdag i nytt hjem. Med valp må dere regne med å være hjemme de første 4 ukene eller så, og videre ha mulighet for tilpasning, ha med valp på jobb, korte dager eller hjelp fra andre, for å gradvis tilvenne lange dager alene hjemme. Vår forrige hund kunne ikke være alene en arbeidsdag før han var 6 måneder. I tillegg til daglig tur må dere huske at hunden må også ut innimellom for å gjøre fra seg, morgen og kveld. Den skal fôres, stelles, oppdras, og selvfølgelig ha kos og kvalitetstid. Det går mye tid på å ha hund utenom de 1-2 timene med tur. De fleste hunder setter også pris på mental stimulering i form av søk, triksetrening eller lignende. Jeg tenker umiddelbart at en collie kunne passet dere, enten kort- eller langhår. De krever litt børsting, røyter en del, men er relativt enkle hunder som ikke krever veldig mye. Men jeg vil også forslå at dere låner/passer en hund en ukes tid eller to, for å se om dette er et liv dere kan tenke dere. Det er ofte koslig med tanken på å ha en hund til selskap, men få er klar over hvor mye tid og fokus det faktisk tar i hverdagen.    
    • Jeg og min samboer ønsker oss veldig en pelskledd venn i vårt selskap, vi har følt oss klare til å skaffe oss en hund det siste halvåret. Vi har noen ønskelige krav når det kommer til hundens personlighet og atferd, men vi syntes det er vanskelig å finne den mest perfekte rasen for oss. Blant de kravene vi har er: - lite bjeffing. Dette er en grunn ved at vi bor i leilighet og ikke vil være til sjenanse for de andre beboerene.  - ikke en alt for aktiv hund. Vi har ikke hatt vår egen hund før, og er bekymret for om vi får gitt nok fysisk stimuli for rasen. Vi vil rett og slett ha en hund vi ikke er bundet til å måtte gå mer enn 2 timer om dagen med, fordi vi er usikre på vårt eget energinivå i denne sammenhengen.  - ikke et krav om å være mye ute i hagen. Vi bor i borettslag uten egen hage, men vi har et fellesområde med hage som vi kan benytte.  - vi trenger en hund som kan være alene hjemme. Vi er begge i 100% stilling i jobb på dagtid og hunden må være hjemme i opptil 8 timer alene på hverdagene. (utenom jobb er vi stort sett alltid hjemme). Som personer er vi veldig avslappet og rolige og ser etter en selskapshund som kan bli vår venn i hverdagen. Vi er ikke spesielt aktive av oss nå, men vi håper vi kan bli det med en hund i hus. Vi tar gjerne hunden med oss hvis vi skal bort, for å være mest mulig med hunden. Vi er i en familiekjær familie som vi er mye sammen med og ønsker å ha med oss hunden på besøk. Vi har ikke barn nå men vi ønsker oss det i fremtiden.    vi bor i en leilighet på 70 kvadratmeter på et boligfelt utenfor sentrum, med muligheter for både bading og skogsturer med voffsen.  selvom utseende på hunden ikke skal bestemme hvilken rase man skal velge så har vi noen ønsker til utseende. Vi ønsker en hund med en god pels å kose med, men som ikke krever noe særlig mer en pelsstell mer enn 2-3 ganger i uken. Vi har mest lyst på en hund mellom 7-25 kilo +/- som kan trives i leilighet.   vi har lenge vært inne på tanken på en golden retriver, men er usikker med tanke på aktivitetsnivået og størrelsen.
    • Jeg har heller ikke lov å gjerde inne utenfor, så jeg har en hau kompostgrinder stående som jeg drar ut og bruker som gjerde når jeg vil. Funker gull og ikke noen som kan si noe på det. 😊 Dog er egen hage et must når jeg en gang flytter, firte på det kravet her fordi jeg fikk så mye annet jeg ville ha og jeg kan gjøre som jeg gjør nå med grindene. 
    • Foreslår som Simira, langline. Da jeg bodde i Trondheim hadde jeg heller inne inngjerdet hage. Den lydige hunden gikk løs, den ikke så lydige var i langline. Haha, nei, si det. Man blir vandt med det etterhvert. Men det er mange ganger hvor jeg teller etasjene for å motivere meg  I tillegg har jeg drømt om å på en eller annen måte kunne gå rett ut fra 4.etasje og ned på gress. Vi koser oss ekstra mye når vi er på hytten hvor vi kan ta to skritt fra soverommet, også er vi ute.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...