Gå til innhold
Hundesonen.no

Hvordan få til en ivrig fvf?


Miranda

Recommended Posts

Hei,

Jeg vil gjerne ha noen treningstips for fvf/lineføring. Hadde tidligere problem med at han hang en halvmeter etter, løste det ved å kaste godbitene forover når jeg belønnet (+ slutte å se ned etter han der bak). Resultatet ble bra, han kom seg framover, faktisk så mye at det ble litt for langt fram. Da sluttet jeg å kaste godbitene framover og "puttet" dem rett i gapet når han gikk riktig.

Nå er vi imidlertid tilbake der vi startet. Han henger etter, og han er ikke fokusert, ser litt andre veier mens han går. Vil gjerne ha en mer aktiv og ivrig fri ved fot i tillegg til at jeg vil ha han lenger fram. Tenker jeg skal gå tilbake i treningen og bare trene et par skritt før jeg belønner, og at jeg må skjerpe meg mye på å ikke titte ned etter han. Men blir KJEMPEGLAD om noen kan gi andre tips! Tar gjerne imot flere forskjellige. Også klikkertips, selv om jeg aldri har prøvd å trene inn fvf vha klikker.

Når jeg tenker meg om så er jeg nesten mer opptatt av å få han fokusert og ivrig enn at han skal komme langt fram (men det henger kanskje sammen), så tips for det blir jeg SUPERGLAD for :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg ville ha prøvd med klikker. Det er et verktøy som hjelper deg å presist belønne akkurat det du vil ha. Du trenger ikke å trene klikkersk, men du kan bruke klikkeren som markering for at DER gjorde hunden det som førte til belønning. Siden hunden tildels skjønner hva fvf er, trenger du ikke å lære inn alt fra scratch igjen, hvis du ikke vil.

Jeg synes også det høres ut som du har et lite fokusproblem (under fvf), vet ikke hvordan det er ellers? Derfor ville jeg parallellt ha trent kontakt, gjerne med klikker det også. Det er viktig at du belønner når han ser på deg (på øynene) og ikke alle andre steder. Viktig å belønne ofte i starten; etterhvert kan du drøye det litt lengre mellom hvert klikk, sånn at han må holde kontakten lengre og lengre for å få godis.

Jeg pleier også å klikke for kontakt, ikke kun riktig posisjon, under fvf. For å ha kontakt, MÅ hunden være i mer riktig posisjon enn å henge bak og dingle med andre ting. Det er jo ikke SÅ vanskelig for en hund å gå sammen med eier, og hvis man får kontakt med hunden, er den som oftest i mer eller mindre riktig posisjon. Når hunden da holder kontakten, og er blitt rimelig god og stødig på det, går jeg over til å belønne for riktig posisjon.

Når du trener fvf, kan du belønne jo nærmere han er der du vil ha han. Han vil kanskje i begynnelsen likevel henge litt etter, men da klikker du for de gangene han er lengre fremme enn han pleier. Ikke forvent perfekt resultat/utøvelse av han til å begynne med. Når du da belønner, kan du kaste godisen litt frem, eller bare holde godisen i hånda slik at når han tar den må han være i den posisjonen du vil ha han i. Skjønte du det?

Etterhvert, når han begynner å komme nærmere deg, klikker du når han er enda nærmere, sånn at du går gradvis frem mot det perfekte sluttresultatet. Jeg tror også det er viktig å fokusere på korte lengder, dvs at du må belønne ofte. Ikke forvent at han skal klare å gå korrekt fvf så lenge om gangen. Belønn også for å holde posisjonen, ikke minst! Se for deg at du er nokså i starten av treningen, han henger litt etter, med hodet rett ved knærne dine, eller litt bak. Du klikker, og så fortsetter du å gå samtidig som du holder godbiten litt fremom knærne dine, sånn at når han tar den er han i korrekt posisjon. Siden du fortsetter å gå, kommer han sikkert til å følge med, og da er du lynraskt ute med å klikke en gang til, for nå er han jo i riktig posisjon; i alle fall mer riktig enn han var første gangen du klikket! Du skriver ikke noe om du har problemer med skrå-sitting, så det nevner jeg heller ikke, da ville jeg tilpasset treningen annerledes, og trent på det mer seperat. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tusen takk for svar! Spesielt Huldra for langt og utfyllende, skal helt klart prøve det med klikker nå! Kjente at jeg trengte noen nye tips nå. Han sitter ikke skjevt når han setter seg, sitt'en er fin.

Leke som belønning funker på en måte. Det går ikke an å gå med ball/tau i handa som en synlig motivasjon og lokkemiddel, han bryr seg over hodet ikke. Han MYE mer glad i godis enn i leke. Men vi kan ha drakamp av og til da, etter og mellom øvelser, og jeg prøver å trene opp lekelysten litt. Men den store ballgalskapen kan vi nok bare glemme.

Det er nok helt sant at her må det jobbes med motivasjonen. Tenker jeg skal prøve å være litt mer leken i bevegelsene (skifte tempo og retning ofte) og i stemmen. Samt prøve å gire han opp når jeg belønner han/som belønning når øvelsen er ferdig, kanskje ved å hoppe litt selv, klappe i hendene, dra en leke etter meg eller noe? Da synes han kanskje det er morsomt å trene fvf?

Andre gode tips for å jobbe på motivasjonen?

Han liker egentlig best øvelser med fart i, som innkalling, apport, hopp over hinder, slikt er gøy. Det andre synes han nok er litt kjedelig...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Du kan jo prøve å gjøre øvelsen mer gøy for han ved å være mer uforutsigbar, ja, men du tar også en sjanse - at du kanskje blir nødt å gjøre det sånn for å få han til å henge med, selv om han egentlig ikke er helt stødig i øvelsen enda. Det har virket på min hund, hvis hun er litt "daff", og ja, da kommer hun bedre opp på siden og konsentrerer seg bedre. Men jeg vil være forsiktig med å bruke det; passe på NÅR jeg begynner med sånt "tull", ikke begynne ETTER at hun har sakket av, men heller starte hele treningen på den måten. Sånn at jeg forsøker å forebygge at hun daffer av for å få meg til å gjøre ting morsommere. Litt spenstige bevegelser har jeg også prøvd, og sluttet raskt med. Hunden ble litt sånn "øh, dette var gøy, men hva driver du med?" og hvis man ikke kan gå sånn på konkurranse, så ville jeg holdt meg et godt stykke unna det. Tror det syndes masse der fra før av; vi går og kikker på hunden, ser oss bak, osv. Skal vi trene bort det på oss selv, i tillegg til å trene bort "morsomme bevegelser" som kanskje til og med hunden er avhengig av for å fungere, så tror jeg vi har gjort det ekstra vanskelig for oss.. Men du kan jo prøve; masse variasjon fra starten av, og så ser du om det har en effekt. Så tar du en pause og vurderer om det er noe du skal fortsette med, eller kanskje du kan kombinere det, eller bytte på det og det jeg foreslår under her.

Alternativt kan du prøve få han i et annet "modus" - arousalnivå om det sier deg noe? Gir han opp, lek og tull innimellom øvelsene - du er inne på det selv. Så trener dere litt (ikke lenge), gjør det morsomt, så er det futt og fart igjen. På den måten vil du etterhvert få en link mellom fvf og glede, lek, fart og futt. Enkelt sagt, hehe.. :)

Eller du kan kombinere øvelser han liker, med fvf? Som hopp over hinder, eller apport. De er vel litt sammensatte i et program også, er de ikke? Hvis du velger det, blir det mer som at han "må" gå fvf før han får være så heldig å få lov å komme på innkalling, eller apportere. Og da vil han kanskje strebe etter å gjøre det bra, fordi det er jo nettopp da han får lov å hente apporten, fx. Du belønner med en annen atferd han liker rett og slett - du kan jo se om det funker på din hund, det kommer litt an på. :) Men si du trener fvf, og så går han knallbra noen meter - DA sender du han ut etter en apport du har lagt ut. Og apporten vil jo også fungere som en forstyrrelse for han, siden han liker å apportere.. :) Fint å få trent på sånt også, kanskje du i samme slengen får en ekstra pluss i margen for det under en konkurranse? At han ikke knallapporterer?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

For å få min hund til å bli mer motivert under fvf så passer jeg på å variere øvelsen masse. Går mange svinger, sakte, raskt, løpe, stoppe osv. Kombinerer det ofte også med flere øvelser, f.eks gå fvf 5 meter stoppe, kommandere "bli" gå fra, og kalle inn, belønne, fortsette og gå fvf osv osv..

Passer også på å belønne masse under fvf, spesielt om vi har gått lange og kjedelige (altså beine), strekninger. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

I tillegg til å finne ut hva som kan motivere deg og hunden, så ville jeg faktisk gått helt tilbake til grunntreninga. At hunden skal kunne sitte i korrekt utgangsstilling med kontakt først. Og så bygge opp fvf bit for bit med få skritt. For meg blir det litt dumt å gå og gå og gå med hunden i feil posisjon og uten kontakt, dersom den ikke klarer å gå tre skritt korrekt en gang...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

I tillegg til å finne ut hva som kan motivere deg og hunden, så ville jeg faktisk gått helt tilbake til grunntreninga. At hunden skal kunne sitte i korrekt utgangsstilling med kontakt først. Og så bygge opp fvf bit for bit med få skritt. For meg blir det litt dumt å gå og gå og gå med hunden i feil posisjon og uten kontakt, dersom den ikke klarer å gå tre skritt korrekt en gang...

Jepp!

Og det er mange andre små detaljer også å tenke på om man vil få til en pen fri ved fot.

Se bare her: http://behavoristen.blogspot.com/2008/03/fri-ved-foten.html

Edit: Bloggen jeg linket til er ikke min. Kjenner ikke bloggens eier engang.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

I tillegg til å finne ut hva som kan motivere deg og hunden, så ville jeg faktisk gått helt tilbake til grunntreninga. At hunden skal kunne sitte i korrekt utgangsstilling med kontakt først. Og så bygge opp fvf bit for bit med få skritt. For meg blir det litt dumt å gå og gå og gå med hunden i feil posisjon og uten kontakt, dersom den ikke klarer å gå tre skritt korrekt en gang...

Ja, det var det jeg tenkte på da jeg skrev at jeg tenkte på å gå tilbake i treningen og bare trene et par skritt før jeg belønner. Bra å høre at jeg er inne på riktig spor der :) Helt enig, det er ingen poeng i å gå langt av gårde når han henger etter. Har nok gått for fort fram her tidligere da jeg prøvde å øke lengden han kunne gå uten belønning. Har gått helt tilbake til start i kveld og det ble veldig bra med en gang! Gikk først to skritt før jeg belønnet (da gikk han fint ved siden av) to tre ganger, og etter en pause gikk vi fire-fem skritt en gang og han gikk kjempefint. Da avsluttet vi. Denne gangen skal jeg nemlig gjøre riktig! Og IKKE holde på for lenge slik at han blir lei.

Skal passe ekstra godt på å variere tempo og retning FØR han begynner å dabbe av, kanskje det vil bli litt mer spennende da. (Skal prøve å huske klikkeren i morgen...se om timingen kan bli enda bedre).

Takker igjen for tipsene. Svar her inne er i allefall god motivasjon for meg! :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Takk for tips!  Det hørtes ut som noen kloke råd. Jeg ser de potensielle ulempene med en stor og sterk hund og en flexline. Kontroll er definitivt øverst på prioriteringslista. Jeg skal definitiv sjekke ut den lina du har linket til👍
    • Flexiline er generelt en dårlig idé, og særlig for en stor og sterk hund. Hvis noen slipper sin hund bort til dere i bånd, kan det fort bli floke og konflikter. Du kan heller ikke slippe båndet hvis noe skjer (hunden setter seg fast, sykkel kommer på tvers mellom dere etc.). Og det er vanskelig å ta hunden inn hvis den er ytterst i båndet, med mindre du har en supersolid innkalling. Kjøp heller en halvlang-line på 5 meter som du kan slippe ut og hanke inn etter behov. Du blir fort vant til å håndtere en kort langline, og mye bedre kontroll på hunden. Du kan slippe den både for å la hunden løpe litt, eller gi den friere bevegelsesrom i møtesituasjoner som ikke kan unngås (både med folk, hunder, sykler...). Du kan også ta et grep midt på båndet uten å svi av deg håndflaten hvis hunden trekker eller bykser avgårde. Vi har hatt disse, og er noe av det vi har tatt vare på etter å mistet hundene, de er supergode: https://dyresjappa.no/Produkt/1/294247/Supergrip-Sporline-5m
    • Hei,  Kjøpte akkurat en flexi classic L. 5m. bånd. Den fungerer helt greit, men vurderer et annet alternativ neste gang jeg kjøper. Det jeg kunne tenke meg er låste posisjoner uten å holde inn knapp i tillegg til et enda mer robust tapebånd og et noe større håndtak. Noen anbefalinger? Jeg har en nokså sterk staff-presa blanding på. 35 kg., som tidvis kan dra noe. Ser nå at jeg skulle flyttet denne til utstyrstråden, men vet ikke om det er mulig.  På forhånd takk for svar😊
    • Ede har endelig lært å sette pris på vanntette potesokker, og vil nå heller gå med enn uten. Trenger ikke bestikke med godis for å få dem på lenger, han husker nå at det er langt mer komfortabelt å gå ut på iskaldt klissvått og ekle grussteiner med dem på enn å gå barbeint.  Han ga uttrykk for å ville ha dem av inne på kjøpesenteret, da han selv la merke til at bakken var tørr, varm og stenfri der inne, men klagde ikke, bare gjorde meg oppmerksom på at han kunne tenkt seg å få de av der inne.  Nytt for dagen var å reise på rullebånd. Det har vi ikke prøvd før. Kunne gått meget bedre. Min feil. Trodde han ville forstå greia og bli med av, men han ble usikker da vi nærmet oss toppen, satte seg tilbake istedenfor å bli med frem, så jeg måtte panikk løfte-dra-heise ham over kanten i en faderlig fart, noe som selvsagt stresset ham. Not a good introduction.  Vi tok samme greia ned også, hvor han var helt kewl med å stå på båndet i bevegelse etter å ha blitt løftet på Ante fare og ble nervøs da han så slutten nærme seg, men virket som han synes det var helt ok å bli hjulpet over kanten med et muntert: "Whoppsie!" og en stor bit Nom Noms trøkket i ansiktet på landing. Han spiste det ivrig, så håper den sammenhengen med rullebåndet ble en sterkere neural pathway.   Videre på miljøtreningslisten har vi rulletrapp.. 😰 Det må gjøres. Rakk ikke øve opp den vanlige trappen i dag, fordi vi hadde ærender, men i morgen har vi ingenting annet å gjøre, så muttern får kle på seg, ta med sitteunderlag, pledd, varm drikke, kanskje niste, just in case, for om det ikke løsner etter noen forsøk med bare de øverste trinnene og gradvis økning, så kan vi sitte i den trappen og henge og ha det dødsens kjedelig til han finner ut at det lønner seg å gå den opp og vi får full fest.  Flashy blinkende helikopter med lyd hadde Mr. T on staircases ingen issues med. Gikk rundt det på baksiden mot veggen og så inn i cockpit og synes ikke det var noe uvanlig med det der.  Har forøvrig passert masse små og større unger også, både inne og ute og han begynner bli kjempeflink til å se, men ikke røre nå, på tross av de mange flørtende blikkene som inviterer til kos og lek.  De minste barna har jeg vært litt nervøs for skal trigge jakt når de plutselig løper, så jeg har vært veldig på alerten, men det eneste som utløste jakt i ham og strammet båndet var en dinglende skulderstropp på en bag. Så ut som en biteleke. Bykset, men fikk ikke nå frem til den. Med unntak av den har han vært eksemplarisk og avbrutt intensjoner om å undersøke andre mennesker på kontaktlyd hver gang jeg så ham vurdere det og var nervøs for et byks mot noen. — Food before Feckers, any day. Noen ganger også mom over nom. Han bryr seg om og tar min veiledning selv når han er mett og ikke vil ha mer. Vi begynner få et bånd utover måltidene 🥳
    • Enig med det over. Lær inn eventuelt en «gå og legg deg» kommando, så du kan avlede med å be hunden å gå og legge seg.  Miljø trene og sosialisere masse så hunden blir godt vant med lyder og folk rundt seg. Men føler det har mye med mentaliteten på hunden og rasen og gjøre. Har du en usikker vokterhund så er det vanskelig å dempe varsling. Har du en trygg vokter så har den høyere terskel for å anse noe som nødvendig å varsle på. 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...