Gå til innhold
Hundesonen.no

Tilbakelevering av valp


Bonitapia

Recommended Posts

Hei.

Til dere som selger valper.

Kom over et sted om at en oppdretter hadde noen problemer med en som hadde kjøpt valp hos oppdretteren. Valpekjøper tok kontakt med oppdretter og kunne ikke ha hunden lenger pga "allergi". Det hadde gått en del måneder fra valpekjøper hadde hentet med seg hunden hjem. Valpekjøperne forlangte å få igjen pengene dem hadde gitt for valpen, og oppdretter ga tilbake noe av kjøpesummen.

Men i mine ører høres dette helt feil ut. Man har da vel ikke krav på å få tilbake noe av pengene man har betalt for valpen, så lenge hunden er helt frisk?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

En har vell strengt tatt ikke krav på det, men de fleste oppdrettere tar nok tilbake valpen..dog ikke til full pris. Det kan fort koste litt å omplassere hunden, kanskje blir den ikke solgt før etter lang tid og en del utgifter for oppdretter. Men de seriøse vil nok være behjelpelig med å finne et nytt hjem til hunden...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Noen oppdrettere krysser av på salgskontrakten for at de kjøper tilbake valpen om ny eier ikke kan/vil ha den mer...og da må du jo bla opp pengene å kjøpe hunden tilbake i et slikt tilfelle.

Men som det ble sagt over her så går "skalaen" for hvor mye man skal betale nedover med alder...så des eldre hunden er des mindre penger skal oppdretter betale.

De fleste oppdretter hjelper imidlertid mer enn gjerne til med å omplassere en hund/valp om det skulle bli nødvendig...er jo alltid greit å vite at man kan finne e tbra hjem til "sine" små

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Gråtass
Er en fin ting at oppdrettere tar tilbake valper/ unghunder.

Men syns det er feil at man som valpekjøper har eid en valp i 4 - 5 mnd, og forlanger hele kjøpesummen tilbake.

Hvorfor er dette feil? Hvis valpen hadde vært syk og dødd eller måtte avlives så hadde de fått tilbake hele kjøpesummen av oppdretter eller forsikringsselskap. Det er ingenting som tilsier at en hund blir mindre verd jo eldre den blir, snarere tvert i mot.. Husk at etter kjøpsloven så har man 5 års reklamasjonsfrist på kjøp av hund.. Les NKK sin standard kjøpekontrakt så vil du se at man i utgangspunktet ikke kan, men skal ha plikt til å kjøpe tilbake hunden for markedspris eller vederlagsfritt avhengig av kontraktens punkter.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Og hva tror man da markedspris er på en noen mnd gammel valp, da?

Når man leser på f.eks. Finn.no - så blir slike nærmest "slengt" etter en for slikk og ingenting. Og uansett hvor merkelig det er, så er det nærmest umulig å selge en halvvoksen hund (eller voksen) for full valpepris.

Susanne

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Husk at etter kjøpsloven så har man 5 års reklamasjonsfrist på kjøp av hund.. Les NKK sin standard kjøpekontrakt så vil du se at man i utgangspunktet ikke kan, men skal ha plikt til å kjøpe tilbake hunden for markedspris eller vederlagsfritt avhengig av kontraktens punkter.

En har selvfølgelig reklamasjonsfrist på 5 år, på hunder. Men det er ingen angrefrist på hunder, så oppdretter er i lovverket ikke pliktig til å ta hunden tilbake så fremt det ikke er noe å reklamere på, med andre ord; feil på hunden.

Men, som nevnt tidligere, de seriøse oppdretterne er som oftest behjelpelig med å skaffe et nytt hjem til hunden, som må være det viktigste?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Returrett og reklamasjonsrett er to vidt forskjellige ting. Retturett har man hvis selger har drevet oppsøkende salgsvirksomhet, dvs hvis oppdretter går fra dør til dør og selger valpen eller sendt bilde av valpen med en bestillingsfakturafaktura til hjemmeadressen din etc, for så å sende deg valpen i posten etter bestilling. Retturett har du i nøyaktig 14 dager etter at kontrakt er underskrevet og varen må være i samme forfatning som når den ankom kjøper.

Har du dratt til oppdretter, kjøpt valpen og dratt hjem igjen så har du ingen returrett i det du har betalt.

Dette blir akkurat det samme som hvis du går inn i en butikk, betaler en vare ved kassen for så å ombestemmme deg. I virkeligheten har du da ingen rett til å heve kjøpet, selv om mange butikker opererer med 3 mnd retturett på varer som en ekstraservice.

Reklamasjonrett er noe helt annet, da må varen være beviselig defekt før salget fant sted. Altså skal det da i teorien være mulig å bruke reklamasjonsrett på hunder som får en arvelig sykdom innen kjøper har hatt den i 5 år hvis sykdommen er av en slik karakter at hunden dør, blir "ubrukelig" eller medfører store ekstra kostnader for kjøper. Men her må det da bevises at det er utelukkende arv og ikke miljø som forårsaket sykdommen.

Ved reklamasjonsrett har selger lov til å prøve å reparere varen (3 ganger tror jeg det er?) før kjøpet kan heves.

Selv om hunder er en vare i følge salgsloven tror jeg neppe det er mange som følger loven til punkt og prikke for å være helt ærlig.. En annen ting er at det tydligvis er svært få i norges land som kan kjøpsloven så godt, hverken av kjøpere eller selgere..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Gråtass

Dette har det vært ørten og fjørten tråder på sonen om tidligere. Så vidt jeg husker så ble vi ikke enige da heller..

Men jeg syns det er bekymringsfullt at en valp ansees som en "dårligere vare" når den har passert leveringsdatoen uavhengig om den selges direkte fra oppdretter eller har vært solgt og kommet i retur. Akkurat som jeg syns det er bekymringsfullt med de oppdretterene som ikke vil ta hundene sine tilbake, men ber eier avertere de på finn.no.. For meg er det ikke avgjørende om jeg betaler fullpris, halvpris eller ingenting for en hund, for meg er det avgjørende hvorfor hunden selges tilbake og hvilken tilstand hunden er. Da er det viktig å ha gode kontrakter med en skriftelig avtale som sikrer alle parter så de blir fornøyd og ingen føler seg "lurt" i ettertiden..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

"Loke" har helt rett med å levere valpen tilbake og penger tilbake. Kjøp over disk - som man kan se på valpekjøp som - der har man faktisk ikke returrett.

Og hvorfor skal det være så lett å være valpekjøper da, å kunne hente seg en valp, betale for den, og levere den tilbake og få full pris tilbake? "Varen", altså valpen, er jo strengt tatt "brukt". Det skal ikke være "bare bare" å få seg valp eller hund generelt, og kunne levere den tilbake når det ikke passer å ha den lenger, uansett om det er fordi man er lei hunden eller om det er allergi (dessverre for dem som får det). Et valpekjøp, eller hundekjøp generelt skal være gjennomtenkt og ikke bare en enkel handling. Seriøse oppdrettere kjøper den "brukte" valpen tilbake for et mindre beløp enn den ble kjøpt for, fordi de vil ha kontroll på hvor valpen ender så den ikke blir kasteball og man mister kontakten med dem, man vil jo at valpen skal komme i gode hender og gjerne følge litt med den. Er ganske vanlig praksis. Skulle bare mangle at oppdretter ikke skulle betale full pris for valpen/unghunden igjen. Ellers er det jo omtrent som å gi ut valpen på lån gratis.. Og oppdrettere bør da ha litt igjen for jobben de gjør, eller? Skulle bare mangle..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


×
×
  • Opprett ny...