Jump to content
Hundesonen.no

Fotokurs


tuppetroll

Recommended Posts

Jeg har blitt spurt om å holde et fotokurs for noen venner. De er relativt nybegynnere hele gjengen, men nivået er etter det jeg har skjønt litt forskjellig fra person til person. Noen lurer på ting så enkle som hvilken oppløsning de skal sette kameraet på, andre vil gjerne ha tips om lyssetting, hvitbalanse innstillinger og hvordan ta gode bilder i motlys og skygger.

Jeg sitter og utformer en pp-presentasjon, og kjenner at jeg ikke vet helt hvor mye jeg skal ta med. Dere erfarne - Hva ville dere tatt med på et fotokurs? Dere nybegynnere - hva ville dere gjerne lært på et fotokurs?

Takknemlig for alle tips!

Link to comment
Share on other sites

Noe jeg ville ha hatt med:

Bildekvalitet/størrelse - nødvendig med beste kvalitet? Størrelse? svar på slike spørsmål. Til hverdagsbilder trenger man kanskje ikke den beste og største fila (da blir PC'n fort full med "unødvendige" bilder som tar stor plass), men til mer "fancye" og gjennomførte bilder satser man gjerne på den beste kvaliteten osv.

ISO - Hvitbalanse - Fokus (modus, manuell/AF, fokusområde osv.) - Eksponering (lysmåling, blitseksponering osv) - Blitsfotografering (stille inn blitsen, effekter man kan lage osv.)

Link to comment
Share on other sites

Jeg ville egentlig hatt med litt av alt, fra det helt grunnleggende til mer avansert for de som måtte ønske det. Tips til hvordan man kan ta bra bilder i forskjellig lys, i hastighet, stilige effekter osv.

Du kan ikke holde nettkurs med det samme? :blink:

Link to comment
Share on other sites

Både teknikk og komposisjon ville jeg prøvd å få med.

Antar de fleste er interessert i å klare å få skarpe fartsbilder, så det kan du jo ha med (etter du har snakka om lys, blender og lukker :( ).

Uff, det er nesten for mye å ta av, hehe.

Link to comment
Share on other sites

Nei, det er jammen ikke lett å vite hva man skal ha med på et sånt kurs. Det skal liksom ikke være for vanskelig, men heller ikke for banalt :(. Som andre sier er det nok lurt å ta med litt om sammenhengen mellom blender og lukkertid, samt ISO-instillingene. Samtidig ville jeg vel presisert at man ALDRI tar bilde i annet enn beste oppløsning... hehehe... TENK om man tar DET kanonbildet, også har man bare ussel oppløsning ?

Jeg ville brukt mange eksempelbilder jeg - vist et bilde og forklart hvilke innstillinger som har vært brukt på det aktuelle bildet, og også forklart mye om hvilke innstillinger som passer best til ulike motiver. Kanskje si noe om objektivvalg også ? Hva bør man bruke til landskapsfotografering, hva passer til portretter, hva er best til sport/hunder, natur, makro... etc - men alt bør kanskje krydres litt med bildeeksempler - da er det lettere å forstå hva det dreier seg om.

Vis både gode og dårlige bilder (vel - det er jo subjektivt hva som er bra og dårlig, men... hehehehe).

Link to comment
Share on other sites

Så flott med litt innspill :(

Hva ville dere sagt om å ta skarpe fartsbilder? Jeg har skrevet en powerpoint som har 30 slider per nå, og enda føler jeg meg langt fra ferdig. Da har jeg seff med alt av innstillinger fra lukker til hvitbalanse, og også en om oppløsning.

Flere innspill mottas med takk :(

Link to comment
Share on other sites

Om fartsbilder? Tja... lys, lys, og lys :) Har du ikke nok lys når du skal ta skarpe fartsbilder er du jo dømt uansett. De færreste nybegynnere klarer å treffe hundens øyne med blender 2.8 mens den løper uansett, så de trenger et større område å gå på (og da må de ha mindre blender og kortere lukkertid).

Samt at om de bestemmer seg for å prøve, så må de ta en skikkelig tung serie med bilder. Hvor mange av oss klarer å få 90% av fartsbildene fine liksom, hehe.

Link to comment
Share on other sites

Om fartsbilder? Tja... lys, lys, og lys :) Har du ikke nok lys når du skal ta skarpe fartsbilder er du jo dømt uansett. De færreste nybegynnere klarer å treffe hundens øyne med blender 2.8 mens den løper uansett, så de trenger et større område å gå på (og da må de ha mindre blender og kortere lukkertid). Samt at om de bestemmer seg for å prøve, så må de ta en skikkelig tung serie med bilder. Hvor mange av oss klarer å få 90% av fartsbildene fine liksom, hehe.

Jepp - godt lys er liksom alfa og omega for å få skarpe fartsbilder (iallefall om hundene kommer IMOT). Du kan jo også nevne dette med panorering - altså at man følger hunden i fart med fokus (sidelengs da) - det gir jo morsomme effekter på bakgrunnen - og man kan få riktig god fartsfølelse når man ser fartsstripene fra bakgrunnen liksom :).

Ellers synes jeg det er viktig å si at man bare må forsøke seg fram, teste litt ulike innstillinger, ikke være redd for å gjøre feil, ta massevis av bilder og forsøk å husk (eller sjekk etterpå på PC) hvilke innstillinger man brukte da man fikk DET bra bildet.

Link to comment
Share on other sites

Det er akkurat disse tingene jeg har skrevet opp, så kanskje jeg begynner å ha dekket opp det jeg bør lære bort? Vi skal gå grundig gjennom EXIF-info på mange bilder, og i tillegg endel teknisk informasjon. Så får vi se om kurset blir godt nok :)

Er i morgen kveld, så blir spennende!

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.


 • Nye innlegg

  • Enig med Simira, meld dere på et valpekurs om dere ikke allerede går/har gått. I tillegg har for eksempel Maren Teien en veldig fin kanal som heter Hverdagslydig+ (https://boon.tv/hundetrener-maren), der er det også en egen kanal for valpeeiere. Vet at flere har hatt god nytte av hennes forelesninger og videoer i valpeperioden. Finnes helt sikkert noen gratis alternativer også, men det har jeg ingen oversikt over. 
  • Først av alt må du slutte å la ham hilse på andre hunder på tur. Hvis ikke får du en hund som trekker i båndet i alle retninger, og stresser seg opp hver gang han ser en hund. Det er ikke alle som kan eller vil hilse, og det er heller ikke trygt. Prøv å holde dere til kjente, trygge hunder. Om du ikke kjenner så mange kanskje det er noen du møter ofte på tur, eller du kan ta kontakt med en klubb i nærheten, en turgruppe eller noe. Jokking er en typisk stressadferd i den alderen, og tegn på at han girer seg opp for mye. Avbryt lek eller hilsing så fort det er tilløp til jokking, og jobb med at han skal være rolig og ha kontakt med deg. For å få slutt på biting i føtter ville jeg først og fremst sørget for at han har nok biteleker, og avlede med dem. Når han først begynner å bite på føttene, stå helt stille og ignorere ham til han slutter. Jeg vil på det sterkeste anbefale deg å gå et valpekurs om du ikke har gjort det allerede. Alt dette er helt vanlig for valper i den alderen, og på et kurs vil du få hjelp til å håndtere det. Du finner også mange vanlige problemer og råd for dem i trådene under valpeprat her på forumet, så ta en titt gjennom her.
  • Kikket litt i dogweb og ser at hundene fra lundehundprosjektet ligger der sånn som alle andre, med en X på slutten reg. nummeret. Den som ble utstillingschampion var 3. generasjon, og ser tittelen ligger inne. Da skulle man jo gjerne tro at de kan ta andre championat også, og at det samme vil gjelde for cavalierprosjektet, som trossalt er ganske så ekvivalent? Det var jammen ikke lett å finne informasjon på dette! 
  • Jeg har en Dvergpuddel gutte valp som er 5 mnd. Han har siden han var ny hatt oppheng i sokker og biter og henger seg etter føttene dine så lenge d har sokker på. Hvordan få det til å slutte.    Å jokker på andre hunder under samvær ute, møtes på tur og får hilse og på alle størrelser og hunder i alle aldre. Hva gjør jeg? - helt fersk i hunde verden, ønsker kun seriøse svar😅😭
  • Er vel først fra fjerde generasjon at de potensielt kan stambokføres etter typegodkjenning?
 • Nylig opprettede emner

×
×
 • Create New...