Jump to content
Hundesonen.no

Fri


TrudeM

Recommended Posts

Dette kommer jo helt an på hva enkeltpesjoner med med fri. Fri i bånd (altså ikke dra, men gå litt rundt å lufte) eller fri ved at hunden slippes løs?

Jeg bruker kommando fri når de skal få gå løs og herje. Jeg begynnr med en gang. Når jeg tar av dem koppelet så sier jeg fri da løper de av gårde og de roses av dette. Dette gjentar jeg hver gang. Jeg bruker også tyss (rar kommando). Da går de i bånd, men må ikke gå fot av den grunn. Da bruker jeg kommando fot. Etter noen ganger skjønner hundene at de ikke få løpe avgårde før kommando fri kommer. Nå har jeg vært litt treg med dette på siste dalmisen min. Hun er 1 år nå og ja jeg begynte med dette først for 3 dager siden. Heldige jeg har fått en hund som tar tng litt for fort og allerede skjønt, selv om hun til tider glemmer det da. Men tross alt har akkurat begynt med det.

Link to comment
Share on other sites

Den øvelse havde min cocker også lidt svært ved, han mente at så snart han havde udført øvelsen og fik en godbid, så kunne man rende af gårde.

Jeg har nu fået den indlært ved hjælp af klikkertræning, så han hele tiden holder kontakten med mig.

når jeg gav klik og godbid, skyndt jeg mig at give et klik til så længe han sad ned, så han hurtigt lærte at han kunne forvente et klik mere hvis han holdt kontakt og blev siddende, jo længere tid han er nødt til at sidde før jeg giver ham fri kommandoen, jo flere klik og godbidder er jeg nødt til at give, specielt fordi vi har kæmpet lidt med koncentrationen og kontakten.

Men så længe jeg kan holde kontakten med, bliver han ved med at sidde til han får fri kommandoen, det virker fint for mig, på denne måde.

Link to comment
Share on other sites

For mine hunder betyr fri-signal "gå ut av posisjonen du er i og ta kontakt med meg for neste beskjed". Praktisk både i hverdagen og på lydighetstrening. Samtidig lærer hundene seg bli-øvelser veldig raskt siden de vet hvordan øvelsen avsluttes. Vi har veldig lett for å bruke kroppsbevegelse når vi sier fri. Har du ambisjoner om at hunden skal lære seg ordet og bare ordet, så gjelder det å stå helt stille når du sier fri. Det er en fordel om du vil sikre at hunden bare reiser seg på ordet og ikke armbevelgelse feks fellesdekken eller sitten i starten på agilitybanen.

Feks fra sitt:

Jeg belønner at hunden reagerer på fri i starten. Det er et nytt ord som hunden ikke skjønner. Derfor får den informasjon når den adlyder, akkurat som med all annen innlæring. Ta noen steg fra hunden, vis den at du har en belønning på deg. Hvis hunden forsøker å reise seg for å ta belønningen uten at du har sagt noe, ikke belønn, men sett den rolig tilbake. Stå helt stille og si fri når hunden er fokusert på deg. Hvis hunden er veldig flink til å bli sittende, ha litt is i magen noen sekunder. Ikke gjenta fri. Bare hunden beveger en labb eller tar et skritt, ros, bli aktiv og belønn.

Altså:

 • Si bare fri når hunden sitter helt stille.
 • Stå helt stille selv når du sier fri (lek statue!).
 • Ha en synlig belønning og ta ut litt avstand til hunden i begynnelsen, så skaper du litt "dragning" mot deg.
 • Hunden SKAL bevege seg minst et lite steg først, før du blir aktiv.
 • Etter hvert kutt ut synlig belønning og test at det funker nære også.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.


 • Nye innlegg

  • Enig med Simira, meld dere på et valpekurs om dere ikke allerede går/har gått. I tillegg har for eksempel Maren Teien en veldig fin kanal som heter Hverdagslydig+ (https://boon.tv/hundetrener-maren), der er det også en egen kanal for valpeeiere. Vet at flere har hatt god nytte av hennes forelesninger og videoer i valpeperioden. Finnes helt sikkert noen gratis alternativer også, men det har jeg ingen oversikt over. 
  • Først av alt må du slutte å la ham hilse på andre hunder på tur. Hvis ikke får du en hund som trekker i båndet i alle retninger, og stresser seg opp hver gang han ser en hund. Det er ikke alle som kan eller vil hilse, og det er heller ikke trygt. Prøv å holde dere til kjente, trygge hunder. Om du ikke kjenner så mange kanskje det er noen du møter ofte på tur, eller du kan ta kontakt med en klubb i nærheten, en turgruppe eller noe. Jokking er en typisk stressadferd i den alderen, og tegn på at han girer seg opp for mye. Avbryt lek eller hilsing så fort det er tilløp til jokking, og jobb med at han skal være rolig og ha kontakt med deg. For å få slutt på biting i føtter ville jeg først og fremst sørget for at han har nok biteleker, og avlede med dem. Når han først begynner å bite på føttene, stå helt stille og ignorere ham til han slutter. Jeg vil på det sterkeste anbefale deg å gå et valpekurs om du ikke har gjort det allerede. Alt dette er helt vanlig for valper i den alderen, og på et kurs vil du få hjelp til å håndtere det. Du finner også mange vanlige problemer og råd for dem i trådene under valpeprat her på forumet, så ta en titt gjennom her.
  • Kikket litt i dogweb og ser at hundene fra lundehundprosjektet ligger der sånn som alle andre, med en X på slutten reg. nummeret. Den som ble utstillingschampion var 3. generasjon, og ser tittelen ligger inne. Da skulle man jo gjerne tro at de kan ta andre championat også, og at det samme vil gjelde for cavalierprosjektet, som trossalt er ganske så ekvivalent? Det var jammen ikke lett å finne informasjon på dette! 
  • Jeg har en Dvergpuddel gutte valp som er 5 mnd. Han har siden han var ny hatt oppheng i sokker og biter og henger seg etter føttene dine så lenge d har sokker på. Hvordan få det til å slutte.    Å jokker på andre hunder under samvær ute, møtes på tur og får hilse og på alle størrelser og hunder i alle aldre. Hva gjør jeg? - helt fersk i hunde verden, ønsker kun seriøse svar😅😭
  • Er vel først fra fjerde generasjon at de potensielt kan stambokføres etter typegodkjenning?
 • Nylig opprettede emner

×
×
 • Create New...