Gå til innhold
Hundesonen.no

Greyhound


LeneC
 Share

Recommended Posts

Litt informasjon om Greyhound

Greyhound er en hund som i usedvanlig grad forener kraft og symmetrisk eleganse. Hunden har utmerkede egenskaper både som veddeløpshund og, ikke minst, som selskapshund.

Disse to egenskapene rendyrkes som regel i ulike avlslinjer.

Karakteristikk

Standarden for greyhound har ikke vært spesielt detaljert. Det overordnede målet har vært å få fram hunder med et karakteristisk helhetsinntrykk. Det skal framkomme særlig gjennom kombinasjon av kraft, eleganse og harmoniske bevegelser. Hunden må ikke være så kraftig at den blir klumpete, heller ikke for spinkel. Hundens linjeføring er utpreget harmonisk og symmetrisk, uten forstyrrende eller avbrutte konturer. Hundens siluett danner en rekke svake S-linjer som går over i hverandre. En greyhound skal ha et langt og fjærende trav.

De vanligste fargene er svart, brindle og rød, enten ensfarget eller som tegninger på hvit bunn.

Høyden er oppgitt til 71-76cm for hannhunder og 68-71cm for tisper, men det vesentligste er helhetsinntrykket.

Historikk

Forfedrene til våre dagers greyhound levde for flere tusen år siden i Midt-Østen. Slike hunder var tidlig kjent i Hellas, og derfra kom de videre til Romerriket. Romerne var et ekspansivt folkeferd. De brakte med seg sine mynder til England. Der er det omtalt i skrifter og lover allerede på 800-tallet, og rundt år 1000 ble det nøye fastslått hvem som hadde rett til å eie greyhounds. Navnet på rasen skriver seg muligens fra et gammelt anglosaksisk ord for hund.

I England ble hundene utviklet til å fylle to funksjoner, de skulle både være dyktige jakthunder og trivlige hunder å omgåes med i det daglige. Dermed fikk greyhounden også utviklet sine sosiale egenskaper.

I århundrer var det forbeholdt adelen å eie greyhounds. På 1900-tallet ble så veddeløpssporten etter hvert uhyre populær, samtidig som det ikke lenger var aktuelt å forbeholde greyhounds for visse sosiale lag. Det åpnet for en utvikling av to mer eller mindre spesialiserte typer greyhounds; veddeløpshunden, der fart og vinnerinstinkt var eneste avlskriterium, og selskaps-og utstillingshunden, der det vakre og harmoniske i utseende og bevegelse, i tillegg til en trivlig atferd, var egenskaper som ble vektlagt. Men det må legges til at også en selskapsgreyhound godt kan vise seg å ha fine løpsegenskaper, og det finnes utstillingschampioner med veddeløpslisens. Likeledes kan også løpshundene ha gode egenskaper som selskapshund.

Interessen for løp med greyhounds har dessverre ligget noe nede her til lands, men aktiviteten er nå igjen stigende. Løpstrening skjer nå ukentlig i sommerhalvåret i Oslo-området.

Oppdragelse

Som valp er greyhounden svært åpen, glad og frimodig, helt uten den verdighet som den etter hvert får som voksen. Innendørs vil en voksen greyhound være rolig, så fremt den får regelmessig mosjon og aktivisering. Imidlertid bruker enkelte greyhounds noe lengre tid på å bli voksne og verdige! Det kan være lett å oppfatte en greyhound som en nærmest vill løpsmaskin, som tar opp jakten på alt som beveger seg. Dette bildet stemmer nok ikke. Som vi har sett, har engelskmennene gjennom århundrer avlet på disse hundene også med tanke på at de skulle være trivlige å leve med. Hvis en behandler hunden fornuftig, vil en derfor i det daglige kunne omgås en harmonisk, rolig og veltilpasset hund.

De fleste greyhounds tilpasser seg sine eiere uten all verdens opplæring og dressur. Man må selvsagt vise hunden på vanlig måte hva som er tillatt og ikke tillatt. Videre består den viktigste opplæringen i at hunden får være med på mest mulig, at den blir behandlet vennlig og med respekt. Den setter stor pris på å bli kjælt med.

Forfølgelsesinstinktet er klart tilstede hos hunden. Det betyr at en må tenke på hvor og når en slipper hunden. Når jaktlysten først er tent i en greyhound, er det som regel vanskelig for eieren å trenge gjennom med sine fromme ønsker, men slik er det jo for de fleste hunderaser. Likevel er greyhound av natur såpass kultivert at den ikke går rundt og ”eksploderer” i alle retningar. En luftetur i parken vil som regel være en fornøyelse.

Mosjon

En greyhound vokser raskt og er derfor noe ”sårbar” i denne tiden. Inntil den er voksen skal den vokse i harmoni med seg selv uten for hard mosjon, slik at ben, sener og muskler får utviklet seg korrekt. Lek i sitt eget tempo og korte turer er tilstrekkelig mosjon i oppveksten. Når hunden er 15-18måneder, kan mosjonen tilta. Mange greyhounds vil gjerne ta ut sitt behov for mosjon gjennom en skikkelig løpetur et par-tre ganger i uken hvis de får anledning til det. De setter stor pris på å få leke med andre hunder, gjerne av samme rase, så lenge lekekameraten ikke blir for gneldrete, vaktsom eller pågående. Men hunden skal ikke bare ha slik lekemosjon, det vil ikke i tilstrekkelig grad utvikle en harmonisk musklatur og gode bevegelser. Turer i bånd, jogging eller sykling sammen med hunden på riktig underlag kan anbefales.

Helse

Det er små helseproblemer med rasen. Få av nåtidens aktuelle hundesykdommer er påvist på greyhounden. Vi høster nå goder av tidligere oppdretteres konsekvente og fornuftige avlsprogram opp gjennom tidene.

Rasen i Norge

De norske og svenske greyhounds har i årenes løp utviklet seg til en meget homogen stamme av høy kvalitet. Hunder fra denne berømte greyhoundstammen finnes nå i en rekke land verden over. Selv i rasens hjemland, England, finnes flere champions med norsk/svenske hunder i stamtavlen.

Det har vært en stigende interesse for greyhound i Norge de senere år, selv om rasen ikkje har spesielt stor utbredelse. I 2003 ble det registrert 30 hunder. Rasen er organisert i Norsk Greyhound Klubb som ble etablert i 1952. Klubben har mer enn 130 medlemmer. Norsk Greyhound klubb arrangerer årlig en større utstilling med 40-50 greyhounds, i tillegg til de andre mynderasene.

Greyhounden i det daglige

Enkelte greyhounds kan være noe vaktsomme, men det skjer i så fall uten mye bråk og bjeffing. Hunden bjeffer i det hele tatt meget sjelden, og bare hvis noe spesielt skjer.

Hunden er svært lettstelt. Regelmessig børsting holder pelsen fin og blank. Bading er sjelden påkrevet. Den røyter likevel en del, selv om den er korthåret. Gjennom riktig fóring og mosjon vil en raskt kunne se hvordan hunden når sitt optimale, både i utsende og bevegelser. Hunden spiser for øvrig ganske mye, særlig i aktive perioder. La hunden selv bestemme fórmengden. En greyhound som får tilstrekkelig med mat og mosjon vil aldri bli fet. Den vil være vakker og harmonisk med seg selv.

post-1138-1194268493_thumb.jpg

post-1138-1194268515_thumb.jpg

post-1138-1194268531_thumb.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Min lille søte greyhoundvalp Another Story Seasons In The Sun

Ischma 2 uker

Ischma2uker1.jpg

Foto: Siw Tonje Bjerkelund

Ischma 3,5 uker

Ischma35uker6.jpg

Foto: Siw Tonje Bjerkelund

Ischma 6 uker

Ischma6uker4.jpg

Foto: Siw Tonje Bjerkelund

Ischma 4,5 mnd

Ischma.jpg

Foto: Lill Ydse

Ischma 6 mnd

ischmaleto2.jpg

Ischmaleto1.jpg

Foto: Siw Tonje Bjerkelund

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 years later...

Jeg var inne på tanken på å importere en rescue galgo fra spania. Og det med karantene innenfor EU er ganske slapt. Tar jeg ikke mye feil så kan du karanteneholde hunden din selv.

Innebærer hvist at du har noen obligatoriske oppsjekk av dyrelege, men ikke ta det jeg sier for god fisk, ta heller å kontakte mattilsynet og spør dem. Jeg syns jeg husker at mattilsynet overså import av levende dyr, men hvis ikke så kan de rette deg i riktig retning.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 months later...
Guest Peersen

Jeg var inne på tanken på å importere en rescue galgo fra spania. Og det med karantene innenfor EU er ganske slapt. Tar jeg ikke mye feil så kan du karanteneholde hunden din selv.

Innebærer hvist at du har noen obligatoriske oppsjekk av dyrelege, men ikke ta det jeg sier for god fisk, ta heller å kontakte mattilsynet og spør dem. Jeg syns jeg husker at mattilsynet overså import av levende dyr, men hvis ikke så kan de rette deg i riktig retning.

Nei, Truls, du kan ikke karanteneholde hunden din selv.

Du har mulighet, som fra alle andre EU land å innføre valp under 3 mnd under særskilt tillatelse.

Ellers må hunden ha rabies vaksine, og godkjent blodprøve som tas etter 120 dager.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 year later...

Var på Oslotur i helgen og så en aldeles nydelig Greyhound. Har aldri vært interessert i mynder utenom Whippet, men det var noe med denne hunden. Klarer ikke få den ut av hodet! Syns det var aaaltfor lite bilder av Greyhounds her inne :)

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 year later...

Ser at noen lurer på det med å hente ex-racere fra England eller Irland, så jeg tenkte at det kunne være greit å fortelle litt om vår erfaring. Det er visstnok noe sånt som 9000 hunder som pensjoneres som løpshunder på de brittiske øyer hvert år og rescue/rehoming organisasjonene klarer å omplassere rundt 4000 av disse.

Vi har nettopp fått oss ei Greyhoundtispe fra løpslinjer. Importerte fra Danmark. Planen var, som andre har tenkt før oss, å hente en fra rescue i England/Irland, men vi møtte på noen praktiske problemer. Først av alt, rescue/omplasseringsorganisasjonene, være seg de som samarbeider med sporten eller er kritiske til den, har som prinsipp at alle som ønsker å adoptere en ex-racer må gjennomgå et hjemmebesøk før godkjenning. Så selv om dine intensjoner og fasiliteter er aldri så gode så vil dette være det første store hinderet. Det blir både praktisk og økonomisk vanskelig å gjennomføre for disse veldedige organisasjonene. De er veldig imøtekommende og glade for at man ønsker å hjelpe, men prinsippet står fast. Vi valgte derfor å annonsere på greyhound-data.com etter en hund som passet våre ønsker. Vi hadde preferanser på kjønn, alder, farge og at hunden burde være mulig å trene til å bo med katter. Fikk flere henvendelser og flere av de var både interessante og seriøse. Noen var gratis, mens andre skulle ha en symbolsk sum. Alle var inneforstått med at de måtte vaksinere, ordne papirer og evt micro-chippe hvis dette ikke allerede var i orden. Så viste det seg at engelske og irske regler for transport av hund med fly skiller seg ganske mye fra det øvrige Europa. Det er kun et fåtall flyselskap som har lisens til å fly med hund og ingen av de har direkte ruter til Norge. Et fraktselskap kunne ordne med alle detaljer og sørge for godkjent flybur. Vi valgte å droppe det siden hunden da måtte fly Dublin - Frankfurt, med Lufthansa, overnatte på fraktterminalen i Frankfurt før nytt fly videre til Oslo dagen etter og det hadde vi ikke lyst til å utsette en hund for. Relativt kostbart var det også. Så om vi i fremtiden ønsker å gjøre noe sånt, tror jeg det lureste er å planlegge litt godt tid i forveien og faktisk ta en bilferie og hente hunden på den måten. Parallelt med søket etter Greyhound i England og Irland lette vi også i Sverige og Danmark. Så dukket det plutselig opp ei tispe i Danmark som virket helt perfekt. Ei sort lita frøken på 16 mnd som ikke var så fryktelig interessert i å løpe etter haren rundt banen. Hun vil gjerne løpe, men mer for at det er gøy å løpe sammen med de andre. Avtale ble inngått og det var bare å vente de 3 ukene som er påkrevd etter rabiesvaksinen før vi kunne sette oss i bilen og kjøre og hente henne i Odense.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Ved henting tenker jeg at stoffburet er helt greit. Når dere kommer hjem ville jeg hatt transportburet inne, hjemme, med et mykt pledd og noen godbiter i. La valpen utforske buret og oppfordre den til å være der litt, uten å lukke. Så ville jeg prøvd å ta med buret i bilen allerede første dag, og kaste noen godbiter eller legge inn en god tyggeting de 10 minuttene du skal levere. Hvis valpen kommer fra en skikkelig oppdretter bør den har erfaring med bilkjøring fra før, selv om det ofte er med mor og/eller søsken. Hvis valpen IKKE er trygg alene de 10 minuttene så er den tryggere i et solid bilbur enn et stoffbur den kan tygge seg ut av... Hvis det viser seg å være et problem ville jeg fått noen til å sett etter den den korte tiden leveringen tar.
    • Jeg får valp imorgen. Vi er godt forberedt og skal ha fem uker fri.    Det jeg stresser med er at barnet mitt skal i barnehagen neste uke for å gi valpen litt mer ro den første uken. Det jeg bekymrer meg for er at jeg må ha den med i bilen når jeg leverer i barnehagen. Er det innafor å la den være i bilen de 10 minuttene det tar å levere barnet?    til vanlig skal jeg ha hunden i et transport bur bak i bilen, men tenker at den skal få være i et Stoffbur i passasjersetet ved siden av meg når jeg henter den imorgen og den første uken.  
    • Hadde nettopp en kjempefin tur uten noe tull, og masse pen lineføring. Ede var skikkelig på tilbudssiden og ikke engang utålmodig på godbitene. Det går virkelig fremover. Ordentlig godgutt i dag 🥰 Flink vaktbikkje også, for anledningen i Miljøpatruljen. Forsøpling tar vi alvorlig.
    • Hadde nettopp et mareritt av en "treningsøkt". Hadde alle favorittingene hans og lommene fulle av snacks. Godt vær og stille og rolig feriestemning. Ede åpnet med å hoppe opp og bite og bjeffe og jukke og være teit. Jeg trodde vi skulle ha en fin økt med den energien der, men da jeg ba om utgangsstilling for TREDJE GANG, så gikk han sakte og satte seg seigt ned. ... Eneste lyspunkt var en fin innkalling da han mens jeg prøvde samle meg vimsete avgårde på egenhånd inn i en luftegård jeg ikke har gitt ham lov til å gå i. Da spratt han opp fra sniffingen og kom løpende inn med en gang. Supert! ..men det var det ENESTE han gjorde riktig på cue. Han dekket hver gang jeg ba om stå. Så dumt på meg når jeg ba om utgangsstilling. La repeatedly fra seg apporten en meter fra meg i forsøk på å innkassere uten å måtte gi den fra seg. Fant plutselig ut at det var kewlere å gå fra front mellom beina mine til utgangsstilling istedenfor å svinge bakparten inn, og gjentok den der flere ganger. Nektet gå fot uten lure i hånden. Den økende frustrasjonen min gjorde ikke ting bedre. Han begynte holde hard rock konsert. Hoppet og bet og jukket. SÅ kom jeg på at han ikke har fått skjønnhetssøvnen sin. Han hadde vært våken fra kl 07 i morges uten å blunde et blunk. Aha! All made sense. Tok ham med meg inn igjen, og det tok ikke engang et minutt før han brøt ut i full raptus og fløy villmann mellom veggene i toddler tantrum. Stoppet plutselig og begynte krafse og grave som en manisk gærning på gulvet, og falt så dønn om, som et slakt, rett i søvn. — Har De forsøkt skru maskinen av og på igjen? 
    • Det er nok definitivt en del av "spøkelsesalderen", men det er også viktig å ta på alvor så man ikke ved uhell forsterker adferden så den blir en uvane.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...