Gå til innhold
Hundesonen.no

Hund og varme


Huldra

Recommended Posts

Ehh, nei.. hvis du leser alt jeg har skrevet så ser du nok at jeg har et ganske fornuftig syn på dette med hund i varmen. Hundene vil gjerne jobbe, og det får de selv om det er sommer.. Også går jeg, som det utrolig intelligente mennesket jeg er ( :P ), inn og styrer det hele med å legge inn masse pauser, vann, gjerne en dusj, tur på kvelden i stedet for midt på dagen, bading osv. Som jeg faktisk skrev lengre opp, jeg gjør selvsagt ingenting som kan påføre hundene heteslag. Ble det hele litt klarere nå? ;)

Ehhe.. Er det snakk om det da? Jeg snakker IKKE om farlig overoppheting, jeg snakker om å ha en hund som kan og vil jobbe selv om det er varmt. Og som jeg skrev: jeg trener ikke mens det er varmest, jeg trener maks fem minutter av gangen, og kjører rolige øvelser.. Og jeg går IKKE lange turer i stekende varme- fordi jeg vet at det ikke er sørlig humant mot en hund som heller vil få heteslag enn å sakke bakut..

Det er mulig jeg har "dumme-dagen" min i dag, men da ser jeg ikke helt problemstillingen?

Og jo, jeg veit ganske mye om det å ha en hund som gjerne vil jobbe selv om det er varmt, 12 somre med alaska husky gir litt erfaring på det området.. Klart hunder - i varierende grad - tilvennes varmen, men akkurat nå - hvor det gikk fra bøttevis med kaldt regn seinest på fredag til 20 ++ iløpet av helgen - så er vel de fleste litt slått ut? Jeg funker ikke helt enda, ihvertfall.. Og så lenge man bruker hodet og passer på å vanne hunden, trene på morran eller kvelden når det ikke er så varmt, holde seg i skygge osv, så er det vel ikke snakk om noen fare for overoppheting, hverken "farlig" eller "ufarlig"..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er mulig jeg har "dumme-dagen" min i dag, men da ser jeg ikke helt problemstillingen?

Nei, spør ikke meg. Når noen kverulerer litt med mine innlegg i en quote, så hender det jeg svarer. ;) Innlegget mitt lengre opp var jo en oppklaring til Lotta angående å tvinge hundene til å jobbe på varme dager, uten at jeg helt egentlig vet hvor hun fikk det fra heller.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Min erfarenhet är att hundarna vänjer sig. Första säsongen med min förra lydnadshund, var hon väldigt påverkad av värmen. Under andra säsongen var vi på läger i en vecka i stekhet sol (så illa att hunden faktiskt blev solbränd på tungan... ;) ). Efter det hade vi aldrig problem med värmen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Min erfarenhet är att hundarna vänjer sig. Första säsongen med min förra lydnadshund, var hon väldigt påverkad av värmen. Under andra säsongen var vi på läger i en vecka i stekhet sol (så illa att hunden faktiskt blev solbränd på tungan... ;) ). Efter det hade vi aldrig problem med värmen.

Haha! Så jeg kurerer altså hunden mot varme, hvis jeg får den til å bli solbrent på tungen!? Takk for tipset! :P Hihi..

OT: Forresten, du som er svensk; hva betyr "Stolta hundar" på norsk? Er det "stolt" med samme betydning på norsk som svensk, eller betyr det noe helt annet, som "rolig" på svensk, betyr slett ikke "rolig" på norsk.. :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Blir jo litt som når man er i Syden eller andre varme steder om sommeren det; etter noen dager venner man seg gjerne litt til temperaturen, og så føles det nesten kaldt å komme hjem til den "vanlige" sommervarmen i Norge ;)

Da vi bodde i spania holdt jeg på å fryse ihjel da jeg kom til 20 grader i norge. Gikk med genser og frøs- Nå holder jeg på å dø av varme når det er 15 grader i spania, pga jeg er vant med kalde norge :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg tror jeg har hatt svært flaks med min hund. Vi elsker begge sol, og vi liker å sove lenge :P

Det er vel en tilvenningssak, tror jeg. Spike er glad i å ligge i solsteken, mens "onkel Balder" (mammas labrador) peser som bare det og syntes synd på seg selv i varmen (akkurat som mamma...). Pleier å spyle/spraye Spike når det er supervarmt, evt vasse/bade. Sørger for at han har tilgang til nok skygge og vann. Og vi kjører helst ikke dagsturer i bilen uten AC... Naturlig nok..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

At jeg gidder.. jaja..

Selvsagt går det an å venne hunder til varme - hvis man flytter til varme strøk og blir der over tid! Å kreve at norske, langpelsa hunder som har hatt en lang og kald vinter og vår skal yte max og være helt på høyden når termometeret bikker over 20 grader over natta er - med respekt å melde - ikke bare utopisk, det er også slemt.

Når man heller ikke vil ta hensyn til hunden og klippe pels "fordi man skal på utstilling" så kan umulig hundens behov og velbefinnende være første pri... - Og å tro at ei tispe nødvendigvis er tilbake til "normalen" og "fit for fight" den dagen løpetida slutter er, ja, jeg vet ikke hva... - Noen tisper er hormonelle og plaget av det i lang tid FØR løpetida starter, de kan bruke ukesvis på å hente seg inn igjen etterpå - og avslutter gjerne syklusen med en slitsom og vanskelig periode med innbildt svangerskap og "fødsel"... At tisper påvirkes av hormoner og plages av dette betyr like lite at de er "dårlige" arbeidshunder med lav kapasitet, som det betyr at hormonelle kvinner med store mensplager er uintelligente eller "mentally challenged"...

Det er besynderlig at noen fortsatt tror at ei tispe med løpetid ikke tåler vann (den vaskelappen skulle jeg ha likt å se!), og løpetid er ingen unnskyldning for å ta dårligere vare på hunden sin enn man gjør ellers, snarere tvert om!

Om man i det hele tatt MÅ befinne seg ute i heten og ikke har skygge eller kalde bad å tilby så er ett alternativ faktisk å sy seg et godt dekken av tjukk frotte som man bløter godt og kler på hunden når den (av uviss grunn) tvinges til å jobbe til tross for varmen.

Det er veldig lite pels på magen til hunden, så om jeg klipper den, ser hun i beste fall rar ut, tviler på at det hjelper så enormt mye på varmen. Det er snakk om en hund som generelt foretrekker at det er litt kaldt, fremfor litt varmt. Skulle forresten likt og sett oppdrettere av pelsraser si det samme som deg her, om at jeg måtte barbere ned hunden! Det er lettvindt å ha korthårete hunder i dette tilfelle.. :closedeyes:

Grunnen til at jeg ikke lar henne bade (som i svømme i skogsvann), er pga advarsler i en annen tråd her, ang løpetisper og bading. Mulig du kunne kommet med oppklarende fakta hvis du er uenig? :P

Jeg har aldri skrevet noe sted at jeg forventer at hun vil være "fit for fight" dagen løpetiden er ferdig..! :rolleyes: Jeg vet fra de tidligere løpetidene hun har hatt, at hun blir slått ut, hun er latere, hun er ikke så aktiv, dette varer også en stund etter at løpetiden er ferdig. Hun kan prestere likevel, men "innsatsen" er ikke 100%. Og det forventer jeg heller ikke. Grunnen til at jeg skrev jeg gledet meg til løpetiden var over, var fordi at jeg da kunne ta henne med slik at hun fikk svømme og kjøle seg ned. Ikke snakk om å prestere noe, men kun å la henne kjøle seg ned, samtidig som svømming ikke er det dummeste man kan gjøre med en hund en varm dag. :P Jeg er ikke "sur" på hunden min fordi hun har løpetid og blir slapp, og jeg ser ikke på henne som "dum". Men at hun ikke har/klarer samme aktivitetsnivå, er jo selvsagt noe jeg legger merke til, men det kommer også som sagt av varmen. Og siden løpetiden ikke kan gjøres så mye med, lurte jeg derfor på om det var noe jeg kunne gjøre for å gjøre varmen mer holdbar for henne, og nå har jeg fått tips. Takk for det.

Og jeg MÅ ikke befinne meg i heten, jeg prøver som sagt å unngå det, men syns det er litt problematisk å være nødt å vente helt til sene kvelden med å trene. Det blir sent for meg som av og til faktisk må stå tidlig opp om morgenen. Jeg trenger søvnen min, men hunden får likevel mosjonen sin. Ingen grunn til å ringe dyrevernet enda! :P Og ang å "tvinge" hunden til å jobbe; jeg tvinger ingen, det er tvert imot hunden som vil jobbe. Men intensiteten er lavere nå som det er varmt. Vi tar det med ro om dagene, og jobber mer om kveldene. Det hadde vel vært riv ruskende galt om vi ikke skulle gjort noe i det hele tatt også tenker jeg, enn å tvinge en hund til et kjedelig liv inne disse sommermånedene! Uansett hva man gjør, så blir det i noens øyne feil.. <_<

En morsom tanke som slo meg, er at jeg muligens burde brukt dekken og klær på hunden min i vinter, sånn at den ikke tålte kulde så godt, og så håpe at det gjorde at den tålte varme bedre, haha..!

Det vi gjør, er å lure hunden til å drikke mer, fukte hunden på undersiden (magen) og beina. Så skal vi snart ut i skogen og bade, siden løpetiden er ferdig for nå. Ellers holder vi oss inne, prøver å gjøre det vi kan for ikke å overopphete stua. Det er forresten over 30 grader her i stua til tross for at vinduer står oppe, og gardiner er trukket for, og selvsagt er det enda varmere ute. Gleder meg til det blir "bare" 20 grader igjen.. :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Hei! Med straff mener jeg noe som avbryter og på sikt reduserer den uønskede adferden. Hva det er og hvor hard straffen er vil selvsagt avhenge av hund og situasjon. For mitt eget vedkommende er det i en del tilfeller nok med et bestemt "nei" for å avbryte stirringen. Men det er jo per def straff det også. Ja, leash-pop kan funke på noen hunder, men i slike situasjoner er min erfaring at man også bør være litt forsiktig med det, da leash-pop faktisk også kan trigge utagering.   Ja, enig i det du sier om å bruke metode som kan utvikle stress ved passering. Det er også noe av grunnen til at jeg bruker motbetinging når avstanden er stor nok. Jeg har forøvrig god erfaring med å benytte motbetinging på langt mindre avstand etter å ha straffet tidligere. Dermed unngår man også stress og at hunden assosierer motgående hunder med noe negativt.   PS! Veldig bra jobbet at det har funket for deg kun med motbetinging.
    • Jeg tenker det kommer an på hunden. ..og hva du mener med straff. Er det en innarbeidet lyd som indikerer avbryt, ellers..? Hva ellers?  Fra YouTube ser det ut som såkalt "leash pop" fungerer på mange hunder. Det finnes jo mange grader av det, det trenger ikke være så kraftig at det gjør vondt, og det kan fungere som Caesar Millans: "Tssscht!" for å få kontakt på en måte som ikke fungerer som belønningsmarkør, men advarsel om at nå blir jeg sur og det blir kjip stemning her? Mange hunder tar det til seg at fører er misfornøyd. Mer interessant å gjøre fører happy. Så er det andre hunder som ikke kunne brydd seg mindre om det.  Personlig er jeg skeptisk til å gjøre noe hunden kan utvikle stress ifbm passeringer av. Motbetinging har alltid fungert for meg, men det kan som du sier ta tid, og jeg vet om TO meget erfarne som ikke har lykkes med den metoden på sine hunder selv etter to år med konsekvent trening, så 🤷🏼‍♀️ Privattimer med erfaren instruktør?    Edit: Av alternativ adferd virker sitt litt kjedelig. Hvor mye begeistring og belønning er hunden vant med at en plain sitt utløser? Jobbe den opp litt om det har gått rutine i den?
    • Hei! Slik jeg ser det er det i hovedsak tre metoder hvis man har passeringsproblemer: 1) motbetinging/sladring, 2) alternativ adferd (f eks sitt eller fot), 3) straffe uønsket adferd (f eks straffe/avbryte stirring, da det gjerne er steget før utagering). 2) og 3) kan selvsagt overlappe, f eks om man vil kreve en alternativ adferd. Men så til spørsmålet: Er motbetinging uforenlig med å straffe uønsket adferd? I utgangspunktet skjønner jeg at man vil svare at metodene er helt uforenlige. Jeg mener at motbetinging i utgangspunktet er en fantastisk metode, uten risikoen for uønskede "bivirkninger" hvis det gjøres riktig. Problemet med motbetinging er at det tar lang tid å komme i mål og i hverdagen vil man gjerne, selvsagt litt avhengig av hvor man bor, møte en hund som er så nær at motbetinging ikke funker. I disse tilfellene vil jeg heller avbryte/straffe stirring for å være i forkant, og så kreve at hunden min følger meg forbi, og deretter belønne rett adferd når fokuset er på meg. Dette kan virke som nærmest det motsatte av motbetinging, men det er stor forskjell på å se/registrere den andre hunden og å stirre på den. Når avstanden er stor nok vil jeg imidlertid benytte motbetinging for å passere. Tenker dere at jeg kombinerer metoder som er uforenlige? Burde jeg heller bruke kun én av dem?
    • En han. Har merket meg at andelen testosteron på kurs og trening er påfallende mye lavere enn østrogen. Ofte er det eneste testosteronet til stede i følge med sin mykere halvdel, som har dratt dem dit. Resten av testosteronet kom ferdig utlært og er ute med hundene løse i parken, hilser på fremmede i bånd, og deler villig sin ekspertise med random damer som antakelig ikke kan like mye om hund som dem selv.  #notallmen men når den taggen føles nødvendig..
    • Jeg er ute og går tur med hunden min i belte. Det er mellom 2-3 m. langt og gjør at jeg har god kontroll på henne. Hun går stort sett fint og rolig ved siden av meg. Hun kan trekke litt i begynnelsen da hun har høy energi, men ellers rolig og fint kroppspråk.  Jeg ser en fyr som kjører sikk sakk i veien på skateboard med en bulldog/boxer. Hunden stopper opp og bjeffer på min. Som den ansvarlige hundeeieren jeg er går jeg inn en sidevei for å vente på at de passerer på hovedveien. "Er hun ikke gira?" "Er det tispe?" "Dette er gutt. Han er ikke farlig?" Han spør igjen to ganger om hun ikke er gira. Jeg har sagt at hundene har møtt hverandre før og det ikke er en god match og at avstand over greit.  Hundene er tydelig usikre på hverandre og viser det gjennom kroppsspråket sitt. Dette er ikke situasjonen for å hilse. Begge hundene er i bånd. Det var forøvrig flere mennesker rundt og en vei det også ferdes mye biler fra folkene som bor der. Hvorfor så vanskelig å lese situasjonen? Eller ser jeg flere som går tur og snakker i mobil, eller med headset som stenger ute lyd og er i egen verden. Det mest frustrerende er kanskje de som snakker i tlf. som stopper midt i veien (som forøvrig er trang) med hunden sin slik at du bare må vente på at de ser deg og dere blir enige på en eller annen klønete måte om hvordan passeringen blir.  For egen og andre sin del forsøker jeg å være oppmerksom på både egen hund og omgivelser på tur. Da blir det hyggeligere og enklere for alle andre.  Sånn, det var dagens utblåsing for egen del. 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...