Gå til innhold
Hundesonen.no

Ny kattunge, tilvenning av andre katter osv


Cec

Recommended Posts

Hei!

Har lest litt ellers i forumet om at det er litt forskjellig hvordan katter reagerer på hverandre i begynnelsen. Har selv forsøkt 1 gang, var litt urutinert og bare introduserte dem med en gang uten noen tilvenning, men det gikk bra etter 3 dager, da var de perlevenner.

Nå er dessverre den ene pusen min gått bort etter bare 2 år. Broren på 2 år og "lillesøster" på 1,5 skal nå få et nytt søsken.

Det jeg lurer på er; er det ufølsomt av oss å hente inn en ny pus allerede? Vi er ufattelig triste, og føler nesten litt dårlig samvittighet ved å hente inn en ny pus når vi egentlig sørger over den andre... er jo ikke snakk om å erstatte den døde pusen, men vi skal ha tre katter, og jeg tror sorgen blir lettere å bære hvis man har noe fint å glede seg over samtidig som man sørger, savner og gråter flere ganger om dagen.

Det går jo greit med oss mennesker, vi kan snakke sammen om det, og vi vet hva som er skjedd. Men hva med de to andre pusene? Jeg kan ikke få forklart dem hvorfor broren deres er borte, og at det plutselig dukker opp en ny liten katt i dens fravær.

Er det ufølsomt av meg? Noen som vet hvordan katter sørger?

Foreløpig har han bare vært borte i 2 dager, og de andre maler som før, har ikke merket noen endringer i oppførselen enda, bortsett fra at ingen av pusene har sovet i senga vår de siste 2 nettene, og det pleide alltid han som er borte å gjøre.

Uff uff. Det er det som er skummelt med å ha puser. De varer ikke for evig :P :P :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg kan bare snakke av erfaring da vi har alt i alt hatt 8 katter, og nå har vi 3...

Da den første katten får gikk bort, så var savnet så stort og det var "mangel" i huset, vi dro til FOD gården og hentet en ny en 2 dager etterpå, ikke som erstatning, men noe å glede oss over.Valget falt på en 4 år gammel kasterat. Vi hadde han ca 4 måneder, før vi hentes oss en ny kattunge på FOD. Det var lykken på jord for hannkatten å få en kattunge i hus, han passet på den som han var "mamman" etter ca 3 år dro vi til FOD igjen og hentet 1 kattunge til, denne katten var av det litt vanskelig slaget, endel hissig og lagde noe krøll i rangen her, men bra gikk det jo. 1 år senere døde hannkatten vår... Vi hentet da en katt på lamberseter som skulle avlives, han var rundt 3 måneder gammel, han fløyt inn i familien og kattene trivdes sammen. Samme kvelden ligger det en halvdød kattunge i hagen vår, etter mye strev og lange netter, uker på uker... så ble denne katten frisk, vi beholdt hun selvfølgelig. Hun fløyt også rett inn i familien her, ikke noe tull. 2 år senere blir den siste katten vi hentet på FOD påkjørt... Kattene endret ikke noe adferd i denne sammenheng. 1 år senere er det en katt i kattepensjonaten som vi hadde som eieren døde, vi beholdt da denne da den ellers måtte avlives. Hun fløyt også rett inn i familien, ingen endret adferd fra de andre. 3 år senere får jeg telefon fra veterinærhøyksolen om en mishandlet katt som var aggresiv som skulle avlives... jeg dro å så på han og klarte ikke å dra fra han, så tok han med hjem, han var ikke mye aggressiv i det hele tatt, ingen problem for de andre kattene.

3 år senere blir han tatt av en gaupe... 1 år etter det blir den hunkatten vi reddet tatt av gaupe...

Fortsatt ingen endret adferd hos de 3 kattene vi har igjen.

Det jeg prøver å fortelle her er at det er sjelden de "bryr" seg så utrolig mye, utenom litt sjalusi selvfølgelig. De skal ha sitt alle sammen. Du skal ikke føle "skyld" for å ta en katt så tidlig etter den forrige sin død... Tror dette vil gå veldig bra :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 5 months later...

Tilbake til tilvenning :lol:

Vi skulle hente to kattunger i begynnelsen av oktober, men pga uventede hendelser i forbindelse med oppussing (fuktskade på badet.......) så er vi fremdeles ikke klare for å hente dem hjem, og de begynner jammen å bli ganske store disse småpusene - de er jo snart 5 mnd.

Bør vi la den nåværende eieren gi de bort til noen andre (mtp de to eldre pusene vi har), og satse på noen som er yngre, for husfredens skyld? Eller vil det forhåpentligvis gå greit selv om de to som kommer (forhåpentligvis før jul) nå er ganske så halvvoksne og kanskje ikke lar seg så lett plassere nederst på rangsstigen...?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 month later...

Min erfaring er at det stort sett går bra så lenge de ikke har nådd kjønnsmoden alder.

De voksne hunnkattene har en tendens til å bli sære og bithi mens hannkattene kan være litt slåsskjemper.

Utrolig nok finner de som regel rangen og omgås fint men det finnes jo unntak.......

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå har de bodd hos oss i 3 uker, og det er tydelig hvem som er sjefen, det er den eldste hannkatten. Deretter er rangordningen litt usikker, vi har en eldre hunn, og hun blir jaget rundt av de to yngste, men det er vanskelig å se om det er lek eller alvor. Hun stikker uansett ut av katteluka så fort de små blir for plagsomme. Tror det går rimelig greit når vi er ute av huset også, for de er alltid hjemme, alle fire kattene samtidig. Har sett Simba "smug-vaske" de små iblant, men det kommer også en skikkelig dask hvis han mener de går over streken... ganske interessant prosess. Men - de små maler konstant, og virker veldig fornøyde. Neste skritt blir å kastrere og sterilisere, mulig de roer seg litt og kommer litt mer på plass da.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Kloklipp ok igjen. Å lide for skjønnheten er ikke hans greie, men Vom er han villig til å lide for. Vi har hatt kjempefremgang på både kloklipp, dusjing og pelsstell. Å få børste, rake, dusje og klippe med maskin, med begge hender og godisen på hylla, kjempefremgang! Når det kommer til stress på treningssenteret er vi langt fra mål, som er en rolig og stille og perfectly well behaved gentleman Edeward, men det er fremgang, både i kurssetting og innom butikken.  Når det kommer til å gå pent i bånd uten bestikkelser hadde vi MASSIV fremgang, før vi plutselig hadde en hævletes setback i dag.  Han gjorde riktignok bare ett eneste bysk etter syklist, av sikkert mer enn 30 forbipasserende jevnt og trutt, så den delen er nesten i mål. Han var SÅ behersket og fin på alle de andre syklistene som passerte.  MEN, han insisterer på å konsekvent gå med hele skulderen foran beinet mitt når han ikke forventer å få betalt. Det er ufattelig irriterende. Luksusproblem, kanskje? Instruktør mener han skal holde frembeina bak skotuppene mine, men å enforce det kravet er BARE stress, så vi har hatt en helt ****** tur i dag. Om jeg fjerner det kravet under casual walking, så har vi det helt fint. Usikker på den avgjørelsen. Det ER greit å ha ham langt nok bak til at han ser meg og følger meg i hva jeg gjør uten å måtte varsle ham først, dersom jeg vil stoppe eller svinge. Samtidig er det dumt å ha dårlig stemning mellom oss over en sånn bagatell.  Jeg oppfatter ham ikke som for selvstendig eller dominant, så jeg tror ikke det å bare la ham gå de 30 cm for langt frem er et lederskapsproblem. Han er bare misfornøyd med hvor treigt jeg går, og føler vel at det går fortere om han er et hode foran.  Å fjerne kravet er å fjerne en stressfaktor for oss begge. Får høre med privatinstruktøren vår hva hun mener før vi gir opp eller finner en annen tilnærming. Ellers var det en massiv skuff å komme til klubbens første utendørstrening i LP for året. Det var INGEN der da vi kom. To stk kom ca 45 min etter start, da vi gikk igjen. Oh well. Planen var å ha det litt dølt der, med døll mat og en døll leke lekt dølt med av en døll muttern, for å ikke få samme problem med forventningsstress som vi har på senteret. Full måloppnåelse på den. Ede forbinder ikke spaserturen dit med noe spennende nå, mer som 2x30 min med krangling om hvor han skal gå ifht meg -_- Vi prøver igjen på torsdag, uten kravet om å holde seg bak skotuppene mine i casual walk. Kanskje legge på mer andre øvelser underveis for å forbinde turen i seg selv mer med mestring.  Utgangsstilling uten godis i hånden? Jeg fikk en på turen i dag. Ikke verst. Den var en opptur  
    • Hvor lenge varer et Back on Track dekken? Når blir det slitt? Hvor mye vask tåler det? Mitt er vel 10 år gammelt, så vurdere å kjøpe nytt.  Men noen som har noen info om dette? Har sjekket BOT sin side, men finner ikke noe om akkurat dette.   
    • Lange turer er ikke nødvendigvis veldig stimulerende. Det kan være, men det kan også øke stress, særlig hvis dere går mye i ukjente miljøer eller rundt mye andre folk og hunder. Stress og usikkerhet er i stor grad genetisk, og påvirkes såklart av hormoner. Søksarbeid er ofte god stimuli, og er bevist å øke selvtilliten hos hunder. Meld dere på et kurs i nosework, barn hunt eller annen type søk som dere kan bruke som aktivisering i hverdagen. Tren triks og lydighetsøvelser. Kjøp spill med utfordringer som hun kan løse for å få middag. Generelt vil jeg også skjerme henne mot å bli presset inn i situasjoner der hun føler hun må si fra. Det er ikke alltid mulig, men ikke la fremmede klappe henne, hold avstand til ting eller steder som stresser henne, osv. Hvis hun knurrer er hun for ukomfortabel, og hvis det signalet blir oversett er bitt ofte neste.
    • Har en mittelspitz tispe som har mye stress. Dette spesielt i de to røyteperiodene og under løpetid. Merker dette godt med økende varsling, knurring mot ukjente(hvis de forsøker ta på henne) og slikking av labber. Alt dette begynte etter første løpetid. Vi forsøker å gå lange turer og leke for å stimulere henne, virker noe... Ingen smerter.  Snakket med dyrlegen uten noe særlig gode råd. Har også hatt atferdsanalyse for noen år siden, hvor konklusjonen var mer stimuli og eksponering.   Er det noen med liknende erfaringer? Kan det være hormonelt betinget, eller er det en slags angstlidelse?   
    • Det er ingen grunn til å ikke bruke tørrfôr som godbiter ellers også, det er jo bare mat, så lenge hunden vil ha det. Og vær for all del ekstremt forsiktig med AI. De stiller ikke vesentlige spørsmål som en veterinær vet å spørre før man behandler en hund. Kildekritikk er fint, men det kommer helt an på hvilke kilder man bruker. Og har lov til å bruke. Så enten er AI-en trent på ulovlig materiale, eller så har den et begrenset spenn av kilder. I tillegg er det ekstremt stor forskjell på hundehold i ulike land, så selv forutsetninger for forskning og råd fra profesjonelle vil variere stort.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...