Gå til innhold
Hundesonen.no

Nysgjerrig på akvarium


JailyTina

Recommended Posts

Samboer'n min har veldig lyst på akvarium. Helst et sånt "akvariebord". Jeg har egentlig aldri tenkt over det å ha akvarium før, men er nå litt nysgjerrig, da. Hvor mye "vedlikehold" trenger et akvarium? Antar at det kommer ann på størrelsen på det osv, men f.eks. på et på størrelse med et bord?

Hva er det en må tenke på hvis en skal skaffe seg fisk? Hvilke forberedelser må gjøres?

Og ikke minst: Er det verdt den tida og de pengene en legger ned i det, eller blir det bare til en dings i stua som du heller litt mat ned i nå og da?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har ikke akvarium da så kan ikke svare på det siste, men jeg har lest meg til mye info om det fordi jeg har lyst på men får ikke lov av mamma. Kan svare på det andre.

Hver dag må du sjekke til akvariet. Ser fiskene friske ut, er det noe død fisk i karret eller plante deler som flyter rundt? Døde fisk må du ta ut samme med plante deler. Vis fiskene ikke ser friske ut tar du en vannprøve. 1 gang i uken må du bytte ut 20-30 % av vannet. 1 gang i månden kan du slamsuge. (Usikker på det som står inni parantesen men tror du skal bytte ut 50 % av vannet da, du må ihvertfall fylle på det som du slamsuger). Du kan teste vannforhold hver 2 månde.

(Usikker på dette også men tror du ska skifte ut lys rør hvert halv år. Husk å skifte 1 av gangen ellers blir det for sterkt lys for fiskene. Altså bytt ut 1 lysrør i julen eks og 1 lysrør om sommern.).

Du må være nøye med å passe på at fiske typene passer sammen. Ikke stol på dem i butikken. Spør enten her eller på et annet forum (mye mer aktivitet der i forhold til her vis du trenger svar fort, sender addressen på pm).

Sett deg inn i biologien om vannforhold og slik (er det det det heter? Colliegirl :innocent: ).

IKKE ta fisk i før vannet og filteret har fått god gjøre seg i 3 - 4 uker. Filterbakterie kulturen er ikke blitt orntlig bygd opp før den tid og fiskene kan da bli utsatt for en nittritt bombe og de dør en pinefull død.

Begynn med noen hard føre fisk som Otto eller Ancistrus (algesugere).

Kommer ikke på mer som skal sies jeg...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vedlikehold

Jo større jo enklere som regel. Vannkvaliteten holder seg jevnere og det skal mer til for å vippe det ut av balanse. Etter oppstart og innkjøring krever et akvarie som regel bare ukentlige vannbytter, luking av planter når det trengs, fóring av fisk og evt algeskraping av ruter. Personlig ville jeg ikke hatt bord, det ser artig ut men forestiller meg stadig vasking og pussing av ruter og bordflate (ikke kan man bruke vaskemiddel heller i fall det kommer i kontakt med vannet)

Hva en skal tenke på

Akvarie og filter (viktig!) som er godt innkjørt før man setter i fisk. Fisk som passer sammen både med tanke på krav til vannverdier og også adferd. At man har godt med gjemmesteder om man vil ha fisker som krever det.

Jeg synes det er verdt det - nå har jeg tre kar gående. Er noe å putle med, pent å se på og artig å forme underveis - samt se hvor godt man kan få fiskene til å trives (yngel osv).

Edit: OnlyBlondie - Otto's er ikke særlig hardføre

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hmmm, okay. Mye å tenke på og ordne i forkant ser jeg. Men høres jo litt festlig ut, da.. Må nok hjem og diskutere litt med samboer'n nå veit jeg... :innocent:

Men hvis en har sånt bord, vipsen, kan en heller ikke vaske på utsiden med såpe? Fisken er jo inna for glasset og såpa trekker vel ikke gjennom der? For kan tenke meg at det er interessant å kombinere akvariebord og sølete hund om vår/høst og at det krever endel runder med vaksekluten.... :rolleyes:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Men hvis en har sånt bord, vipsen, kan en heller ikke vaske på utsiden med såpe? Fisken er jo inna for glasset og såpa trekker vel ikke gjennom der?

Så lenge du er 110% sikker på at det ikke kommer i kontakt med vannet eller utstyr som skal i vannet går det bra, men såpe i vann kan bli katastrofe. Har bare sett ett sånt stuebordakvarie live og husker ikke hvordan løsningen med bordplate er (om det er hull osv).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg syntes jeg hørte noe om et "selvrensende" akvarie en gang. Kan noen bekrefte / avkrefte dette? Hørtes iallefall meget praktisk ut.

Da må jeg nok skuffe deg. :Laugh: Uansett hvor god filtrering du har i et kar er det alltids planterester, matrester og fiskebæsj som vil legge seg på og i grusen og det må du selv fjerne. Alt for stor sirkulasjon kan også bli galt, en del fisk krever faktisk lite sirkulasjon i vannet for å trives.

Ved slamsuging tapper man ikke mer vann ved et ukentlig vannbytte, du bare stikker suger'n ned i grusen istedenfor å holde slangen over. Og skylling av filteret i akvarievann gjøres en gang i mnd. (litt sjeldnere på veldig store kar.

Ellers er det viktig, i tillegg til det Vipsen nevner, å ikke sette inn fisker som krever mye større akvarie enn du faktisk har.

Jeg har sett slike bord du nevner og et problem/utfordring der er å unngå såpesøl og annet klin å komme i kontakt med vannet da bordplaten er står på påler over selve karet slik at det blir en rimelig stor gløppe der. En annen ut fordring blir da å finne fisker som ikke hopper! :ahappy:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Helst vil vi jo at de ikke skal oppleve noe vondt i det hele tatt, men det er vanskelig. Jeg tenker det viktigste er om hun, og du, kan leve med det ubehaget som blokkeringen gir. Hvis ikke tenker jeg at risikoen ved operasjon kan være verdt det. Det er ikke en sykdom å være gammel, men det gjør jo at alle plager blir verre og mer risikable både å ha og gjøre noe med, som oftest. Jeg håpet selv i det lengste at det skulle enten bli akutt alvorlig eller at de bare skulle sovne hos meg, men til slutt måtte jeg jo ta den vanskelige avgjørelsen for begge to. Likevel er jeg trygg på at det var riktig tidspunkt for begge. Jeg tror at du også har nok innsikt til at du vet når det er på tide, selv om det er en prosess på vei dit. Håper dere får litt mer avklaring denne uken.
    • Tusen takk Dette er første gang jeg har gammel hund, og jeg synes det er kjempevanskelig å vurdere livskvalitet. Hun er jo helt klart ikke den samme hunden hun var som ung, men jeg tror ikke hun har det så forferdelig at hun selv ville valgt døden over det livet hun lever nå. Samtidig er hun jo på et punkt der noe som egentlig bare er en bagatell potensielt kan bli en dødsdom, fordi hun ikke kan dopes ned. Man sitter jo her i en umulig situasjon der ingen av alternativene egentlig er noe alternativ... Vi skal tilbake til veterinæren på torsdag for å ta en ny ultralyd av hjertet, så får vi se hva dommen blir da.
    • Håper det gikk bra. Trist at hunder eldes og får helseplager. De skulle vart evig, sunne og friske. Folk har så ulike syn på hunders ubehag ifbm aldring. Noen mener det er dyremishandling å la en hund ha noen aldersdomsplager i det hele tatt, og avliver tidlig for å la hunden slippe. Andre mener det er grotesk å ikke la det (ofte) kjæreste familiemedlemmet få fullføre livsløpet naturlig. Jeg vet ikke hvor på den skalaen du befinner deg, så jeg vet ikke hva jeg skal si eller ikke si for comfort ang. evt. narkose.  Håper det går bra med dere ❤️
    • Kanskje på tiden med en oppdatering her også. Shero: Shero er nå 11 år og pensjonist. Han har vært pensjonert fra agility konkurranse siden 2022, men har fått gå blåbær med mamma, men etter at han begynte å halte i ett løp i sommer er han heltidspensjonist. Før han ble pensjonert rakk han å delta på ett NM, hvor vi kom igjennom 1. løp. Han har fått prøvd seg på nose work, men vi sliten med at han skal appotere luktboksne så det er lagt litt på hyllen til jeg finner en løsning. Eskene skal uansett enten stås på eller etes opp så... Han har også fått prøvd seg på svømming, han vet ikke om han er helt fan av å svømme hvor han ikke kan stå.M Mamma og Shero. Shero & Max er slitene etter NM  Max: Max er nå 6 1/2 år gammel (hvor tiden flyr). Han bommet på stigefelt i sommer og traff, så nå er vi klasse 3 på heltid. Stigefelt brenner vist, hilsen Max. Max er en fin storebror til Yoshi og er glad han endelig har fått noen å leke med. Jeg har vært instruktør i agility i høst, og Max stilte opp som lånehund siste gangen. Veldig moro at han er trygg nok til å gå, siden sist jeg prøve å få han til å gå med noen utenom familen løp han rett til meg. Vi har også vært innom Sheltie-VM i Kongsvinger hvor vi hadde mye fint, men ikke full klaff.  Max på Sheltie-VM Max og Yoshi
    • Dette har jeg aldri hørt om. Uff, lykke til, håper det går bra!
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...