Gå til innhold
Hundesonen.no

Når starte med seniorfôr?


Havana

Recommended Posts

Når lønner det seg å gå over til seniorfôr? Hundene mine får Eukanuba, og på Eukanubas hjemmesider står det at en liten hund regnes for å være eldre når den er 8 år gammel. Jeg har en rase som ofte blir ganske gammel (14-15 år +) og syns kanskje at 8 år høres litt tidlig ut? Eller vil det å gå over til seniorfôr nå være med på å gjøre hunden sunnere i den siste halvparten av livet?

Isak er 7,5 år. Han har noen problemer i hofte/bakbein som vi ikke finner helt ut av, og vi har redusert morsjonsnivået noe, men han pleier å få to turer på 30-60 minutter, pluss en kveldstur av varierende lengde hver dag. Han herjer ikke rundt like mye som han gjorde før, men han er fortsatt slank og spenstig. Theo er 9,5 år og holder seg veldig godt for alderen. Han er også slank og spenstig og han har ingen spesielle helseproblemer.

Det jeg reagerer litt på er at det er mindre fett i seniorfôret, men begge hundene har jo idealvekt sånn som det er nå. Begge hundene får så mye tørrfôr som de vil, og det har fungert fint i alle år. Jeg syns det virker som om de trenger det kaloriinntaket som de får via det vanlige fôret. De er jo også i like mye bevegelse som mange yngre hunder. Har de da egentlig behov for seniorfôr? Og alle hunder få seniorfôr når de blir eldre?

Tenkte at jeg skulle diskutere dette med dyrlegen, men det hadde jo interessant å høre andre synspunkter også.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest lijenta

Dem trenger ikke å få senjor foret fordi om dem er gamle. min flat er ni år og har høy nok forbrenning til at jeg har fortsatt på vanlig foret. For å holde kondisjon og pels og alt sann oppe. Han har problemer i ryggen så jeg gir han et tilskudd (av glukosaminer mener jeg det heter) som er godt for ledd. Tilskuddet har jeg kjpt via vetrinær. Vetrinæren jeg går til er helt ening i den løsningen vi har funnet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Sjekk kalori-innholdet! Selv om det kan være mindre fett i senior, trenger ikke det bety det samme som at det er færre kalorier i det. (Det samme gjelder light-fôr, forresten..)

Jeg hørte forresten av en veterinær at flere hunder burde gått på seniorfôr, selv om de ikke var seniorer. Husker i farten ikke hvorfor, men det var noe med sammensetningen av ditt og datt. Lurer på om det var bedre for nyrene, men det skal jeg ikke påstå sikkert.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dem trenger ikke å få senjor foret fordi om dem er gamle. min flat er ni år og har høy nok forbrenning til at jeg har fortsatt på vanlig foret. For å holde kondisjon og pels og alt sann oppe. Han har problemer i ryggen så jeg gir han et tilskudd (av glukosaminer mener jeg det heter) som er godt for ledd. Tilskuddet har jeg kjpt via vetrinær. Vetrinæren jeg går til er helt ening i den løsningen vi har funnet.

Det er vel to hovedgrunner til at det kan være fornuftig å velge seniorfôr når hunden blir litt eldre. Det ene er å sørge for et magrere fôr siden hunder kan ha lettere for å legge på seg dess eldre de blir (dette har gjerne med at aktivitetsnivået avtar) Den andre årsaken er at man i kvalitetsfôr finner tilsetning av både glukosamin og kondriotin som er bra og virker forebyggende for beinstrukturen.

Akkurat HVOR gammel en hund må være før "behovene" melder seg varierer vel voldsomt, så det er noe hver enkelt må vurdere :)

Glukosamin og kondriotin er forøvrig tilskudd som voksne hunder av stor rase også nyter godt av, uansett hvor i livssyklusen den befinner seg :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg begynte å gi Merethe (jaktlabbe) seniorfor når hun var 7,5 år. Overgangen var fra light varianten så den var jo ikke så stor. Bruker Specific Medium Senior.

Mine tanker gikk mye omkring leddvennlig innhold i senior foret, helst som forebygging og ikke etter "skade".

Vetrinæren anbefalte å begynne i 8 års alderen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest lijenta

Han min flat er litt utenom det vanlige. Han er ni år, kastrert og har to ledd i ryggen som det er bru mellom. Dette tilsier at han skulle gått på senjor for men så må vi ta for oss vekt pels og poter og det sier at han trenger det foret han går på i dag. Altså standard for. Så derfor ble løsningen å gå på standardforet og gi han tilskudd av det som er godt for ledd. dette fungerer godt for min flat. Han faktisk elsker disse tabelettene. Smertestillende har vi foreløpig bare trenkt å tørke støv av og håper jeg kan fortsette med det i lange tider.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dette tilsier at han skulle gått på senjor for men så må vi ta for oss vekt pels og poter og det sier at han trenger det foret han går på i dag.

Er ikke seniorfôr like bra for pels og poter som vanlig fôr? Det det jeg er litt bekymret for når det gjelder lavere fett i seniorfôret. Isak har en veldig tørr og skjør pels i utgangspunktet. Nå får han forøvrig Cosequin (glucosamin m.m) for leddene.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er ikke seniorfôr like bra for pels og poter som vanlig fôr? Det det jeg er litt bekymret for når det gjelder lavere fett i seniorfôret. Isak har en veldig tørr og skjør pels i utgangspunktet. Nå får han forøvrig Cosequin (glucosamin m.m) for leddene.

Seniorfor har lavere fettinnhold og tar dermed ikke så godt vare på hud og pels som de fleste voksenfor. Min løsning på dette ble å velge et seniorfor som var tilsatt fiskeolje, fungerer utmerket på Merethe ihvertfall :)

Jeg gir også glucosamin i tillegg.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Uff, det er vanskelig med oppdrettere man ikke er enig med, dessverre. Du sier det står i kontrakten at avl skal følge NKKs retningslinjer, men hva står i kontrakten om brudd? Det hjelper jo ingenting med en kontrakt dersom ikke betingelsene ved brudd er beskrevet. Juridisk sett står oppdretter som eier, og om hun ikke vil la deg kjøpe ut hunden til full pris så er det dessverre opp til deg å heve kjøpet på grunnlag av kontraktsbrudd. Dette er veldig vanskelig når det er snakk om et levende dyr og ikke en faktisk vare. Du kan jo også eventuelt kontakte NKK for råd.
    • Hei,  Jeg har en 3 år gammel malteser på for. Jeg betalte 5k da jeg fikk henne, men signerte fortsatt en vanlig forvert avtale. Hun skal ifølge avtalen få 2 kull. Det ble spesifisert da jeg fikk henne at hun skulle avles med andre registrerte maltesere.  Oppdretter bestemmer seg i stedet for å få et blandings kull og lage maltipoo på første kull. Jeg likte det ikke, men orket ikke å lage noe styr av det. I oktober hadde hun første løpetid etter kull nr 1. Det er nå ca 6 mnd siden og jeg har fulgt med for å sjekke om hun får løpetid.  I dag fikk jeg melding av oppdretter hvor hun truer med å ta henne tilbake fordi jeg ikke har sagt ifra om løpetid, men hun har jo ikke hatt løpetid enda. Hun mener maltesere har løpetid hver 4. Mnd? Dette høres ikke riktig ut. Jeg ble veldig satt ut siden jeg alltid har gitt beskjed ved løpetid tidligere. Mitt spørsmål er hvilke rettigheter har jeg? Jeg har jo betalt en viss sum for hunden. Jeg har fulgt kontrakten, og kan dokumentere at oppdretter har brutt kontrakten. Kontrakten spesifiserer at hun må følge nkk sine retningslinjer for avl, og de åpner ikke for blandingsavl. Hun sa hun er i sin fulle rett til å blande raser så hun er åpen på at hun vil bryte kontrakten nå og.  Jeg vil egentlig bare bli ferdig med dette og hadde planer om å si ifra ved løpetid som sikkert kommer nå straks, men nå føler jeg meg ikke trygg på dem overhodet. 
    • Hei! Med straff mener jeg noe som avbryter og på sikt reduserer den uønskede adferden. Hva det er og hvor hard straffen er vil selvsagt avhenge av hund og situasjon. For mitt eget vedkommende er det i en del tilfeller nok med et bestemt "nei" for å avbryte stirringen. Men det er jo per def straff det også. Ja, leash-pop kan funke på noen hunder, men i slike situasjoner er min erfaring at man også bør være litt forsiktig med det, da leash-pop faktisk også kan trigge utagering.   Ja, enig i det du sier om å bruke metode som kan utvikle stress ved passering. Det er også noe av grunnen til at jeg bruker motbetinging når avstanden er stor nok. Jeg har forøvrig god erfaring med å benytte motbetinging på langt mindre avstand etter å ha straffet tidligere. Dermed unngår man også stress og at hunden assosierer motgående hunder med noe negativt.   PS! Veldig bra jobbet at det har funket for deg kun med motbetinging.
    • Jeg tenker det kommer an på hunden. ..og hva du mener med straff. Er det en innarbeidet lyd som indikerer avbryt, ellers..? Hva ellers?  Fra YouTube ser det ut som såkalt "leash pop" fungerer på mange hunder. Det finnes jo mange grader av det, det trenger ikke være så kraftig at det gjør vondt, og det kan fungere som Caesar Millans: "Tssscht!" for å få kontakt på en måte som ikke fungerer som belønningsmarkør, men advarsel om at nå blir jeg sur og det blir kjip stemning her? Mange hunder tar det til seg at fører er misfornøyd. Mer interessant å gjøre fører happy. Så er det andre hunder som ikke kunne brydd seg mindre om det.  Personlig er jeg skeptisk til å gjøre noe hunden kan utvikle stress ifbm passeringer av. Motbetinging har alltid fungert for meg, men det kan som du sier ta tid, og jeg vet om TO meget erfarne som ikke har lykkes med den metoden på sine hunder selv etter to år med konsekvent trening, så 🤷🏼‍♀️ Privattimer med erfaren instruktør?    Edit: Av alternativ adferd virker sitt litt kjedelig. Hvor mye begeistring og belønning er hunden vant med at en plain sitt utløser? Jobbe den opp litt om det har gått rutine i den?
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...