Gå til innhold
Hundesonen.no

Spiser avføring


tuppetroll

Recommended Posts

En venninnes hund spiser andre hunders avføring. Jeg synes jeg har hørt et eller annet sted at det er et tegn på at de mangler et stoff i kroppen, og at man skal tilsette noe i maten. Noen tipset henne om ananas, men det har ikke virket (det gjør jo bare at de ikke spiser sin egen avføring, og det har aldri vært problemet)

Noen som vet`?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Etter det jeg skjønte handlet den artikkelen om å være førstemann til plukke opp, så man lekte med hunden om å få tatt det opp før de fikk spist. Hunden til venninnen min spiser ikke når eieren ser på, så den artikkelen er til nada hjelp.

Andre som har hørt om noe man skal gi hunden for å få dem til å slutte å spise bajs?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tispa jeg hadde før sluttet å spise sin egen avføring når jeg fant et fòr som fungerte bedre på henne. Jeg prøvde ut mange fòrtyper frem til jeg fant den typen som passet og da sluttet hun omtrent på dagen. Det fòret som passet til henne var - kontroversiellt nok - Labb, men jeg ville prøvd v&h e.l den dag i dag. Hun spiste som sagt sin egen avføring, noe jeg ikke kan skjønne kan være noe annet enn manglende opptak av noe. Jeg har ingen erfaring med hunder som spiser andre hunders avføring, men noe sier meg at det ikke akkurat er et sunnhetstegn det heller, det er noe med at det aldri har vært smart å spise sin egen arts avføring med tanke på sykdommer etc og det ser ut til å ligge ganske dypt hos de fleste dyr. De artene jeg vet spiser sin egen avføring systematisk er arter som ikke opptar næringen skikkelig i første omgangen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Oppdretteren min gir hundene ananas de gangene de spiser merkbart mer avføring enn det de vanligvis gjør, noe som til min store forskrekkelse hjelper hver gang! Så det kan være verdt å prøve kanskje? Aner ikke hvorfor det hjelper, men på samtlige av hennes hunder gjør ananas i alle fall susen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Koprofagi (å spise avføring) er ikke uvanlig blant hunder, men temmelig sjeldent blant katter. Her er noen kommentarer om denne sjenerende uvanen:

Koprofage hunder vil ofte spise ikke bare hundeekskrementer, men også ekskrementer fra andre arter, som katter, hunder og kyr. Det er normalt for tisper å spise ekskrementene til sine valper fra fødselen til de er 3 uker gamle. Mange atferdseksperter ser på dette som en naturlig reaksjon for å hindre rovdyr i å oppdage valpene. En del eksperter ser også på koprofagi generelt som normalt for hunder. De fleste hundeeiere synes imidlertid denne oppførselen er upassende. Medisinske faktorer som kan føre til koprofagi er alvorlig tiaminmangel, kronisk bukspyttkjertelsvikt, feilabsorpsjonssyndrom eller utilstrekkelig energiopptak. Dessverre finnes det i tillegg til de medisinske årsakene flere psykologiske årsaker til at valper og voksne hunder kan begynne og spise ekskrementer, så som stress, overpopulasjon eller kjedsomhet.

Blant konsekvensene ved spising av ekskrementer er halitose (dårlig ånde), angrep av parasitter i fordøyelsen og, i alvorlige tilfeller, fordøyelsesproblemer.

Behandling er komplisert ettersom det involverer både å endre hundens atferd og behandle den underliggende årsaken. Ekskrementer bør fjernes så raskt som mulig slik at hunden ikke kan få spist dem. Dette omfatter også å plassere eventuell kattesand på et sted hunden ikke kan komme til. Det er også nødvendig å ha hunden i bånd ute, for å hindre den i å spise opp ekskrementer fra andre hunder, eller fra hester og kyr.

Dersom man antar at problemet ligger i et for med for lite stoffer, så bør man skifte for og se hvordan det vil utvikle seg så. Hvis problemet vedvarer, er det nødvendig å oppsøke veterinær. Man må sikre seg at de medisinske faktorene er utelukket, og veterinæren kan også gi råd til eierne om behandlingen av hunder med koprofagi. Tålmodighet er nøkkelen til å bryte denne uvanen som mange eiere synes er sa ubehagelig.

Så, forskere har ikke funnet ut hvorfor hunder lider av koprofagi - de har bare en masse teorier, som i noen tilfeller har vist seg å stemme. Men, man vet ikke den direkte årsaken - alt er basert på det å anta. dette kan sidestilles med hvorfor hunder ruller seg i egen og andres avføring. det er en rekke teorier rundt dette, men ingen vet direkte grunnen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Eh.. Jeg trodde koprofagi var en form for drøvtygging hos haredyr jeg? :)

Ja, haredyr spiser avføring for å få i seg stoffer og mineraler sånn en gang til..:) (Veldig vitenskapelig utsagn det der). Og det kalles vel koprofagi ja.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Litt interessant dette. Har aldri opplevd at noen av mine hunder har spist andre hunders avføring, men avføring fra hester, katter og mennesker har til tider vært attraktivt - spesielt i unghund-stadiet. Noen av de har også mer enn gjerne rullet seg i avføring fra katter.

Når jeg tenker nærmere over det er det bare tispene som har hatt denne adferden, og heldigvis har de alle sluttet med dette når de nådde voksen alder.

Det må jo være en grunn til dette og jeg tror ikke det kan skyldes at de mangler enkelte stoffer i foret fx. Ikke sikker på om det er for å skjule sin egen lukt heller, men har ikke funnet noe godt svar hittil...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, haredyr spiser avføring for å få i seg stoffer og mineraler sånn en gang til..;) (Veldig vitenskapelig utsagn det der). Og det kalles vel koprofagi ja.

Etter et kjapt google-søk kom det opp en hel del ekle artikler - det finnes visst folk og som er koprofage av ymse grunner ;) - så koprofagi er tydeligvis bare en samlebetegnelse for alt som spiser avføring.. Men det ser ut til at det regnes som atferdsavvik på omtrent alle andre arter enn gnagere og haredyr (uvisst av hvilken grunn, gnagere er vel i utgangspunktet ikke koprofage på samme måte som haredyr?), så da heter det vel koprofag når bikkjer eter drit og.. Jeg trodde det var en bestemt måte å fordøye føde på jeg..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Interessant dette altså, men ingen har enda greid å svare på mitt spørsmål :rolleyes:

Jeg skrev i startinnlegget at ananas ikke funker, og det er ikke foret - da hun har byttet flere ganger. Er det noen som vet om noe man kan tilsette maten for å få hunden til å slutte å spise eksrementer?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg skrev i startinnlegget at ananas ikke funker, og det er ikke foret - da hun har byttet flere ganger. Er det noen som vet om noe man kan tilsette maten for å få hunden til å slutte å spise eksrementer?

Ananas gjør vel bare hundens egen avføring 'uspiselig' eller har jeg misforstått den? Er ikke en vane som har ført/fører til mye oppmerksomhet?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kanskje det bare er blitt en dum uvane? At det startet som en litt tilfeldig greie? Og så er det blitt et mønster? Det er jo endel teorier om mangler og så, men moderne og friske hunder "mangler" vel neppe noe - med det hitechfôret man gir dem... da er det kanskje en ubalanse, at hunden har et problem med opptaket... Hm, var det her inne det var snakk om et tilskudd for hunder som spiste gress?

Jeg hadde én hund en gang som hadde slike vemmelige vaner i en kort periode, før det bare ble borte igjen - men det var kun sin egen, ferske avføring. Ellers har jeg aldri vært borti noen hunder som har bedrevet dette, annet enn en bekjents noe understimulerte gjeng. Men der hjalp det "bare" med mer tur og bedre rydding, for å si det sånn.

Derimot nærer de stor interesse for visse andre arters, det er vel helst hest (delikatesse) og menneske som foretrekkes, tidvis også sauesnacks (som vi kaller det...). Men det er bare et "stopp", så blir det ikke mer sirkus - og nå skal det vel helst være ferskvare også, iallfall på hest...

Men hvis det er andre hunders avføring kun, og det er når eier ikke er tilstede... kan man ikke gjøre noe med dette i en periode? For hunden løper vel ikke rundt fritt uten tilsyn, og er den i en hundegård med andre kan man jo renske opp og begrense tilgangen til andre hunder (lufte dem først)? For hvis man klarer å hindre det i en periode, eller drysse vemmelige saker over andres bæsj og "legge ut en felle" (som jeg også har lest om, men aldri forsøkt eller hørt noe om resultatet på), så kanskje det bare "blir borte"?

Håpet kan jo være der... for ellers er det jo litt vanskelig å sette ananaskrav på dietten til alle hunder i nabolaget ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Belgerpia

*humrer litt*

Godt andre svarte før meg, for som Vipsen og Akela sier - det er ikke noe poeng i å tilsette ananas i maten til hunden sålenge det er andres bæsj den spiser og ikke sin egen. Ei heller vil andre tilsettingsgreier stoppe den fra å spise andres bæsj.

Jeg har imidlertid en teori jeg da, for vi hadd hunder som tidvis spiste hverandres bæsj, eller andres bæsj i det store og det hele. Det skjedd imidlertid som oftest vinterstid og når det var veldig veldig kaldt. Vi fikk tips av en grepa hundemann å tilsette mer fett i maten i slike perioder - og det var da vi innførte VH hos oss, og det fungerte merkelig nok. Nå bruker vi konsekvent feitere for vinterstid, og vi har ikke hatt problemet siden.

Så kanskje skal venninnen din forsøke å tilsette litt fett i maten - samtidig som hun helt klart bør passe på hunden og være på henne som en hauk.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

*humrer litt*

Godt andre svarte før meg, for som Vipsen og Akela sier - det er ikke noe poeng i å tilsette ananas i maten til hunden sålenge det er andres bæsj den spiser og ikke sin egen. Ei heller vil andre tilsettingsgreier stoppe den fra å spise andres bæsj.

Jeg har imidlertid en teori jeg da, for vi hadd hunder som tidvis spiste hverandres bæsj, eller andres bæsj i det store og det hele. Det skjedd imidlertid som oftest vinterstid og når det var veldig veldig kaldt. Vi fikk tips av en grepa hundemann å tilsette mer fett i maten i slike perioder - og det var da vi innførte VH hos oss, og det fungerte merkelig nok. Nå bruker vi konsekvent feitere for vinterstid, og vi har ikke hatt problemet siden.

Så kanskje skal venninnen din forsøke å tilsette litt fett i maten - samtidig som hun helt klart bør passe på hunden og være på henne som en hauk.

AHA!! Takk, BP! ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Kanskje på tiden med en oppdatering her også. Shero: Shero er nå 11 år og pensjonist. Han har vært pensjonert fra agility konkurranse siden 2022, men har fått gå blåbær med mamma, men etter at han begynte å halte i ett løp i sommer er han heltidspensjonist. Før han ble pensjonert rakk han å delta på ett NM, hvor vi kom igjennom 1. løp. Han har fått prøvd seg på nose work, men vi sliten med at han skal appotere luktboksne så det er lagt litt på hyllen til jeg finner en løsning. Eskene skal uansett enten stås på eller etes opp så... Han har også fått prøvd seg på svømming, han vet ikke om han er helt fan av å svømme hvor han ikke kan stå.M Mamma og Shero. Shero & Max er slitene etter NM  Max: Max er nå 6 1/2 år gammel (hvor tiden flyr). Han bommet på stigefelt i sommer og traff, så nå er vi klasse 3 på heltid. Stigefelt brenner vist, hilsen Max. Max er en fin storebror til Yoshi og er glad han endelig har fått noen å leke med. Jeg har vært instruktør i agility i høst, og Max stilte opp som lånehund siste gangen. Veldig moro at han er trygg nok til å gå, siden sist jeg prøve å få han til å gå med noen utenom familen løp han rett til meg. Vi har også vært innom Sheltie-VM i Kongsvinger hvor vi hadde mye fint, men ikke full klaff.  Max på Sheltie-VM Max og Yoshi
    • Dette har jeg aldri hørt om. Uff, lykke til, håper det går bra!
    • Frøkna har mest sannsynlig fått en blokkert spyttkjertel. I går skulle hun til utredning i CT, men forundersøkelse av hjertet viste at det ikke er et alternativ å dope henne ned slik hjertet er nå. Så hva i alle dager gjør jeg? Er det noen som har vært borti dette, og evt. fått utført noe slags behandling (f.eks. drenering?) under lokalbedøvelse? Hun ble satt på vanndrivende over helga for å redusere trykket på hjertet, så vil de ta en ny vurdering mtp. risiko ved narkose i neste uke,  men hun vil uansett være en høyrisikopasient så det er jo kjempeskummelt å gå den veien. Jeg har jo ikke lyst til å risikere livet hennes for en blokkert spyttkjertel, som tross alt ikke er livstruende og mest bare et irritasjonsmoment. Alt hva den stakkars hunden skal måtte gjennomgå 
    • Få en trener MED ERFARING (fra hundeklubben f.eks) ikke en som har tatt e kurs og er på sin første hund...  Dette må en hjelpe dere med in real life.  Har selv en valp på 16 uker som bodde på småbruk, men hun er miljøsterk og rå i miljø. Det er noe miljø og mye genetikk.  Kjenner ikke til Collie men tidligere slet de med nerver og det er jo bittelitt arvelig det... Det du opplever høres meget rart ut. Få hjelp hjem nå!!  Valpekurs er genialt, men treneren der har begrenset tid til å hjelpe med sånne problemer, men noe veiledning hjelper absolutt.   
    • Gratulerer med resultatene og hunden!
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...