Gå til innhold
Hundesonen.no

Stor hund eller veldig liten hund?


janne&kenny

Recommended Posts

Hei hei!

Jeg skal da få meg en puddel om en goood stund.. Så går jeg å grubbler og grubbler... Rasen er jeg ganske sikker på, men hvor stor vil jeg den skal være? Jeg har lenge hatt lyst på stor hund! Men etter hvert begynner jeg å lure på om det er bedre med en liten. Her er det snakk om enten veldig liten eller stor... Jeg har en mellomstor blanding nå, så jeg lurer på om det kan bli et problem med stor hund, siden den jeg har er mindre...? Jeg er ikke så veldig glad i pelsstell, men må man så må man... Er det lettere med en liten når det gjelder pelsstell? Siden kroppen er mindre tenker jeg...

Hvordan er det å ha en stor hund?

Hva er fordelen og ulempen med stor hund?

Jeg liker å ha hunden med meg der jeg er.. Kan det bli et problem når jeg har stor hund?

Jeg reiser også mye med buss og båt.. Går det greit å ta med en stor hund og en liten med inn på bussen?

Hvor mye mer fysisk trening trenger en stor i forhold til en liten.

Er det lettere å trene med en stor hund?

Er det stor forskjell mellom liten og stor?

Er liten hund som oftest gneldrite?

Toler store hunder mer psykisk påkjenning?

Går store hunder bedre sammen med barn?

Hva kan en stor hund brukes til i forhold til liten? (og motsatt?)

Er det ikke mer sykdommer hos toypuddelen enn storpuddelen?

I bunn og grunn er det storpuddelen jeg vil ha, men jeg grubbler og grubbler på om det kanskje er lettere med en liten...? Men jeg vet ikke om jeg vil at det skal være så "lett" heller!

Mange spørsmål her.. Noen av de vet jeg jo noe om selv, men vil gjerne høre hva dere synest!

Har du hatt liten og stor, eller bare en av delene?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Naboen min har tre pudler - en toy, en mellom og en storpuddel. Alle tre er er like søte, sjarmerende og alt det der. Men storpuddelen er enklere å ha med synes jeg (av toy og stor). Den er roligere, gneldrer/bjeffer ikke og pelsstellet er visst enklere på den nettopp fordi den er større (sa eieren). Toy'en gnelderer forsåvidt ikke, men bjeffer mye mer og tyr til bjeffing mer enn en de andre to pudlene naboen min har. Toy'en hopper mye og vil gjerne stå med sine (sølete) poter opp langs ditt bukseben når den hilser. Har hørt at pelsstellet her og er så å si enkelt, men vanskeligere enn storpuddelen. Men dette er bare hva jeg har erfart med pudlene og hva jeg har hørt eieren sagt om de. Alle tre er flotte og flinke lydige hunder som elsker mennesker og bli koset med :icon_redface:

Og når det gjelder det å ha med seg en liten en i forhold til å ha med seg en stor mener jeg at det absolutt er enklere å ha med seg en liten en. Selv har jeg en stor hund (labrador) og det er ikke vanskelig å ha med henne rundt i det hele tatt. Har ikke møtt på noe vanskeligheter enda iallefall. Men når jeg passet en italiensk mynde var det enklere å ha med han på buss, tog o.l. Men jeg synes derimot at det var bare stress og pes og vanskelig å drasse på en stor hund og en liten hund på buss, men det hadde noe med at italieneren bare var valp og hadde mye valpefakter og hoppet høyt og lavt på bussen.

Lykke til med valget, tror du blir fornøyd uansett. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå svarer jeg utifra BC og Gordon Setter, ingen av de er så veldig store akkurat, men de går vel heller i den kategorien enn i "liten" kategorien..

Hva er fordelen og ulempen med stor hund? Fordelen med stor hund: mer å ta i, mer å være glad i! Jeg synes det er koselig med store hunder (mellomstore/store), de kan trekke mer, bære (mer i) kløv, og kan gjerne løpe ved siden av sykkel lengere..

Jeg liker å ha hunden med meg der jeg er.. Kan det bli et problem når jeg har stor hund? Det er lettere å ha med seg en liten hund rundt omkring, men når du har to blir det krøkkete uansett. Så lenge hunden er veloppdragen og kan oppføre seg "blant folk" går det jo greit. Men det er jo enklere dess mindre de er, selv om det ikke er umulig med en stor hund heller.

Jeg reiser også mye med buss og båt.. Går det greit å ta med en stor hund og en liten med inn på bussen? Igjen, krøkkete dess større hund du har, men uansett litt tungvint med to hunder. Du klarer det dersom du vil! Husk at på endel tog og busser må du betale for hunden dersom den er over 40 cm.

Hvor mye mer fysisk trening trenger en stor i forhold til en liten. Hm, det er klart, en stor hund må gå lengere enn en liten hund for å få samme utbytte, men de vil jo også leke sammen, og få mer ut av turen når de er to.

Er det lettere å trene med en stor hund? Neida, det kan jeg ikke se at det skal være. Er nok mer rase/individ-betinget det.

Er det stor forskjell mellom liten og stor? Det er vel mest det at det er vanskeligere å ha med seg en stor hund rundt. Flere vil være engstelige for hunden, og det blir MER hund på alle områder liksom.

Er liten hund som oftest gneldrite? Små hunder har kanskje lettere for å ty til bjeffing, men dette er noe som kan trenes på og ikke minst trenes bort uansett størrelse på hunden.

Jeg tror dette er noe du må bestemme utifra hva du har lyst til. En stor hund spiser mer, er dyrere i drift, og tar mer plass. Men hvis det er det du har mest lyst på, så går det fint. To små/middelstore hunder er enklere å ta med seg rundt, ha med på besøk osv, men jeg tror du må velge utifra hva du ønsker og vil.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har en stor og en liten, blir vel samme strforskjell som en toy og en stor Puddel sånn ca..

Det ER lettere i hverdagen å ha liten hund, mindre forutgifter, lettere å ta med seg overalt inkludert på busser og trikker. Jeg har også merket at folk har lettere aksept for hun lille, men det kan ha noe med at hun er rolig og Lita er ADHD da! :icon_redface:

Jeg merker også på meg selv at det er lettere å bare la de være hjemme når jeg skal noe som jeg før hadde tatt med Tequila på, når jeg bare hadde henne. Men igjen, hadde Lita vært like rolig som Tequila så hadde jeg tatt de med.

Dette har selvfølgelig noe med oppragelsen å gjøre. Lita har blitt myyye bedre på det året jeg har hatt henne, men det henger igjen at hun fikk lov til å herje rundt og gjøre stort sett som hun ville i nesten 2 år! :):rolleyes:

Men jeg digger å ha en stor og en liten! På mange måter utfyller de hverandre. Men så er det også et problem i lek. Lita blir veldig voldsom for Tequila så da blir hun lemmen, trenger vel ikke si at de ikke leker så mye sammen...? :)

Det med plassen, ja store hunder tar jo automatisk opp mer plass, men det hender at Lita bruker mindre plass i sofaen, enn hva Teq gjør!

Det med bjeffing; ja små hunder bjeffer nok mer! Tror nok at Tequila har bjeffet mer i sitt 7 årige liv enn alle de andre hundene jeg har hatt tilsammen, og 2 de var Schäfere så det sier vel sitt! *flirer* Nå har Teq aldri fått lov til å bjeffe, men det glemmer hun støtt... <_<

Tror faktisk jeg vil anbefale deg å velge Stor Puddelen. Jeg så og si ingen erfaring med Puddler, men det ER tryggere å ha en stor hund! Jeg tror helt ærlig at en voldtektsmann eller raner eller noe i den duren vil tenke seg om en gang eller to når du kommer med en stor hund kontra en liten.

Du slipper å være engstelig, i den grad, for at en stor hun skal kunne løpe ned den lille og skade den.. Jeg har jobbet intenst for å ikke bli en hysterisk-liten-hund-eier, det har holdt hardt noen ganger men.. ;) De store tåler en trøkk mer, og sånn er det bare! :) Mange av de små er tøffere enn toget (Teq er inkludert der) men små kropper tåler mindre, sånn er det på en måte bare..

Det med at store hunder kan være med på lengre turer enn de små er bare tull! Teq er med på lange turer, selvfølgelig! Og det er ofte at Lita er mer sliten når vi kommer hjem enn hva Teq er! ;)

Greit, Lita krever mer, men igjen det har noe med rase og alder å gjøre!

Det med trening kan jeg ikke tenke meg at det er så stor forskjell på når det kommer til stor/toy puddel, eneste jeg kan tenke meg er at du må bøye deg mer med en liten! :)

Håper du fikk noe fornuftig ut av dette ihvertfall! :angel:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg planlegger så smått min neste puddel jeg også, men jeg skal gå ned en størrelse, mye pga aktivitetsbehovet. En storpuddel trenger mye mosjon, ifht de mindre variantene.

Jeg elsker storpuddelen, og av alle variantene er det den jeg setter høyest. Hadde helsen min vært optimalt hadde jeg ikke vært i tvil, neste hund hadde da blitt en storpuddel.

Storpuddelen har 3 trekk som kan være negative, det kommer selvsagt ann på eieren:

Størrelsen (men nå er min Sophus større enn normen..). Det er ikke praktisk med "stor"hund, når du reiser mye kollektivt, skal på besøk til folk som ikke er kjent med hund. (Min er i tillegg sort stor hannhund, med alle fordommer det måtte følge med..)

Min hund har et sterkt jaktinstinkt, og er tung å holde igjen når han ser/lukter katt f.eks.

Pelsstellet: det er mye hund å børste på, pelsen skal holdes flokefri og ren og pen. Jeg steller til tider en liten mellompudddel frøken, og det er gjort på en fei i forhold.

Aktivitetsnivået: Storpuddelen trenger ganske mye mosjon, og den trenger å bruke hodet sitt. De mindre variantene trenger like mye hodetrim, men ikke så mye fysisk mosjon selv om de fint kan takle det, men de ikke ha det.

Storpuddelen er roligere inne enn små variantene, og de gneldrer omtrent ingenting. De mindre variantene kan gneldre en del, og er generelt litt mer "high strung".. Uansett størrelse er de lekne, kloke, lettlærte og med en enorm sjarm.. :)

Puddelen er en generelt frisk rase, men på de mindre varianten er det viktig å se sjekke for patellaluksasjon, og PRA. Storpuddelen røntges for HD, og sjekkes for øyesykdommer. Allergi/svakt immunforsvar og gemyttproblemer burde det sjekkes for uansett størrelse.

Med en større hund, blir det mindre plass i sofaen, større utgifter på mat/utstyr, lengre turer, vanskligere å ta med seg hunden vekk og mer pelsstell. Selv har jeg heldigvis bil, og forståelsefulle venner så jeg lett kan ta med meg Sophus på reise. Har du sertifikat er det mye lettere å reise rundt med hund uansett. :) Mindre plass i sofaen er bare koselig, det er også lange turer, men utgiftene er desverre vanskligere å like.

Storpuddel er for meg den ultimate hunden (kanskje jeg er litt raseblind..? ^_^ ), og hadde helsa holdt hadde det blitt neste hund. Men det er mer praktisk med en mindre variant...

Skal du ha to hunder samtidig så hadde jeg valgt en mindre variant av praktiske hensyn, utstyr er billigere, de kan bruke samme fôr, utstyr, lettere å reise med 2 små enn 1 liten og 1 stor o.l.

Ifht bruksområdet så kommer det ann på hva du vil drive med. Jeg har både kløv til Sophus og strikkbelte til snørekjøring, men jeg kan telle på fingrene hvor mye utstyret blir brukt.. det kommer selvsagt på eieren. :icon_redface: Vil du drive agility, blodspor, lydighet, rundering osv har ikke hundens størrelsen så mye å si, puddelen er lettlært uansett. :)

Vanskelig valg dette... :unsure: Si i fra hva det blir da..! ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg syns at det er veldig greit å ha to hunder så lenge jeg har små hunder. Min neste hund blir forhåpentligvis storpuddel, men da er planen at den skal være enehund. I hvertfall så lenge jeg ikke har bil. Hvis jeg skal sitte på med noen nå, blir det plass til både meg og hundene i baksetet. Hadde jeg hatt en mellomstor og en stor hund, ville det straks bli vanskeligere i mange situasjoner. Det mange opplever når de får seg hund nr to, er at det blir vanskeligere å få hundepass. Hvis nr to er liten er det sikkert lettere med hundepass enn om den er stor. I det store og det hele, er det jo mest praktisk med en liten hund i de fleste sammenhenger. Men hvis du virkelig vil ha en storpuddel i tillegg til den hunden du har nå, og du er innstilt på at det vil kreve en del mer både praktisk og økonomisk, så er det ikke umulig. Men hvis jeg var deg, ville jeg i såfall sterkt vurdere å skaffe meg bil i tillegg :icon_redface:.

Aktivitetsnivået: Storpuddelen trenger ganske mye mosjon, og den trenger å bruke hodet sitt.

Hvor mye mosjon syns du at en storpuddel bør få?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvor mye mosjon syns du at en storpuddel bør få?

Jeg sitter ikke med noe fasit, men for å si det slik... du merker godt om en storpuddel har fått for lite trim, fysisk eller mentalt. Da blir min hund hvertfall uendelig kreativ og masete. :icon_redface:

For min hund varierer det en del, på høsten og vinteren er han i sitt ess og vil ha mer fysisk aktivitet enn på sommerhalvåret (han blir døsig av varme), han elsker snø og lek i snøen.. Han blir faktisk høst-yr, og våkner til "liv" når gradene kryper nedover.

Men uansett årstid kan han løpe langt og lenge og er avhengig av å løpe løs omtrent hver eneste dag og rase rundt. Helst med en kompis, nå som han er eldre har han roet seg en del, men kan fortsatt leke nonstop i timesvis, og har mange en gang overrasket turkompiser med sin uendelige energi. Når turen er ferdig vil andre hunder slappe av, mens Sophus fremdeles er i farta. :) Når det er sagt har han roet seg veldig etter fylte 3 år.

Sophus får minimum 3 turer om dagen, hovedturen kan være alt fra 45 min til flere timer, det kommer helt ann på. Blir det korte turer tar jeg han med på besøk, eller trener mer slik at han får stimulert hodet

Han elsker å trene triks og lydighetsøvelser, og det gjør vi hver dag, jeg legger også ut godbitsøk, og lager/setter fram IQ leker til han daglig.

Slik jeg opplever forskjellen mellom storpuddel og mellompuddelen er at de har samme kapasitet, men ikke samme drivet etter fysisk forstring, slik som storpuddelen har. Mellompuddelene jeg kjenner blir lettere tilfreds om de bare får være med, de trenger ikke å løpe/strekke ut sånn som storpuddelen gjør, er mitt intrykk. Storpuddelen er like selskapelig anlagt som de mindre variantene, men bærer med seg en arv som vannapporterende fuglehund. Jeg kjenner knapt en storpuddel som ikke vil jage, og min hund har et velutviklet jaktinstinkt og en utholdenhet som jeg ikke har sett maken til hos de mindre variantene, og det reflekteres i større behov for mosjon.

Jeg vet ikke om det var god nok forklaring?

Men som sagt, du merker om en storpuddel får for lite trim.. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

En liten hund trenger så absolutt ikke være gneldrete nei. På schnauzerklubben i går var Freya minstemann og den eneste som holdt kjeft. Bouvierene og riesene holdt derimot en skikkelig konsert.

Det er enklere med en liten hund i forhold til reise, mosjon mm. Som tidligere påpekt så gjør det også en forskjell om det er en eller to - og jeg vil nok tro det er lettere om det er en liten og en mellomstor heller enn en mellomstor og en stor..

Pelsstell? Joda, kan nok være enklere på en stor hund, men det tar like fullt lenger tid.

Begge deler har sine fordeler så synes bare du skal tenke over hvilken har du mest lyst på uten å tenke så mye på de andre kriteriene.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Når det gjelder gneldring har jeg kjent til flere småpudler som jeg nesten aldri har hørt et knyst fra. Har også kjent noen som har vært gneldrete.

Gneldring har veldig mye med eier å gjøre. Sørger du for at hunden blir trygg uten å overbeskytte den, at den får nok fysisk og mental aktivisering, og du er nøye på at bjeffing ikke får lov til å utarte seg helt fra valpetiden av, skulle ikke gneldring behøve å bli noe problem.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tusen takk for svar!

Jeg går 1 time tur med Bajas hver dag (+-) og trener med han ca 2 ganger i uken (+-). Hvor mye mer må en stor hund ha?

Jeg er litt redd for at jeg ikke kan oppnå hundens aktivitets nivå, men jeg vet jo at jeg kan gi endel mer også!

Men på en annen side, så har jeg snakket med andre som har store hunder (rotwiler, toller, retriver..) og de aktiviserer egentlig ikke hunden så veldig mye mer enn jeg gjør...

Hvor mye aktivisering trenger en stor puddel?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tusen takk for svar!

Jeg går 1 time tur med Bajas hver dag (+-) og trener med han ca 2 ganger i uken (+-). Hvor mye mer må en stor hund ha?

Jeg er litt redd for at jeg ikke kan oppnå hundens aktivitets nivå, men jeg vet jo at jeg kan gi endel mer også!

Men på en annen side, så har jeg snakket med andre som har store hunder (rotwiler, toller, retriver..) og de aktiviserer egentlig ikke hunden så veldig mye mer enn jeg gjør...

Hvor mye aktivisering trenger en stor puddel?

Hei! Om en time er bra nok eller ikke kommer an på om hunden får løpe løs, leke med andre hunder, om du legger inn små øvelser på denne timen, om du går langs asfalt eller i skauen m.m. Altså; ên time i bånd på asfalt, er absolutt ikke det samme som ên time løs i skauen ;)

Lykke til med valg av rase! ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Jeg er ute og går tur med hunden min i belte. Det er mellom 2-3 m. langt og gjør at jeg har god kontroll på henne. Hun går stort sett fint og rolig ved siden av meg. Hun kan trekke litt i begynnelsen da hun har høy energi, men ellers rolig og fint kroppspråk.  Jeg ser en fyr som kjører sikk sakk i veien på skateboard med en bulldog/boxer. Hunden stopper opp og bjeffer på min. Som den ansvarlige hundeeieren jeg er går jeg inn en sidevei for å vente på at de passerer på hovedveien. "Er hun ikke gira?" "Er det tispe?" "Dette er gutt. Han er ikke farlig?" Han spør igjen to ganger om hun ikke er gira. Jeg har sagt at hundene har møtt hverandre før og det ikke er en god match og at avstand over greit.  Hundene er tydelig usikre på hverandre og viser det gjennom kroppsspråket sitt. Dette er ikke situasjonen for å hilse. Begge hundene er i bånd. Det var forøvrig flere mennesker rundt og en vei det også ferdes mye biler fra folkene som bor der. Hvorfor så vanskelig å lese situasjonen? Eller ser jeg flere som går tur og snakker i mobil, eller med headset som stenger ute lyd og er i egen verden. Det mest frustrerende er kanskje de som snakker i tlf. som stopper midt i veien (som forøvrig er trang) med hunden sin slik at du bare må vente på at de ser deg og dere blir enige på en eller annen klønete måte om hvordan passeringen blir.  For egen og andre sin del forsøker jeg å være oppmerksom på både egen hund og omgivelser på tur. Da blir det hyggeligere og enklere for alle andre.  Sånn, det var dagens utblåsing for egen del. 
    • Hei! Vi har nå fått svar fra dyrlegen - han hadde ikke kronisk betennelse i bukspyttkjertelen. Rart med det, for jeg ble nesten litt skuffet. Nå vet vi jo ikke hvorfor han stadig har slimete avføring, men kan kanskje utelukke at det har noe med fettinnholdet i maten å gjøre.  Skal snakke med dyrlege om vi kanskje kan sjekke for IBD. Vil jo i alle fall prøve å ha mest riktig tørrfor. Han har jo ikke hatt noen "alvorlige" hendelser med tørrforet han går på nå (gastrointestinal low fat), men det er stadig ganske løs og slimete avføring. Kanskje vi skulle forsøkt å bytte...
    • Noterer en nydelig dag med no stress. Virker som lysterapi, magnesium og lakseolje begynner virke. Ble bekymret da han begynte trekke i selen i forrigårs. Han har gått så naturlig pent i bånd hele tiden, som om programvaren var preinstallert da han kom ut av esken. I forrigårs begynte han plutselig trekke med viten og vilje. Flaks da, at vi hadde en privattime i går.  Hjemmeleksen vi fikk, med metoden for å reinforce krav om å holde seg bak skotuppene mine, den er litt i konflikt med stress-ned-prosjektet vårt, fordi Ede går høyt i stress når hans autonomitet blir utfordret. Peser og får virkelig vondt av det. Å bli stilt absolutte krav til er noe annet for ham å forholde seg til enn å bli tilbudt frivillige oppgaver mot god betaling.  Fordi jeg måtte ta en selvstendig avgjørelse i hva jeg oppfatter som et dilemma: belaste det nevroendokrine stressystemet ved å kreve disiplin i halsbånd, eller prioritere stress-ned-prosjektet, så valgte jeg utsette hjemmeleksene og gå rolig tur med "ikke trekke" og "ikke gå i veien for meg" som eneste krav, og så være veldig bevisst på å bare belønne når han selvstendig gjør de riktige valgene uten å bli bedt, uten godbit i hånda eller hånda i lomma.  Jeg har nemlig ikke nok erfaring til å føle meg sikker på å klare gjennomføre hjemmeleksene fra privattimen alene uten å forårsake mer stress på det endokrine systemet hans enn godt er.  Det viste seg å være en god vurdering. Foruten noen få barnlige byks av glede som i korte øyeblikk strammet båndet mer enn akseptabelt, så var Ede SÅ flink og rooolig og grei hele veien. Naturlig slak line. Når han vimser bytter han i de aller fleste tilfellene side bak meg. Kun noen få uakseptable avskjæringer rett foran meg, og de kom helt på slutten av turen, tett på hverandre, antakelig fordi han er sliten og i bakhodet husker at det der var måten å få bli plukket opp i bæreslynge på. Han velger å gå pent og pyntelig på min venstre side mesteparten av tiden, uten å forvente belønning for det. Det går nå an å hale tiden ganske lenge uten at det stresser ham når han selv velger å gå fot for å se om det kommer en utbetaling. Selv hjemveien gikk rolig og avslappet. Først 10 meter fra porten hjemme kom første stressutbrudd med trekking. Gladstress de siste meterne av en timelang spasertur i mitt tempo. En klar forbedring. Han ble skuffa og såret av grensesettingen de siste meterne, for det virket helt sykt autoritært og tyrannisk og uten mål og mening for ham å bli hindret i å gladbykse gjennom porten og døren, inn til godis og myk og varm seng, men han tok det til seg at kravet "ikke trekk" gjelder de siste meterne av turen også. Ingen raptus da vi kom inn heller. Det var en milepæl. Bare la seg rolig og pyntelig til å sove. Perfect day. ..og det er før vi har fått noen CBD i posten.  Vi fikk forøvrig mail om å huske båndtvang fra i dag. Det har Edeward tydeligvis fått med seg.  Snudde seg utålmodig mot lykkeland mens muttern fomlet med kamera:   Oppdaget at muttern begikk en kriminell handling!! Reiste seg og kom inn hver gang muttern forsøkte gå lenger unna enn båndlengden for å få tatt et godt bilde. Her har han til slutt gitt opp å få muttern på rett kjøl og bare håper hun får tatt det ***** bildet før han svimer av i bekymring for å bli tatt og få et kriminelt rulleblad. Genetikk er ingen spøk. Ede identifiserer seg som sikkerhetspersonell og tjenestehund, og han tar de oppgavene alvorlig.   
    • Ja ikke den største oppfinnelsen 😂 Men kanskje noen hadde erfaringer å komme med; kanskje de elsker det kanskje hunden ble dårlig i magen på det. Kanskje det er bløtere enn annen v&h, kanskje noen opplever å måtte fôre dobbelt så mye på det som på en annen variant. Kanskje noen var superfornøyd og andre missfornøyd. I want to know it all 😂
    • Det finnes alltid unntak, men det bør aldri være grunnlag for anbefaling av en rase. Vil man helst ikke ha lyd/røyting/whatever så velger man en rase som vanligvis ikke har tendensene til det. Oppdragelse, trening og miljø kan påvirke, men genetikken kan ikke overstyres. Lyd på riesen er ingen overraskelse for meg, det er jo en hund med mye driv.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...