Gå til innhold
Hundesonen.no

Tenner som råtner


Recommended Posts

En bekjent av meg har en cavalier king charles tispe på 3 år som hun akkurat har oppdaget har noen råtne tenner, en del tannstein og har mistet en tann. Damen som eier hunden spurte veterenæren om hun burde pusse tennene til hunden og fikk til svar at det var ikke nødvendig. Jeg synes det var en uventet uttalelse fra en veternær. Er jeg helt på bærtur når jeg tror at hunder også trenger tannstell?

Denne hunden er heller ikke vant til å tygge bein, bare så det er nevnt.

Hva tenker dere om dette?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

utifra det du sier burde denne hunden ta seg en tur til tannlegen. Tannsten kan man evt prøve seg på selv, men råtnene tenner og evt tannkjøtt betennelser bør jo få hjlep fra veterinær. Holder på å kjøpe en hund nå som har en brukket fortann, denne vurderer vi å trekke da den kanskje er betent for langt opp.

Tyggebein er jo kjekt for mer enn bare tannhelse, godt for kjevene også:o

tannlege og tannstell er viktig for hunder også, selv om tennene deres tåler atskillig mer enn våre.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hunden skal inn igjen til veternær for å behandle tennene. Det jeg synes er rart er at veternæren ikke foreslår noe for å forebygge slike problem. Dama som eier hunden har ikke så voldsom peiling på hund, og da er jo de rådene man får fra veterinæren veldig viktige. Jeg syntes det hørtes veldig tidlig ut å ha råtnede tenner allerede i en alder av 3 år. Men det er muligens rasebetinget?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå råtner jo ikke tenner "brått", dette må jo ha pågått over en viss tid, så det er jo litt rart at eier ikke har sett tegnene før? Det lønner seg å sjekke tenner regelmessig; en brukket tann fra et uhell kan det bli betennelse i den eventuelt åpne nerven/roten i, og gi store smerter. Om hunder går med små tannkjøttbetennelser, sliter det på systemet - og har hunden en annen plage, som hjerte, som er vanlig på cavalier vel, så blir det en ekstrabelastning.

Men dette burde jo oppdrettere gi beskjed om!!

Så ungt er kjipt, kan kanskje tippe at det er snakk om såkalt pyrea her?http://www.lorenskog-dyreklinikk.no/tannsyk.htm

Siden hunden er så ung, tenker jeg på det. Da må man være nøye, når det har kommet så langt, man kan kanskje bremse endel ved pleie.

Men din venninne burde oppsøke en veterinær som KAN tenner - som ikke bare trekker alt, men som kan gi henne gode råd. Noen dyrleger etterutdanner seg på dette, som han på klinikken det er link til, og han på Doktor Dyregod. De kan kanskje vite om noen som "kan tenner" der dere bor, hvis det er for langt unna?

Det er synd med en tannløs hund, for å si det slik. Lykke til.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg skal forsøke å snakke litt mer med hun som eier hunden. Hun er ikke en venninne, så jeg må være litt varsom med hva jeg sier til henne, føler jeg. Men jeg tenker vel mest på hunden hennes som sikkert har hatt en del vondt pga de råtnende tennene. Jeg vet ikke hva som finnes av tannspesialister i området her. Skal prøve å sjekke litt. Håper bare at eierne av hunden tar tak i det...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Og hvis dét skulle hjelpe, så kan du jo si at for eksempel pyrea ofte er "arvelig" - altså at man arver en tilbøyelighet til det. Er sånn med folk iallfall, og jeg har sett det på hunder vi har hatt, der det har fulgt avkommet dessverre.

Føler folk at det ikke er "deres skyld", og de ikke trenger å ha dårlig samvittighet, så kan det kanskje gjøre dyrlegeterskelen litt lavere?

Bra du bryr deg, vonde tenner er vonde greier...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Nei, jeg begrenser ikke pga. vaksinasjon. De hunder vi omgås er generelt både vaksinerte og friske, og det er de mine får hilse på i den perioden fordi jeg vil at de skal ha trygge, fine hundemøter. Tilfeldige andre hunder for de øve på å ikke bry seg med. Smitte i miljø tenker jeg lite på, da vi bor avsides og ikke bruker hundeparker ol. Valpekurs liker jeg vente med en måned eller to, slik at de er gamle nok til å trene gode økter og holde ut et helt kurs  
    • Sosialiseringsvinduet er frem til 12 uker sies det, selv om dette ikke stemmer helt så er det fortsatt veldig viktig å utsette valpen for det hen skal senere også, men i kontrollerte former. Både å fysisk møte andre trygge hunder for å utvikle språk og lære grenser, samt lære at man ikke skal hilse på alle hunder man møter på er viktig. Mange valper vaksineres før levering også, det har hvertfall de jeg har hatt vært selv om praksisen varierer litt. 
    • Vi har brukt Dog Breeding Science i Australia for å teste for ILM (Intestinal lipid malabsorption). Betalte rundt 400 kr og sendte spyttprøve.  De har utviklet en test for kelpier på denne sykdommen. Finnes visst og noen i Tyskland som har tatt utgangspunkt i testen som ble utviklet i Australia eller noe slikt, men vi brukte den i Australia da oppdretter tipset om den.  Fikk e-post om at hvis vi ønsket å teste noe mer så kunne de bruke prøvene til å teste i en kort periode. Ble litt nysgjerrig på fargetesting ettersom jeg håper han har arvet faren sin shaded/ghost tan farge. Men jeg vet ikke hvor mye svaret hadde gitt meg, jeg kan og bare vente å se hva han blir. Foreløpig tydelige antygdninger til at han vil bli shaded/ghost tan 😄
    • Jeg ville nok tenkt over hvorvidt hundene vi omgikkes var vaksinerte og friske, og ikke la valpen hilse på tilfeldige fremmede hunder. Jeg ville definitivt ikke oppsøkt hundeparker, f.eks. Men ellers tenker jeg at det er relativt trygt her i Norge så lenge man tenker seg litt om.
    • Nei. Jeg tenkte ingenting på begrensninger rundt andre hunder før 12 ukers vaksinen. Tilfeldigvis tok vi vaksine samme dag som valpekurset skulle ha første dag hvor valpene var med. Men jeg ville ikke latt det begrense meg heller.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...