Gå til innhold
Hundesonen.no

Tenner som råtner


Recommended Posts

En bekjent av meg har en cavalier king charles tispe på 3 år som hun akkurat har oppdaget har noen råtne tenner, en del tannstein og har mistet en tann. Damen som eier hunden spurte veterenæren om hun burde pusse tennene til hunden og fikk til svar at det var ikke nødvendig. Jeg synes det var en uventet uttalelse fra en veternær. Er jeg helt på bærtur når jeg tror at hunder også trenger tannstell?

Denne hunden er heller ikke vant til å tygge bein, bare så det er nevnt.

Hva tenker dere om dette?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

utifra det du sier burde denne hunden ta seg en tur til tannlegen. Tannsten kan man evt prøve seg på selv, men råtnene tenner og evt tannkjøtt betennelser bør jo få hjlep fra veterinær. Holder på å kjøpe en hund nå som har en brukket fortann, denne vurderer vi å trekke da den kanskje er betent for langt opp.

Tyggebein er jo kjekt for mer enn bare tannhelse, godt for kjevene også:o

tannlege og tannstell er viktig for hunder også, selv om tennene deres tåler atskillig mer enn våre.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hunden skal inn igjen til veternær for å behandle tennene. Det jeg synes er rart er at veternæren ikke foreslår noe for å forebygge slike problem. Dama som eier hunden har ikke så voldsom peiling på hund, og da er jo de rådene man får fra veterinæren veldig viktige. Jeg syntes det hørtes veldig tidlig ut å ha råtnede tenner allerede i en alder av 3 år. Men det er muligens rasebetinget?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå råtner jo ikke tenner "brått", dette må jo ha pågått over en viss tid, så det er jo litt rart at eier ikke har sett tegnene før? Det lønner seg å sjekke tenner regelmessig; en brukket tann fra et uhell kan det bli betennelse i den eventuelt åpne nerven/roten i, og gi store smerter. Om hunder går med små tannkjøttbetennelser, sliter det på systemet - og har hunden en annen plage, som hjerte, som er vanlig på cavalier vel, så blir det en ekstrabelastning.

Men dette burde jo oppdrettere gi beskjed om!!

Så ungt er kjipt, kan kanskje tippe at det er snakk om såkalt pyrea her?http://www.lorenskog-dyreklinikk.no/tannsyk.htm

Siden hunden er så ung, tenker jeg på det. Da må man være nøye, når det har kommet så langt, man kan kanskje bremse endel ved pleie.

Men din venninne burde oppsøke en veterinær som KAN tenner - som ikke bare trekker alt, men som kan gi henne gode råd. Noen dyrleger etterutdanner seg på dette, som han på klinikken det er link til, og han på Doktor Dyregod. De kan kanskje vite om noen som "kan tenner" der dere bor, hvis det er for langt unna?

Det er synd med en tannløs hund, for å si det slik. Lykke til.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg skal forsøke å snakke litt mer med hun som eier hunden. Hun er ikke en venninne, så jeg må være litt varsom med hva jeg sier til henne, føler jeg. Men jeg tenker vel mest på hunden hennes som sikkert har hatt en del vondt pga de råtnende tennene. Jeg vet ikke hva som finnes av tannspesialister i området her. Skal prøve å sjekke litt. Håper bare at eierne av hunden tar tak i det...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Og hvis dét skulle hjelpe, så kan du jo si at for eksempel pyrea ofte er "arvelig" - altså at man arver en tilbøyelighet til det. Er sånn med folk iallfall, og jeg har sett det på hunder vi har hatt, der det har fulgt avkommet dessverre.

Føler folk at det ikke er "deres skyld", og de ikke trenger å ha dårlig samvittighet, så kan det kanskje gjøre dyrlegeterskelen litt lavere?

Bra du bryr deg, vonde tenner er vonde greier...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • En C-hund kan være symptomfri, eller den kan ha plager. Det er jo veldig individuelt. En annen ting er at skjelettproblemer gjerne forplanter seg. Min hund har ikke forkalkninger, men hun har avlastet hoftene såpass mye at hun har fått subluksasjon i en skulder foran. Og hun får til stadighet låsninger i ryggen som må knekkes opp. HD er noe man må ta hensyn til hele tiden, mtp. at all aktivitet må tilrettelegges. Min hund har stort sett vært symptomfri og klart seg greit til tross for HD, men det har jo krevd en middels formue i massasje, laserbehandling, fysioterapi, svømming, injeksjoner, kosttilskudd osv. 
    • Jeg skjønner. Jeg synes på en måte ikke at 3/6 med C (uten forkalkninger) er så ille, men jeg har sett på fryktelig mye hunder i det siste. Mulig jeg har sett meg blind og at jeg må stikke fingeren i jorda
    • Jeg tenker at hvis du må velge mellom de ulempene, og heller få en mindre risiko for de senere, så ville jeg ventet. Ja, tidsmessig er det optimalt, men det er snakk om litt tilrettelegging bare. Jeg vet ihvertfall at om jeg hadde stått der med en 4 år gammel hund enten skuddredd eller med HD, og hadde hatt disse valgene, så ville jeg angret på å ikke bare ha ventet noen måneder. Noen garanti er det såklart aldri. Om du kan leve med en skuddredd hund som ikke kan brukes til det den er tenkt til, så ville jeg gått for det. HD går utover helsa og hverdagen til hunden i mye større grad.
    • For å være ærlig: Jeg ville stått over begge kullene. Det er ganske kjipt å sitte med hund om to/tre år som viser tegn på sjukdom som du kunne vært uten om du ikke hadde hatt dårlig tid.  Både skuddreddhet og leddsjukdom kan korte ned/stoppe både konkurranse og redningsplaner. Vent til det kommer et kull hvor du heller blir misfornøyd med noe som ikke kan være fysisk/psykisk begrensende. For eksempel farge og kjønn. 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...