Gå til innhold
Hundesonen.no

Spørsmål om RIK grunnkurs


Djervekvinnen

Recommended Posts

Endelig skjer det noe her! Fikk mail om at det skulle være RIK grunnkurs her jeg bor og jeg ble veldig glad. Men jeg lurer på: Hva skjer på et RIK grunnkurs? Hva gjør vi og lærer? Det er snakk om 2 dager dette. Stilles det noen krav til hunden? At den må være tøff og lydig feks.? Håper noen kan fortelle meg litt om dette.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå er RIK jo flere ting, og selv om du har en hund som ikke holder mål til gruppe C, altså forsvarsdelen, så kan du jo trene spor og lydighet. "Alle" henger seg litt opp i gruppe C, men det ER tross alt bare én del.

Skal du trene gruppe C, blir kravene til hunden ganske strenge. Har du en hund som din, som er usikker på mennesker såvidt jeg husker, skal du være SVÆRT forsiktig med å lære den til noe som helst som gjør at dette kan bli feil i hverdagssituasjoner. Dette bør instruktør vurdere, og også du selv har et stort ansvar.

En usikker hund som er litt skarp kan bli farlig hvis den blir trent, som det står under her skal det være åpne, tilgjengelige hunder som får trenes. Ikke glem at hvis du trener din hund i gruppe C, reguleres det av hundeloven - den kan ikke omplasseres til andre, for eksempel, så strengt ser myndighetene på det. Ikke sant, lærer hunden at den kan utfordre og "stoppe" folk på trening, kan den ta med seg det inn i trengte situasjoner i dagliglivet. Og DU som fører skal også være relativt dreven på å lese hund for å drive med denne delen, synes jeg.

Derimot er spordelen artig, lydigheten også, og du kan lære svært mye om hund og atferd av å se på andre som trener C, hjelpe til, følge med; selv om du må styre unna. Dette er en litt annen del av verden, men de kan også mye om hund - med litt annen innfallsvinkel enn endel av dagens superguruer! Ta det med deg, det også :icon_redface:

Birgits Brukshundside har en beskrivelse, se http://www.renolen.no/birgit/ipo/ipo.htm, der innehaveren av hollenderkennelen Havrevingen skriver blant annet dette:

VEM KAN TRÄNA IPO ?

Grundträning med sikte på en karriär inom IPO kan precis som all annan träning påbörjas redan i valpåldern.

Genom lekfull inärning kan enkla "lydnadsmoment" läras in, hundens spårintresse bör utvecklas på ett sådant sätt, att man eftersträvar ett noggrannt arbete med låg nos. Likaså är det lämpligt att redan från valpåldern bygga upp hunden kamplust, och dess förmåga att engagera sig med käkar och kropp.

Det är en fördel att bygga upp tex "bolldriften", hos den unga hunden. Bollen är ett suveränt hjälpmedel i både spår, lydnad och skyddsarbetet.

Efterhand ersätts bollen i skyddsträningen, av kamptrasa, kamprullar, mjuk unghundsärm, för att nå målet att inrikta sig på ett fast och fullt bett i tävlingsärm.

För IPO-träning krävs samma egenskaper hos hunden som vid träning av andra bruksgrenar. En trevlig glad, pigg hund med tillräckliga motorer att driva den framåt.

Skärpa och förvarslust är av underordnad betydelse, dock prioriteras kamplusten. Den ideala hunden torde vara öppen och tillgänglig, ha livligt temperament, vara relativt nervfast, ha stor kamplust, ha liten till måttlig skärpa och försvarslust.

En måttligt hård hund med dådkraften som en tillgång är att föredra.

Av föraren krävs gott handlag med hund, förmåga att läsa och förstå hund, att ha kunskap om hundens driftsystem och hur det kan påverkas.

Målsättningen ska givetvis vara att vid prov meritera sin hund !

Det viktigaste av allt är kompetenta instruktörer och figuranter, som är mogna och kunniga nog att ta ansvar för både hund och förare, och som kan se både möjligheter och begränsningar. För IPO-träning finns ett mycket stort behov av kvalificerade medhjälpare...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Få hunder krever pelsstell mer enn 2-3 ganger i uken, spørsmålet er mengden klipping og børsting. Med kravene dere har ville jeg vurdert en voksen omplasseringshund, der dere vet litt mer hva dere får. En valp er mye jobb, både å lære inn renslighet, hverdagslydigheten og det å lære inn å være alene hjemme. Ingen hunder er født trent til å være alene, og det kan ta mye tid. Selv med en omplasseringshund må dere regne med å bruke noen uker på tilvenning til å være alene hjemme en hel arbeidsdag i nytt hjem. Med valp må dere regne med å være hjemme de første 4 ukene eller så, og videre ha mulighet for tilpasning, ha med valp på jobb, korte dager eller hjelp fra andre, for å gradvis tilvenne lange dager alene hjemme. Vår forrige hund kunne ikke være alene en arbeidsdag før han var 6 måneder. I tillegg til daglig tur må dere huske at hunden må også ut innimellom for å gjøre fra seg, morgen og kveld. Den skal fôres, stelles, oppdras, og selvfølgelig ha kos og kvalitetstid. Det går mye tid på å ha hund utenom de 1-2 timene med tur. De fleste hunder setter også pris på mental stimulering i form av søk, triksetrening eller lignende. Jeg tenker umiddelbart at en collie kunne passet dere, enten kort- eller langhår. De krever litt børsting, røyter en del, men er relativt enkle hunder som ikke krever veldig mye. Men jeg vil også forslå at dere låner/passer en hund en ukes tid eller to, for å se om dette er et liv dere kan tenke dere. Det er ofte koslig med tanken på å ha en hund til selskap, men få er klar over hvor mye tid og fokus det faktisk tar i hverdagen.    
    • Jeg og min samboer ønsker oss veldig en pelskledd venn i vårt selskap, vi har følt oss klare til å skaffe oss en hund det siste halvåret. Vi har noen ønskelige krav når det kommer til hundens personlighet og atferd, men vi syntes det er vanskelig å finne den mest perfekte rasen for oss. Blant de kravene vi har er: - lite bjeffing. Dette er en grunn ved at vi bor i leilighet og ikke vil være til sjenanse for de andre beboerene.  - ikke en alt for aktiv hund. Vi har ikke hatt vår egen hund før, og er bekymret for om vi får gitt nok fysisk stimuli for rasen. Vi vil rett og slett ha en hund vi ikke er bundet til å måtte gå mer enn 2 timer om dagen med, fordi vi er usikre på vårt eget energinivå i denne sammenhengen.  - ikke et krav om å være mye ute i hagen. Vi bor i borettslag uten egen hage, men vi har et fellesområde med hage som vi kan benytte.  - vi trenger en hund som kan være alene hjemme. Vi er begge i 100% stilling i jobb på dagtid og hunden må være hjemme i opptil 8 timer alene på hverdagene. (utenom jobb er vi stort sett alltid hjemme). Som personer er vi veldig avslappet og rolige og ser etter en selskapshund som kan bli vår venn i hverdagen. Vi er ikke spesielt aktive av oss nå, men vi håper vi kan bli det med en hund i hus. Vi tar gjerne hunden med oss hvis vi skal bort, for å være mest mulig med hunden. Vi er i en familiekjær familie som vi er mye sammen med og ønsker å ha med oss hunden på besøk. Vi har ikke barn nå men vi ønsker oss det i fremtiden.    vi bor i en leilighet på 70 kvadratmeter på et boligfelt utenfor sentrum, med muligheter for både bading og skogsturer med voffsen.  selvom utseende på hunden ikke skal bestemme hvilken rase man skal velge så har vi noen ønsker til utseende. Vi ønsker en hund med en god pels å kose med, men som ikke krever noe særlig mer en pelsstell mer enn 2-3 ganger i uken. Vi har mest lyst på en hund mellom 7-25 kilo +/- som kan trives i leilighet.   vi har lenge vært inne på tanken på en golden retriver, men er usikker med tanke på aktivitetsnivået og størrelsen.
    • Jeg har heller ikke lov å gjerde inne utenfor, så jeg har en hau kompostgrinder stående som jeg drar ut og bruker som gjerde når jeg vil. Funker gull og ikke noen som kan si noe på det. 😊 Dog er egen hage et must når jeg en gang flytter, firte på det kravet her fordi jeg fikk så mye annet jeg ville ha og jeg kan gjøre som jeg gjør nå med grindene. 
    • Foreslår som Simira, langline. Da jeg bodde i Trondheim hadde jeg heller inne inngjerdet hage. Den lydige hunden gikk løs, den ikke så lydige var i langline. Haha, nei, si det. Man blir vandt med det etterhvert. Men det er mange ganger hvor jeg teller etasjene for å motivere meg  I tillegg har jeg drømt om å på en eller annen måte kunne gå rett ut fra 4.etasje og ned på gress. Vi koser oss ekstra mye når vi er på hytten hvor vi kan ta to skritt fra soverommet, også er vi ute.
    • Bodde i blokk (med heis) med marka like utenfor døra og parker i nærheten og synes det fungerte helt fint med valp/hund. Selvsagt deilig med egen hage som vi har nå, men det er først og fremst en større fordel for oss tenker jeg (tror ikke hunden bryr seg nevneverdig om å være ute i egen hage eller sitte en rolig plass ute i nærheten, med mindre hunden liker å være mye ute i hagen også alene da, som ikke har gjeldt hundene jeg har hatt/den jeg har). 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...