Gå til innhold
Hundesonen.no

Parson Russel Terrier


Minadachs

Recommended Posts

Noen som har erfaringer med denne rasen eller som kan fortelle om den, jeg har lest enromt mye om den i det siste, og blir bare mer og mer forelsket, jeg er ikke forelsket i de fordi de har blitt mye brukt på tv og sånn, men fordi jeg vurderer sterkt å skaffe meg en til bruk i agility!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei,

Parsons er jakthunder og har de instinkter som medfølger det. De fleste fungerer derimot fint som familiehunder, men krever å bli brukt. Man kan ikke forvente at en Parson kan luftes løs over alt. Som regel vil de være svært selvstendige og ta sine egne turer innimellom. Selvstendighet er noe som både er positivt og negativt. Positivt i den forstand at de er modige og har sterk psyke, men kan også være en utfordring i treningsammenheng. En parson på agilitybanen er en hund som krever enormt god førerteknikk fra eiers side. De liker ikke å terpe på regler og øvelser, og kan da reagere med overslagshandling. En parsons drøm er å løpe agility uten fører, og ofte gjør de nettopp det - hvis ikke fører er rask nok eller ekstremt tydelig, så tar de sin egen hinderrekkefølge, og mister fokus.

De er kjappe og lærevillige, men igjen krever de en rutinert eier som er konsekvent på en bestemt, men positiv måte. At en terrier må tas hardt er en myte og kan skape en enda mer selvstendig og egenrådig hund. De gjør det som gagner dem. Det vil si at de lystrer når det å lystre tilfører dem noe positivt, du kan ikke skremme en parson til å høre på deg.

Parsons går generelt godt overens med andre hunder, men bjeffing ligger i dems natur og kan være slitsomt når de blir opphisset i forbindelse med agility eller lek. Allikevel er de ikke kjent for å være gneldrete så lenge det er en viss balanse mellom ro og stress. De kan bli heite og selv om de sjelden starter en krangel, så sier de ikke akkurat nei takk hvis noen provoserer, og da kan det smelle.

Årsaken til at de som regel ikke anbefales uerfarne hundeeiere er, som jeg har nevnt, deres behov for en tydelig, konsekvent og rutinert eier. Det er ikke mye vingling som skal til før hunden tar skjea i egen hånd og lager sine egne regler for hvordan hundeholdet skal være. Jobber man målrettet med et bevisst forhold til belønningsalternativer og forsterkning av positiv atferd kommer man langt, i tillegg til at man må vite hva slags historie og genetikk hunden fører med seg (jaktinstinkt, bruksområder og hvordan det kan påvirke hunden/treningen etc).

Parsons er med, på alt. De tusler ikke bak eier og legger seg ned så fort de får muligheten. De er bestandig våkne og på allerten for å være sikker på at ingenting går dem hus forbi. Veldig fint, men kan være en ulempe når man har med hunden på steder hvor du skulle ønske de bare gikk å la seg for å slappe av (på besøk hos andre f.eks).

En topp rase, men krevende. :barfy:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jepp, jeg veit at de er krevende, men det er dens utholdenhet og gode lynne jeg har blitt forelsket på. Pratet med en oppdretter og sa de ikke er førstegangshunder, men takk gud for at jeg allerede har en rase fra før av som heller ikke er en første gangshundeeier rase :P hehe

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 months later...

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Wohoo, da har løpetiden endelig startet! 🥳  14 mnd gammel
    • Ede er som Jekyll og Hyde når det kommer til trening på senteret og alle andre aktiviteter hjemmefra. Han forstod fra min rutine i morges at vi skulle på senteret. Tilskudd og lysterapi til tross, han begynte stresse og bjeffe og pese fordi han forstod hvor vi skulle, og endte med å gå i dvale i selvregulatorisk shut down fordi han visste at det var en stund til avgang. Usikker på om det er bra eller dårlig. Bedre enn å stresse, men det ser ikke helt sunt ut når han "besvimer" på den måten der. Sier mye om hvordan han følte seg. Vi har derfor bestilt privattimer for å få hjelp med å utvikle sunnere følelser for treningssenteret. Ellers har vi endelig fått oss en god skogtur. Har avventet det av en liste årsaker, bl.a. veiledning om hvor lenge valp skal være våken mellom søvn, som skal være ca 1.5 timer i følge forståsegpåere, hvorpå vi har hatt 30 min buss hver vei for å komme til skog, fordi den vi har her er så bratt, han bør ikke gå ned de lange, lange, bratte bakkene før nærmere utvokst pga hoftene. .. trodde jeg. Så viste det seg at vi har farbar skog her allikevel, og vi er ekstatiske. Det tipset om den "hemmelige" skogen var alene verdt prisen på treningen i dag.  ..og til min glede virker Ede uinteressert i storvilt. Usikker på om det var rådyr eller hjortebæsj vi passerte, men den var fersk, og han hadde zero cares for den eller noe spor. Selv da vi hørte kvister knekke fra et levende dyr mindre enn 30 meter unna, så var han helt nonchalant. Kanskje han trodde det var en hest. De bryr han seg heller ikke om. En slags statister i livet hans. Hans nonchalans overfor dem er behagelig for mamsen.  Hørte forøvrig esler "skryte" i foringsstress her om dagen. Intens lyd, kilden ute av syne. Ede synes også lyden var merkelig, men han så heldigvis ikke noe poeng i en duett med den støyen der. Langt under hans verdighet å teame opp med.  Usikker på om det hjelper å være mer oppmerksom på hvordan jeg gjør klart til trening/kurs vs rutine før andre turer ut, for Ede sanser åpenbart en forskjell. Han stresser ikke når jeg "bare" gjør klart til andre utflukter, kun når vi skal på kurs/trening. Ellers er han rolig og fin. Jeg klarer ikke pinpointe nøyaktig hva jeg gjør som er forskjellig, men noe er det, tydeligvis. Noen som har innspill på hvor lenge det er greit å holde 4-5 mnd gamle valper våkne av gangen? Jeg blir så glad om noen som kan skilte med kompetanse sier 30 min stress hjemme før 40 min skogtur og så 2 timer trening etterpå er super duper optimalt. Hadde vært fint. Han har altfor mye energi innabords til å følge de generiske rådene om aktivitet for alderen, og han trenger endorfiner i kroppen før kurs og trening. 
    • Det sjekkes med endoskopi (tror jeg)  min får tørrfor av id foret, han er også kresen men har spist det bra!    oppdater gjerne etter dere har vært hos vet! Man blir jo litt i overkant interessert i magegreier🤣  
    • Takk for erfaringen!  Han skal til dyrlegen på mandag og sjekke om han har kronisk bukspyttkjertelbetennelse, jeg kan høre om de også kan sjekke for IBD (det er vel kronisk betennelse i tarmen?). Sjekker man det også med blodprøve, mon tro? Hunden min får også godbiter med lite fett, helst kokt kylling, ja! Han er dessverre litt kresen, så våtfor har ikke gått helt veien her hjemme. Men han spiser ok med tørrfor, Royal Canin gastrointestinal low fat.
    • Jeg har en tre år gammel hannhund som hadde av og på diaré og magetrøbbel fra han var liten. Det ble gradvis hyppigere og værre for hver gang.    Siste runde hadde han blodig diaré, oppkast og var veldig slapp med feber. Det var også mistenkt magesår. Han ble behandlet og vi kom igjennom det og nå er det vedlikehold som gjelder.  For min sin del så er stress den værste triggeren, spesielt naboens tispe under løpetid, men også lange treningssamlinger. så min er kastrert nå i håp om å hjelpe på den type stress.  Broren hans har hatt lignende problemer, så vi har forsøkt samme løsning.    ID tørrfor (low fat) Godbiter (så lav fett som mulig) - Adventure Nuggies som de selger på normal/rema. Eller kokt kyllingfilet.  Får suppe ved trening eller lange turer med mye vann og litt id pate eller andre ting. Slik at magen aldri blir helt tom.  Zoolac Zoolac Zoolac! Ved det minste tegn til løs mage, og forebyggende før, under og etter samlinger.  Vi har *bank i bordet* ikke hatt episoder siden januar nå🤞 Er din sjekket for IBD? 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...