Gå til innhold
Hundesonen.no

Hvilke adferder arves?


MarieR

Recommended Posts

Var litt usikker på om denne burde ligge her eller i trening og adferd, men la gå.

Oppdretteren til Ask vurderer å bruke han i avl til sommeren. Han skryter han opp i skyene, både utsendemessig og mentalt. Kjempekjekt det, jeg har aldri trudd Ask ville være god nok til avlshund, både på grunn av en del småting eksteriørmessig og mentalt. Men jeg stoler på oppdretteren, han har tross alt mye mer kunnskap om buhund og avl enn det jeg har.

Men jeg er alikevell skeptisk. Ask har selfølgelig mye jeg gjerne vil la gå videre til nye buhunder, spesielt mentalt. Det er alikevell et par ting jeg på ingen som helst måte vil ha ført videre, men jeg vet ikke om disse adferdene blir ført videre gjenom avl. Det er spesielt en ting jeg er skeptisk på:

- Ask er et monster med andre hannhunder. Mye av det er vår feil, men jeg kan ikke helt se hva vi har gjort/ikke gjort for å få frem en så stygg adferd. Vil dette nedarves til hans evt. valpekull? Jeg er usikker på om adferden skyldes agresivitet, redsel eller usikkerhet, klarer liksom aldri å få noe klart svar på det. Vet bare at det eneste som hjelper er å roe han ned med stemme og eget kroppsspråk, avlede og eventuelt unngå situasjonen. Nå er vel en del hannhunder naturlig slik, men alikevell..

Ellers er han meget sterk mentalt, og jeg vet som sagt ikke om denne adferden ligger mentalt hos han eller ikke.

noe klumsete formulert antagelig..men håper dere forstod! :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg forstod godt hva du mente, men har desverre ingen svar til deg. Men lurer på om det er ok at jeg slenger på et lite ekstra spørsmål?

Hva med overstresset gjeting på lys, biler osv? Er dette noe som arves, eller ligger dette ofte i understimulert hund, og det da kommer ann på trening osv videre i livet?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Virkelig morsomme spørsmål!

Det er mangt man strides om vedrørende arv og miljø.

Ifølge en av mine lærebøker og min hukommelse, er egenskaper som nervøsitet (målt i grad av stimulus som utløser redsel) arvelig.

Varhet for lyd mener man er arvelig, og kjønnsbetinget (hos mennesket: kvinner reagerer på spedbarnsgråt i større grad enn menn, og andre lyder.)

Aggresjon: her ser det ut til at miljø spiller inn. Kommer ikke på i farten hvor jeg leste om forskning hvor man hadde satt inn ett aggressivt individ i forskjellige familieflokker av forsøksmus, og dette ene aggressive dyrets aggresjon "smittet".

Det smittet mer enn snillhet, som ikke ser ut til å bre seg i det hele tatt.

Man kan undre om aggresjon avler aggresjon, fordi den som blir oppfattet som svak i visse situasjoner, vil bli den som får dårligst kår.

Forøvrig fant jeg en litt lang artikkel hos forskning.no, vedr. kjønnsmessige forskjeller på egenskaper man kan betegne som arvelige:

http://kilden.forskningsradet.no/c17251/ar...html?tid=38625

Jeg synes den artikkelen viser det de mange og lange diskusjoner vedr. temaet også ser ut til å peke i retning av: miljø og arv er vanskelig å skille.

Konkret når det gjelder gjeting: dette er et element hentet ut fra hundens jaktadferd. Det er nærliggende å tro at høy jaktlyst vil gjøre at gjeterhundens jaktadferd (gjeting) lettere utløses.

Egen svært lille erfaring med to typer gjeterhund, er at de må ha mye stimulus for å ikke sysselsette seg selv med forskjellig type jaktadferd.

Gjeterhunder som skal kunne jobbe hele dagen og enda litt til i utgangspunktet, kan være vanskelige å stimulere nok mentalt og fysisk, til at de ikke utvikler dårlige vaner.

:)

Asks aggresjon overfor andre hannhunder, kan bunne i usikkerhet: han vet kanskje ikke hvordan han skal håndtere alle de følelsene som dukker opp i ham ved synet av dem, og så er det vi mennesker som kommer inn som uberegnelig og ofte frustrerende faktor for hunder.

Tror ikke det er adferd som arves, tror heller det er snakk om motor i bikkja (det er kanskje det man referer til som drifter). Og motor er aktuelt for de som vil bruke hunden, evt. ha en sofahund: de siste ønsker ikke motor.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Kanskje på tiden med en oppdatering her også. Shero: Shero er nå 11 år og pensjonist. Han har vært pensjonert fra agility konkurranse siden 2022, men har fått gå blåbær med mamma, men etter at han begynte å halte i ett løp i sommer er han heltidspensjonist. Før han ble pensjonert rakk han å delta på ett NM, hvor vi kom igjennom 1. løp. Han har fått prøvd seg på nose work, men vi sliten med at han skal appotere luktboksne så det er lagt litt på hyllen til jeg finner en løsning. Eskene skal uansett enten stås på eller etes opp så... Han har også fått prøvd seg på svømming, han vet ikke om han er helt fan av å svømme hvor han ikke kan stå.M Mamma og Shero. Shero & Max er slitene etter NM  Max: Max er nå 6 1/2 år gammel (hvor tiden flyr). Han bommet på stigefelt i sommer og traff, så nå er vi klasse 3 på heltid. Stigefelt brenner vist, hilsen Max. Max er en fin storebror til Yoshi og er glad han endelig har fått noen å leke med. Jeg har vært instruktør i agility i høst, og Max stilte opp som lånehund siste gangen. Veldig moro at han er trygg nok til å gå, siden sist jeg prøve å få han til å gå med noen utenom familen løp han rett til meg. Vi har også vært innom Sheltie-VM i Kongsvinger hvor vi hadde mye fint, men ikke full klaff.  Max på Sheltie-VM Max og Yoshi
    • Dette har jeg aldri hørt om. Uff, lykke til, håper det går bra!
    • Frøkna har mest sannsynlig fått en blokkert spyttkjertel. I går skulle hun til utredning i CT, men forundersøkelse av hjertet viste at det ikke er et alternativ å dope henne ned slik hjertet er nå. Så hva i alle dager gjør jeg? Er det noen som har vært borti dette, og evt. fått utført noe slags behandling (f.eks. drenering?) under lokalbedøvelse? Hun ble satt på vanndrivende over helga for å redusere trykket på hjertet, så vil de ta en ny vurdering mtp. risiko ved narkose i neste uke,  men hun vil uansett være en høyrisikopasient så det er jo kjempeskummelt å gå den veien. Jeg har jo ikke lyst til å risikere livet hennes for en blokkert spyttkjertel, som tross alt ikke er livstruende og mest bare et irritasjonsmoment. Alt hva den stakkars hunden skal måtte gjennomgå 
    • Få en trener MED ERFARING (fra hundeklubben f.eks) ikke en som har tatt e kurs og er på sin første hund...  Dette må en hjelpe dere med in real life.  Har selv en valp på 16 uker som bodde på småbruk, men hun er miljøsterk og rå i miljø. Det er noe miljø og mye genetikk.  Kjenner ikke til Collie men tidligere slet de med nerver og det er jo bittelitt arvelig det... Det du opplever høres meget rart ut. Få hjelp hjem nå!!  Valpekurs er genialt, men treneren der har begrenset tid til å hjelpe med sånne problemer, men noe veiledning hjelper absolutt.   
    • Gratulerer med resultatene og hunden!
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...