Gå til innhold
Hundesonen.no

Hvordan få hesten til å gå på tøylen?


lille_christine

Recommended Posts

  • 2 weeks later...

Skulle prøve det samme på gamle-ponnien min... Først prøvde jeg på egen hånd, noe som ikke alltid funket. Hadde et nokså sterkt bitt på henne (ikke pga at jeg skulle få henne på tøylen vel å merke). Hun var bøyd i nakken, men var ikke "samlet" og gikk ikke korrekt. Etterhvert fikk jeg instruktør og da gikk det mye bedre.. Best å høre fra fagfolk sier nå jeg :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 weeks later...

Alltid best å høre med instruktør, som kan se hva du gjør feil, men det viktigste tipset jeg kan gi deg er å holde hendene helt i ro, og ri med hoftene. Ri mykningsøvelser, volter og åttetall, og bruk hendene minst mulig. Jobb med jevne overganger skritt-trav, skritt-holdt osv. La hesten få fri når den har vært flink en periode, ikke fall for fristelsen og jobbe videre og videre når den begynner og mykne. Fri noen minutter, og begynn igjen.

Prøv å forminske signalene dine så hesten blir mer lydhør og ri rolig. Vanskelig å samle en stresset hest. Planlegg hvor du skal ri og hva du skal gjøre og følg planen.

Lykke til!

Kanskje lettere å si noe hvis du sier noe mer om hva du har problemer med?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 year later...

Hei.... å lære hesten å gå til tøylen er ikke noe man direkte "lærer den" at hesten går til tøylen (altså har ønsket og korrekt holdning) er et resultat av at den beveger seg korrekt gjennom hele kroppen, om hesten bare ser korrekt ut foran men ikke bak har det å gå til tøylen INGEN FUNSKJON.

Når du har bra kontroll på hestens tempo og bevegelser er det bra at du begynner å tenke på at den også skal bære seg korrekt, KJEMPEFLOTT:) men det beste er om du ikke stresser på at nakken skal se pen ut, men prøver å finne ut hva du skal gjøre for å få DIN hest til å bevege seg best,.

tegn på at hesten beveger seg bra under deg er at du får følelsen av at hestens bakpart "svinger" inn mot der du sitter i hvert steg. Om du selv forsøker å gå bortover gulvet med lange elegante steg, vil du kjenne at det er mer behagelig å gå med krummet rygg, og når ryggen er krummet vil det også være mer behagelig å senke hodet. Jeg har undervist endel på nybegynner/ øvet nivå, og å få jentene til å gå rundt sånn gir dem ofte en a-ha opplevelse, selv om det kanskje føles litt teit:P

SÅ, for at hesten din skal som du sier "lære å gå til tøylen" må du få den til å bevege seg med så lange og luftige steg som mulig, slappe av i ryggen og gjennom kroppen og ha tillitt til din tøylekontakt.

Dette kan du oppnå ved å alltid ha en jevn og ettergivende kontakt på tøylen, og gjerne tenke at den utvendige tøylen er den som skal gi hovedstøtte.

Du kan prøve å fokusere mer på at kommandoer som sving, snu, brems og gå frem helst skal kunne skapes KUN gjennom din egen vekt, prøv deg frem ved å lene deg og legge vekt i bøylen for å få hesten til å gjøre dette. Når dette fungere kan du øve på tempovekslinger i trav og galopp der du bruker vekten til å bremse (mens du driver frem med sjenkel)... Å gjøre slike effektige tempoendringer får hesten til å jobbe med bakbena, du kan også trene på å stille hesten svakt i nakken i volter og på rett spor, og gjøre sidebevegelser... Alle sånne øvelser som oppfordrer hesten til å bruke bakbena og ryggen og å stole på tøylen vil gjøre at å gå til tøylen er noe som kommer automatisk.

Om du ser på de som rir dressur på høyt nivå vil du legge merke til at ytterst få kommandoer gis gjennom tøylen, optimalt sett skal tøylen kun bære mens sjenkel og vekt er de hjelperne som styrer. selv om man lærer seg å svinge med tøylene på rideskolen :lol:

Rykking og napping i tøylen ødelegger tilitten...

Håper det hjelper deg på vei:)

husk, dressurøvelser er ikke bare for dressurryttere :icon_confused:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Hei alle hundefolk! 😀 Jeg er på jakt etter en ny turkompis og følgesvenn. Jeg har tenkt på rase lenge og ønsker også innspill fra dere, så håper dere kan hjelpe meg. Jeg er tidligere vant med Alaska Husky da jeg har hatt 2 av den rasen, jeg elsker polarhunder og liker veldig personligheten og ærligheten til huskyene, så jeg var i utgangspunktet bestemt på en ny Alaska, men har senere sett mye på Siberian (SH grunnet at jeg liker at de er kraftigere) men så er det som trekker ned at jeg gjerne ønsker en som kan være litt løs i rundt meg når jeg holder på ute uten og stikke av, har også sauer beitende rundt eiendommen så det er jaktinstinktet som er litt vanskelig. Jeg bor på et stort småbruk med masse plass, går mye turer både i skog og på fjellet. Har også sett litt på rasen Lapsk vallhund, da de er litt like i utseende men den er en gjeterhund og har lite jaktlyst, gjeterhunder har jeg lite erfaring med og er redd det kan bli slitsomt mye lyd (helt greit med lyd når de er i aktivitet og lek) men vil ikke ha en som står å bjeffer hele dagen. Er også redd for at den skal begynne å gjete på alt. Jeg har gått litt tom for alternativer på eventuelt flere raser, og der håper jeg dere kan hjelpe. Er også interessert i å høre erfaringer fra folk som har Siberian eller Lapsk.
    • Vesle Yoshi er blitt over 2 år nå. Vi driver stort sett med blåbær løp da han er en smule overivrig på stevner og vil hilse på alle, så vi er avhengig av gjerder. Han har dog startet noen offesielle stevner. Han ble 3. beste agility hund i japaner klubben. Han er fremdeles minstemann i flokken og er kjempeglad for at båndtvangen er over, han elsker å løpe.
    • Han er helt nydelig😍  Blir veldig nysgjerrig på en sånn en dag😅
    • Tusen takk for det. Da er oppdretteren useriøs men jeg visste ikke om det før jeg kjøpte valpen. Ikke alt man kan lese om på dogweb eller Facebook.
    • Nei, seriøse oppdrettere lurer naturligvis ikke valpekjøpere. Useriøse oppdrettere gjør hva de vil.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...