Gå til innhold
Hundesonen.no

Sosialisering


>Lene<

Recommended Posts

Hei,

Har en valp på 10 uker, og har sosialisert han en del allerede.

Men hvor stor "mengde" sosialisering er nødvendig, f.eks hvor mange ganger per uke?

Har hatt med valpen et par ganger til turområder, men det er sjeldent folk med hund vil stoppe opp for å hilse på. Så man må jo nesten ha "avtaler" for å få sosialisert hunden ordentlig.

Hva mener dere?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg mener at den viktigste sosialiseringen ikke nødvendigvis er mellom hunder, men heller den form for erfaring hunden får av å bevege seg i forskjellige miljøer. Møte mennesker, nye steder, nye lukter, nye underlag, nye fremkomstmidler, nye lyder etc etc...

Hunder møter du tidsnok og det viktigste i hundeoppdragelsen mellom hunder er allerede etablert. Det er bedre å unngå å treffe for mange fremmede hunder og heller fokusere på å gjøre hunden trygg, stabil, fokusert og rolig sammen med DEG i forskjellige situasjoner. Det er for meg den viktigste sosialiseringen du kan få og det er i den alderen hunden din er i nå at dette for alvor blir satt på plass.

Det at få mennesker med hunder stopper opp og vil leke er bare bra, da får du masse gratis trening i at valpen skal kunne passere hunder uten å måtte leke og hilse til enhver tid. :angry:

Glemte noe...

angående frekvens vil jeg si at to-tre dager i uka med små "treningsøkter" i varierte miljøer er fint. Ikke overdriv, men la hunden få lære seg at noen dager skjer det lite også. :(

Edit: dobbel post. Mod Vala

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg er for sosialisering, masse sosialisering! Hele tiden... Bestandig! :(

Fra jeg fikk Bajas, min eldste hund, valgte jeg og ha han med på alt! Og nå har jeg to, og de er fortsatt med på alt.....

Dessuten ser jeg alt som sosialisering... En tur i posten, på butikken, bare ut i hagen for å tisse! Kan jo hende nabo`r eller lignende kommer forbi! Da fanger jeg de bare inn, gir de en godbit og ber de kose og ta på hunden min masse.... Og de gjør det med glede! :angry:

Jeg har en rase som kan bli sære og usikre hvis sosialisering uteblir! Derfor har jeg valgt å ha de med på alt.. Bare jeg skal kjøpe meg en hamburger f.eks er de med.. En liten tur ut av bilen kan være nok!

Derfor.. Sosialisering HVER eneste dag! Som sagt over korte økter, men HVER dag.... :rolleyes:

Jeg er også for at hundene skal hilse like mye på andre mennesker, som hunder! Lar gjerne ukjente folk holde og klappe for å gjøre hunden trygg!

Mulig jeg tar litt av her, men VIL ha en sosial og trygg hund som kan være med på alt jeg vil ha de med på...

Lykke til! :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg er for sosialisering, masse sosialisering! Hele tiden... Bestandig! :angry:

Helt uenig!

Jeg tolker da altså sosialisering som omgang (og nærkontakt) med andre hunder og mennesker. I min verden foregår det kun med hunder jeg vet er trygge mot valper. Dette fordi jeg vet at ett uheldig møte der valpen får bank av en annen hund kan gi store problemer senere i livet. Heller litt for få, men gode og trygge hunder, enn litt for mye med hunder du ikke kjenner!

Alt du trenger er en hundeklubb!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tenker nok litt i samme bane som Yngvil. Ta gjerne hunden med på masse forskjellig, men i små og trivelige doser om gangen. Vær likevel kritisk! Uheldige erfaringer påvirker valpen minst like mye som gode erfaringer. La derfor de gode erfaringene bli i overvekt. Ta også litt hensyn til hva slags utviklingsfase valpen befinner seg i (finnes litteratur om dette) og legg opp aktiviteter ut fra det.

I samme slengen må det vel også nevnes at det VI som hundeeiere - og mennesker, syns er hyggelig, trenger ikke være forenlig med hva valpen syns... (vi er mennesker, en hund er et dyr) Press aldri valpen når det gjelder mennesker eller andre dyr. Lær å lese signaler den sender ut (jf T. Rugaas)

Muffin lar sine valper bli løftet på og koset med av "alle".( Har sikkert fungert greit hos dere :angry:) Men jeg ville ikke uten videre begitt med ut på den strategien (litt avhengig av rase og individ). Jeg ville nok i hovedsak kun la nærmeste fortrolige bekjentskapskrets stå for denne type påtrengende sosialisering, men heller latt valpen selv få ta initiativ om den vil hilse på tilfeldige fremmede eller ei.

Jeg leser om flere som mener å ha sosialisert hunden sin "etter boka", men har likevel fått en sky/utagerende hund. Kanskje kan det bli for mye av det gode også?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå må ikke dere tro at jeg sender min valp på 12 uker bort til fremmede hunder, uten at jeg vet hvordan den hunden er..... Jeg spør alltid hundeier om hunden er "snill" mot andre hunder! Vil jo ikke at min valp skal bli ødelagt heller...

Ja.. Jeg lar alle og enhver av mennesker ta og kose med min hund, hvis menneskene vil! Dette syntes jeg er bra.. Og min eldste hund, som har gjennomgått akkurat de samme ritualene som min valp, er meget trygg på alle typer mennesker...

Hvordan tror du/dere det blir på en utstilling f.eks, hvis deres hunder ikke er vant til å bli tatt på av ukjente mennesker? Den KAN, legg merke til hva jeg skriver, KAN bli så usikker på dommer at den faktisk hogger etter den, nettopp fordi den ikke er vant til å bli tatt på...... Eller den blir usikker på en annen måte.. Ved å trekke seg sammen!

Når jeg har med min valp på utstilling, for sosialiseringens skyld :rolleyes:, putter jeg den i fanget på ukjente mennesker.. Dette har de bare godt av, mener jeg!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei,

Har en valp på 10 uker, og har sosialisert han en del allerede.

Men hvor stor "mengde" sosialisering er nødvendig, f.eks hvor mange ganger per uke?

Har hatt med valpen et par ganger til turområder, men det er sjeldent folk med hund vil stoppe opp for å hilse på. Så man må jo nesten ha "avtaler" for å få sosialisert hunden ordentlig.

Hva mener dere?

Det var en sosialieringstråd her for noen dager siden med en liste. Du kan jo se om du finner den. Jeg er enig med de som sier at du kan ta det litt med ro. Han skal jo lære at han ikke skal bort til alt og alle, like mye som han skal lære seg at andre hunder og mennesker er koselig å møte på. Så det er ikke så farlig om han ikke hilser på alt dere møter på. Snarere tvert i mot. Avtalte møter er lurt. Avtal "tannsjekk" og fysisk håndtering med noen som han ikke kjenner. Lær ham at mennesker som bøyer seg fram for å hilse, er litt dumme, men hyggelige :angry: . Han trenger ikke å sitte på fanget til fremmede. Han blir jo en tollermann og skal ned på bakken! Dette går sikkert bra! :(

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Life's a beach, og når det er kaldt og surt og blåser, så har vi den for oss selv, så det var ikke så ille, men det var ikke så vel heller, for Ede har ikke store radiusen (0-2m) eller masse interesse for å utforske omgivelsene selvstendig, så aktivitet begrenser seg mest til mutterns fremdriftstempo og kastearm. Det som er dårlig med det er det samme som er bra med det. Borrelås klengete er dog veldig å foretrekke over selvstendig på vift i sin egen verden. Bonus for egen helse å måtte løpe litt og være mer aktiv for å gi Ede mer av aktiviteten han trenger.  Virkelig ikke så mye å melde fra en stadig mer rutinepreget hverdag sammen. This is it nå, liksom.  Ede har begynt gå på turbusser helt selvstendig, flink opp trappen og går rett til plassen sin på midten. Trenger finne en smart måte å trene på å rygge i vinkel, for å komme inn mellom seter. Mestrer vi ikke det, så må vi stå over en buss om det er barnevogner og bagasje på den plassen der.  Å gå ned trappene på tur ut av bussen ligger lenger frem i tid. Han har gått ned bare sju trappetrinn i sitt liv så langt, og de var av normal bratthet. De tre veldig bratte trinnene på turbussen vil han fortsatt bæres ned. Nærmer seg antakelig 150 kg valpevekt nå, slik det føles i armene mine. Trenger derfor begynne lære gå de tre bratte trappetrinnene ned på egenhånd også, ellers vil han finne veien ned der på den harde måten, fordi jeg er evig optimist og vil at some point overvurdere min egen evne til å bære ham ned der. Seriøst, han begynner bli tung å bære i armene. Fordi jeg er idiot har vi KUN løftet med hodet til høyre side, hele livet, og dermed mesteparten av vekten hans på den svakeste armen min. Å snu for å bære motsatt vei er et alvorlig avvik i prosedyre som må rapporteres og meldes og klages på og ankes i flere runder før vi etter en lang godkjenningsprosess kan vurdere prøve på den måten.  Å bli bært på såkalt påssarygg (trønder, sjø) har vi begynt få litt dreisen på. Ede synes det var skummelt i starten, men har begynt like å leke ryggsekk nå. Aberet er at jeg har utnyttet jukkeangrep bakfra for å shape det inn. Usikker på om han tør gjøre det der foran et publikum på bussen. Han er jo i den alderen. Å vise affeksjon for foreldre er veldig pinlig. Mulig han heller vil reise med buss til evig tid enn å ta den flausen der for å komme seg ned trappen.  Vi får se. Det finnes antakelig en viss mengde NomNoms som i bunnen av den trappen der vil vekke den nødvendige motivasjonen til å klare komme seg ned de trappetrinnene selvstendig i en fei. 
    • Dette handler mer om uenighet. Jeg håper du sier nei til dette. Om du hadde visst at hunden skulle brukes til å produsere blandingskull hadde du ikke skrevet under. 
    • Uff, det er vanskelig med oppdrettere man ikke er enig med, dessverre. Du sier det står i kontrakten at avl skal følge NKKs retningslinjer, men hva står i kontrakten om brudd? Det hjelper jo ingenting med en kontrakt dersom ikke betingelsene ved brudd er beskrevet. Juridisk sett står oppdretter som eier, og om hun ikke vil la deg kjøpe ut hunden til full pris så er det dessverre opp til deg å heve kjøpet på grunnlag av kontraktsbrudd. Dette er veldig vanskelig når det er snakk om et levende dyr og ikke en faktisk vare. Du kan jo også eventuelt kontakte NKK for råd.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...