Gå til innhold
Hundesonen.no

Briard


Lene

Recommended Posts

Dette er kopiert fra min hjemmeside.

Fakta om Briarden

Briarden også kaldt Chien Berger de brie er en gammel Fransk gjeterhund.

Rasen er sporet så langt tilbake som 700-tallet der den er avbildet på en Gobelang fra Keiser Karl den stores tid. Man mener også at Napoleon var eier av to Briarder.

I Frankriket ble den brukt til å gjete husdyr og passe gården, den holdt sauene innenfor gårdens grenser og holdt unna rovdyr som Ulv.

Under den 1. og 2. Verdenskrig ble briarden brukt til å bære amunisjon, postbud, sporarbeid og sanitetstjeneste. Mange soldater tokk med Briarder tilbake til USA der den ble en poppulær familie og brukshund.

Det første helamerikanske kullet ble født i 1922 og ble registret hoss AKC. I 1928 ble The Briard Clubb off America startet.

De første briardene i Norge ble importert fra England av Wera og Rodi Hübenthal i 1975. Det var en hannhund og ei tispe, Souffleur og Souffleuse fram Shiel. Begge ble utstillingschampions på rekordtid. Norges første briardkull ble født hos kennel Picador den 19.08.77. Den 17. September 1980 startet Wera og Rodi Hübenthal Norsk Briard Klubb (NBrK).

En historie som blir fortalt for å vise briardens mot: På 1300-tallet, i en liten fransk landsby med navnet Montidier, ble grev Montidiers sønn myrdet. Hans hund tok opp forfølgelsen og fulgte sporet av sin eiers banemann, som den innhentet og fanget. Innen mannen ble dømt ble det forlangt at det skulle utkjempes en duell mellom mannen og hunden. Hunden, som etter beskrivelsen var en briard, vant duellen..... Mannen ga opp, bekjente sin forbrytelse og ble halshugget. Dette fant sted i 1371. Til minne om hundens heltedåd, ble det skjenket et skilt til kirken i Montidier. Skiltet viste hodet til en briard. Dessverre ble kirken bombet under den første verdenskrig og skiltet ble ødelagt. Denne hunden ble imidlertid kjent som Aubry-hunden (chien d’Aubry), og man har funnet ut at dette i tidenes løp er blitt forandret til Chien Berger de Brie.

Briarden er en fantastisk brukshund som brukes som Poletihund, redningshund, terapihund, blindehund, gjeterhund,spor, agillety, lydighet, trekkhund +++De er inteligente og lettlærte hunder som elsker å arbeide.

SAMMENDRAG AV RASENS STANDARD

Sammendrag av rasens standard: Briarden er en rektangulært bygget hund, robust, bevegelig og kraftfull.

Hode: Kraftig, ganske langt med lett hvelvet skalle, rundet panne, markert stopp. Snuten like lang som avstanden fra stoppen til nakkeknølen, rett neserygg, sort nesebrusk.

Øyner: Horisontalt ansatt, runde, ganske store, mørke med et rolig uttrykk. Hos grå hunder er grå øyne ingen feil. Ører: Høyt ansatt, flete, ganske korte og naturlig hengende.

Bitt: Saksebitt, men tangbitt er også lovlig. Tannmangler skal ikke forekomme.

Hals: Muskuløs av normal lengde.

Kropp: Bred, lang og dyp brystkasse. Rett rygg, svakt skårende kryss. Ben: Velvinklede for- og bakben, kraftig benstamme. Doble sporerobligatorisk.

Poter: Kraftige, runde med godt samlede tær, sorte klør og sterke tredeputer.

Hale: Bæres lavt og har rikelig fane. Halespissen skal være krokformet og nå nedenfor hasespissen. Bevegelser: Lette, smidige, kraftfulle og parallelle med kreftig fraspark.

Pels: Mins 7 cm lang, spenstig, svakt bølget og tørr med lett underull. I ansiktet skjegg, barter og kraftige øyenbryn. Ører, ben og poter dekket av langt hår. Farge: Ensfarget sort, brå eller beige (fawn) i alle nyanser unntatt hvit, kastanjebrun og mahognybrun. Mørke nyanser foretrekkes. Skulderhøyde: Hannhund 62 – 68 cm, tispe 56 – 64 cm.

PELSSTEL

En briards pels varrierer mye fra hun til hund, noen hunder har bløtere pels andre er mere strie. Fawn fargede hunder har ofte bløtere pels en de sorte/mørke. Briardens pels skal vere ganske stri for å tåle vær og vind. Jeg børster min en gang i uka ca. ser det ann litt fordi det blir mere floker når vi er ute i fuktig vær og skog og mark. Mange børtser Briarden ver 14 dag eller mindre å tar heller en skikkelig overhaling før utstilling eller når det trengs, jeg synes det er lettere å børste oftere så jeg slipper skippertakene.

I den perioden valpene skifter til voksenpels bør de børstes så ofte som mulig, denne tiden blir det utrolig mye floker og man må få ut valpepelsen slik at den nye får vokse .

Plasser der jeg må vere obs på floker er under ørene, under armene , magen og innsiden av låret.

Å vaske hunden ofte med hundesjampo ødelegger strukturen i pelsen så før utstilling bør hunden bades ordentlig ca en uke før så pelsen fårtilbake strukturen.

Briarden skal også klippes mellom øynene, en tre kant. Man bør også stusse pelsen på potene. Og mellom putene påpotene. Pelsen kan også klippes ved endetramen, så slipper man at så mye henger seg fast der bak.

Vinter hunden. Den lange pelsen blir full av klumper bare hunden ser på snøen , vetfall her i huset. Ozzy er kortklippet nå så han slipper det verste styre. Jeg er nøye med å klippe hårene mellom potene og smører dem in med spenol før vi skal ut så han slipper å få snø mellom poten å bli sår. Er uhelle ute blir det potesokker som kan teipes med gaffateip så de ikke faller av. Det går ann å ha formfett i pelsen for et ikke snøen skel feste seg så godt, men det har jeg ikke prøvd enda. Høres ut som en klissete afere, å man må ha med fette på tur for hunden vil mest sansynlig slikke det av seg i bilen. Men kan også kjøpe en tettsittende dress til hunden så kan den leke så mye den vil i snøen uten problemer.

Sommerhunden. Heldigvis er Ozzy glad i å bade så dt var lett å avkjøle han i sommer. Man kan jo tenke seg hvor varmt det er å gå rundt med sort pelskåpe hele sommeren. Grunnen til at han er kortklipt nå er fordi han slet veldig i varmen i sommer og ble dårlig i magen , som da satte seg i pelsen under halen og det ble umulig å drive å holde det rent hele tiden

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Heisann , lurte litt på hvorfor du valgte Briarden?? Har du vært inntresert i den lenge eller? Flotte hunder :)

Såg inne på hjemmesiden at dere hadde flere dyr også, du har nok et STORT hjerte :( som elsker dyr. Kjenner meg også igjen der :oops:

Vi har en katt, 7 Chinchillare, 7 kaniner (to stk som ble fødd for 3 uker siden) 2 Rex kaniner (+ 2 unger) og 3 Dverg veddere. 4 Sebrafinker, og 3 stk akvarier. ( 180 Liter, 63 Liter og 20 Liter)

Og tre barn da, 13 år, 8 år ( om noen dager) og 3 år. Hehe, skjønner deg godt når du sier du har liv og røre rundt deg, hehe.

klem Maggie

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Briarden skal klippes forran øynene, de ser ikke like godt med håre forran øynen nei.

Spørs litt på pelsen da.

Har bestandig strikk jeg , nå er han kortklipt da. :wink:

Hvorfor jeg valgte Briarden:

Jeg hadde veldig lyst på en stor gjeterhund en hund som kunne brukes til det meste.

Å Briarden er som en potet, kan brukes til alt.

:)

Jeg hadde egentlig tenkt å vente litt med ny hund, men så så jeg Ozzy( han er omplassert fra samme plass som Nora) så da slo vi til.

Det sto mellom Briard , Bearded collie og Australsk gjeterhund.

Kan ikke leve uten dyr, jo flere jo bedre. :wink:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

De er røytefrie, såkalte allergi vennlige hunder. :wink:

Når hunden er voksen og all valpepelsen er borte er det mange som bare tar et skippertak en gang i blandt å før utstilling.

Akkurat den tiden der valpepelsen byttes ut med voksenpels må hunden børstes så ofte som mulig ellers blir den bare en stor floke.

Det er utrolig mye mindre pelsstell en det ser ut som.

Jeg børster en gang i uka når pelsen er lang, ser ann litt for fllokene komer ofte når det er bløtt ute.

Han var kortklippt i sommer så da slapp jeg. :lol:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Jeg er ute og går tur med hunden min i belte. Det er mellom 2-3 m. langt og gjør at jeg har god kontroll på henne. Hun går stort sett fint og rolig ved siden av meg. Hun kan trekke litt i begynnelsen da hun har høy energi, men ellers rolig og fint kroppspråk.  Jeg ser en fyr som kjører sikk sakk i veien på skateboard med en bulldog/boxer. Hunden stopper opp og bjeffer på min. Som den ansvarlige hundeeieren jeg er går jeg inn en sidevei for å vente på at de passerer på hovedveien. "Er hun ikke gira?" "Er det tispe?" "Dette er gutt. Han er ikke farlig?" Han spør igjen to ganger om hun ikke er gira. Jeg har sagt at hundene har møtt hverandre før og det ikke er en god match og at avstand over greit.  Hundene er tydelig usikre på hverandre og viser det gjennom kroppsspråket sitt. Dette er ikke situasjonen for å hilse. Begge hundene er i bånd. Det var forøvrig flere mennesker rundt og en vei det også ferdes mye biler fra folkene som bor der. Hvorfor så vanskelig å lese situasjonen? Eller ser jeg flere som går tur og snakker i mobil, eller med headset som stenger ute lyd og er i egen verden. Det mest frustrerende er kanskje de som snakker i tlf. som stopper midt i veien (som forøvrig er trang) med hunden sin slik at du bare må vente på at de ser deg og dere blir enige på en eller annen klønete måte om hvordan passeringen blir.  For egen og andre sin del forsøker jeg å være oppmerksom på både egen hund og omgivelser på tur. Da blir det hyggeligere og enklere for alle andre.  Sånn, det var dagens utblåsing for egen del. 
    • Hei! Vi har nå fått svar fra dyrlegen - han hadde ikke kronisk betennelse i bukspyttkjertelen. Rart med det, for jeg ble nesten litt skuffet. Nå vet vi jo ikke hvorfor han stadig har slimete avføring, men kan kanskje utelukke at det har noe med fettinnholdet i maten å gjøre.  Skal snakke med dyrlege om vi kanskje kan sjekke for IBD. Vil jo i alle fall prøve å ha mest riktig tørrfor. Han har jo ikke hatt noen "alvorlige" hendelser med tørrforet han går på nå (gastrointestinal low fat), men det er stadig ganske løs og slimete avføring. Kanskje vi skulle forsøkt å bytte...
    • Noterer en nydelig dag med no stress. Virker som lysterapi, magnesium og lakseolje begynner virke. Ble bekymret da han begynte trekke i selen i forrigårs. Han har gått så naturlig pent i bånd hele tiden, som om programvaren var preinstallert da han kom ut av esken. I forrigårs begynte han plutselig trekke med viten og vilje. Flaks da, at vi hadde en privattime i går.  Hjemmeleksen vi fikk, med metoden for å reinforce krav om å holde seg bak skotuppene mine, den er litt i konflikt med stress-ned-prosjektet vårt, fordi Ede går høyt i stress når hans autonomitet blir utfordret. Peser og får virkelig vondt av det. Å bli stilt absolutte krav til er noe annet for ham å forholde seg til enn å bli tilbudt frivillige oppgaver mot god betaling.  Fordi jeg måtte ta en selvstendig avgjørelse i hva jeg oppfatter som et dilemma: belaste det nevroendokrine stressystemet ved å kreve disiplin i halsbånd, eller prioritere stress-ned-prosjektet, så valgte jeg utsette hjemmeleksene og gå rolig tur med "ikke trekke" og "ikke gå i veien for meg" som eneste krav, og så være veldig bevisst på å bare belønne når han selvstendig gjør de riktige valgene uten å bli bedt, uten godbit i hånda eller hånda i lomma.  Jeg har nemlig ikke nok erfaring til å føle meg sikker på å klare gjennomføre hjemmeleksene fra privattimen alene uten å forårsake mer stress på det endokrine systemet hans enn godt er.  Det viste seg å være en god vurdering. Foruten noen få barnlige byks av glede som i korte øyeblikk strammet båndet mer enn akseptabelt, så var Ede SÅ flink og rooolig og grei hele veien. Naturlig slak line. Når han vimser bytter han i de aller fleste tilfellene side bak meg. Kun noen få uakseptable avskjæringer rett foran meg, og de kom helt på slutten av turen, tett på hverandre, antakelig fordi han er sliten og i bakhodet husker at det der var måten å få bli plukket opp i bæreslynge på. Han velger å gå pent og pyntelig på min venstre side mesteparten av tiden, uten å forvente belønning for det. Det går nå an å hale tiden ganske lenge uten at det stresser ham når han selv velger å gå fot for å se om det kommer en utbetaling. Selv hjemveien gikk rolig og avslappet. Først 10 meter fra porten hjemme kom første stressutbrudd med trekking. Gladstress de siste meterne av en timelang spasertur i mitt tempo. En klar forbedring. Han ble skuffa og såret av grensesettingen de siste meterne, for det virket helt sykt autoritært og tyrannisk og uten mål og mening for ham å bli hindret i å gladbykse gjennom porten og døren, inn til godis og myk og varm seng, men han tok det til seg at kravet "ikke trekk" gjelder de siste meterne av turen også. Ingen raptus da vi kom inn heller. Det var en milepæl. Bare la seg rolig og pyntelig til å sove. Perfect day. ..og det er før vi har fått noen CBD i posten.  Vi fikk forøvrig mail om å huske båndtvang fra i dag. Det har Edeward tydeligvis fått med seg.  Snudde seg utålmodig mot lykkeland mens muttern fomlet med kamera:   Oppdaget at muttern begikk en kriminell handling!! Reiste seg og kom inn hver gang muttern forsøkte gå lenger unna enn båndlengden for å få tatt et godt bilde. Her har han til slutt gitt opp å få muttern på rett kjøl og bare håper hun får tatt det ***** bildet før han svimer av i bekymring for å bli tatt og få et kriminelt rulleblad. Genetikk er ingen spøk. Ede identifiserer seg som sikkerhetspersonell og tjenestehund, og han tar de oppgavene alvorlig.   
    • Ja ikke den største oppfinnelsen 😂 Men kanskje noen hadde erfaringer å komme med; kanskje de elsker det kanskje hunden ble dårlig i magen på det. Kanskje det er bløtere enn annen v&h, kanskje noen opplever å måtte fôre dobbelt så mye på det som på en annen variant. Kanskje noen var superfornøyd og andre missfornøyd. I want to know it all 😂
    • Det finnes alltid unntak, men det bør aldri være grunnlag for anbefaling av en rase. Vil man helst ikke ha lyd/røyting/whatever så velger man en rase som vanligvis ikke har tendensene til det. Oppdragelse, trening og miljø kan påvirke, men genetikken kan ikke overstyres. Lyd på riesen er ingen overraskelse for meg, det er jo en hund med mye driv.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...