Gå til innhold
Hundesonen.no

Slossing mellom tisper


vårli

Recommended Posts

Har to tisper, border collie 5 år og malenois, 3 år som vi har hatt sammen i to år. Begge er omplasseringshunder. De har fungert veldig fint sammen. De har lekt, jobbet og trent sammen. Siste året har imidlertid mallen blitt veldig sjefete ovenfor borderen. Det har resultert i noen stygge slosskamper. Her har både hunder og eier fått skader.

Begge hundene får mye trening, både fysisk og psykisk så det bør ikke være der problemet ligger.

For oss ser det ut som en maktkamp om rangordningen under oss mennesksjefene. Rangen er helt klar i toppen, først fruen, så mannen og deretter hundene.

Siden jul har nå hundene vært delt inne og luftet hver for seg. Turer får de sammen, og det går greit. Vi går som regel to sammen. Men når vi kommer hjem, på trappa, kan mallen helt uprovosert gå løs på borderen.

Hva kan vi gjøre for å slippe slossingen? Vi vet at det er muligheter for å "kvitte seg" med en, men det er ikke det vi ønsker. De er jo familiemedlemmer...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvis du/dere er ledere i denne flokken skal dere ikke godta dette av malle tispen. Hun vil nok prøve å klatre opp "rangstigen". Men jeg må bare spørre før jeg skriver mer. Gir border collie tispen seg?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Typisk det at det er på trappa de slåss... jeg kjente noen som hadde et lignende problem med to hannhunder, og der var det rundt bilen det braket sammen - med mindre man var svært nøye med hva man gjorde, og hadde dem under full kontroll.

Slike steder - bil, før/etter tur, på trappa, når en hund kommer hjem og en annen har vært inne - er vel igrunnen "klassiske" steder der det blir tull. Fordi da er opphisselsen større, og den som er "ute etter noe" ser sitt snitt, eller den som er usikker kan bli giret av den andre hundens "mas" eller whatever.

Det samme så jeg på treninga før: Der folk tullet det bort, var rundt bilene sine - når de skulle sette hunden inn, drev med flere ting på en gang, var liksom mentalt ferdig med å være på trening og på vakt, og hunder som hadde sullet rundt nær hverandre hele dagen gikk iblant på hverandre da (også fordi du fikk et visst element av vokting).

På en langt mer vennskapelig måte hadde vi det hjemme i "gamle dager": Hadde særlig ene hunden vært med alene ut, lot de andre den få gjennomgå når den kom tilbake. De slåss ikke, men bare "ordnet" litt vel intenst. Hunder som har litt beef med hverandre, kan da risikere å slåss - slik som hos dere.

Men EGENTLIG handler dette om flokkfunksjon, noe du ser når du har schäfere eller andre gjeterhunder gående på tur sammen med andre hunder, og en av dem forlater "flokken" for en stund - altså de samlede hundene - så vil slike hunder gjerne gå mot og "stoppe" den andre hunden, "kjefte" litt på den, og hente den med tilbake. Noen hunder gjør det for å herse og "dominere" andre, andre bare... har det i seg, akkurat som bc'er "gjeter" atskillig ting som ikke er sau :)

Og det kan høres ut som om din malle ser sitt snitt her, til å ordne opp. Dette er jo ingen trivelig situasjon, det blir som å ha to fiender boende i samme hus, og det er kanskje ikke så trivelig for noen av dere? Men joda, det ER noe i det å ta kommandoen klart og tydelig, og iallfall nekte mallen den frihet å "ordne" på egenhånd... noe som du som leder faktisk kan kreve. Det gjør iallfall hunder med hverandre: Stopper slagsmål, når det ikke "passer" at det bråkes - det kan være eldre tisper som går mellom og er vaktmestre når yngre hanner bråker o.l.

Så det er "bare" å passe bedre på - og unngå at hundene møtes på trappa. Eller, alternativt, at du kommanderer mallen mye bedre, at den må gå unna mens du tar inn border collien. Noen ganger (... hvis ikke mallen din legger mye i dette, og er en ihuga klatrer som VIL ta bcen og bare ser snitt snitt...) så kan en neve godbiter kastet utover - vekk fra "offeret", løse opp stemningen.

Men det er litt med å ta kontrollen i situasjonen også. Hvis du VET det blir bråk, så er det mye du kan gjøre for å unngå denne situasjonen, ikke sant.

Men nå snakker vi på en måte om å løse DETTE problemet - altså slåssingen på trappen. Noe annet er det å løse selve GRUNNproblemet, disse to tispenes forhold totalt sett. Der må du få hjelp, tror jeg - av noen som SER HUNDENE SAMMEN.

Maller ER jo noen særinger i forhold til andre hunder. De jeg har møtt gjennom årene, har ikke vært fryktelig sosiale og "søte", men driver med sitt. Vi har også hatt hunder i hus som ikke har hatt det største forholdet til hverandre, men som rett og slett passet sitt - gikk unna for hverandre, og lot det bli med det. Der er ikke deres hunder, høres det ut som? Det er ikke svart.hvitt, at den ene vil overta som "sjef". Det kan godt være at bc'en ER sjef, og kanskje ER den som burde være det, men at mallen er en vemmelig klatrer som ikke kjenner sin besøkelsestid? Hadde hun vært selvsikker nok, ville hun klart det nå, skulle man tro? Eller? Kanskje hun "bare" er en bråkmaker, eller mangler litt grenser/sosial omgangsform med andre - og fyrer fort? Dette bør du nesten sjekke med en dyktig instruktør/atferdsekspert som KAN maller, for de HAR en annen intensitet enn mange andre hunder... det vet du sikkert fra trening, men det gjelder jo i andre situasjoner også...

Når det kan gå så riktig ille for seg, og kanskje etterhvert kan bli verre - med en hund som blir stygt kvestet av den andre - så.... lurer jeg på en ting: Dere er jo på vei dit, dessverre, og da kan man jo kanskje stille spørsmålet: Er det egentlig trivelig gjort mot begge hundene å beholde dem, når det går så stygt for seg? Hva gjør dere på kvelden, sitter i hver deres rom med hver hund, eller skiller vekk en?

Sjekk med folk som KAN dette med hund, og som ikke "forstår ihjel" mallen deres - det er noen beist av noen arbeidshunder, med mer futt enn hunder flest, og det bør vedkommende kjenne til. Jeg hadde kanskje hørt med folk som Terje Østlie eller lignende, fordi det blir litt enten eller - her blir risikoen at en hund blir stygt skadd.

Lykke til, det er ikke noe hyggelig når hundeholdet blir slik, ikke minst fordi det også er ille for hundene - som lever i en daglig "krigssone".

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, her var mye å lese.

Først: Bc'n vil først vike unna, men tar igjen ganske raskt. Noen ganger er det også hun som er den som ypper. Mallen biter seg raskt fast (gjerne i halsen) og bc'n fester grepet så fort hun får tak. Det er mallen som ender med rifter i huden...

Vi er veldig på vakt der vi har mistanke om at situasjoner kan oppstå. Dette kan vel også ha en forterkende effekt? Men noen ganger er vi ganske enkelt ikke våkne nok.

Mallen er jo den hunden som virker mest egnet som lederhund. Hun står på og jobber, er ikke redd for uvante lyder, situasjoner osv. Bc'n er mer skvetten og viser med tydelig kroppsspråk at hun er redd. Kryper, halen mellom bena osv. Da er mallen straks på hugget og er villig til å la henne bli enda mindre.

Dersom vi bruker skarp stemme og irettesetter bc'n, er mallen "behjelpelig" med irettesettelsen. Det blir da noe vi unngår.

Foring har også blitt et punkt for slossing. Dette er greit løst med foring på adskilte steder. Kattene vi har spiser fritt fra hundeskålene!

Inne er jo hundene i samme hus, kun atskilt med ei lav grind. De hilser, snuser og har kontakt uten at det der er aggresivitet. Når episoder har inntruffet ute, har vi "straffet" hundene med å stenge de inn på hvert sitt rom. Det har aldri vært lenge de har vært der, max 20 min. Ellers blir de "bortvist" fra flokken (oss). Da er "alt glemt" og de er "like blide". Mulig dette er helt feil måte å reagere på.

Begge får daglig ulik type mosjon. Vi varierer mellom tur i sele, halsbånd (= jobbe med lydighet), kløvturer, trekking av pulk/vogn, snørekjøring eller sykkelturer. Vi jobber også med noe agility og spor.

Vi er opptatt av å trene hundene både mentalt og fysisk. Vi har aldri problemer med hilsing/passering av andre hunder. Vi er også med i hundeklubb og der trener vi side om side med andre med god kontakt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kanskje det "bare" ER personlig? At disse to damene har "ett eller annet" som gjør at de ikke klarer hverandre - og sånn bare er det?

Eller at de blir litt "drevet" til det av sin rasebakgrunn; ulike raser reagerer ulikt. Så har du individnivå da. Og så dette med alder. Kanskje bare ER det slik, at mallen din vil ta tronen fullstendig da hun ble tre. Og kanskje er hun et "urettferdig" sjefsemne? Jeg synes hun høres mer ut som en knuger og knøvler, enn som noen hyggelig sjef.... og da blir kanskje bcen enda mer på vakt og "klar".

Jeg har to hunder selv, de er hann og tispe, men jeg har også - og familien min har hatt - tisper i fleng. Jeg synes jeg ser mer flokkfølelse - at de ikke går på hverandre, selv om én blir påkjent, og heller faktisk "stiller opp" for hverandre. Det er når det "er noe" mellom to hunder at slike anledninger benyttes - for å få unna litt beef de har kanskje fra andre situasjoner?

Jeg kjenner godt en hund som aldri begynner en slåsskamp, men som svarer raskt og med tyngde når den angripes - særlig urettferdig. Det blir mer forsvar, enn det blir noen maktkamp, slik jeg oppfatter det.

Hunder kan jo ikke velge - de MÅ bli, de kan ikke flytte. Eller som katter gjør, bare bli borte en dag når det kommer ny katt i huset og ting ikke helt passer.

Jeg vet jo om dyktige hundetrenere som simpelthen ikke har klart å få to av sine hunder til å fungere sammen - det var snakk om tisper, det også: Du kan jo sjekke ut denne tråden, går litt på samme greia som hos deg...

http://www.dogwise.com/forums/messageview...5&threadid=1808

Les særlig svaret fra KDiamondDavis, som er en av de faste svarerne, som er veldig dyktig.

Vi hadde noen i familien med to hannhunder, som alltid slåss om de samme to tingene - ene var rundt bilen. Det ble ALDRI bedre, og det var litt av en utfordring for én eier å rydde opp i to digre hanner som slåss... Inne og i alle andre situasjoner, OG rundt andre hunder var det greit. Også de gikk utrolig tøft til verks.

Les den amerikanske tråden, det står mye bra der, og dessuten ser du jo også hvordan selv drevne instruktører ærlig medgir at "dette går ikke" - og må holde hundene atskilt. Felles skjebne, felles trøst?

Men som sagt... i gamle klubben kunne noen av hannene fungere sammen UNDER KOMMANDO - det var "nei, la være" ved tegn på ypping. Gav du dem "fri" eller surret deg selv bort... så smalt det. Det er mye du må passe på. Men det høres jo ut som de får mer enn nok av ting som skjer dem separat, og siden grindløsningene fungerer såpass bra, så kanskje du bare må akseptere at det ble slik?

Men det er nok hardest for bcen... man blir ikke mindre utrygg av å bo sammen med en "vennemishandler".... mens mallen, selv om det er den som får sårene, kanskje er den som får litt "utbytte" igjen for det. Dyr er dyr!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Uenig har du selvsagt all rett til å være men hvem tror du det gagner mest at hvalpen sover mye? Eier eller hund? Jeg har en sterk mistanke om at det er førstnevnte som finner det praktisk at hvalpen skal sove mesteparten av døgnet.. For klart er det både praktisk og enkelt at hvalpen ‘sover’ mesteparten av døgnet ( denne ‘sovingen’ er gjerne et resultat av at hvalpen ikke har noe annet valg, innestengt som den er i bur eller binge).   Jeg har ennå tilgode å oppleve en valp som sover mesteparten av døgnet og jeg har hverken bur, binge eller andre stengsler i bruk. Skadene på innboet er etter overs 40 års hundehold aldeles minimale. Faktisk har kattene stått for mye mer ødeleggelser og de var aldri mer enn tre. (dette var katter som var frittgående). Friske hvalper har masse energi og da bør man som god eier  la de få utfolde energien på en for hvalpen god måte.ikke bruke ulike former for tvangsroing. Det gavner ikke hunden at man ‘elsker den helt ekstremt’ om man ikke omsetter denne ‘elskingen’ i for hvalpen/hunden meningsfylt tilværelse.. 
    • Jeg blir stadig overrasket over at så mange anbefaler hvalpekurs  til ‘alle’ uten å ha peiling på hva man egentlig sender valp/eier avgårde til.. Jeg nekter å tro at flesteparten av de som ivrer så for hvalpekurs, har fullstendig oversikt over alle disse ‘instruktørene’ fra Jæren   til Alta..og hva slags metoder de utsetter valp/eier for. 
    • Hei! Har tidligere hatt irsk setter fra oppdretter i Sandnes med fokus på jaktlinjer. Elsker rasen og synes det er en fantastisk familiehund og turkamerat både hjemme og på fjellet. Nå er jeg mer interessert i en "show dog" setter som er større, mørkere og med lenger pels. Er det noen her som kjenner til oppdrettere i Norden eller England som avler mer i show dog retning fremfor jaktretning?     
    • Jeg har erfaring med både to fra samme kull, beholde helt kull og kjøpe hvalper med noen måneders mellomrom. Nå har jeg ikke oppdrett lenger men hvis jeg drev oppdrett nå, ville jeg ikke automatisk utelukket deg fordi du ønsket to hvalper fra samme kull. Det finnes PLENTY med andre grunner til å utelukke interesserte, som skal bare ha en valp. Det er bare å følge med på Finn, så ser man at ganske mange aldri burde skaffet seg en valp engang. Det er flere faktorer som kommer med i betraktning her, nå skriver du ikke hvilken rase du tenker på men hvis dette er en populær( les lettsolgt) rase og du bestilte to tispehvalper, ville jeg nok forhørt meg ganske grundig om hvorfor du ønsker to og om du planlegger oppdrett . Hvis oppdrett var tanken eller jeg fikk mistanke om det, ville jeg nok vært tilbakeholden særdeles om du ikke hadde erfaring med rasen fra før og har en fornuftig plan med oppdrettet ditt. Mao ikke bare produsere hvalper uten annet mål enn inntjening.    Hva slags erfaring har du med hund, hvis du var av typen som har hatt to hunder og gått kurs, så nå kan du ‘alt’, nope, da blir det hverken en eller to.   Hva slags rase og hva er målet med innkjøpet. Skal du ha to krevende brukshundhvalper fra samme kull og har som mål og oppnå gode resultater, ville jeg nok vært tvilende til om du vet hva du gir deg ut på. Hvordan bor du? Egen hage eller tredje etasje. Førstnevnte gjør det MYE enklere på alle måter, særdeles ved renslighetstrening. Det sier seg selv at to GD hvalper f.eks i 3.etasje er en dårlig ide. Renslighetstreningen blir selvsagt noe mer utfordrende med to hvalper, da har du to og holde øye med så snart de er våkne men er du forberedt på det og ikke minst innstilt på det, så er det slett ikke umulig. ( anbefaler sommerhvalper eller i alle fall ikke valp midt på kaldeste vinteren, enten man kjøper en eller to, det er MYE enklere å renslighetstrene hvalper i levelige temperaturer) (fortsetter senere, fikk besøk 🙂) Som sagt, hvorvidt det er lurt å skaffe en eller to vil nok avhenge av både hva du skal bruke hundene til og  rase/individ. Hvis målet med hundeholdet er ‘alminnelig’ familie/turhund og ikke noe som krever ekstra ‘spesialtrening’ og dette er greit omgjengelige raser/individer ( med omgjengelig mener jeg raser som ikke er kjent for hunde/samkjønnsaggresjon) og at man selv har/vil bruke mye av sin tid på hundene, ser jeg ikke problemet. Selv har jeg alltid hatt hunder i flokk og det har fungert helt utmerket med ett unntak. Jeg overtok en omplasseringshund av rase som er kjent for å være tvilsom mot andre hunder. Det gikk helt fint i ett års tid eller så og så smalt det, til gangs. Hunden måtte omplasseres igjen, noe annet var ikke mulig. Nå er alle mine hunder innendørs, er aldri i bur/binge eller adskilt men jeg har aldri opplevd at de er mer knyttet til hverandre enn meg. Hverken de som jeg har overtatt voksne eller som kullsøsken. Har man hundene stående ute i hundegård eller tilbringer lite tid med dem, er det godt mulig at det vil forholde seg annerledes. Dette gjaldt også det kullet jeg beholdt selv og de kullsøskene jeg har kjøpt. Jeg har nå to unghunder  med bare 4.5 måneders aldersforskjell. Samme her, jeg kan uten problemer ta en ut av flokken, selv om jeg sjelden gjør det.  Jeg driver heller ikke noe trening med en og en på alle slags tenkelige og utenkelige ting/hendelser. I så fall vil man jo stort sett ikke fått tid til annet, hvis man skal utsette hvalpen for alt som den kanskje kan komme i kontakt med , før eller senere.    Etter min erfaring ‘henger’ det hele på hovedsaklig to ting, hvalpens medfødte mentale egenskaper og eierens egnethet. Selvfølgelig kan man trene en mentalt svak hund til å tåle mer enn den kanskje i utgangspunktet ‘tåler’ men man gjør  det himla mye enklere for seg selv, hvis man gjør god research  før man får hundene i hus. Når jeg snakker om eierens egnethet mener jeg slett ikke bare kunnskap men også om eierens mentale kvaliteter så og si. Er man av typen som er nervøs og hengir seg til katastrofetenking i større og mindre situasjoner, så kan jeg garantere at hunden plukker det opp. Hvilket selvsagt er uheldig.    Oppsan, jeg får vel runde av før det blir en novelle.. Det positive( særdeles for hvalpene) med å være to er etter min mening sterkt undervurdert! Det er helt klart fullstendig unaturlig for en valp og bli skilt fra mor og kullsøsken ved 8 ukers alder. ( personlig mener jeg at leveringsalder burde være lovpålagt 12 uker). Fra å ha trygghet og ikke minst kullsøsken å leke og herje med ( og tro meg friske, normale hvalper sover ikke 20 timer i døgnet!) blir de ved 8 ukers alder fjernet og tatt med til en helt fremmed plass. Joda, det går greit i de fleste tilfeller men det er ingen tvil om at hvalpene har enormt utbytte av å ha ett kullsøsken ( eventuelt omtrent jevnaldrig   valp å leke med og sove sammen med. Et menneske kan aldri erstatte lek sammen med andre hvalper. Jeg tror ikke man skal undervurdere en trygg oppvekst og påvirkningen. det har på en voksen hund( eller menneske for den del) Selv om det helt klart er mye arbeid med valp enten det er en eller to så syns jeg vel at mange er overraskende negative, uten å ha egen erfaring å støtte seg på. Lykke til og lurer du på noe , bare spør  
    • Har det knekt så langt inn at det er fare for at det har gått til klobeinet er det mer alvorlig enn hvis ikke. Men uansett lurt med sjekk i dag nå som hverdagen har begynt, alternativt videosamtale/telefonsamtale og vedlagte bilder med vet og råd for riktig rensing og hva du skal se etter vedrørende tegn på infeksjon. 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...