Gå til innhold
Hundesonen.no

Tjeneste Tid Vs Bruks tid.


Roger

Recommended Posts

Har egentlig begynt med en liten studie men trenger litte granne hjelp for å avslutte den.

Det er da relativt store hunder sin levetid vs brukstiden dems.

Tjenesten jeg tenker på er hard tjeneste som feks politi hund eller lignende,

Schafer: Hva er normal levetid? Når er det mest rettferdig og pensjonere den sett fra dyrets side?

Labrador: Hva er normal levetid? Og hva blir mest rettferdig pensjons alder på denne?

Malle: Normal levetid på disse og en normal pensjons alder.

Boxer: Normal levetid og pensjons alder på disse.

Rottweiler:Normal levetid og pensjons alder på disse.

Om schafern vil jeg også gjerne ha litt sykdoms statestikk om noen har noe. Har fått inntrykk av at det er mye mere sykdom på schafern vs andre raser. Om noen har noe av dette eller linker til side med dette tas dette imot med takk.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Labradorer lever som oftest til de blir 13-15 år gamle. Labradorer brukes jo ikke til IPO-arbeid, feks. Som narkotikahund og bombe/minehund kan de vel holde på til de blir 9-10 år gamle vil jeg tro. Førerhunder sjekkes årlig når de har blitt 10, mange førerhunder pensjoneres når de er 11-12 år gamle. Som redningshund pensjoneres de vel rundt 10-årsalderen der også.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tror ikke det direkte fins noen statestikk på det. Da må du nok ringe rundt til etatene for å høre.

Når den pensjoneres går mest på helsen. Noen pensjoneres som 7 åringer andre holder på til dem er 12.

En ting jeg har erfart, som jeg har opplevd med 3 labradorer. Dem kan være arbeidsjern til tusen meste parten av sitt liv så ved 8-9 års alder så finner dem plutselig ut at det "fins viktigere ting i livet" og dem begynner å lukte på blomstene og blir litt uintresserte i å jobbe når det ikke passer dem. Dem har vært friske og raske når dem blir pensjonert :) En av dem er i dag dø, han ble 13 år.

Som nevnt er somoftest søkshunder lengre enn patruljehunder i tjeneste. Mye pga bla i skarpeoppdrag så har man faktisk ikke 10min å varmeopp hunden på før man setter den i arbeid.

Som fører så merker du når tiden er inne for å la hunden pensjoneres, og har ikke hunden noen sykdom så trekker ofte hundefører hunden ut selv.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå har jeg sendt en del emailer rundt og hørt og fikk svar fra en som har en politi hund i tjeneste. De gir seg som regel når hunden blir en 7-8 år og hunden går da over til familie hund. De bruker primært schæfere i norge som såkalte skyddshunder (de skal da passe på politiet i tjeneste) De som ble brukt til narko snusing og lignende varierte og var tilogmed blandingsraser der.

Militæret brukte også vesentlige schæfere for arbeid som skyddshund. Når man så på tjeneste tiden dems vs de de hadde som feks narkotika hunder var det en markant forskjell i tjeneste tiden. Her snakket vi fra 4-5 år meg og oppover. Noen holdt på til dem faktisk var så og si i graven.

Jeg valgte og fokusere studien inn på schæfere da det var stort sett disse jeg fikk svar om her i norge. Er det da sånn at Skyddshunder dør tidligere en narkotika hunder? Isåfall hvorfor? Eller er tjenesten hardere så de må pensjoneres tidligere og det kreves mer av dem an av andre hunder?

Korter man bevist ned levealdern på en schæfer ved å sette den i aktiv tjeneste?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er en veterinær som har gjort en undersøkelse på politihunder, det er henne du burde prøve å få kontakt med for å få noen velfunderte svar - siden det ellers knapt finnes statistikk.

Det jeg husker fra hennes undersøkelse, er at det har mye med blant annet det at politihundene kjører mye bil, i bur som begrenser dem endel, for så å tas brått ut og settes i aksjon uten forutgående oppvarming - og det fører til slitasjeskader. Det var rygg det gikk hardest utover i form av forkalkninger, hvis jeg husker rett. Ifølge min veterinær som behandler endel politihunder, så er førerne heller ikke flinke nok - kanskje de ikke har tid - til å "gå dem ned" etter at de har vært i aksjon heller.

Maller er litt lettere enn schäfer i kroppsbygning, så jeg vet ikke om de slipper lettere unna endel slike slitasjeskader.

Pluss på at det også gjerne er hannhunder som brukes, som er tyngre enn tispene.

Dette vil vel være endel annerledes i for eksempel Forsvaret, der hundene lever og jobber på en litt annen måte - som kanskje er en smule mer skånsom i det lange løp.

IPO-arbeid kan selvsagt innebære skader på rygg og nakke, det er som andre slike "voldsomme" idrettsprestasjoner - de krever mer, både av forutgående muskeloppbygging og trening, og av oppvarming og "nedgåing". Se hvor mye arbeid hestefolk legger i det sistnevnte - for eksempel galopphestene. Eller veddeløpshunder! Nå er man mer obs på dette i agility også, for eksempel, men det tok sin tid.

Narkotikahundene har en helt annen tjenesteform, mer langsom og "seig" tjeneste, hvilket vel kan innebære både mindre slitasje underveis og færre krav til toppfart oppover i årene. Der er det jo færre labradorer, og flere mindre springere etterhvert også, og blandingshunder som - de jeg har sett - har vært ganske lette i kropp og ikke så altfor store. Det er mest praktisk når de skal inn og rundt.

Se på brukshunder, som altså ikke er tjenestehunder: Der har det vært flere ganske gamle hunder med. En gammel groenendal som vant (?) nordisk (rundering) i nokså fremskreden alder, og en schäfertispe som kom på 2. plass 10 år gammel (spor) er vel de jeg kommer på.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Hadde nettopp et mareritt av en "treningsøkt". Hadde alle favorittingene hans og lommene fulle av snacks. Godt vær og stille og rolig feriestemning. Ede åpnet med å hoppe opp og bite og bjeffe og jukke og være teit. Jeg trodde vi skulle ha en fin økt med den energien der, men da jeg ba om utgangsstilling for TREDJE GANG, så gikk han sakte og satte seg seigt ned. ... Eneste lyspunkt var en fin innkalling da han mens jeg prøvde samle meg vimsete avgårde på egenhånd inn i en luftegård jeg ikke har gitt ham lov til å gå i. Da spratt han opp fra sniffingen og kom løpende inn med en gang. Supert! ..men det var det ENESTE han gjorde riktig på cue. Han dekket hver gang jeg ba om stå. Så dumt på meg når jeg ba om utgangsstilling. La repeatedly fra seg apporten en meter fra meg i forsøk på å innkassere uten å måtte gi den fra seg. Fant plutselig ut at det var kewlere å gå fra front mellom beina mine til utgangsstilling istedenfor å svinge bakparten inn, og gjentok den der flere ganger. Nektet gå fot uten lure i hånden. Den økende frustrasjonen min gjorde ikke ting bedre. Han begynte holde hard rock konsert. Hoppet og bet og jukket. SÅ kom jeg på at han ikke har fått skjønnhetssøvnen sin. Han hadde vært våken fra kl 07 i morges uten å blunde et blunk. Aha! All made sense. Tok ham med meg inn igjen, og det tok ikke engang et minutt før han brøt ut i full raptus og fløy villmann mellom veggene i toddler tantrum. Stoppet plutselig og begynte krafse og grave som en manisk gærning på gulvet, og falt så dønn om, som et slakt, rett i søvn. — Har De forsøkt skru maskinen av og på igjen? 
    • Det er nok definitivt en del av "spøkelsesalderen", men det er også viktig å ta på alvor så man ikke ved uhell forsterker adferden så den blir en uvane.
    • Er hun ikke i den alderen? Jeg har noe liknende problemer selv, også 5 mnd. Bjeffet plutselig på en dame på bussholdeplassen i dag, uvisst av hvilken grunn. Heldigvis bare sosial bjeffing, som han gjør når han vil noe, men hun ble dessverre ukomfortabel, så måtte fortelle henne at det var vennlig kommunikasjon for å få oppmerksomhet, ikke noen trussel eller advarsel. De høres veldig annerledes ut og serveres mot "inntrengere" på "eget territorium". Kanskje sammenlignbart med hva din gjør? Fordi min er avlet for å vokte, så belønner jeg ham for å være flink gutt og gjøre jobben sin tilfredsstillende når han serverer advarselbjeff på fremmede "inntrengere". Hadde han truet og ikke latt seg avlede hadde jeg kjøpt profesjonell hjelp, men foreløpig er han tilfreds med å få respons på varselet og tar min vurdering av situasjonen som god fisk.  Kjenner du til begrepet sladretrening? 
    • Det er vanskelig å si uten å se hunden. Går dere på noe valpekurs? Isåfall er det et godt sted å spørre. Jeg tenker også at det er veldig viktig med god sosialisering med trygge hunder og folk, og på trygg avstand til "skumle" ting i ulike miljøer generelt, så ikke alt ukjent blir skummelt.
    • Hei! Har en 5 mnd gammel bc valp som knurrer og bjeffer på ting som kommer på avstand, samme om det er kjentsfolk eller fremmede.. hun syntes det er greit når de kommer nærme nok, da vil hun mer enn gjerne hilse og er fornøyd.   idag når faren min kom inn med caps knurret hun og bjeffet her inne, noe hun aldri har gjort før.. noe jeg bør gjøre for å forebygge? hun er dog lett å avbryte enkelte ganger, men mååå liksom bjeffe.. takk for alle svar
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...