Jump to content
Hundesonen.no
Sign in to follow this  

Biteglad kvalp som ‘utspekulert’ går inn for godbit... tips? :)

Recommended Posts

Linus er 12 veker, og han er rimeleg lettlært når det kjem til kommandoar og ‘triks’. Me har ikkje trent mykje, men han har veldig raskt lært seg dei grunnleggande (sitt, gi labb, ligg...). Han får godbitar når me trenar på dette - og det gjer me jo støtt og stadig, i små korte økter. 

Så er han også av og til ivrig på å bite/rive i buksebein/jakke/genser. Då hender det at me brukar ein kommando for å avlede - og så føl me gjerne opp med nokre fleire kommandoar, for å halde oppmerksomheten på ‘noko fornuftig’. Han får då godbitar for desse. MEN me mistenker VELDIG at han rett og slett hoppar/riv i kleda fordi han veit at det då kan vanke godbitar... 🙃

Me skjønar jo her at me må passe oss veldig med ein sånn hund, så me ikkje belønnar uønskt åtferd! Men kva er lurt, her? 

- droppe å avlede med ‘treningskommandoar’? (Synd om me må det, for det fungerer ofte veldig godt)

- droppe å gi godbit kort tid etter ‘pøbling’? (Går nok veldig ut over motivasjonen, i alle fall der og då... kanskje også på sikt, sidan han er såpass ‘smart’ - at han skjønar at kommando slike gonger ikkje gir ‘uttelling’...?)

- ...noko anna lurt? 🐶😊

Eg ser jo godt at me ideelt sett ‘kjem han i forkjøpet’ og heller gir han ei lita treningsøkt FØR han ‘girar seg opp’ og tøysar, men det er ikkje veldig forutsigbart når det vil skje, altså... 

Lurer også på om de har tankar rundt det å vere SÅ godbit-motivert - korleis kan me best mulig benytte oss av det, og kva må me passe på? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

*følger med* på gode råd, er også redd for å belønne på feil tidspunkt og dermed belønne feil atferd.

Kan klikker være et alternativ? Da kan dere klikke straks valpen tar en liten bitepause og etterhvert kreve en litt lengre pause før belønning? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Det er så utrolig lett å belønne feil adferd 😖 Da min yngste var valp så bjeffet han mye på folk. Jeg la fort merke til at han var mye verre med bjeffingen når jeg gikk tur med en venninne, for da bjeffet han som gal, satt seg ned og så pent (og stille) på min venninne, som da belønnet han. Hun mente at hun belønnet at han var stille, men det han fikk belønning for var å bjeffe som gal og så være stille. 
Det med bjeffingen ble mye bedre da jeg nektet henne å belønne han. 
I programmet «fra bølle til bestevenn» tok også Maren opp dette med at de ikke måtte belønne feiling. Som da den ene hunden skulle lære seg å ligge i sofaen (?), og så begynte den å hoppe ned av seg selv sånn at den fikk belønning da den gikk opp igjen. Selv om det var riktig å gå opp igjen, så feilet den da den valgte å gå ned. Ikke belønn feiling.

 • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nå har jeg null peiling, men hva med å lage «valpepipelyd» sånn «auauau» bare uten bokstaver? Som om dere får vondt og så gi en leke og fortsette «leken» med den?  

Dette blir jo avledning og så bare fortsettelse på leken. Men om det bare fortsetter, fordi han bruker det når han kjeder seg og vil leke, så kan jo dette også gå over til å funke som en «belønning».

Kanskje øve masse kontakt og kun bruke godbit da? Så han skjønner at kontakt betyr «blikkontakt»? Passe på å leke med ham når han faktisk tar kontakt, og avvise ved biting? 
 

Snakker egentlig mest høyt med meg selv og prøver å ressonere over alt det jeg har lest de siste ukene😂

 

Tyggepinner for tannkløe, og herjing i Hagen for utagering:) Avvisning ved biting, eller overraske med «smertepip» og bytte ut ben/arm med leke?

 

Edited by Ivrig
 • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hva med å gjøre akkurat som dere gjør nå, altså avlede med en kommando, men i stedet for å belønne med godbit, belønne med leke? Prøv kanskje også å trekke ut kommandoene litt, altså sitt-1001-1002-1003, lek! Tenker at dere da får litt større avstand mellom bitinga og belønninga.

Det kan også være en fin måte å begynne å lære inn ro i øvelsene og "bli" på, i tillegg til at dere får utvikla belønningslek, som jeg syns er supernyttig å ha på plass med min hund.

 • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Forumet fortsetter under annonsen

Valper har behov for å leke, de trenger å kampe, bite og løpe. De fleste hunder bor alene og da er folk de eneste lekekameratene de har. Å trene triks og kommandoer er vel og bra det, men det er ikke lek. Jeg har troa på å leke mye med valpene mine, kjører mange økter om dagen alt etter hva valpen har behov for. Når valpen går bort til lekene passer jeg på å belønne dette med å leke med den.

På så små valper som 12 uker, avleder jeg med en leke når den biter og så leker vi med den en stund. Dersom valpen ignorerer leken og biter i meg avsluttes all lek og jeg ignorerer den (eller fjerner meg fra valpen om den fortsetter å bite) til den slutter. Straks den viser initiativ mot leken igjen så leker vi videre. Det som er viktig er å gjøre det hele til en svært kjedelig affære når valpen biter i meg, for å kampe med et bein er gøy for de fleste valper og jo større sak man gjør av det, jo morsommere synes valpene det er. De fleste lærer fort at det er morsommere å bite i leken og holde moroa gående, enn å bite i meg og bli avvist. Mine valper begynte etter hvert å hente leker når de ville leke i stede for å bite tak i buksebeinet mitt. 

 • Thanks 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Takk for kjempefine innspel, alle saman! 🏆😊

LEIK - genialt! Det blir fokus dei komande dagane - love it! 👍

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page. • Nye innlegg

  • Siden jeg ikke finner igjen presentasjonen jeg hadde. Har jeg nå laget en ny, og håper jeg klarer å holde liv i denne ❤️   Line - 30 år.  Bor i Saltstraumen sammen med min bedre halvdel, våre to korthåret Collie tisper og en kattepus 🐾  Er utdannet hos innlandet hundesenter, og synes adferd er utrolig spennende. Pr dags dato holder jeg liv i Instagram kontoene Linsorhund og LinsorCollie, samt snapchaten vår Linsorhund 🥰   Perfect Image Dressed To The Nines  F. 11.05.2015 - Korthåret Collie  Min første superstjerne, og verdens beste lille frøken - Som virkelig er med på ALT! Hun er vår lille potet, og er med på det jeg kunne tenke meg å prøve ut, det morsomste vi gjør sammen er triks 🐾❤️ tvers igjennom snill og god. ❤️   Perfect Image Poetry In Motion  11.08.2019 - Korthåret Collie  Min nye superstjerne, hun er også en liten potet 😂❤️ Men hovedfokuset er utstilling, Rallylydighet, og triks 🤩 Hun er ei morsom frøken, livlig og pratsom 🐾  
  • Drar opp denne igjen, jeg har dog ingen bilder pr nå av hunder som leker i snøen, men håper noen andre har 🐾❤️
  • Jeg skal filme og kikke på dette selv en dag, men de siste øktene har Pixel begynt og bjeffe når vi går fri ved fot. Det virker litt som om det "koker" over for henne.    Vi går ikke så langt, fort eller på krevende plasser, og jo fortere jeg går jo mer frustrerende blir det for henne, samme hvis det går for sakte, havner hun foran og bjeffer.  Jeg vet det er noe jeg gjør feil, jeg må bare finne ut HVA 😂 Har jeg gått for fort frem?  Hva kan jeg gjøre annerledes?  Hvordan kan man løse dette?    Gjerne still meg spørsmål, så skal jeg forsøke å svare så godt jeg kan 😀   Legger ved et bilde av bråkebøtta. 😂❤️
  • Sikkert noen som kan si noe mer fornuftig om det enn meg, da jeg kjenner retrieverne vesentlig bedre enn spaniels, men på de punktene du nevner vil jeg si de er temmelig like. Førerorientert, liten radius, lite lyd - i tillegg til den generelle happy-go-lucky-tilnærmingen til livet. En gjennomsnittlig labrador er muligens enda mer glad i folk enn en spaniel - noen synes det blir vel mye  Viltinteressen kan muligens være noe større hos spaniels (de skal jo, i motsetning til retrieverne, også finne vilt), men er usikker på hvordan det arter seg i praksis og det er jo individuelle forskjeller i begge rasene som kanskje gjør den diskusjonen litt menigsløs. Labrador unghunder, spesielt hanner, kan være en skikkelig håndfull - har ikke hørt det samme om springer spaniel, men der kan sikker andre si noe mer fornuftig. Ellers så er labrador fremdeles en ganske bunnsolid rase mentalt sett, mens det for en del av spanielrasene har vært litt rusk - usikker på ESS der, men det inntrykket jeg har er at det er relativt bra der også. PS Er usikker på hvor mye en labrador vil hjelpe på «problemet» du skisserer i praksis. Livet med hund fører uunngåelig til at støvsugeren må fram oftere  En evt forskjell i antall gram møkk rase X drar med seg sammenlignet med rase Y bør - slik jeg ser det - ikke komme særlig høyt på lista over egenskaper man ser etter når man velger hund.
  • Noen hunder bare er kresne og har lav matlyst. Noen raser og linjer er kjent for dårlig matlyst, finnes nok også et og annet tilfeldig individ som også spiser dårlig i de fleste raser. Har selv en hund som er kresen og som er lite interessert i mat, har gitt opp tørrfôr og fôrer kun med rått da det er det eneste den spiser i store nok mengder til at den ikke ser ut som et beinrangel. Når man ikke kjenner hunden er det umulig å si om det er noe sykdomsrelatert, stress i forbindelse med nytt hjem eller om det bare er slik hunden er, tenker du bør spørre tidligere eier om hunden alltid har hatt slike spisevaner eller om det er nytt.
 • Nylig opprettede emner

×