Jump to content
Hundesonen.no
Sign in to follow this  

Biteglad kvalp som ‘utspekulert’ går inn for godbit... tips? :)

Recommended Posts

Linus er 12 veker, og han er rimeleg lettlært når det kjem til kommandoar og ‘triks’. Me har ikkje trent mykje, men han har veldig raskt lært seg dei grunnleggande (sitt, gi labb, ligg...). Han får godbitar når me trenar på dette - og det gjer me jo støtt og stadig, i små korte økter. 

Så er han også av og til ivrig på å bite/rive i buksebein/jakke/genser. Då hender det at me brukar ein kommando for å avlede - og så føl me gjerne opp med nokre fleire kommandoar, for å halde oppmerksomheten på ‘noko fornuftig’. Han får då godbitar for desse. MEN me mistenker VELDIG at han rett og slett hoppar/riv i kleda fordi han veit at det då kan vanke godbitar... 🙃

Me skjønar jo her at me må passe oss veldig med ein sånn hund, så me ikkje belønnar uønskt åtferd! Men kva er lurt, her? 

- droppe å avlede med ‘treningskommandoar’? (Synd om me må det, for det fungerer ofte veldig godt)

- droppe å gi godbit kort tid etter ‘pøbling’? (Går nok veldig ut over motivasjonen, i alle fall der og då... kanskje også på sikt, sidan han er såpass ‘smart’ - at han skjønar at kommando slike gonger ikkje gir ‘uttelling’...?)

- ...noko anna lurt? 🐶😊

Eg ser jo godt at me ideelt sett ‘kjem han i forkjøpet’ og heller gir han ei lita treningsøkt FØR han ‘girar seg opp’ og tøysar, men det er ikkje veldig forutsigbart når det vil skje, altså... 

Lurer også på om de har tankar rundt det å vere SÅ godbit-motivert - korleis kan me best mulig benytte oss av det, og kva må me passe på? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

*følger med* på gode råd, er også redd for å belønne på feil tidspunkt og dermed belønne feil atferd.

Kan klikker være et alternativ? Da kan dere klikke straks valpen tar en liten bitepause og etterhvert kreve en litt lengre pause før belønning? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Det er så utrolig lett å belønne feil adferd 😖 Da min yngste var valp så bjeffet han mye på folk. Jeg la fort merke til at han var mye verre med bjeffingen når jeg gikk tur med en venninne, for da bjeffet han som gal, satt seg ned og så pent (og stille) på min venninne, som da belønnet han. Hun mente at hun belønnet at han var stille, men det han fikk belønning for var å bjeffe som gal og så være stille. 
Det med bjeffingen ble mye bedre da jeg nektet henne å belønne han. 
I programmet «fra bølle til bestevenn» tok også Maren opp dette med at de ikke måtte belønne feiling. Som da den ene hunden skulle lære seg å ligge i sofaen (?), og så begynte den å hoppe ned av seg selv sånn at den fikk belønning da den gikk opp igjen. Selv om det var riktig å gå opp igjen, så feilet den da den valgte å gå ned. Ikke belønn feiling.

 • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nå har jeg null peiling, men hva med å lage «valpepipelyd» sånn «auauau» bare uten bokstaver? Som om dere får vondt og så gi en leke og fortsette «leken» med den?  

Dette blir jo avledning og så bare fortsettelse på leken. Men om det bare fortsetter, fordi han bruker det når han kjeder seg og vil leke, så kan jo dette også gå over til å funke som en «belønning».

Kanskje øve masse kontakt og kun bruke godbit da? Så han skjønner at kontakt betyr «blikkontakt»? Passe på å leke med ham når han faktisk tar kontakt, og avvise ved biting? 
 

Snakker egentlig mest høyt med meg selv og prøver å ressonere over alt det jeg har lest de siste ukene😂

 

Tyggepinner for tannkløe, og herjing i Hagen for utagering:) Avvisning ved biting, eller overraske med «smertepip» og bytte ut ben/arm med leke?

 

Edited by Ivrig
 • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hva med å gjøre akkurat som dere gjør nå, altså avlede med en kommando, men i stedet for å belønne med godbit, belønne med leke? Prøv kanskje også å trekke ut kommandoene litt, altså sitt-1001-1002-1003, lek! Tenker at dere da får litt større avstand mellom bitinga og belønninga.

Det kan også være en fin måte å begynne å lære inn ro i øvelsene og "bli" på, i tillegg til at dere får utvikla belønningslek, som jeg syns er supernyttig å ha på plass med min hund.

 • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Forumet fortsetter under annonsen

Valper har behov for å leke, de trenger å kampe, bite og løpe. De fleste hunder bor alene og da er folk de eneste lekekameratene de har. Å trene triks og kommandoer er vel og bra det, men det er ikke lek. Jeg har troa på å leke mye med valpene mine, kjører mange økter om dagen alt etter hva valpen har behov for. Når valpen går bort til lekene passer jeg på å belønne dette med å leke med den.

På så små valper som 12 uker, avleder jeg med en leke når den biter og så leker vi med den en stund. Dersom valpen ignorerer leken og biter i meg avsluttes all lek og jeg ignorerer den (eller fjerner meg fra valpen om den fortsetter å bite) til den slutter. Straks den viser initiativ mot leken igjen så leker vi videre. Det som er viktig er å gjøre det hele til en svært kjedelig affære når valpen biter i meg, for å kampe med et bein er gøy for de fleste valper og jo større sak man gjør av det, jo morsommere synes valpene det er. De fleste lærer fort at det er morsommere å bite i leken og holde moroa gående, enn å bite i meg og bli avvist. Mine valper begynte etter hvert å hente leker når de ville leke i stede for å bite tak i buksebeinet mitt. 

 • Thanks 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Takk for kjempefine innspel, alle saman! 🏆😊

LEIK - genialt! Det blir fokus dei komande dagane - love it! 👍

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page. • Nye innlegg

  • Det høres jo ut som om dere er på rett vei. Sånne ting er jo dessverre noe som må jobbes med hver dag hele tiden, hvis ikke er det fort gjort å få tilbakefall.  Når hun er såpass gammel så er det kanskje ikke så mye annet du kan gjøre enn å avlede og belønne for riktig og ønsket adferd tror jeg. Men å trene mye på passering med belønning vil jo etter hvert gi henne en forventning til at det faktisk skjer noe hyggelig ved passering etter hvert, så det vil helt sikkert hjelpe mye å trene mye på det. Bare sørg for å ikke gjøre det for vanskelig. Ha gis avstand der det er mulig 😊 Og sørg også for at godbiten eller belønninga har såpass høy verdi for henne at det funker bra. Finn ut hva hun liker best, pølse, skinke, leke med ball, eller hva det enn måtte være 😊  Har dere no hundetrening i nærheten med sånne fellestreninger med enkel lydighet kan du jo henge deg på der og forklare at du har en usikker hund, og trene med litt avstand til de andre. Så venner hun seg til å ha andre hunder rundt men fremdeles fokusere på deg. 
  • Hun skal jo sove i senga mi, og kommer ikke til å ha vann der. Men kan evt ha en skål ved ytterdøra på vei ut om natta?
  • Ikke fullfôring nei, bare for å få det brukt:)
  • Jeg synes næringsinnholdet ser helt horribelt ut. Altså - den ingrediensen det er mest av - hele 18% endatil - er søtpotet? 
  • Alle hunder på fly til og i Australia må være i cargo. Kun tjenestehunder kan få unntak.
   Når det gjelder import reglene til Australia så er karantene tiden redusert til 10 dager mot 4 uker den gangen jeg vurderte det samme. Du kan lese mer om reglene her, Norge er i gruppe 3: https://www.agriculture.gov.au/cats-dogs/step-by-step-guides/category-3-step-by-step-guide-for-dogs  
 • Nylig opprettede emner

×