Jump to content
Hundesonen.no

Hund nr 2, aktiv og krevende brukshund. Chodsky Pes eller Beauceron?

Recommended Posts

Hei

Trenger litt råd av valg av hund nr 2. Har ei Dansk-svensk Gårdshund tispe på 8 måneder, veldig lettlært og liker å jobbe, skal begynne med rally med henne i sommer. Men ønsker meg en hund til, en større og mer krevende hund. Synes hundetrening er kjempemoro og vil ha en hund som liker å jobbe og knytter et tett bånd med eier. Er ny i hundesport verden, men lyst å prøve LP/rally, nosework og eventuelt prøve ut noe bruks, kommer sikkert til å dra på flere kurs. Vil ha en leken hund som liker apport og drakamp, og en som krever mye fysisk aktivitet. Opptatt av positiv trening, grensesetting og struktur, kan tilby ca 2-3 timer aktivitet hver dag i form av tur og trening. Her i hus må hund jobbe for mat og lek. Har tenkt mye på Chodsky Pes eller Beauceron, men litt usikker på om de er så "intens" som jeg vil at en hund(for meg) skal være. Har også tenkt Australian Sheperd, Border Collie eller Belger. Kommer til å lete etter en bra oppdretter som er fokusert på mentalitet og bruksevne, helst brukslinjer. 

Har også katt forresten, og det bor mange forskjellige dyr på gården jeg bor på, plus to naboer på samme tun med sine hunder og katter. Hunden trenger ikke å være supersosial da jeg vil ha en hund som er fokusert på meg, men må jo kunne takle at det av og til skjer mye her på gården. Dog veldig rolig inne hos meg. 

Håper noen har et tips til rase, og om de nevnte rasene er noe som kunnet passet meg! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

For meg høres det ut som du vil ha en retriever eller gjeterhund. Beauceron er forsåvidt en gjeterhund, men det er få av dem i Norge og potensielt vanskelig å finne gode individer. Jeg kjenner til et par chodsky pes, men de er det også få av og litt variabelt med arbeidslyst, tenker jeg.

Hvis du ser hvilke raser som kommer høyt i LP og bruks så er det mye retrievere og border collie, samt en og annen malle og schæfer. Med tanke på nosework så ville jeg kanskje hatt en knapp på retriever. Hvis du virkelig vil satse på hundesport så bør du går for raser som gjør det bra i de sportene du er mest interessert i. Aussie og belger av brukslinjer kan også komme ganske langt. Jeg pleier ikke å anbefale jaktvarianter generelt sett, men jeg tror kanskje du kunne få mye ut av en jaktretriever.

 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lite slår en bruksavlet retriever til slik allsidig bruk. Det lukter jaktgolden lang vei spør du meg.

 • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvordan er helsa på jaktretrieverne? Og hva er forskjellen på Labrador, Golden og Flat Coated? Og er det vanskelig å finne oppdretter som ikke har mange års ventetid? 

Tenkte ny valp neste år🐕

Problemet mitt er at jeg har lyst på alt av hunder! Veldig forelska i Border Collie, Malle og Beauceron men redd for å ende opp med nervevrak. 

Har møtt et par jaktlabradorer, fullt fokus på eier, flott hunder og veldig intens. Drømmehund egentlig

Share this post


Link to post
Share on other sites
Just now, krismooon said:

Hvordan er helsa på jaktretrieverne? Og hva er forskjellen på Labrador, Golden og Flat Coated? Og er det vanskelig å finne oppdretter som ikke har mange års ventetid? 

Tenkte ny valp neste år🐕

Problemet mitt er at jeg har lyst på alt av hunder! Veldig forelska i Border Collie, Malle og Beauceron men redd for å ende opp med nervevrak. 

Har møtt et par jaktlabradorer, fullt fokus på eier, flott hunder og veldig intens. Drømmehund egentlig

Mitt inntrykk av jaktgolden er at helsa generelt er OK - på nivå med golden forøvrig. Leser enkelte her inne som rapporterer om en del problemer med hunder de kjenner, men jeg får det rett og slett ikke til å stemme med det jeg ser eller hører forøvrig. Men vært obs på HD, AD, allergier (spesielt hud), iktyose og øyeproblematikk ved valg av oppdretter. Seriøse oppdrettere tester for slikt. Flat har jeg samme inntrykket av, men er usikker på hvordan det er med kreftproblematikken i rasen. Jaktlabbe har jeg ikke nok oversikt over til å kunne si noe om, men synes mange av dem er ekstremt tynt pelsa.

Det er veldig forskjellig praksis når det kommer til bruk av venteliste eller ikke. Noen lover deg valp og så må du vente til din tur, andre lover ingenting og velger valpekjøpere blant interessenter når valpene er født - altså ikke noe førstemann til mølla. Det begynner å bli en del jaktgoldenoppdrettere i Norge (uten at jeg kan gå god for alle), og i Sverige er det flere. Jaklabbe er vel litt mindre vanlig, men Sverige er en mulighet der også. Flat er det en del oppdrettere av, men usikker på hvor mange av dem som har bruksegenskaper i førersetet så det må du ta høyde for ... samt Sverige, da. Så ønsker man seg valp er det bare å begynne forarbeidet og så begynne å pleie kontakt med aktuelle oppdrettere. Vil tro det skal være mulig på et års tid dersom man fremstår som en opplyst kjøper med et gjennomtenkt valg av rase, med en god plan for valpetiden og for bruk ellers. Å være fleksibel når det kommer til kjønn og for all del ikke begynne å komme med fargepreferanser (mange stryker deg tvert) hjelper også.

 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
Forumet fortsetter under annonsen

Etter det jeg forstår er chodsky pes en ganske liten rase i Norge og det er en del allergi, samt litt epilepsi og noen tilfeller av manglende testikler på rasen. Det har blitt publisert en helseundersøkelse i vår som kan være interessant å se på, det er bare å google chodsky pes helse :) Noen eksempler av rasen ser ut som helt fantastiske brukshunder, men jeg har også hørt at det kan være stress og mye lyd på enkelte. Og mye vokt, de er jo en voktende rase. Hadde vært fint å høre mer om rasen av noen som har peiling, for de bra individene virker som veldig spennende brukshunder :)

Ellers syns jeg aussie fra brukslinjer virker som et bra alternativ for deg, uten at jeg kan aller mest om de negative sidene av rasen, men det er vel flere med aussie på forumet her som kanskje kan fortelle mer om rasen :)

Malle høres også ut som kan passe deg, samt groenendael fra brukslinjer. 

Noen som vet om hollender ville vært verdt å vurdere for TS? Jeg kan ingenting om dem, men de er vel heftige brukshunder. 

Og retrieverne da :) En god toller er en bra brukshund, samme med jaktgolden og flat. Etter min erfaring blir retrieverne ofte litt sent modne (har fått høre at de blir voksne når de fyller fem😂 ), kanskje særlig hannhundene, men dette er selvfølgelig individuelt. Flat har jeg dog hørt så mye om høy kreftforekomst på, så det virker litt skummelt syns jeg. 

Det høres ut som en border collie fra rette linjer også hadde passet deg :)

 • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Der sier du noe... Hvis det er interessant med en voksen hund så ta en titt på denne?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Malle og Hollender blir hakket mer heftige hunder enn Beauceron og Chodsky. Enig med de over som skriver at begge de to er noe usikre valg om du ønsker en god brukshund. En jaktgolden vil nok være en god ide om du liker retrievere. 

 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
Forumet fortsetter under annonsen

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page. • Nye innlegg

  • Valper (og voksne) har alltid hatt tilgang på vann her i huset også. De sier tydelig ifra om de vil noe, men jeg har stort sett bare sørget for at de har mulighet for å komme seg ned på gulvet trygt, feks med puter nedenfor senga  

   Siste måltid var rundt 20-23 alt ettersom når vi la oss. I snitt et par timer før soving  

   Jeg har heller aldri stått opp og gått ut med valper, det har jeg aldri orka  
  • Det høres jo ut som om dere er på rett vei. Sånne ting er jo dessverre noe som må jobbes med hver dag hele tiden, hvis ikke er det fort gjort å få tilbakefall.  Når hun er såpass gammel så er det kanskje ikke så mye annet du kan gjøre enn å avlede og belønne for riktig og ønsket adferd tror jeg. Men å trene mye på passering med belønning vil jo etter hvert gi henne en forventning til at det faktisk skjer noe hyggelig ved passering etter hvert, så det vil helt sikkert hjelpe mye å trene mye på det. Bare sørg for å ikke gjøre det for vanskelig. Ha gis avstand der det er mulig 😊 Og sørg også for at godbiten eller belønninga har såpass høy verdi for henne at det funker bra. Finn ut hva hun liker best, pølse, skinke, leke med ball, eller hva det enn måtte være 😊  Har dere no hundetrening i nærheten med sånne fellestreninger med enkel lydighet kan du jo henge deg på der og forklare at du har en usikker hund, og trene med litt avstand til de andre. Så venner hun seg til å ha andre hunder rundt men fremdeles fokusere på deg. 
  • Hun skal jo sove i senga mi, og kommer ikke til å ha vann der. Men kan evt ha en skål ved ytterdøra på vei ut om natta?
  • Ikke fullfôring nei, bare for å få det brukt:)
  • Jeg synes næringsinnholdet ser helt horribelt ut. Altså - den ingrediensen det er mest av - hele 18% endatil - er søtpotet? 
 • Nylig opprettede emner

×