Jump to content
Hundesonen.no

Valg av liten rase etter å ha hatt Dachs (standard) i 16 år

Recommended Posts

Hei dere, 

Jeg bor en stund i New York City med min standard strihårete dachs på snart 16 år. Jeg har hatt hun hele livet hennes, og går nå og tenker på hvilken rase jeg ville valgt neste gang. Forskjellen fra da til nå er at jeg straks venter barn, så burde være en hunderase som kan passe greit til denne livssituasjonen. Jeg elsker dachsen og syns den er i en klasse for seg, så kommer nok til å få rasen igjen på et senere tidspunkt. 

Ellers; 
-Ønsker ikke valp, men en voksen unghund jeg kan overta fra annet hjem eller oppdrett 
-Ønsker en liten hund (dvs max 7-8 kg) men ikke mikroskopisk liten heller
-Ønsker en rase som helst er smart som dachsen, og viktig med «personlighet» så man får noe tilbake fra hunden. Ønsker ikke det skarpe gemyttet som dachsen i blant har (hvertfall min jaktdachs), men gjerne en som er litt mild i typen.
-En som ikke typisk er veldig engstelig av seg, men trygg, robust og selvstendig
-Minst mulig røyting (strihåret, evt andre småhunder som røyter lite) 
-Ikke kjent for å være glefsete og gneldrete
-Ikke nødvendigvis trenger én time med tur hver dag etter jobb, ellers blir den frustrert og går løs på ting inne. Men veldig gjerne at den gidder å bli med på fjell/skiturer når sjansen byr seg
-Ikke typisk rase som er kjent for mye sykdom (eks alle flatsnutede raser som ser morsomme ut, men som er avlet frem pga utseende men som ofte sliter)


Av rasene jeg har kommet over er det Maltipoo (malteser & dvergpuddel), og Yorkshire terrier jeg har lurt på. Kjenner dere noe til disse typene, eller kan anbefale meg andre konkrete raser? 
 

Veldig spent!! 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yorkshire terrier er gneldrete. Dvergpuddel er det også en del lyd i.

Malteser kunne jo vært et alternativ, men de har vel flat snute og lang pels? Selv har jeg veldig sans for bichon-rasene (frisé og havanais). Noe lyd der også, men det slipper du ikke unna med på noen små raser tror jeg. Cairn terrier, er jo terrier men mild i forhold til typen. Ingen av disse røyter.

Ellers mener jeg jo at alle hunder uansett rase/størrelse i utgangspunktet bør få minst en time med tur og aktivisering hver dag. Selv små hunder trenger å komme ut og få brukt hodet og kroppen.

Hvis du fortsatt bor i USA så kan det jo være en tanke å sjekke ut en rescue? Ikke alle hunder der er aggressive problemhunder. Såvidt jeg skjønner er det også rasespesifikke shelters der.

Edited by simira
 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Når det kommer til å overta en voksen hund, ville jeg heller gått etter rett individ som utfyller kriteriene enn en bestemt rase/blanding da alle hunder er ulike også innenfor samme rase.

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Har dere erfaring/hørt noe om de små blandingsrasene, f.eks Maltipoo? Tenkte på denne siden puddel er kjent for å være en smart rase. 
Jo jeg er innstilt på å gå lengre turer og har jo lang erfaring allerede, bare ikke en som MÅ det alltid for ellers blir den sprø inne. Kommer også til å ha tilgang til hage sånn ellers, og vet hva jeg går til med hund. Ja vurderer å hente fra shelter her borte 

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, blodstrupmoen said:

Har dere erfaring/hørt noe om de små blandingsrasene, f.eks Maltipoo? Tenkte på denne siden puddel er kjent for å være en smart rase. 
Jo jeg er innstilt på å gå lengre turer og har jo lang erfaring allerede, bare ikke en som MÅ det alltid for ellers blir den sprø inne. Kommer også til å ha tilgang til hage sånn ellers, og vet hva jeg går til med hund. Ja vurderer å hente fra shelter her borte 

Jeg kjenner ganske mange cocker/puddel-blandinger, såkalt cockapoos, og de er veldig forskjellige i væremåte. En faktisk smart hund er utspekulert og krever generelt mer av eieren for å være fornøyd også. 😊 Den varianten puddel med høyest energinivå opplever jeg definitivt som mellompuddelen. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Forumet fortsetter under annonsen

Ja mtp at jeg har hatt dachs i så mange år så er det gøy om det hadde vært en litt smart/oppegående hund, ikke bare til pynt om dere skjønner 😊familien min hadde f.eks en cavalier, verdens snilleste søteste hund men ikke særlig smart. Han bare var der liksom 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvorfor ikke bare en dvergpuddel? De har mye personlighet.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Du kan også vurdere en toy puddel.  De kan også godt klare flere timers turer.  

Min erfaring med pudler er at de er veldig tilpasningsdyktige.  Blir de vant til et høyt aktivitetsnivå som unge, vil de gjerne ha det som voksne også, fordi forbrenningen tilpasses.  Uansett burde både mennesker og hunder ha minst 20 minutters (rask) tur daglig.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ser det er snakk om puddel, puddler er en rase som et veldig smart (er vell nummer to, med border collie som nummer en). Derfor krever puddel mental trening for å ha det bra, vis ikke kan den få problematferd, ødellege ting, bjeffe mye. Ang. varsling er det vistnok litt forskjellig på avlslinjene. Min mellompuddel varsler når det kommer folk, men det er ikke "gneldrete" bjeffing. En herlig rase om den får rett stimuli, også slipper man røyting 🙂 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Forumet fortsetter under annonsen

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page. • Nye innlegg

  • Spørsmål til alle dere kloke hoder i kveld. Jeg klikkertrener. Klikker og klikker. Og har støtt på et par-tre utfordringer. Jeg innser at jeg har gått i fella "ikke heve kriteriene raskt nok". Det betyr at vi står bom fast ganske tidlig i noen av grunnferdighetene  Spesielt føler jeg på dette på kassa, hvor jeg har rundt 4 steg, men kommer ikke videre. Venter jeg han ut, går han av kassa og prøver noe annet etter en stund (har trent mye "hold posisjonen", så han er ikke typen som frenetisk tilbyr ørten adferder på 2 minutter). Har kommet til punktet at jeg vurderer lokking for å få på plass innsitten, da det akkurat nå føles som det er umulig å komme videre på grunnferdighetene fordi jeg ikke har "på plass" inne. Masse GF jeg ikke får startet på når den mangler... og jeg vil jo egentlig ikke lokke, eller er hvert fall redd for å ødelegge klikkertreningen på alt annet hvis jeg lokker han inn på plass.  Den andre utfordringen er fokus mens jeg går baklengs. Han har bra fokus og kan gå en hel del skritt (der har jeg ikke samme kriterie-utfordringen), men - han er for langt unna. Jeg belønner bak venstre lår, men han sklir unna med en gang jeg går. Han er generelt veldig myk og antagelig av den typen som ikke synes det er helt stas å være helt tett inntil. Har selvsagt ingen dårlige erfaringer eller noe sånt, jeg bare tenker at han er litt den typen hund. Hvordan kan jeg få han i mer korrekt posisjon med hode og framkroppen? Jo lengre jeg går uten klikk & belønning, jo lengre unna siger han.  Det siste utfordringen er target-trening. Jeg sliter maks med å få skikkelig trykk med snuten, han slenger liksom bare innom 😅 Noen tips til å få mer markant touch?   
  • Morgentur på 20 - 30 minutter og tissetur på kvelden får han alltid, men det går jo ikke i rasende tempo akkurat - vi er morgentrøtte begge to.  Godt poeng at det de blir mer slitne av ikke nødvendigvis er det de trenger mest av. Mulig vi rett og slett bør sette av litt mer tid til tur/fysisk aktivitet og litt mindre tid til kurs/trening fremover. Er jo masse trening man kan gjøre som en del av tur også! Til vanlig er det jo desidert mest tur, men de siste ukene nå har det vært mye trening og kurs. Passer greit at det snart blir sommerferie og hyttetur 😊 Edit: @simira Det er i perioder etter operasjonene at vi har sett at han kan klare seg med nesten ingenting, sånn har han det heldigvis ikke til vanlig. Men det gjør jo at jeg tviler litt på at man nødvendigvis leser det på han om han gjerne skulle hatt mer. 
  • Nå har vi jo ikke en rase som er laget for hjernetrim, men heller fysisk aktivitet (bare at min glemte å lese instruksjonsboka). Så jeg tenker at de fort blir mye mer sliten av litt kurs, men trenger mer fysisk aktivitet likevel. Kovu har jo ofte vært med meg på treninger og kommet ut i pausene til Odin, type 2-3x 5-10 min i løpet av en kveld, og det har vært nok. Det er selvfølgelig individuelt, men jeg tenker i utgangspunktet at et par-tre ordentlige turer i uka hadde Mio hatt godt av, ganske uavhengig av mengde hjernetrim. Så kan man såklart bruke hjernetrim som løsning i en periode om man er syk e.l.
  • De er ikke 100% positive, men tror ikke de lærer bort eller bruker noe korreksjon på valpekurs. Bra og flinke folk generelt.
  • Den gruppa er pokker ikke mye balansert 😛 
 • Nylig opprettede emner

×