Jump to content
Hundesonen.no
Sign in to follow this  

Informasjon om avlsgodkjenning

Recommended Posts

Hei!
Jeg er førstegangshundeeier og synes dokumentene på NKK kan være litt vanskelige å finne fram på og å forstå noen ganger.
Jeg beklager hvis det kommer litt dumme spørsmål her nå, men det er så mange dyktige hundefolk her inne som kan hjelpe en nybegynner 😀

Jeg er utrolig stolt av hunden min og har nå røntget han, og han er fri for både HD og AD.
Jeg er klar over at det er flere tester man må utføre for å sjekke at helsen er god, men lurer ikke på dette akkurat nå.
I forhold til rasestandard er han også et prakteksemplar og han er en rolig hund uten tegn til aggressiv adferd.
I mine øyne ville han vært perfekt for å bli pappa til et kull, men jeg sliter litt med å finne noe god informasjon om dette.
Jeg skal ta en prat med den dyktige oppdretteren vi har kjøpt han hos hvis vi blir enda mer nysgjerrige, men tenkte å spørre litt her først.

Er det noe krav om utstilling for å få en hund avlsgodkjent?
Finnes det et dokument med en liste over krav? (Jeg har lest hele dokumentet på NKK, men det står mest om tispene..)
Hvordan er rettighetene/reglene til eier av far av et kull? (Får vi beholde en valp selv, får vi noen inntekt, skal vi delta på noe mer enn paring?)

Tusen takk til alle som kan hjelpe meg med å forstå litt mer!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Just now, Tollernusse said:

Er det noe krav om utstilling for å få en hund avlsgodkjent?
Finnes det et dokument med en liste over krav? (Jeg har lest hele dokumentet på NKK, men det står mest om tispene..)
Hvordan er rettighetene/reglene til eier av far av et kull? (Får vi beholde en valp selv, får vi noen inntekt, skal vi delta på noe mer enn paring?)

Tusen takk til alle som kan hjelpe meg med å forstå litt mer!

Det finnes ikke egentlig noen form for avlsgodkjenning på hunder. For å registrere valper i NKK har noen raser krav om at foreldrene har kjent status på for eksmepel HD, AD, øyelysning ol. Du kan sjekke slike registreringsrestriksjoner på NKK sine sider. Raseklubbene har ofte flere krav enn NKK, og disse er gjerne det man bør oppfatte som absolutte minimumskrav avlshundene bør oppfylle. Disse kravene har ingenting å si for registrering i NKK. Siden det er tispe-eiere som oppsøker hannhundene de vil bruke, kan det være lurt å oppfylle de kravene som er nødvendige slik at hannhunden kan settes opp på raseklubbens hannhundliste.

Raseklubbene har som regel krav om en viss premiering på utstilling. Utstilling er gjerne en arena der man får vist fram og "markedsført" hannhunden sin, så det er absolutt noe du bør gjøre flere ganger om du ønsker at noen skal bruke ham i avl.

Hva hannhundeieren tar som betaling varierer veldig mellom raser og kull. Hva som er vanlige priser for din rase bør du undersøke. Som regel tar man betaling for spranget og/eller per levende valp, eller i form av en valp. Det er kun i forbindelse med parring at hannhundeier har forpliktelser.

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Her finner du retrieverklubbens valpelistekrav som jeg mener bør være utgangspunktet å følge dersom man skal avle på en retriever. Det bør være gode grunner, vurdert av en erfaren oppdretter, om man skal avvike fra denne lista, selv der hvor det står «bør». Det er krav til enten jaktpremiering eller 2 x Excellent fra utstilling.

De fleste er glade i hunden sin, og kjærlighet kan gjøre blind. Som førstegangs hundeeier (og med det mindre erfaring til å gjøre skjønnsbaserte vurderinger) med en hund som (formodentlig) hverken er jaktpremiert, utstilt eller feks mentaltestet så tror jeg du skal holde igjen konklusjonen din om at han bør avles på. Det kan godt hende det er en god idé, men gjør det som bør gjøres først, og avvent med konklusjonen.

 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Avlsrådet i raseklubben kan også hjelpe deg med råd og tips om hva som bør sjekkes og være i orden både hos tispe og hanhund.

Det kan også være lurt å sjekke søsken og foreldre til din hund. Om din hund er "unntaket" i kullet og alle søskenene er ustabile, aggressive og/eller er syke så bør han likevel ikke avles på, siden de har de samme genene som arves videre. Dette er i verste fall altså.

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tusen takk for gode og informative svar alle sammen!

Jeg skriver dette bare for nysgjerrighetens skyld slik at jeg kan lære, mener på ingen måte å påstå at jeg vet at han er perfekt eller lignende😅
Oppdretter har skrytt av hans eksteriør og har oppfordret veldig til å dra på utstilling og det skal vi gjøre i løpet av året tenker jeg.
Ikke alle søsken er røntget enda, men av det jeg vet så er ingen av dem aggressive eller ustabile. 
Moren kjenner jeg og hun er i god stand både helse- og adferdsmessig 😃
Har dog ikke møtt faren, men vet at han i hvert fall har god helse!

Da skal jeg lese litt på valpelistekravene og se om jeg skal kontakte avlsrådet for mer informasjon!

 • Like 1
 • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Forumet fortsetter under annonsen

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page. • Nye innlegg

  • Mye "sprekker" i bakre pote bak. Hva kan det være?
  • Min hund jaget biler, syklister og joggere da hun var liten på grunn av frykt (men bet aldri). Fikk kontroll på dette ved at hun måtte sitte hver gang det kom noe hun kunne reagere på. I starten måtte hun mates med godbiter, og så begynte hun å sette seg bare hun så noen nærme seg. Nå er hun 3 år og bryr seg sjelden om sånt 🙂 Men det kan være noe annet som trigger din hund så lurt å få hjelp av en hundetrener. Og frem til dere har løst det så bør dere gå mellom han og andre mennesker i passeringer, med så god avstand som mulig. 
  • Minien, en (omplassert) terrier prøvde seg på den der også et par ganger. Jeg ble ganske overrasket,  så jeg sa bare: Ok, ikke noe problem, da dropper vi tur i dag, Nå går vi hjem.Og sånn ble det, rett hjem med kort bånd.  Det var tydeligvis ikke reaksjonen han ønsket seg, så han sluttet tvert
  • Nå er det jo båndtvang, så hvis du overholder reglene og passer litt på burde det ikke være noe problem å forhindre at hunden biter fremmede? Jeg tenker heller ikke at det er noe grunnlag for avliving ennå. Men nå har det han bitt fremmede to ganger, så jeg tenker at du burde ta det på alvor. Det er jo ditt ansvar å sørge for at han ikke kommer nært nok til å bite tilfeldige turgåere
  • Personlig synes jeg det er altfor tidlig å snakke om avliving. Ved å være enda mer forsiktig kombinert med at dette jo ikke er snakk om en hund som har skadet noen (om ikke joggeren ble skadet da?) og heller ikke har skadepotensial som en rottweiler så har dere tid til å finne ut av dette, tenker jeg. Det er dessuten fremdeles en ung hund som ikke er helt moden. Det første er vel å finne ut hva det egentlig dreier seg om. Siden du ser såpass alvorlig på dette at tanken om avliving har slått deg, så tror jeg det beste du kan gjøre er å ta kontakt med en hundetrener som kan hjelpe dere. Evt erfarne folk i en lokal hundeklubb. En eller annen form for sladretrening kan kanskje være en plass å starte.
 • Nylig opprettede emner

×