Jump to content
Hundesonen.no

Oppdrett av Tervueren.

Recommended Posts

Heisann sonen! Planen er at jeg skal kjøpe meg en tervis på ubestemt tid, og jeg vil begynne å se etter oppdrettere. Så, hvor skal en tervuerenfrelst nybegynner starte liksom? Jo, med en tråd hos dere. :innocent: Jeg har lest masse på forskjellige tråder om rasen, avl og oppdrett, og de fleste trådene er ganske gamle- derfor lager jeg en ny en.

Så... har hørt ganske mye om at man bør være veldig nøye med valg av oppdretter om man skal ha en tervuerenvalp, fordi det finnes så store forskjeller innad i avlen og svakheter i rasen. Fra hva jeg har hørt, sett og lest kan noen individer f.eks ha lett for å bli nervøse, miljøsvake, lyddredde og veldig skeptisk til fremmede. Har roamet mange av hjemmesidene til norske oppdrettere, og noen svenske. Leste om noen oppdrett jeg liker ganske godt og som virker interessante, men tenkte jeg skulle høre med dere. Erfaringer og meninger? Det blir tatt imot med et stort takk!
Det spiller egentlig ingen rolle fra hvor oppdrettet befinner seg, men innenfor norden hadde vært et pluss. 

Jeg leste en tråd om at man ikke skal låse seg fast på oppdrettere, men heller se etter kombinasjoner. Jeg kan innrømme med en gang at det er ganske vanskelig da jeg ikke er så satt inn i belgermiljøet. Jeg vet egentlig ikke helt hva jeg skal se etter, eller hvor jeg skal begynne.

 Ift. hva jeg vil ha, ønsker og forventer i hunden, går jeg for et oppdrett som heller litt mer mot 'familiehund' enn brukshund, så vil holde meg litt unna de mest bruksavla oppdrettene. Som de fleste hundeeiere er jeg veldig opptatt av gode gener og at valpene håndteres av erfaringsfulle og flinke oppdrettere som setter sosialisering høyt.

Ooog til dere som har tervtotter her.. Sleng gjerne med bilder og fortell hvor de er fra :ahappy:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vi har to terver fra Nadjarah :) Men de avler hovedsakelig på gronniser. 
Ellers ville jeg sett i retning Kvina! De har utrolig flotte hunder, og mor til tispen vår er fra dem :) 

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Belgerpia

Hva skal du ha hunden til?
Det er liksom det mest vesentlige. Det er etterhvert mange oppdrettere av belger i Norge, og fokus er litt forskjellig.

Jeg har jo mine preferanser i forhold til hva jeg ønsker i en belger, andre kan ha andre preferanser. Og som du sier, så kan det være vanskelig å lete etter kombinasjoner når man ikke vet noe om miljøet. Helt klart supervanskelig - skal man gå etter det, så må man velge en oppdretter som kun avler på individer som er merittert, og har målbare resultater. Dvs. at hunden blir konkurrert med i en eller annen gren. Det er her DINE preferanser til bruksområde kommer inn. Er du på jakt etter kun en hund som skal være pen og gå på utstilling, ja - da kan du bare velge en oppdretter som kun har fokus på det. Ønsker du hund til lp/bruks/agility - ja, så velger du en oppdretter som kan vise til resultater i ymse sporter.
Om du er nøye på dette med mentalietet - ja, så kan du jo i utgangspunktet huke av de oppdretterne som f.eks. har fokus på å gjøre MH. Dvs. som ber valpekjøperne gå MH med sine hunder fordi man ønsker å ha en måte å måle sitt avlsarbeide på.

Når du har satt deg ned, og bestemt deg for hva slags belger du ønsker deg - da kan du single ut kombinasjoner, hva slags resultater har foreldrene, har de avkom fra før, har avkommene f.eks. gjort MH, har avkommene gjort det bra i LP, AG, Bruks - whatever.

Og ønsker du belger til bruk i hundesport, ja - da ser du etter oppdrettere som har levert jevnt over gode konkurransehunder, sånn at du kan MÅLE resultatet. Jo flere hunder fra oppdrettet, og forskjellige kombinasjoner som har resultater - jo større er sjansen for at du fra nettopp den oppdretteren vil få en belger som passer til det du ønsker å bruke den til.

Viktigst av alt - en belger skal IKKE/ALDRI være "skittish" og sky, den skal ikke rygge vekk fra folk - selv i tenåringsfasen - den behøver ikke være supersosial, men den skal aldri være redd eller engstlig.

Lykke til i jakten på den perfekte tervkompisen - det er en herlig rase.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Forumet fortsetter under annonsen

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page. • Nye innlegg

  • Dådyr finnes ikke i Norge, iallefall ikke fra naturens side, men antar du mener rådyr. Uansett: båndtvangen er også til for å verne elg, rein, hjort og "andre pattedyr". Og småvilt. Og fugler. Og beitedyr. Jeg har gått i den samme skogen hele livet, og er ganske lommekjent, men jeg har ikke full oversikt over hvilke dyr som finnes der eller nøyaktig hvor de er til en hver tid. Men det er kanskje bare meg.
  • Svaret på dette er jo egentlig ganske enkelt: Ja, en må følge loven. Dessverre. Båndtvangen virker kjipere enn den er, hundene til oss som følger dette har det faktisk helt fint. Det er masse man kan finne på, men det er ikke innafor å slippe hunden i skogen, nei, eller noen andre steder med mindre det er et område med unntak. Det er både ulovlig og lite reflektert, og etter min mening ikke greit i det hele tatt, ikke bitte litt heller. Jeg bor midt i oslo by, og selv her kan løse hunder skremme ekorn, fugler og piggsvin. Vilt finnes over alt, også uten kløver og horn. Det finnes lange bånd, og masse aktiviteter man kan gjøre. Hvis dere går for vannhund vil kanskje hunden like å svømme i langline. Som hundeeier anser jeg det som en ganske viktig plikt å respektere naturen, og båndtvangen er der for en grunn. Hvis det går sau i området er det bare nok en grunn til å følge den. Jeg møter mange hundeeiere med løse hunder som føler seg over loven om båndtvang, og jeg må innrømme at jeg kan bli ganske provosert av det. Jeg har en 3 kilos papillon, som har et ikke-eksisterende jaktinnstinkt og en radius på 20 cm, og selv jeg tar hensyn; Både i byen og i skogen. Hundene du nevner som aktuelle er store nok til å gjøre mye skade, uansett hvor snill og lydig. Så hvordan båndtvang praktiseres: Ha på bånd. 

   Å binde hund utenfor steder burde man jo klare å jobbe rundt. Noe kan skje med hunden, hunden kan bite noen som prøver å hilse - den er generelt utenfor din kontroll. Jeg ville aldri gjort det, med noen hunder jeg har hatt, men jeg bor også nært butikken og tar heller en ekstra tur ut. Ser det gjort stadig vekk, og ringer ikke politiet av den grunn, men se an hunden.
  • Du kan også vurdere en toy puddel.  De kan også godt klare flere timers turer.   Min erfaring med pudler er at de er veldig tilpasningsdyktige.  Blir de vant til et høyt aktivitetsnivå som unge, vil de gjerne ha det som voksne også, fordi forbrenningen tilpasses.  Uansett burde både mennesker og hunder ha minst 20 minutters (rask) tur daglig.
  • Hunden vår går løs kun et par-tre ganger i året (med unntak av på inngjerdet område) fordi jeg ikke stoler på at han kommer om han ser vilt/ekorn/katt etc. Det er nok den delen av hundeholdet vårt jeg aller helst skulle endret på, men vi har foreløpig ikke klart å lære inn en innkalling som gjør at han bryter når han først bikker over i jakt. For å la han få strekke ut i blant har vi et par steder som er gjerdet inn som vi reiser til med relativt jevne mellomrom, også bruker vi en del langline høst, vinter og sensommer. Bruker ikke langline vår/forsommer ettersom det er mye rådyr her vi bor, og med 15 meter å gå på tror jeg hunden veldig fint kunne funnet en kalv litt av stiene - vi ser voksne rådyr med helt ned til 10 meters avstand til oss rett som det er. Jeg ville aldri bundet hunden min utenfor butikk eller annet, fordi jeg ikke har kontroll på hva andre folk/dyr finner på og fordi jeg vet at 40 kg veldig glad hund fort kan tolkes som farlig sett med andre øyne enn mine.  Vi har to biler, én med bur i bagasjerom og én med sele i baksetet. Vi bruker nesten utelukkende bilen med bur når hunden skal med, men har ordnet sele osv. til den andre bilen så vi har mulighet. Da trenger vår hund (40 kg hannhund) ganske mye av baksetet. Har selv sittet sammen med han i baksetet, det gikk helt fint, men jeg ville ikke belaget meg på å ha hunden i sele mellom to så små barn i bil, både for barna og hunden sin del. Ville aldri hatt hund utenfor bur sammen med bagasje i et bagasjerom, uansett. Til mindre hunder kan det hende det finnes burløsninger som passer i en tesla, enten bagasjerom eller i baksetet. 
  • jada jada jada Som sagt tidligere, der det er mulig for at hundene mine kan plage/drepe o.l andre dyr, går de ikke løs. Går vi på beitemarker, fuglereservat osv så går de i bånd. Også om vinteren. I skog der det lever elg og/eller hjort går de heller ikke løs MEN jeg er velsignet med hunder som tasler rundt på stier hvor det ikke hekker fugler. Sikkert fordi det er så mange turgåere der. Dumt å legge egg på stier som blir mye brukt. Slapp av; jeg passer på dem. Men med lydige hunder uten noe særlig jaktinstinkt, så får de mer frihet. Det finnes (spesielt i drabantbyer) områder (grønne lunger) som det ikke lever annet enn små maur. Og kanskje noen mus  
 • Nylig opprettede emner

×