Gå til innhold
Hundesonen.no

Bevisst blandingsavl


Ulvinne

Recommended Posts

Hei.

Jeg har en venn som eier en schæfer. Nå vil han ha en annen rase, og blande disse.

Han urderer jamthund da de driver med jakt.

Men og parre disse to rasene kan da ikke være bra?

Noen som har tips til hva jeg kan gjøre for å prøve og få han til og forstå at slik tilfeldig blanding ikke er bra?

Jeg forstod det som at han vektlegger det faktum at han kan tjene litt penger på dette.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tja.. siden penger later til å være viktig for han, så kan du kanskje prøve å sette opp et regnestykke som viser han at han ikke kan tjene penger på dette. Kan jo anta han har lite peiling på avl og oppdrett i utgangspunktet, og hva som er vanlig å sende med valpekjøpere osv.

En drektig/lakterende tispe spiser mer, ta utgangspunkt i et skikkelig bra fôr (som selvsagt ikke er billig), og regn ut. Det samme gjelder valpefôr. Nå for tiden chippes også mange blandingsvalper, så dette må du også ta med i regnestykket. Utgifter til dyrlege med vaksine og helsesjekk, både av tispe og valper må tas med. Så har du valpepakker, selv om det ikke står i annonser for blandingsvalper at det følger med valpepakker, kan det ofte gjøre det likevel; regn ut hva skål, halsbånd og en sekk mat til hver av valpene vil koste. Du kan jo anta at det kommer 9 valper, noe som sikkert ikke er uvanlig for så store hunder. Det blir jo da også dyrere jo flere valper man har. Du kan jo også ta med "skrekk-eksemplet" med keisersnitt, som kan koste fx 13 000 kr, for sånne ting KAN skje.. Du kommer sikkert på flere ting som trengs. Ormekur, ny valpekasse, valpegrind til når de blir eldre, forsikring for valper og tispe osv.

Du kan jo også sette opp en "arbeidsliste" over ting som må gjøres, som sosialisering, være ute med de, gjøre rent, håndtere, skrive mail, få besøk av valpekjøpere osv. Dette tar tid, og er arbeidstimer man får "betalt for" når valpen selges. Til slutt er det ikke akkurat noen høy timelønn, om noe i det hele tatt.. Standardpris på en blandingsvalp kan man si er 1500-2000, selv om noen blir solgt til høyere pris. Dette gjelder forøvrig helst små blandinger. Du kan jo også vise han Charlottes omplassering, hva hun tar for en hund, og hva det inkluderer.. Han bør også ha kunnskap, tid og lyst, til å følge opp disse valpene når de blir eldre..

Du kan jo også tipse han om å legge inn en annonse på finn eller noe, hvor han skriver at han vurderer å parre tispen sin med en sånn og sånn hund, og på den måten "lete" etter valpekjøpere. Da ser han hvor mange som faktisk er interessert i en sånn hund, og kan også bli kjent med de, og finne ut om de faktisk egner seg som valpekjøpere til denne blandingen, noe jeg tviler på at de færreste av de som er interessert gjør.. Dette igjen sier litt om hvor enkelt det vil være å få solgt valpene, og kan også si noe om hvor mange han blir sittende igjen med..! Og da kan man begynne å regne på pris i hva tre usolgte slike valper koster, både i fôr, kurs, veterinær, forsikring, osv osv. Det er faktisk ingen garanti for å få solgt alle valpene, selv om det er renrasete hunder engang..! Det kommer helt an på hvordan markedet er. Oppdretteren til Tulla sitter igjen med to hanner, siden det i august da de var leveringsklare, allerede hadde vært 25 springerkull, og markedet var "mettet". Det handler ikke alltid om hvor bra kombinasjonen er, men også om de som er interessert i valp faktisk allerede har skaffet seg en fra en annen plass..

Evt kan du heller få han inn på tanken om å parre tispen med en av samme rase, for så å vise han kravene for å få godkjent en sånn parring i schæferklubben. Har inntrykk av at det trengs litt arbeid med hunden for å få den "godkjent".

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


×
×
  • Opprett ny...