SFX

Medlemmer
 • Innholdsteller

  8,588
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Days Won

  64

Alt skrevet av SFX

 1. Noen hunder røyter etter årstid, og noen røyter etter hormonell syklus. Hvis det er ei tispe, så kanskje hun gjør seg klar for løpetid etter hvert? Jeg har ofte hatt nedrøytede hunder på vinteren, de har røytet i forhold til når de har løpetid og ikke ut fra gradestokken.
 2. Baderomsvinduet mitt ser snart ut som et fengselsvindu, med istapper som henger ned foran det Familie, altså, det kan være veldig fint å ha Jeg har finklippet to av potene til Glam, og nå er jeg full av korte hår som stikker overalt. Jeg trodde ei olabukse tålte litt, jeg, men nope. Det hjalp kanskje ikke at han lå i fanget mitt mens jeg klippet... Jeg får gjøre det ordentlig i morgen, på trimmebord, selv om det er kaldt på hunderommet.
 3. Gratulerer med nybilen!
 4. Jeg utsatte å skifte på senga, fordi jeg skulle dusje i dag og ikke ville skitne til nyoppredd seng. Og det er alltid mer skittentøy å vaske Jeg syntes det hørtes ut som om jeg hadde et snøras her, jeg får sjekke i dagslys i morgen.
 5. Ugh, jeg er tung i rumpa i dag, får liksom ikke gjort noe. Har skiftet på senga og satt på ei klesvask. Jeg burde gjøre mer. Mye mer.
 6. Nå er det så mye snø ute at Glam ikke får løftet beinet for å tisse, han bare synker nedi - stakkars! I morgen må jeg finne snøskuffen og se om jeg finner igjen trappa, for nå ligger snøen parallelt med øverste trappetrinn. Ikke at det var helt bart i morges, men det har snødd nok mens jeg var på jobb - nå begynner selv jeg å synes at nok er nok, jeg får jo ikke brukt denne snøen til noe. Too much of a good thing og det der. Nå skal jeg lage ostesmørbrød til middag, så skal hundene få bruke hodet sitt. Innimellom må jeg fortsette på lista fra i går med klesvask, oppvask, rydding og drit. Kanskje dagen i dag er en god dag å få bort julepynten? Jeg har som mål at den skal bort før jeg henter Gloria, for når valpene kommer rekker jeg neppe så mye sånt, og når det kommer valpekjøpere på besøk i mars kan jeg ikke ha stua full av nisser.
 7. Men den døra klarer seg veldig fint uten å bli malt, det er en bonusoppgave, ikke en gang tilstede på prioriteringslista *sparke Lijenta i rumpa* Ja, det eneste som hadde gjort det bedre var om jeg hadde et LED-bilde i bakruta som kan gi vedkommende bak meg finger'n ved behov... Jeg har satt på klesvask, ryddet kjøkkenet, tatt noe av oppvasken, laget og spist middag. Jeg skal bare la maten synke litt, så blir det en innsats med rene klær som ikke ligger der de skal være...
 8. Det står i rasestandard på berner sennenhund at sporer er anbefalt fjernet - men det er jo en oversettelse av et dokument som skal ha identisk ordlyd i alle FCI-land, og det ble vidt og bredt informert om at Mattilsynets lover trumfer rasestandardene da denne regelendringen kom for en håndfull år siden. Jeg lurer på om den kom i 2010 eller 2011. Foenix er født i 2011, og det var den største selvfølge for meg da å la både henne og søsken beholde sine sporer. Men det var flere som reagerte da de så henne, og det var da fremdeles høylydte diskusjoner om at det både ville føre til mer skader og at vi ville få flere kuhasede/marktrange hunder... De diskusjonene har roet seg nå. Foenix har for øvrig doble sporer på begge bakbeina, og er stilt i åtte ulike land for dommere fra snørrogførti nasjonaliteter - inkludert land hvor det er helt normalt å fjerne dem. Ingen dommere har reagert, uansett om hun er stilt her eller der. Den eneste som har reagert var en uautorisert dommer på et valpeshow, samt noen medutstillere og oppdrettere av andre raser - men da mest av nysgjerrighet fordi det var nytt for dem å se det. I rasestandarder hvor det er gjort norske revideringer etter at det ble forbudt å fjerne sporer, så er dette forbudet presisert.
 9. Jeg ble så sur at jeg holdt på å gå ut av bilen og kjefte på en fremmed i dag. Det er en litt bratt bakke opp fra gata hvor parkeringshuset ligger til veien ut av byen, og selv om det er vikeplikt så er det ikke et kryss du bare kjører ut i - du stopper og ser om det er klart. Men det er veldig glatt der, og det har ikke blitt mindre glatt av at folk har stått og spinnet for å komme seg opp. Det er litt comme ci comme ca om jeg kommer i gang eller ikke, og i dag var en slik dag hvor jeg sto plassert med dekkene så de ikke fikk grep. Så da er det jo bare å slippe opp bremsen og skli litt bakover der det ikke er så glattpolert og en kan få grep, og prøve igjen. Men nå hadde jeg bil på vei mot meg bakfra, så jeg satte bilen i revers for å få på ryggelysene, og begynte sakte å slippe bilen bakover. Vedkommende stoppet ikke, men kjørte til vi var så nærme at jeg valgte å stoppe ryggingen. Jeg ventet litt for å se om vedkommende tok et hint, men nei. Jeg rygget 15 cm til for å forklare at jupp, jeg må bakover, men sjåføren så ingen grunn til å flytte på sin bil. Så da fikk jeg lagt over Berlingoen slik at jeg rygget mot venstre i motgående kjørefelt mens jeg passet på at det ikke kom bil forfra og passet på at jeg ikke traff bilen bak. Det var lyst og klar bane, så jeg slapp bilen langt nok bak til at jeg kunne få fart opp igjen. Jeg ser sjåføren omtrent himle med øynene, titter irritert på meg, og kjører opp til krysset. Der må sjåføren stoppe for å se om det er klart, og jeg kjente en stor porsjon med skadefryd da også den personen hadde problem med å kjøre i gang på glatta og få bilen opp på veien. Asshole. Tror du jeg rygget for skoj? Jeg håper de står og spinner et sted, og at ingen tilbyr seg å rygge eller dytte dem i gang. Nå har jeg egentlig veldig mye husarbeid som burde gjøres, såpass mye at jeg ikke aner hvor jeg skal begynne. Det er noe i alle rom, føler jeg, litt sånn kaostilstander i heimen. Jeg burde skifte på senga, jeg burde få rene klær på plass i kommoden, jeg burde sette på ei klesvask, jeg burde vaske opp, jeg burde finne støvsugerposene som er godt gjemt så jeg kan støvsuge ferdig, jeg burde få bort julepynt, jeg burde rydde kjøkken, jeg burde støvsuge soverommet, jeg burde ta ned klær fra tørkestativet, jeg burde lage en matplan for uka, og jeg burde se om trygda er på konto så jeg kan betale regninger. Jeg burde gre gjennom Glam, jeg burde klippe klør og pels på to av Foenix' poter, og jeg burde få bort snøen som har samlet seg i hundekaret så hundene kan bades neste gang jeg har fri. Det jeg har mest lyst til er å sparkle, grunne og male kjøkkendøra. Typisk... Så, kjære sonen, hvor synes dere at jeg skal begynne med husarbeidet i dag? Jeg har fyrt i vedovnen, luftet hunder, og skal begynne på middag. Men jeg burde rekke litt husarbeid mens maten lages, og litt etter at jeg har spist. I hvert fall hvis jeg ikke bingewatcher et eller annet på Netflix i kveld
 10. Januar betyr jo årsrapporter hit og dit, men tallene vil ikke samarbeide! Jeg har et avvik på 11 og et annet avvik på 30, og det gir ingen mening. Vi har vedtatt å sove på saken til i morgen.
 11. Ja, jeg er altså bare usikker på om jeg har printer som fungerer
 12. Masse god bedring til Lilleplutten
 13. Home, sweet home. Det har vært en fin helg, men det er godt å være hjemme også. Jeg har de siste fire dagene fått truffet både pappa og kjæreste, pappa alene, mamma alene, mamma og samboer, mamma, samboer og min søster med tantebarn, for ikke å snakke om min bestevenninne Hektisk helg, samtidig som jeg føler jeg fikk mer sosialt ut av den med de rette personene, enn om jeg hadde dratt hjem i jula hvor alt er så mye mer... Det er litt mer nedpå når det ikke er forventninger til sprøstekt svor og slektstreff med fjerne slektninger (da vil jeg heller treffe OnklP). Kino rakk jeg også, og da har jeg vært på kino to ganger i år, som er mer enn jeg var i perioden 2015-2017 sammenlagt Men da har jeg kanskje fått unna litt sosiale behov og sosiale plikter før det blir barselfokus framover Nå skal vi krype til sengs. Hundene får ikke komme i sofaen hos pappa, hvor vi overnatter når vi er på besøk i hjembygda, og jeg merker på begge hundene at de bare treeeenger å kline litt, ligge tett inntil og koooose. I don't mind...
 14. Jeg leste et forslag om at han nå kan delta i Paralympics.
 15. Tusen takk! Jeg var heldig, han har ikke så ofte tid til å være rolig lenge nok, den der Eller så tuller han til bildet ved å titte en annen vei. Han er en mester i fail pics... Glam fikk ikke bæsjet på turen i går, så jeg tror det var det han gjorde i går kveld da jeg hadde kongelig audiens i hagen... Jeg var så dum at jeg kastet godbiter for å få den rette poseringen da Foenix sto med frambeina på brøytekanten for bilde - tilsvarende som jeg har av Glam over. Glam fikk jeg et flott bilde av på første forsøk, men Foenix var litt ukonsentrert, så jeg hev et par godbiter foran henne - og da står hun. Men når hun får frikommando så hopper hun over brøytekanten og ned for å finne den fordømte godbiten... Det var litt langt og bratt ned. Det var vanskelig for Foenix å komme opp i all snøen da... Jeg rakk å idioterklære meg selv i frykt for at hun satt fast, men hun kom seg langt nok opp selv til at jeg kunne hjelpe henne over loddrett brøytekant ved å dra. Jeg burde jo vite at matglad hund hopper etter godbit, selv om det ikke er et lurt sted å hoppe. I natt rakk jeg å kjenne litt på adrenalinet også. Vanlig kveldsprosedyre (klokka to om natta var det nå, noen glemte å legge seg) er at jeg åpner døra ut så hundene kan tisse, mens jeg går på badet i gangen - da er døra ut åpen og to meter fra meg så jeg hører om de bjeffer på noe (og kan avbryte det), og de kan komme inn til meg når de er ferdig. Foenix er alltid kjapp med å tisse, før hun kommer tilbake til meg. Glam er alltid sen, og må kalles inn for det er så mye en guttefjomp kan gjøre i en hage, for eksempel tisse, snuse på flekker, tisse mer, spise snø, sitte og se på verden, og ellers bare fjompe rundt. Så jeg reagerte ikke på at han ikke kom inn. Jeg titter ut den åpne døra, og kan ikke se ham. Jeg veiver foran utelampa med bevegelsessensor, men ser ham ikke innenfor radiusen til lampa - men den lyser ikke gjennom ripskrattet, og det hender Glam sitter bak det og bæsjer. Så jeg går inn igjen for å hente hodelykt, for jeg trenger jo ikke å mase med innkalling om han sitter og bæsjer, like greit å dobbeltsjekke. Setter på hodelykta, steller meg i døråpningen, titter tilfeldigvis rett fram før (og ikke mot ripsbuskene) og ser rett på en ELG! Den var type ti meter fra meg! Whoa!!! Jeg har sett mye rådyr på jordet og i hagen, men aldri har jeg hatt elgen så nærme. Og hvor **** var Glam? Og er det flere dyr på jordet nå? Eller i hagen? Denne sto inntil strømgjerdet som skiller hage og jorde, så da var han praktisk talt i hagen. Ingen bevegelse å se noe sted når jeg roper på Glam, og Foenix kommer ut til meg, så jeg tupper henne inn igjen - for hun vet jeg kan være litt territoriell med hagen sin og jage ut rådyr om de står for nærme huset. Hun trenger ikke å prøve seg på elg, selv om hennes oldemor hadde et par runder hvor hun drev elgen til sin eier. Jeg må ha sko, tar på meg det første og nærmeste jeg finner, chipchaper, skynder meg ut i hagen med snø til midt på leggen, speider rundt og ser ikke Glam, men ser heller ikke flere dyr foreløpig, elgen står bare rolig og ser på meg, jeg roper høyt på Glam, og herregud for en lettelse når han kommer løpende med en eneste gang! Han var i hagen og ikke langt ute på jordet, og jeg tror faktisk ikke at han rakk å oppdage elgen. Så jeg fikk føyset ham inn også, og først da begynte elgen å gå rolig vekk. Gøy på landet!
 16. Men jeg vet ikke om jeg har skriver som fungerer Er de klistremerkepapirene helt hvite? For da er det jo enklere å kjøpe pen kontaktplast, framfor å designe noe selv.
 17. Det er forhåpentligvis ikke behov for tips nå, men jeg fikk et akutt problem i sommer, og fløy på do hele natta - og skulle være skriver neste dag, ikke en kul situasjon. Jeg fikk tips om å blande en spiseskje eller to med potetmel i et glass vann, og drikke. Det smakte høgg, men jeg gikk ikke på do igjen før neste dag. Åh, fy søren! Den dagen hunden fyller en bestemt måned, så skal den i ny klasse. For eksempel juniorklasse, som er fra 9 til 18 måneder - den dagen hunden fyller 18 måneder, så må du melde på i en annen klasse. Den dagen hunden fyller 15 måneder, KAN du melde på i en ny klasse. Junior er 9-18, unghund er 15-24, og åpen er 15 måneder og så lenge du vil. Så, en klasse som går fra en måned til en måned går fram til dagen før hunden fyller den måneden. For å si det litt klønete. Valper i 4-6 er mellom fire og seks måneder, men har ikke fylt seks måneder enda. Glam slet på turen i dag også - ikke lett å bæsje når en ikke vil gjøre fra seg på oppbrøytet skogsbilvei, og brøytekantene er så dype at han bare sank. Han tok sats og hoppet ut i snøen flere ganger, men kom tilbake etter å ha forsøkt å sitte seg til. Jeg måtte hive hundene i brøytekantene, forresten, for det dukket opp en tømmerbil. Skogsbilveien i allmenningen vi går på er så å si ikke trafikkert, men kommer det en personbil med hytteeier som skal videre til hyttefeltet så kommer de lett forbi oss. Men de hogger tømmer for tiden, og den tømmerbilen var fjorten hakk bredere enn en personbil. Vanligvis når det kommer bil så kaller jeg inn hundene og holder de ved min side med en finger på hvert halsbånd for å være sikker på at de står i ro. Men nå så jeg at det ikke ville bli plass til oss! Tømmerbilen stoppet opp, snille sjåføren, også pælmet jeg en neve godbiter uti løssnøen, hundene jumpet uti, jeg "slang" meg etter så jeg fikk en hånd på hver av dem just in case, også passerte tømmerbilen oss. Brede, lange faenskapen. Men han kom i rolig fart, det er en oversiktlig vei og hundene får ikke løpe foran meg inn i svinger fordi jeg vet jeg treffer en bil i måneden eller så. Så det var aldri drama. Bare litt guffent å stå i snø til rumpa mens droget kjørte sakte forbi oss, så nærme at jeg kunne tatt på den om jeg så ønsket. Føggel'n min Glammen min
 18. Tipset kom fra annet steds, jeg vet at du mente klistremerkepapir. Men kontaktpapir, eller heter det bare dekorplast, kommer med en rekke ulike farger og mønstre, for eksempel slik:
 19. Jeg tror nok det blir litt for tamt, dessverre, det skal skrives på et område som er 150 cm bredt, og da vil det drukne litt - jeg må nok opp i enda større størrelse enn jeg har sett for meg ser jeg når jeg studerer bildet ditt. Men jeg fikk tips om å kjøpe kontaktpapir, klippe ut og feste på, så jeg skal teste det.
 20. Takk for tips! Jeg må uansett dit en dag for å lete etter billige gulvbelegg-rester i den interiørbutikken, så valpene har noe annet å tisse på enn tregulvet mitt... Jeg har sjekket en del på eBay, men enten koster det mer enn det er verdt, eller så får jeg ikke noe særlig til størrelse på bokstavene. Men om du har funnet god størrelse til anstendig pris er jeg takknemlig for pris. Jeg forsøkte å bestille av en selger der for noen år siden, men da hadde jeg misforstått "max size 20 cm" - det var maks lengde på ordet, ikke høyde. Det ble ikke brukandes, kan du si...
 21. Da skal jeg titte rundt i Hamar neste gang jeg er på jobb, her på bygda har vi ikke sånt Tusen takk!
 22. Takk for forslag! Vet du hvor jeg får kjøpt det? Jeg må sjekke om printeren min lever, dog, men det er sikkert greit å ta en årlig statussjekk på den uansett
 23. Facebookminnene serverte denne montasjen av Gloria som åtte uker gammel, jeg synes hun var søt som sukkerspinn: Her er Gloria sammen med mormora da hun var ni uker gammel, og det er dette uttrykket jeg gjerne vil se i valpekassa: Og her er Gloria med mormora da hun var fire uker - mormora var syv år Her er Gloria nesten fire måneder gammel: Bonusbilde, fordi hun er søøøøt: Naken Gloria, to og et halvt år:
 24. Jeg trodde ikke jeg skulle lage kulltråd før noe var bekreftet, men så tenkte jeg at mange bruker sonen som et sted for å lære, og nå skal jeg selv gjøre ting på en ny og annerledes måte, så kanskje jeg vil like å ha denne tråden om noen år når jeg har glemt hva jeg gjorde. Så, prematurt og med en stor grad av nerver, lanserer jeg valpeplaner for 2018 - forhåpentligvis ikke så veldig langt ut i 2018 heller... Gloria - Latrudas Glorified Money Drain - er i dag med sin fôrvert for å måle progesteronet på veterinærhøyskolen. Hun er på dag 14 i løpetiden, og jeg var med henne i Oslo på fredag for å ta en første måling - da var tallet på 4. Gloria skal insemineres, og det er derfor ekstra viktig å måle progesteronet og finne helt optimalt tidspunkt. Hennes utkårede er snart ti år gammel, og det er derfor anbefalt kun én inseminering. Eldre hannhunder kan bruke lengre tid på å produsere ny sæd, og det er derfor åpenbart bedre å få inseminert én gang på mest mulig optimalt tidspunkt, framfor å inseminere flere ganger med halvgod sæd. At jeg velger å inseminere er utelukkende på grunn av hannhundens alder - han bor nærme nok til at vi kunne ha gjennomført paring, men jeg vil ikke risikere at han overbelaster seg. Han er i god form for alderen, men det er en stor fysisk påkjenning for en hannhund å gjennomføre en paring. Jeg skal kunne leve med meg selv om han dør om noen uker eller noen måneder - som statistisk sett jo er sannsynlig, han er en gammel berner. Jeg har ikke en gang turt å håpe på at han skulle leve lenge nok til at jeg kunne bruke ham nå, så jeg har hatt en meget mye yngre hannhund i beredskap som stand in. Jeg er takknemlig for hannhundeier som lot meg holde ham på standby som en backup, og som skjønte at jeg ikke nedprioriterte ham på grunn av kvalitet, men at jeg måtte prioritere alder når jeg skulle velge mellom disse to. Alternativ 2 blir tre år i januar, så jeg kan bruke ham på et senere kull. Det er et stort fokus på levealder i vår rase, og denne hannhundeieren hadde heldigvis også den samme forståelsen som meg - en prioriterer gamlisen på nesten ti i en slik situasjon. Men jeg ville ikke risikere å stå med høyløpsk tispe og steril gubbe Sæden kan også ha dårligere mobilitet når en har nådd denne alderen, så ved inseminering vil en hjelpe sæden nærmere mekka uten at den sliter seg ut på svømmeturen. Det er alltid en million faktorer en skal evaluere og bedømme når en gjør en kombinasjon, og evne til å pare selv er mye omtalt i flere raser. Dette er ikke en faktor jeg har gitt veldig stor betydning i denne sammenhengen, levealder og stor grad av utavl har fått forrang, men det kan jo legges til at hannhunden har paret tispe selv før. Glorias mamma er også superenkel å pare. Gloria er hjemmelaget, men bor hos fôrvert. Det er første gang jeg skal pare en tispe som ikke har bodd fast hos meg, så det gir jo også noen nye praktiske forskjeller. Jeg tok henne selv til veterinærhøyskolen for progesteronprøve om fredag. Hun bor i Bærum, og det er en grunn til at en ønsker å ha fôrtispene boende i nærheten. Men det er jeg som har flyttet lenger unna Gloria etter at hun kom til sitt hjem, så det endte med nesten 30 mils kjøring om fredag. Hun er en så utrolig trivelig, behagelig og enkel hund å ha med å gjøre. Hun er sååå lykkelig for å se meg igjen (hun bodde hos meg til hun var nesten fem måneder, da det tok tid å finne det rette fôrverthjemmet), og det er aldri noen klønete overgang eller "bli kjent"-fase. Hun spratt inn i bilen, og ble rolig med til Oslo. Dere som har vært hos Thomassen vet jo hvordan det ser ut der - du venter utendørs, og får komme inn på undersøkelsesrommet via en anonym dør i enden av bygningen. Han åpnet døra, og Gloria strenet rett inn, nysgjerrig og med et åpent sinn. Det er kvaliteter jeg liker i en berner; jeg vil heller at de buser litt på enn at de kryper bak meg og er litt Solan Gundersen - "det er kanskje faaaaaali' det her!" Inne ventet det seks veterinærstudenter og Thomassen, og etter at Gloria hadde hilst godt på alle, var det opp på undersøkelsesbordet. En student tok blodprøve, som hun måtte fumle litt med for å få til. En annen student tok vaginalutstryk, som hun også måtte fumle litt med. Full forståelse for det, en blir ikke praktisk ekspert av å lese bøker. Men jeg er imponert over Glorias tålmodighet og ro, hun er altså så håndterbar og ukomplisert, sto rolig mens syv personer diskuterte, pekte, kjente og omringet oss. Da de var ferdig måtte hun ta en ny hilserunde for å sjekke om de hadde godbiter. Det var ingen som hadde godbiter. Urutinert, syntes Gloria Svaret kom tre timer senere - 4. 30 er optimalt for paring, mens inseminering bør skje rundt 50-80. Det er vanskelig å si hvor fort stigningen vil skje når progesteronet enda er så lavt, derfor tok vi ny prøve i dag (svaret kommer rundt 14:00) - heller ta en prøve for mye, enn å ha for mye is i magen og komme for sent. Noen bøker skisserer med dobling annenhver dag, hvilket vil si 8 i går, 16 i morgen, 32 på torsdag og inseminering på lørdag. Noen bøker skisserer med dobling hver dag, og da skal hun i så fall være på 32 i dag og inseminering i morgen. Men dette kan gå mye fortere. Eller saktere, stigningen fram til 10 er den som har størst variasjon hos tispene, etter hva jeg har lært - regelen om dobling er anbefalt brukt først etter at tispa har passert progesteronnivå på 10. Uansett så har ikke tispene lest disse bøkene. Jeg reiser på tre dagers ferie tirsdag om en uke, så jeg er litt stresset med det. Da er Gloria på dag 22 og sent i løpetiden - men hennes mor var paret på dag 23-24-25 sist gang, så ingenting er umulig. Det er bare veldig typisk at tispene står når det passer dårligst. Gloria er unnfanget på min fars sekstiårsdag, i Danmark langt unna familieselskapet. Min herlige fôrvert tok Gloria til veterinærhøyskolen for meg i dag, siden det var en arbeidsdag for meg (jeg jobber deltid), og jeg vil heller stokke om på fridagene så jeg er der når hun blir inseminert. Det er veldig viktig for meg at ikke fôrvert skal bli belastet med mine valpeplaner - verken praktisk eller økonomisk. Men det løste seg så fint nå, og siden han bor en liten halvtime unna veterinærhøyskolen var det ikke store oppgaven, mente han. Han skal selvfølgelig bli økonomisk kompensert, han gjør meg en kjempetjeneste. Vi har hatt et suverent fint samarbeid så langt, og jeg er så takknemlig for at Gloria havnet der - selv om hun er "the one that got away", hjertet knuste litt da hun flyttet ut, jeg ville så veldig gjerne beholde henne, men kunne ikke på det tidspunktet. Jeg kunne selvfølgelig tatt Gloria hjem nå for å gjøre ting litt mer praktisk - enklere å ha henne hos meg enn å hente henne hos fôrvert hver gang. Men jeg har også hannhund hjemme, og jeg tenker det blir mer ro for alle involverte om Gloria ikke bor hos meg nå. Skulle hun pares, så hadde jeg kanskje tatt henne hjem for å bruke Glam som barometer for når jeg skal reise til hannhunden. Men i og med at hun skal insemineres og uansett må ta progesteronprøver av den grunn, så ble dette enklest. Hannhunden tok sædtest hos sin lokale veterinær tirsdag for en uke siden, og veterinær sa at den var helt utmerket, så da håper vi at det er nok. I og med at vi nå styrer oss inn mot én inseminering er det ikke lenger mulig å involvere backup'en på så kort varsel, da han bor altfor langt unna til at vi kan få inseminert med ham på samme dag. Han er en flyreise unna. Så om sæden ikke holder mål, betyr det med all sannsynlighet at jeg utsetter valpeplanene til neste løpetid. Gloria var tre år i november, så det er ingen hast. Jeg har bevisst ventet til nå, jeg synes tispa kan få bli voksen før hun pares. Litt fakta om Gloria: Hun er fra mitt G-kull, som faktisk også er mitt forrige kull, det har vært tre år med valpetørke. Noen husker kanskje påskedramaet 2016, hvor Foenix fødte to valper - en dødfødt og en som døde etter ei uke med hard kjemping for å få ham til. Det gjør at jeg kjenner meg både mer nervøs (det var ****** å gå gjennom det tapet i fjor; jeg verken ønsker eller trenger den opplevelsen igjen med det første) og mer avventende enn normalt. Jeg vet så inderlig vel at ting kan gå til *******, jeg tar ingenting for gitt. Men håpet er jo der; ellers hadde en ikke brukt tid og penger på dette. I så måte er det kanskje en fordel at Gloria ikke bor hos meg, så jeg kan legge alt til siden etter insemineringen, og "ignorere" fram til ultralyd, framfor å ha tispa rundt føttene og lete etter tegn. Gloria er fra et kull på tre, hvor alle er fri fram og bak. Hun er utstilt en eneste gang i offisielle klasser, med excellent. Hun har trengt tid på å utvikle seg eksteriørt, og ble derfor ikke prioritert utstilt som ung siden jeg hadde så mange andre - og penere - bernere å velge mellom Bittet hennes har også vært litt variabelt i oppveksten, men ser nå ut til å ha stabilisert seg og bestemt seg for hva det skal være - hun var overbitt ved åtte ukersalderen, men hjertet var for begeistret for hennes vesen til at jeg kunne selge henne, jeg måtte ha avlsrettighetene. Hun og kullsøsken har gått MH på samme dag, og både hun og broren gikk en knallfin løype, slik som hennes mor og mormor gjorde før henne. Jeg kan altså ikke få skamrost det vesenet og temperamentet hennes, hun er så happy og kul, så trygg og nysgjerrig, men også så avbalansert og fin. Jeg passet henne i en måneds tid i sommer, og hun skled rett inn i flokken hjemme og våre rutiner - det eneste er at fôrvert har lært henne at en går tur på venstre side på hans høyde, mens mine to trekker i lenka framover, så når vi skulle på trekktur var det vanskelig å få henne til å dra. Det er vel kanskje et større problem at mine ikke kan gå pent i bånd da, ja Hun ble også påmeldt ferdselsprøve mens hun bodde hos meg, som hun strøk på - hun er ikke trent i lydighet, hun har bare veldig god hverdagsdressur. Hun reiste seg fra den lange dekken etter nesten halvgått tid, men før det hadde hun gått et kjempefint lydighetsprogram, og første delen med vesenstest var selvfølgelig heller ikke noe problem for henne. Hun er lettlært, kvikk og oppmerksom, og hadde jeg hatt henne noen uker til hos meg så hadde hun lært seg den ti minutters-dekken. Men så viktig er ikke den tittelen, jeg var bare fristet til å prøve når jeg likevel skulle starte med Foenix. Utover en brukket klo har hun aldri vært syk, i den grad det sier så mye om en treåring. Det er kanskje ikke denne kombinasjonen jeg forventer de store utstillingsvinnerne fra, men hennes mentalitet og vesen er årsak nok for meg til å bruke henne. Hun er jo ikke et troll; hun er ei pen tispe, men ikke av CK-kvalitet i min bok. Faren er dansk og representerer nytt blod i landet som jeg ønsker å få ført videre, og partnerne jeg har valgt til Gloria representerer også linjer som det er lite av nå i landet kombinert med god levealder (både gamlisen og back up'en). Gloria har et par matadorer i sin stamtavle, så det er viktig for meg å matche henne med en så godt som ubeslektet hannhund for å "tynne ut" blodet hennes litt, og gjøre det enda enklere å finne partnere til de neste generasjonene. Mer informasjon om hannhunden kommer når inseminering er foretatt. Det jeg skriver kan ikke brukes som veterinærmedisinsk fasit, men er den kunnskapen, erfaringen og innsikten jeg har fått og får underveis i denne prosessen. Phuh, here goes nothing - som mye mulig kan bli et av navnene til valpene, da dette i så fall er et H-kull. Jeg har 47 potensielle navn på lista, noe må en jo gjøre i tre år mens en venter på neste kull...
 25. Jeg har forsøket et par ganger, og får da en melding i stilen "din leverandør er ikke knyttet til denne tjenesten", eller noe sånt. Jeg har jo dekning til både ditt og datt, men nettbanken vil ikke godkjenne meg. Men jeg får bruke nettbanken som en ordinær nettbank med kodebrikke via mobilen. Når jeg har kodebrikka... Det er meget sjelden det oppleves som problematisk, altså, men i dag ble det litt mye. Med en premiere i morgen og en annen om en uke er det litt mye som skjer her Ikke er jeg noe glad i å sitte med ørepropper heller, jeg bare klør og føler at det klør på hjernen også. En time til på jobb, så kan jeg dra hjem, men det kan jeg jo ikke, for jeg skal på matlagingskurs, og det er egentlig spennende og morsomt, men jeg er egentlig ikke klar for å være sosial nå. Vanligvis jobber jeg ikke onsdager, så jeg kan være eremitt hjemme på dagen før det er kurs på kvelden, men så var det et møte jeg måtte på i dag, så det ble bytte. Og jeg begynner å få dosa mi av folk i dag. Men jeg får jo mat på kurset, så da slipper jeg å dra hjem og lage middag på tre poteter og en halv purreløk, for det er det som er i kjøleskapet nå.