GĂ„ til innhold
Hundesonen.no

Valp 3,5mnd og alenetrening


Recommended Posts

Vi har lÄ hatt valpen i 3, snart 4 uker, og har for et par uker siden begynt med litt trening pÄ Ä vÊre i valpegrind. 
Rasen er Brasiliansk terrier. 
Valpen begynner Ä bli stueren, men vi mÄ fÞlge godt med enda siden den ikke gir lyd fra seg nÄr den skal ut. Regner med dette gÄr seg til.

Valpegrinda stÄr pÄ stua, og etter rÄd fra noen andre krympet vi den inn til Ä ha plass til bare senga. 
Men, valpen hyler og piper og bjeffer med en gang den lokkes dit. Slenger inn noen godbiter og sier «pÄ plass», og stenger grinda. Etter 20-30 min roer den seg og sovner.

Vi er innen synsrekkevidde for den, og vi har valgt Ä ikke gi den noe oppmerksomhet nÄr den driver pÄ slik. MEN, han bÄde tisser og bÊsjer inni der, selv om han like fÞr var ute og gjorde ifra seg! 
Jeg har ogsÄ sittet utenfor grinda uten at han nÄr tak i meg, men hyler fortsatt, men kanskje ikke like lenge. 

MĂ„let til slutt er jo at han pĂ„ sikt skal kunne vĂŠre hjemme alene mens gutten er pĂ„ skolen fra hĂžsten av, 6 timer ca.  Men slik det ser ut nĂ„ virker det som at vi kan glemme dette🙄

Noen rĂ„d? SpĂžr hvis jeg har glemt Ă„ informere om noe😊

Lenke til kommentar
Del pÄ andre sider

Siden du skriver at dere snart har hatt valpen i snart 4 uker ,gÄr jeg ut fra at den er 11-12 uker gammel? Dere begynte Ä stenge valpen inne i valpegrind da den var omtrent 10 uker gammel, altsÄ mens den fremdeles er for en liten baby Ä regne.  SelvfÞlgelig grÄter og hyler den, noe annet ville vÊrt rart. Hvalpen ble tatt fra sin mor og sÞsken , der den hadde tilgang til bÄde trÞst  og lekekamerater hele tiden, til Ä bli plassert pÄ et fremmed sted uten denne trygghetsfaktoren og ikke minst muligheten til Ä herje og leke/fÄ utlÞp for energi pÄ en normal mÄte. 
 

En normalt valp har MYE energi og har behov for Ă„ fĂ„ utlĂžp for den pĂ„ en god mĂ„te. Faktisk mye mer energi enn de fleste tror, hvis man ikke er vant til hvalper/har sett hvordan hvalper forholder seg til hverandre. Å stenge hvalpen /hunden inne i grind/bur er IKKE god dyrevelferd.  Ikke oppnĂ„r man noe positivt heller, med mindre man anser tvangspasifisering for et gode.. 

NĂ„r det kommer til renslighet, sĂ„ lan faktisk en slik fremgangsmĂ„te forsinke eventuellt hindre framgang, da hunden lĂŠrer at det nytter ikke Ă„ si ifra ( pipe, hyle , grĂ„te), den er tvunget til Ă„ gjĂžre fra seg der den er.  Å fĂ„ en valp renslig er som regel MYE arbeid, man mĂ„ ha Ăžyne bĂ„de i nakken og pĂ„ siden av hodet og fĂžlge med HELE tiden, sĂ„ lenge hvalpen er vĂ„ken . Apropos vĂ„ken..nei, normale hvalper sover ikke 20 timer i dĂžgnet, da er den enten ikke frisk eller sĂ„ ‘sover’ den av tvang.

Noen hvalper/hunder sier tydelig ifra hvis de mÄ ut og gjÞre fra seg, andre gir vag/utydelig beskjed, dette gjelder bÄde voksne og hvalper.

Hverken hvalper eller voksne hunder gjĂžr fra seg ‘pĂ„ trass’ inne, uansett hva enkelte pĂ„stĂ„r.  Selv om hvalpen nettopp gjorde fra seg ute, sĂ„ kan den godt ha behov like etterpĂ„. ForĂžvrig er ofte stress og frykt en utlĂžsende faktor nĂ„r det kommer til tĂžmming, akkurat som hos folk. SĂ„ nĂ„r hvalpen blir stengt inne i denne grinda, sĂ„ kan stresset vĂŠre med pĂ„ Ă„ utlĂžse trang til tĂžmming.

Kvitt dere med grinda og behandle hvalpen som et familiemedlem og som den babyen den er. Det vil komme bĂ„de dere og ikke minst hvalpen til gode 🙂

For tidlig igangsetting av  ‘hjemmealene’ trening kan trigge seperasjonsangst, sĂ„ her vil jeg ha gĂ„tt veldig forsiktig frem med tanke pĂ„ starten denne hvalpen har fĂ„tt.

 

 

 

 

  • Like 1
  • Thanks 1
Lenke til kommentar
Del pÄ andre sider

Takk for svar😊

Tar imot alle rÄd og tips. 
Vi fikk valpen da han var 11 uker gammel, sÄ den var rundt 13 uker da vi forsÞkte valpegrinda.

Hva gjÞr dere andre nÄr man skal starte alenetrening? Tenker at Ä ha tilgang til hele huset vi vÊre et for stort omrÄde for valpen?

Lenke til kommentar
Del pÄ andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Er det ingen i nĂŠrheten som har en hund du kan lĂ„ne? En oppdretter med flere hunder, eller noe? NĂ„ var jo det for min og Odins del, men nĂ„r jeg ikke orket Ă„ konkurrere med ham mer sĂ„ gikk jo Lisa her pĂ„ forumet konkurranser med ham. Men ja, livet som hundeeier er jo veldig i faser. Fra valpestadiet og fĂ„ dem til velfungerende hunder i hverdagen, til Ă„ kunne ha dem med pĂ„ aktiviteter og konkurranser, og sĂ„ nĂ„r de ikke er med pĂ„ alt lengre igjen, og trenger mer oppfĂžlging  helsemessig.
    • Akkurat nĂ„ har jeg lyst pĂ„ en hund som kan henge med pĂ„ lange fjellturer og som jeg kan konkurrere med, men som kan bo et annet sted sĂ„ lenge senioren min fortsatt lever. MĂ„ jo bare innse at hun er en gammel hund som ikke lengre kan vĂŠre med pĂ„ alt jeg har lyst til, men vil jo ogsĂ„ gi henne en god alderdom. SĂ„ ny hund i huset er uaktuelt sĂ„ lenge hun er her. Hvorfor mĂ„ det vĂŠre sĂ„ vanskelig...
    • Enig med Simira, meld dere pĂ„ et valpekurs om dere ikke allerede gĂ„r/har gĂ„tt. I tillegg har for eksempel Maren Teien en veldig fin kanal som heter Hverdagslydig+ (https://boon.tv/hundetrener-maren), der er det ogsĂ„ en egen kanal for valpeeiere. Vet at flere har hatt god nytte av hennes forelesninger og videoer i valpeperioden. Finnes helt sikkert noen gratis alternativer ogsĂ„, men det har jeg ingen oversikt over. 
    • FĂžrst av alt mĂ„ du slutte Ă„ la ham hilse pĂ„ andre hunder pĂ„ tur. Hvis ikke fĂ„r du en hund som trekker i bĂ„ndet i alle retninger, og stresser seg opp hver gang han ser en hund. Det er ikke alle som kan eller vil hilse, og det er heller ikke trygt. PrĂžv Ă„ holde dere til kjente, trygge hunder. Om du ikke kjenner sĂ„ mange kanskje det er noen du mĂžter ofte pĂ„ tur, eller du kan ta kontakt med en klubb i nĂŠrheten, en turgruppe eller noe. Jokking er en typisk stressadferd i den alderen, og tegn pĂ„ at han girer seg opp for mye. Avbryt lek eller hilsing sĂ„ fort det er tillĂžp til jokking, og jobb med at han skal vĂŠre rolig og ha kontakt med deg. For Ă„ fĂ„ slutt pĂ„ biting i fĂžtter ville jeg fĂžrst og fremst sĂžrget for at han har nok biteleker, og avlede med dem. NĂ„r han fĂžrst begynner Ă„ bite pĂ„ fĂžttene, stĂ„ helt stille og ignorere ham til han slutter. Jeg vil pĂ„ det sterkeste anbefale deg Ă„ gĂ„ et valpekurs om du ikke har gjort det allerede. Alt dette er helt vanlig for valper i den alderen, og pĂ„ et kurs vil du fĂ„ hjelp til Ă„ hĂ„ndtere det. Du finner ogsĂ„ mange vanlige problemer og rĂ„d for dem i trĂ„dene under valpeprat her pĂ„ forumet, sĂ„ ta en titt gjennom her.
    • Kikket litt i dogweb og ser at hundene fra lundehundprosjektet ligger der sĂ„nn som alle andre, med en X pĂ„ slutten reg. nummeret. Den som ble utstillingschampion var 3. generasjon, og ser tittelen ligger inne. Da skulle man jo gjerne tro at de kan ta andre championat ogsĂ„, og at det samme vil gjelde for cavalierprosjektet, som trossalt er ganske sĂ„ ekvivalent? Det var jammen ikke lett Ă„ finne informasjon pĂ„ dette! 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...