Jump to content
Hundesonen.no

Tispe eller hannhund? Så usikker


Recommended Posts

Hei! Står på venteliste hos oppdretter for Papillon hund og er så usikker på kjønn..har bare erfaring med tispe fra før. Mistet henne i fjor 14.5 år gammel til kreft💔 nå ønsker jeg meg en ny liten hjertevenn å dele livet med. 

Alle i min familie har tisper og derfor tenker jeg mest på tispe i og med at vi går mye turer og sånt ilag, og er på besøk hos hverandre. I tilegg hvis vi trenger pass ved ferie o.l

Vi har en dvergvedder som bor inne løs med oss, verdens skjønneste men litt terretoriell. Er tispe eller hannhunder lettest å vende til andre dyr? 

Forskjell på lydighet og trening?

Kan hannhunden gå løs på tur uten å stikke av? 

Andre innspill?

Hvordan er hannhunder med tanke på markering? Hørt om at småhunder kan være skikkelig markeringsgrisee både inne og ute.

Kom gjerne med dine erfaringer på begge kjønn🐶 hilsen en som gleder seg til valp❤️

Link to post
Share on other sites
50 minutes ago, Tika89 said:

 

Alle i min familie har tisper og derfor tenker jeg mest på tispe i og med at vi går mye turer og sånt ilag, og er på besøk hos hverandre. I tilegg hvis vi trenger pass ved ferie ol.

 

Ville valgt tispe av denne grunnen.

Jeg har hatt en del hunder av ulike kjønn nå, og det er minimal forskjell mellom dem egentlig. Problemene oppstår som regel når man får en hund som er mer hormonell enn det som er normalt, og det er like problematisk med ei overhormonell tispe som det er med en overhormonell hannhund.

Jaktinstinkt har ikke noe med kjønn å gjøre.

Lydighet og trening - hannhunder kan være litt løk i huet spesielt i puberteten, tispene kan derimot ha hormonelle perioder hele livet der de plutselig blir ulydige.

En veldressert hannhund er ikke noe problem å ha løs.

Ingen av mine hannhunder har markert noe mer enn mine inntakte tisper, og jeg har i hovedsak hatt små hunder på +-10kg. Ingen av mine har markert eller tisset inne heller.

Link to post
Share on other sites

Helt klart tispe dersom familien har tisper som skal være mye sammen. Sånn har i allefall vi gjort det i min familie. Hvis noe skjer med meg (enslig hundeeier) og min familie må overta hunden midlertidig eller permanent, så ønsker de en hund med samme kjønn som deres.

Også er det kjipt dersom det blir løpetid når man har planlagt spesielle ting, som å reise på ferie sammen, eller når man skal feire jul, påske eller andre høytider.

Forøvrig er hannhunder greie å ha i hus, akkurat som tisper. Utendørsmarkering kan man i stor grad styre som eier (noe dessverre ikke alle gjør). Innemarkering er ikke vanlig. Dersom hunden ikke har blitt stueren eller sliter med fryktproblematikk så vil det kanskje bli stemplet som markering, men det handler ikke om testosteron, og en tispe med samme problematikken ville gjort det samme. 

Kjønn handler mer om preferanse, tenker jeg. Hannhunder blir gjerne "voksne" senere enn tispene, men tispene har løpetid resten av livet. Sure hannhunder er som regel mest sure på andre hanner, mens tisper er sure på begge kjønn. Også må du betale for ødelagte varer dersom hannhunden tisser inne på dyrebutikken, mens tispene bare lager dam på gulvet. 😉

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page. • Nye innlegg

  • Har ingen erfaring med fôret, men ut ifra næringsinnhold og ingredienser, er det ikke det det værste fôret du kan gi etter min mening. Lavt karbohydrat innhold. Ingen hvete eller belgfrukter, men inneholder en plass mellom 9-19% potet, mais og kyllingfett. 
  • En halvtime før? Har han faktisk tidssans til å tolke det?
  • Min erfaring er at hunder liker forutsigbarhet. Jeg pleier å si fra til minien kanskje en halvtime før jeg går: nå skal jeg på butikken, du må bli hjemme å passe på huset (sier det samme hver gang, uansett hvor jeg egentlig skal) Når jeg sier fra såpass tidlig er det fordi jeg opplever at hunder ofte skjønner at man er på vei ut i det øyeblikket man tenker på det. Nå har han blitt vant med det, så når han hører det, så går han bare å legger seg,  da vet han at det ikke skjer noe på en stund. Han trenger ikke å tenke , eller lure på om han skal være med, dermed kan han slappe av
  • Ut i fra det du beskriver så har dere 2 problemer som må løses. Hunden blir stresset på grunn av usikkerhet, og du blir stresset fordi hunden følger etter. Første problemet kan løses med å kommunisere tydelig med hunden. Når den skal være alene så sier du det, og vær tydelig med å si hadet eller natta når du skal forlate huset på egenhånd. Og når hunden skal være med så gi en tur-kommando. Det har ingenting å si om dere skal på plenen, på tur eller i bilen: kommandoen bør være den samme hver gang. Andre problemet er ditt eget stress. Det er mye vanskeligere, for det handler om akseptere at det er et behov hunden din har, og kanskje alltid kommer til å ha (de fleste blir likevel mer selvstendige med alderen). "Bli på plassen" kommando egner seg til å bruke når man får besøk, det ringer på døra, eller man må gjøre spesielle ting hvor hunden ikke kan gå rundt beina på deg. Ikke vanlige husarbeids-situasjoner som oppstår hele tiden. Hvor tror du stresset ditt kommer fra? Er det fordi du føler at du avbryter hundens hvile, eller fordi du bokstavelig talt snubler over den, eller kanskje fordi du føler at den kjeder seg/maser på deg? 
  • Håper det er godt planlagt! Å ha valp og unghund tror jeg er potensielt mer krevende enn å ha to valper samtidig. Regn med at unghunden glemmer det meste den har lært, og at begge må oppdras på nytt fra grunnen av. Jeg ville lagt mye arbeid i å jobbe med dem separat på alenetrening, båndtrening og passeringstrening, så det ikke utvikler seg til å bli problemer der de påvirker og girer opp eller forsvarer hverandre. Så lenge unghunden går greit med de fleste andre bør det ikke være noe problem. Jeg ville luftet dem sammen på et nøytralt sted før dere kommer hjem, og så la valpen utforske sitt nye hjem i egen tempo uten at den andre er der (vente i bilen, ute med hundepasser e.l.) før de kommer sammen der.
 • Nylig opprettede emner

×
×
 • Create New...