Jump to content
Hundesonen.no

Tips for å lære hunden å gå pent


Recommended Posts

Hunden min (storpuddel, hann) er nå 9 mnd gammel og jeg får han virkelig ikke til å gå pent. Vi har øvd helt siden vi fikk han i hus ved 8 ukers alder. Jeg har prøvd meg på stopp og vent til båndet blir slakt. Det fungerer til en viss grad, men dersom det er mennesker, fugler, hunder eller noe som helst så blir han bare stående å glane og det virker som han ikke bryr seg om båndet er stramt. Vi har også prøvd på metoden der vi snur og går motsatt vei så fort båndet strammer seg, men vi blir egentlig bare gående frem og tilbake. Jeg har belønnet mye og øvd masse på kontakt, men så fort det ikke er mer godbiter å få så fyker han unna. Noen som har noen konkrete tips? Jeg vil jo ikke gi opp, men jeg ser ikke helt hva jeg skal gjøre. 

Link to post
Share on other sites

Hvis du bruker sele kan det være lurt å feste båndet på brystet (hvis selen har krok på brystet) i stedet for ryggen. Hannhunden min på 10 mnd går fint 90% av tiden når båndet er festet på brystet, men vi har også øvd veldig mye på det. Hvis han fremdeles trekker hardt når båndet er festet til brystet har jeg hørt det kan føre til skade, så bare vær obs på det. Ellers fungerer kontaktlyd bra for oss hvis han går for fort fremover eller "bra!" når han ser hunder (da kommer han rett til meg for godbit og vi går videre) og å belønne mens vi er i bevegelse når han går ved siden av meg. Har merket at hvis jeg roser han mye i starten av turen tar han mye mer kontakt. 

 • Like 1
Link to post
Share on other sites

Dette med å gå motsatt vei betyr ikke at du skal bråsnu, men endre retning. Gå litt på kryss og tvers, slik at han faktisk må følge med deg litt. Ros og belønn når han følger med uten problem. Hvis han følger hele tiden kan du variere tiden og kvaliteten på belønningen.

Når det gjelder kontakt så må du først lære inn en god kontaktkommando uten forstyrrelser og med god belønning. Så kan du øke litt med forstyrrelser gradvis, og også tiden fra han får kommandoen til han får godbiten. Kanskje må han ikke bare se på deg, men komme bort til deg, sette seg ned... kontaktkommando hos oss betyr "følg med her, videre instruksjoner kommer". Bruk kontaktkommandoen på tur innimellom med Ujevne mellomrom, og ikke alltid bare når det er noe. Hunden lærer fort hvis kontaktkommando betyr "der skjer det noe spennende".

Og ikke minst, ikke gi opp eller slutt å trene. Selv om du synes det bare funker en kort stund (pass for all på å ikke trene hele turen, men la ham sose og snuse størstedelen!) og noen dager ikke i det hele tatt, så fortsett. Hunden din er i unghundtåka, og all tålmodighet og trening du legger ned nå dukker plutselig opp når han kommer ut på den andre siden.

 • Like 3
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page. • Nye innlegg

  • Jeg kjenner til problemet med hunder som gjør ugang for oppmerksomhet. Min erfaring er at det beste er å bryte uvanen ved å fjerne tilgang en periode, f.eks. med kompostgrinder, eller fjerne møblene i noen uker. Dersom det er umulig så ville jeg sett om jeg fikk til å kjøpe rør på biltema og lage midlertidige beskyttere til bord- og stolben. Har aldri prøvd det selv, men tenker det er verdt et forsøk hvis ingenting annet fungerer. En meget midlertidig løsning (som jeg bruker på graving i sofaen) er å spraye eddik så snart hunden begynner med tullet sitt. Da henter jeg sprayflasken med eddik og sprayer området uten å gi hunden oppmerksomhet. Men eddik forsvinner raskt, så det er en løsning som kun fungerer i øyeblikket.
  • Kule videoer! Takk! Hvis man tenker seg at det sitter en Julius K9 sele på tredemøllehunden, så vil den ligge utenpå bevegelig musklatur/ledd uten å hindre bevegelse. Jeg vet at brystseler er populært på korte, kraftige bullehunder som har trøbbel med å få seler som passer. Når man må velge selen som passer minst dårlig i stedet for en god sele, så blir vanligvis ikke resultatet så bra. Når det er sagt; turseler SKAL hindre fri bevegelse ved uønsket trekking. Når mine hunder trekker så er det jeg som hindrer fri bevegelse (med vilje), og da er det viktig at den holder igjen uten å skade. Da er problemstillingen om selen holder seg såpass på plass at den ikke legger press på halsen, og det er avhengig av hund/sele kombinasjon. Jeg ser ikke problemet med brystseler som passer, men for meg personlig er de best som gå-løs sele. Da vil jeg ha en sele hundene kan komme seg ut av dersom uhellet er ute og de kommer bort fra meg. Vil ikke at de skal bli sittende fast i noe, og brystseler er de enkleste å rygge ut av.   
  • Burde vel være mulig å finne noe på Etsy etc, service dog vester, seler og tilbehør er jo et relativt stort marked i statene. Ellers hadde jeg nok bare sydd på en borrelås bit på en webmaster eller hurtta weekend warrior/active selene eller lignende, både feel active og nonstop har vel slike. Om rent plass til borrelåsmerker er det du er ute etter. 
  • Pingeling: De har vært skikkelig fy fy i mange år nå. Men, så går de der da, eierene som synes de er fy fy med y seler og hunder som holder på stryke med av pustenesvær pga de drar sånn. Er ikke det spor bedre da. Hunder som drar i bånd er det jo kun trekksele som duger🙂
  • Når man ser hvordan hunder beveger seg, ser man at reimene på brystseler ligger tvers over skulderen og skulderleddet. Det skjer ganske mye bevegelse der som vil bli hindret straks selen blir stram, og det er også min erfaring at den gjør på muskuløse hunder. På hunder med smalt bryst og lite utstikkende muskulatur (hiterrier) var det ingen synlig forskjell på bevegelse, men jeg kommer aldri til å bruke det igjen fordi jeg tviler på at det er noe bra å ha en reim der. Har man en hund som går med slakt bånd for det meste og selen er tilpasset slik at den er romslig nok til at skulderen kan bevege seg fritt, har det jo mindre betydning selvfølgelig.  
 • Nylig opprettede emner

×
×
 • Create New...