Jump to content
Hundesonen.no

Avles det for mange Border Collier?


Recommended Posts

Jeg vil starte med å si at dette er ikke noe bastant eller skråsikkert innlegg, men for å lufte noen tanker. Jeg har sett og hørt en del ting som får meg til å stusse litt, og lurer på hva de som har mer kunnskap/innsikt tenker om dette med BC oppdrett. Jeg kjenner til en del sauebonder som er "veteraner" i gjetermiljøet og driver oppdrett. Mer enn en gang har det blitt satt valper på en tispe så først i etterkant prøver eier å finne forvert for tispe og kullet eller selge tispa drektig. Har også sett eksempler på valper de mer eller mindre villig til å gi bort. På border collie norge (facebook gruppe) legges det til stadighet ut bilder av kulle med informasjon om at det fremdeles er ledige valper. Jeg undres på hvorfor noen velger å få kull viss det er en utfordring å finne kjøpere egentlig. Er det bare slik med noen typer brukshunder? Ser for meg noe lignende med sledehunder kanskje, uten at jeg har noen erfaring med det. 

Link to post
Share on other sites

Jeg har absolutt ikke lyst til å kjøpe meg en BC, men har alltid tenkt at HVIS jeg skulle gjort det, så hadde jeg sannelig hatt mange kull å velge mellom. Og det er jo en fordel for oss kjøpere 👍

Prisen på BC er jo mye lavere enn for de fleste andre raser, så jeg vil tro at markede er delvis mettet(?) De få jeg skjenner som driver på med oppdrett av BC, setter gjerne valper på tispa for å kunne beholde (i hvert fall) en valp selv. De holder seg helst til sine egne linjer, og henter sjeldent tispevalper utenifra. (Bedre å tjene litt penger på salg av valper, enn å bruke litt penger på å kjøpe seg en valp)

De fleste valpene blir nok solgt, men om de får de rette eierne som kan håndtere en slik arbeidshund er jo ett annet spørsmål.

 

Edited by Rufs
 • Sad 1
Link to post
Share on other sites
10 minutter siden, Rufs skrev:

Jeg har absolutt ikke lyst til å kjøpe meg en BC, men har alltid tenkt at HVIS jeg skulle gjort det, så hadde jeg sannelig hatt mange kull å velge mellom. Og det er jo en fordel for oss kjøpere 👍

Prisen på BC er jo mye lavere enn for de fleste andre raser, så jeg vil tro at markede er delvis mettet(?) De få jeg skjenner som driver på med oppdrett av BC, setter gjerne valper på tispa for...

De fleste valpene blir nok solgt, men om de får de rette eierne som kan håndtere en slik arbeidshund er jo ett annet spørsmål.

 

Ja, en del av problemet (om det er så voldsomt at man kan kalle det et problem) er kanskje at mange som driver med gjeting heller setter kull på ei tispe når de ønsker seg en valp eller to istedet for å kjøpe. Det er nok ikke for ingenting denne rasen topper omplasseringslistene heller. Har selv BC som er omplassert idag, og kunne sikkert fått fatt på 3 til imorgen. Enten fra gård som ikke duker til gjeting eller fra hjem som ikke duker som familiehund. 

 • Sad 1
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page. • Nye innlegg

  • Til en valp ville jeg brukt sele og noen som sitter sammen med den som selskap i baksetet( altså en passasjer som ikke kjører). 
  • Å, næmmen så fin!! Gratulerer. 
  • Hunderaser med kort nok pels til at den ikke må børstes annet enn når den røyter. Altså helt kort pels uten underull eller kort/semi kort pels med underull. Alle mine tre faller inn under den kategorien. Whippet, DSG og BC. Schäferne jeg har hatt har også hatt den typen pels. 
  • Hvis du får valp nå, så er du over den (etter min mening) travleste valpeperioden med ofte lufting, kort men ofte aktivisering, tett oppfølging i hjemmet pga. oppfinnsom og utforskende valp, biting, tygging, mat ofte, tilrettelegging for søvn, hjemme alene trening osv. Når babyen blir født nærmer valpen seg året, og selv om det også er en travel tid, så har mye begynt å havne på plass innen den tid. De fleste er renslige, de kan være alene hjemme en stund om de må det, de finner forhåpentligvis bedre roen på egenhånd og de tygger som regel ikke i stykker alt du eier.  Jeg kjøpte meg valp i fjor fordi vi planla å starte å prøve i år. Mannen min er redd det blir mye jobb med tre hunder og baby, mens jeg tenker at det får vi til. Hunder er tilpasningsdyktige og så må vi tobeinte være litt kreative sånn at både hund og baby blir aktivisert og trives. Vi har stor hage, og er i gang med å bygge agilitybane i hagen. Fordi jeg har kjøpt meg hund som jeg vil konkurrere i AG med, men jeg innbiller meg at det blir færre treninger på hundeklubben når en tobeint melder sin ankomst. Å trene i hagen derimot, anser jeg som mer overkommelig. Jeg sier ikke at du skal bygge agilitybane i hagen din men det finnes mye man kan tilrettelegge som gjør det mulig å kombinere baby og aktivisering av hund. Du skal i tillegg ha en rase som er mindre krevende, så det går nok sikkert fint Så får man evt. ta utfordringer som de kommer. Kanskje går det helt fint? Det er helt umulig å spå på forhånd. 
  • Som med alle levende ting så er det ingen garantier med hund, barn, eller egen helse. Samtidig er dette noen som har hatt hund fra valpestadiet 2 ganger før, og sikkert har opplevd vanskelige ting i livet som hundeeier. Hun skriver bokstavelig talt at hun ikke klarer å leve uten hund, og at depresjonen hennes ble trigget da hun mistet den gamle hunden hennes. Hund er ikke en vidunderkur for folk med depresjon, og jeg hadde vært enig med deg dersom vi snakket generelt om hund og depresjon, eller hund og baby. Men jeg tar utgangspunkt i hva Tika forteller om seg selv og sin situasjon. Siden hun er en erfaren hundeeier som sier at hun er avhengig av hund for å ha det bra, så synes jeg det blir feil av meg som fremmed å så tvil om viktigheten av å ha hund.  
 • Nylig opprettede emner

×
×
 • Create New...