Gå til innhold
Hundesonen.no

Metoder


spot
 Share

Recommended Posts

Man säger avslutningsvis att val av träningsmetod antagligen bör göras utifrån en sammanvägd bedömning av t ex hundens temperament, ras, erfarenhet, och kunskap hos tränaren.

Etter å hatt mange forskjellige raser, og veldig mange hunder er jeg helt enig i dette!

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Litt merkelig innlegg fra Per Jensen, en forsker som jeg forøvrig har stor sans for. Dette er én undersøkelse og ikke selve beviset på hvordan ting virker. Karen Pryor har feks undersøkt noe av det samme og kommet frem til at klikk er mer effektivt enn stemme.

Ihvertfall, det de har undersøkt her er hvorvidt hunden lærer raskere om man bruker en sekundær forsterker i forhold til kun primærforsterker, og om hunden lærer raskere om man bruker en klikker som sekundærforsterker kontra stemmen som sekundærforsterker. Jeg kan ikke si at undersøkelsen har så stor verdi for metodevalg, men for meg som klikkertrener gjør den det kanskje litt "enklere" å droppe klikkeren når det er praktisk (men det gjør jeg jo allerede): jeg dropper klikkeren der jeg ikke trenger 1) betinget forsterker eller 2) det er mer hensiktsmessig å bruke stemmen.

Hvis jeg frishaper noe hvor jeg vil ha presisjon og mange raske repetisjoner så er det naturlig for meg å bruke klikker (men jeg kan like gjerne bruke "bra"). Dette gjør jeg både for min egen del, men også fordi jeg har blitt fortalt at hunden lærer raskere med klikker kontra stemme - her kan faktisk en slik undersøkelse bety noe for en som bruker betinget forsterker bevisst.

Ofte betyr sekundærforsterkeren tillatelse til å ta belønning, altså, den blir som en signal/kommando, og da sier det seg selv at det er en forutsetning med en sekundærforsterker. Men ofte gir jeg bare godbiten eller ballen (eller åpner døren osv). En viss form for bruk av sekundærforsterker vil det dog alltid bli, for hunden vil kjenne igjen bevegelsen av hånden som går mot lomma for å ta opp en godbit eller leke, eller hånden på dørhåndtaket eller båndet som slakker seg så hunden får gå og snuse, osv. Dette er ikke nevnt i innlegget, men det står det kanskje mer om i forskningsartikkelen som er gitt ut i forbindelse med undersøkelsen.

I forhold til det som står om valg av treningsmetode avslutningsvis og som du har sitert, er jeg usikker på hva de mener. Mener de valg av klikker/stemme/ingen betinget forsterker? I så tilfelle er det en selvfølge, men vel så viktig er HVA man skal trene (er det hensiktsmessig med en betinget forsterker til denne aktiviteten), avstanden til hunden, hundens følelse overfor klikket osv. Mener de derimot valg av metode som i lokking, frishaping, capturing, tilrettelegging, osv så hører vel den diskusjonen til en undersøkelse som tar for seg nettopp dette, og ikke i forbindelse med diskusjonen rundt primære og sekundære forsterkere.

Det står litt mer her, men dessverre finner jeg ikke hele artikkelen noe sted:
http://www.appliedanimalbehaviour.com/article/S0168-1591(16)30238-6/pdf

  • Like 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Mirai locked this emne
Gjest
Dette emnet er stengt for flere svar.
 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Hahaha! Har tenkt lenge for å klare komme på noen raser å supplere med. Det er alltid golden, labrador og springer som foreslås, fordi de er hva de er, og de andre rasene er det ikke.  Det ble vanskelig. Raser med masse, tykk pels vil ikke jogge i varmen, så pyrineer og eurasier utgår på det.  Bichon? De individene jeg har møtt har vært fine og gitt et inntrykk av rasen som fin. Jeg kommer heller ikke på flere raser som passer alle kriteriene like godt som de Simira nevner.  Aldri hørt om en kjip labrador, men det ble avlet noen lite rasetypiske og dårlige golden under store popularitetsbølger, og det finnes visst sure og gretne springere også. Velg oppdretter med omhu.    Edit: "retrieverne" ville jeg unntatt Nova Scotia Duck Tolling, Curly Coated og Chesapeak Bay fra. De to første er ihvertfall noe annet enn typisk lab og golden. Nervøsitet blant første, vokt på andre. Siste er jeg usikker på, men den er sjelden, og det er sikkert en grunn til det. 
    • Jeg er enig med resten. Om man har økonomi selv til dekke mye er det jo veldig bra!   Dyrlege prisene har økt ganske så mye de siste årene da så det jeg betalte for operasjon av kreft kul i 2016 til forrvge hunden min var ca det samme jeg nylig betalte til hun jeg har nå for ørerens under lett bedøvelse og blodprøve 11300-,   Jeg har ikke økonomi til ikke ha forsikring med de prisene som er nå. Har hatt Agria siden 2006 og er godt fornøyd med de.Har ikke brukt de så alt for mye men,endel har det jo blitt. Årssummen øker jo jevnt og trutt der også selv om rasen jeg har ike er den dyreste forsikre. Var på litt over 4000,- for 8 år siden nå er den på 8000,-
    • Med tanke på ønske om terapihund, hundesport og familieliv så tenker jeg jo at retrieverene, eventuelt engelsk springer spaniel eller storpuddel, er generelt gode alternativer. Husk også at barn under 16 ikke skal ha selvstendig ansvar for hund. Det er litt rom for tolkning der, men jeg ville ihvertfall gjort en seriøs vurdering på hvordan barnet vil takle og håndtere en uventet situasjon på tur, om hunden kommer seg løs og skremmer noen, blir angrepet av en annen hund, jager vilt e.l.
    • Hei! Vi er en familie på 6, 4 barn fra 15år til 1år. Jeg er hovedsakelig den som har lyst på hund, og det vil nok jeg som hovedsakelig har ansvar for både luftig og trening. Håper også at de to eldste på 15 og 12 skal kunne lufte uten problem. Jeg har tidligere hatt flere hunder i hus, blant annet Border Collie, Rottweiler, Dobermann-blanding og Chihuahua. Jeg trives nok best med hunder i gruppe 1, men ønsker meg nå noe mer stødig, uten for mye risiko for mentale brister, vokt osv.  Jeg kommer nok heller ikke til å være like aktiv på trenings fronten, selv om jeg har et ønske om både lp og agility på hobbybasis.    Hunden vil hovedsakelig være familiehund, og være en del av hverdagskaoset, med masse lek og moro, følging på fotballtreninger, en joggetur i ny og ne, lengre turer i helger. Min store lidenskap er hund, så mentalttrening vil bli lagt inn litt hit og dit innimellom.    Den må tåle besøk, nye situasjoner og helst ikke ty til bjeffing ved hver minste ting. Vet at dette er ting som også må trenes på, men ønsker en rase der det er 90% sjanse for å lykkes enn 10%. Hvilke raser tenker dere kan passe inn hos oss? Har også en drøm om å utdanne denne hunden til terapi hund, men det vil tiden vise.
    • Har gjensidige og de er hvertfall aldri noe tull med!
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...