Gå til innhold
Hundesonen.no

Shetland Sheepdog vs Collie


elisehole
 Share

Recommended Posts

Begge to passer vel godt innenfor dine kriterier, men sheltien kan kanskje være litt mer "pratsom" enn collien etter min erfaring.

Men siden det er shetland sheepdog jeg har, vil jeg svare for de sheltiene jeg har og har hatt:

Noen er veldig glad i sin egen stemme, og andre bjeffer knapt i det hele tatt. Det kommer litt an på både linjer, individ og oppdragelse.
Jeg har to sheltier pr dags dato, den ene boffer om hun ser (eller tror hun hører) noe som må varsles om, den andre bjeffer kun når hun er oppspilt eller glad (og hun er som regel alltid oppspilt eller glad:pinch::lol:)
Min familie har hatt ytterligere to sheltier, disse varslet når det kom noen, ellers var det stilt. 

Alle sheltiene jeg har vært borti har vært veldig flinke med katter, kaniner, hester og andre dyr. Hun ene jeg har er ikke så glad i andre hunder, men det har med frykt å gjøre. 
Alle har vært svært lettlærte og ivrige til å trene og lære mer. De er glade i å bruke hodet og liker å jobbe.
Ikke vært noe problem å lære dem å være hjemme alene, men som med alle andre raser må man jo bruke litt tid på alenetrening:)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

På 3.8.2016 at 10:32 PM, elisehole skrev:

Hvilken er best til mine behov?

- Ikke så gneldrete (bor i leilighet)

- Flink med andre hunder og katter

- Lettlært

- Kan være alene i 6 timer hver ukedag 

Sheltie kjenner jeg ikke til. Er det korthårs collie eller langhårs collie du har i tankene?
Jeg har selv en korthåret. En korthår er gjerne hakket mer fysisk aktiv enn en langhår, litt mer impulsiv har jeg intrykket av. Den har et visst behov for mosjon både fysisk og psykisk, men men den kan fint klare å bo i en leilighet.

Ta høyde for lyd, de bjeffer mye, og noen av de kan være vanskelige å få til å klappe igjen. Min blir 3 år, og er enda skarvlette, selvom han aldri har fått lov til å bråke.

De er gjerne omgjengelige med andre hunder, men ta ikke for gitt at en hannhund vil være omgjengelig med alle han møter. Min er ikke begeristret for fremmende hanner, men han er ikke aggresiv eller vanskelig, men han ønsker ikke omgåes fremmende hanner.

Katter vil han jage, det er viktig å huske på at hunder som ikke er vandt til katter fra de er valp, vil kunne jage fremmende katter. Collie er i utgangs punktet enn gjeter, og vil kunne finne på å løpe etter det meste som beveger seg. Min hadde nok ikke vært så kattejager om vi hadde hatt katt selv.

Min er veldig lettlært, han lærer fortere enn aussien min, men er også mer ukonsentrert. Hvor mye en hund lærer, ligger jo i hvor mye du trener den og hvordan du trener den. I utgangspunktet er collier sett på som veldig lettlærte.

Som med katter, er det å være alene hjemme en trenings sak, og har ikke noe med rase å gjøre. Gjør du et godt forarbeid kan en collie fint være alene hjemme en hel arbeidsdag. Mine er hjemme mens vi er på jobb, det kan da bli opp til 8 timer, og det går helt fint. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Så søøøt han er! Tror jeg kan skimte noen tegninger der, ja
    • Syns jeg begynner å se antydninger til at han har arvet pappan sin farge 😍 Flere som ser det? 
    • Nei, jeg begrenser ikke pga. vaksinasjon. De hunder vi omgås er generelt både vaksinerte og friske, og det er de mine får hilse på i den perioden fordi jeg vil at de skal ha trygge, fine hundemøter. Tilfeldige andre hunder for de øve på å ikke bry seg med. Smitte i miljø tenker jeg lite på, da vi bor avsides og ikke bruker hundeparker ol. Valpekurs liker jeg vente med en måned eller to, slik at de er gamle nok til å trene gode økter og holde ut et helt kurs  
    • Sosialiseringsvinduet er frem til 12 uker sies det, selv om dette ikke stemmer helt så er det fortsatt veldig viktig å utsette valpen for det hen skal senere også, men i kontrollerte former. Både å fysisk møte andre trygge hunder for å utvikle språk og lære grenser, samt lære at man ikke skal hilse på alle hunder man møter på er viktig. Mange valper vaksineres før levering også, det har hvertfall de jeg har hatt vært selv om praksisen varierer litt. 
    • Vi har brukt Dog Breeding Science i Australia for å teste for ILM (Intestinal lipid malabsorption). Betalte rundt 400 kr og sendte spyttprøve.  De har utviklet en test for kelpier på denne sykdommen. Finnes visst og noen i Tyskland som har tatt utgangspunkt i testen som ble utviklet i Australia eller noe slikt, men vi brukte den i Australia da oppdretter tipset om den.  Fikk e-post om at hvis vi ønsket å teste noe mer så kunne de bruke prøvene til å teste i en kort periode. Ble litt nysgjerrig på fargetesting ettersom jeg håper han har arvet faren sin shaded/ghost tan farge. Men jeg vet ikke hvor mye svaret hadde gitt meg, jeg kan og bare vente å se hva han blir. Foreløpig tydelige antygdninger til at han vil bli shaded/ghost tan 😄
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...