Gå til innhold
Hundesonen.no

Forverring av patellaluksasjon?


Tonje
 Share

Recommended Posts

Er det noen som har opplevd dette på sine hunder? Satt akkurat å leste litt om det, og ser at en grad 2 kan utvikle seg til en grad 3 hvis den forblir ubehandlet. Blaze fikk påvist grad 2 på det ene beinet i vår, men jeg fikk beskjed om å fortsette med samme type mosjon osv og har ikke tenkt over at han har det egentlig. Ikke før vi begynte å gå på ski igjen, for jeg ser han hopper til litt oftere når han må trave/løpe raskere. 

Veterinæren vi var hos sa at vi måtte komme igjen dersom han begynte å halte hele tiden og at det da kunne vurderes operasjon. Det gjør han jo ikke, men samtidig så ser jeg ikke etter det og tenker ikke over de gangene han hopper over et steg. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Klematis

Jeg venta for lenge mellom grad en og to, da han omsider ble operert fant de ut at korsbåndet røyk tvers av og menisken hadde store knusningsskader. Altså ingenting mer å få gjort for beinet. Jeg ville tatt en ny tur til veterinæren jeg.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det vil i de aller fleste tilfeller forverre seg med tiden, hver gang kneet lukserer skaper det slitasje og eventuelle forkalkninger.  For best mulig resultat bør operasjon gjøres så tidlig som mulig, men resultatet blir ofte bra uansett :) 

Det første jeg ville gjort var å ta hunden til en spesialist. Om du bor i bergen har de leddspesialist på stend (hadde i alle fall for noen år siden, jeg kan sjekke ut hvilken vi brukte om du vil, mellom grad 2/3 på en fot som gav plager, hun er 100% frisk i dag). Det er stor forskjell på veterinærers kompetanse når det gjelder PL.

Ville sett etter ting som kortere steglengde og stivhet i bakbein i tillegg til den generelle haltingen. Dette er gode indikatorer på om hunden har smerter eller ei, men de kan være vanskelige å legge merke til fordi det er såpass gradvis utvikling.

Jeg har en med grad 2 som vi har valgt å ikke operere. Hun er 6 år nå, og jeg er sikker på at det er rett avgjørelse. Hun lukserer normalt kun om hun plasserer foten i en spesiell posisjon (løfter den it til siden), halter meget sjelden på tur, og hun har god steglengde. Men det vil også på henne antageligvis bli verre med tiden, og det er sjans for at hun får noe redusert levealder på grunn av at hun går med uoperert fot.

God muskulatur er kjempeviktig, vi bruker kjettingtrekk og kløv på vår (hun er ekstremt lat om hun ikke har en jobb på tur, så da tusler hun bare i beina våre, mens med en arbeidsoppgave ligger hun foran i tet :)).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Spørs om jeg ikke bør få en second opinion på det da. Jeg fikk nemlig det inntrykket av at det sjeldent ville forverre seg og at han ikke var kandidat for operasjon i det hele tatt (Ikke før han begynte å halte "hele tiden")

Vi bor i Førde, men det er jo ikke så langt fra Bergen. Dog er det vanskelig å få dratt dit uten en fridag.. Er det noen gode på dette i Trondheim tro? Var på Heimdal da han fikk diagnosen. 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Den infoen der stemmer i alle fall ikke med det vi ble fortalt av ortopeden som opererte vår hund, og også det jeg har erfaring med når det gjelder dvergpinscher (den lidelsen som er vanligst på rasen). En mild grad 1 (som lukserer kun ved provokasjon) vil i mange tilfeller ikke bli verre, i og med at forverringen avhenger av hvor mye/ofte patella lukserer. Jo mer den lukserer, jo større/raskere blir forverringen. Så med andre ord, jo høyere den opprinnelige graden er, jo mer må man regne med at det utvikler seg.

Så har hunden en høy grad og/eller er plaget bør operasjonen gjøres så tidlig som mulig for best resultat (godt over 90% suksessrate om det tas tidlig fikk vi beskjed om).

Hos oss anbefalte ortopeden operasjon av den ene foten (mellom grad 2 og 3 på det gamle systemet, der grad 4 er permanent luksert), mens den andre foten vurderte veterinæren dithen at ikke var nødvendig å operere (mild grad 1, som kun lukserer ved provokasjon). Hunden er 5.5 år nå, og er 100% frisk i den opererte foten og har ikke hatt noen forverring i grad 1 foten. Ortopeden anbefalte heller ikke operasjon på den andre vi har som har grad 2 og grad 0 (etter 4 grads systemet).

Så det er ikke sånn at operasjon anbefales uansett, det kommer an på hvor plaget hunden er og hvor høy graden er. :)

 

Er PL graden hunden din har etter det gamle (4 grader) eller nye (3 grader) systemet?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Ikke lett å få til disse oppstillingsbildene av valp 😂 Men tenker jeg skal forsøke å få til 1 bilde i måneden.    Tempo 4 måneder gammel.  12 kg og 42 cm høy. 
    • Jeg ønsker at prisene på valpene sank betraktelig. Både på blandinger og rasehunder. Grunnen til det er at når man nå tjener så utrolig godt på hvert valpekull, så er jeg redd det bli mer rovdrift på tispene. Og mer useriøs oppdrett. Jeg vet om flere som sper på pensjonen ved å avle kull etter kull, år etter år (på flere tisper, men likevel). Han ene får opp til ca 50 valper pr. år, og sånn har han holdt på i mange mange år. Blir penger av det gitt... 
    • Han får typisk siste måltid i 20-tiden, og da er det oppbløtet, så han får i seg mye væske da. Har tenkt at dette kanskje er litt for seint og at han da får full blære en gang midt på natten. Vi legger oss ca. 22:30 og står opp klokken 07, så det er jo over 8 timer. Men som sagt har han jo klart dette fra han var 2 måneder gammel, så jeg syns det er rart at nå som han er større, så skal han plutselig ikke klare å holde seg lenger. Ja, jeg er streng på at det er kun ut for å tisse og bæsje. Han får ikke begynne å leke med pinner osv. Han sovner fort igjen etter å ha vært på do, så det er bra! 
    • Litt av problemet er at om man avler renrasede hunder så får man konsekvenser i det at man ikke får registrert valpene, mens med blandingshunder så er det litt mer "fritt frem". Dessverre. Og det er lite man kan gjøre så lenge hundene har tilgang til mat, vann og ly, og får det tilsynet de har behov for helsemessig.
    • Hei.. Jeg blir så frustrert.. Noen jeg så hadde valper liggende ute på finn i starten av året (valpene født i Desember), har nå parret tispa igjen på første løpetid etter forrige kull, dette skjer så ofte og jeg blir kvalm! Er det virkelig ingen lov som skjermer de stakkars tipsene for sånt? De blir jo brukt som pengemaskiner. "Oppdretter" får søte små valper og itillegg så tjener de GODT på det, vinn vinn tenker de..  Ikke bare skal de ha nytt kull, men rett etter å solgt valpene fra forrige kull så ble både mor og far (de eier begge selv) lagt ut for omplassering på finn, dette ett eller annet vås om at de skulle bruke tid på Gud og hadde blitt frelst og blabla. Jeg blir helt paff.. Men viser seg jo at hundene aldri ble omplassert allikevel for nå har de lagt ut ny annonse om at de venter valper i August, fra samme tispe og hannhund... Har forresten screenshot fra annonsen til forrige kull. Er det lov å holde på sånn? Rådrift på tispa for at de har funnet ut at de tjener gode penger på det?!  Gjelder forresten Malamute/husky blanding, hvite hunder, du finner de på finn 🤪
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...