Gå til innhold
Hundesonen.no

Fôr til gammel hund med høyt aktivitetsnivå


paxpog
 Share

Recommended Posts

Hei,

Jeg er litt i stuss om hva slags fôr jeg bør gi min 11 år gamle vorsteh. Veterinæren sier jeg bør gi fôr tilpasset gammel hund fordi gamle hunder ikke lenger fordøyer fett og proteiner like godt som yngre hunder. Jeg antar veterinæren mener tørrfor - eller finnes det våtfor for gamle hunder? Har spurt der jeg kjøper V&H, men de har ikke en variant for gamlinger.

Hunden er svært aktiv og blir tynn om jeg fôrer samme mengde magrere fôr som "jaktfôr." Står den på bare tørrfôr, (høyenergi) går det med en liter om dagen. Altså ikke noe problem med overvekt her i gården, mens jeg har inntrykk av at fôr for eldre hunder nettopp inneholder mindre fett først og fremst - noe jeg mener min hund trenger.

Skal jeg gi nok av tørrfor tilpasset gamle hunder, skiter den jo ut igjen det meste. Må jo være bortkastet! Forer nå på bittelitt tørrfor, høyenergi, og mest V&H. Alle blodprøver på hunden er pt bra, det vil si at nyrer og så videre fungerer som det skal.

Noen som har tips til fôr tilpasset gammel hund med høyt aktivitetsnivå?

PS - Jeg skal ta opp saken med veterinæren igjen men vil gjerne ha tips.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det jeg har hørt fra veterinærer gjør at jeg er litt skeptisk på deres anbefalinger og kompetanse på for m.m. Noen kan det sikkert, men på generell basis er det mye rart, og mye salg av egne produkter enten det er behov eller ikke sånn egentlig. Så kanskje det hadde vært bedre å kontakte en forekspert av noe slag heller? Ellers hadde nok jeg personlig fortsatt å fore på det som virker, evt tilpasset litt selv feks med å suplementere med noen kokte grønnsaker e.l. om målet er å få ned protein og fett og gitt noe tilskudd om det er noe som er anbefalt at eldre hunder skal ha mer av. Evt om jeg hadde sett behovet så hadde jeg kunnet fore halvt om halvt med seniorfor og v&h

Edit: Men jeg tror nå en hvilken som helst hund har bedre av å få et skikkelig godt for enn noe skvip med masse dritt i, sånn i det store og det hele. Selv om deler av det foret er tilpasset en spesiell gruppe hunder.

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg ville ikke ha endret noe dersom du synes det fôret du bruker nå fungerer godt og hunden ikke blir overvektig. Jeg brukte ProPlan med laks til min gamle tispe fra hun var rundt 9 til hun ble 11-11,5 (da hun døde), og hun var aldri tykk, men virket smidig og fin i kroppen til det siste.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest lijenta

Høyenergifor og tilsette det som er kjekt å ha som finnes i senjorforet. Tror det var vitamin c, omega 3 og noe for leddene. Husker ikke men hadde en flatcouted retriever som jeg skulle være snill å fore på senjor for. Det ble en katastrofe han fikk ikke nok av alt. Da løste jeg det på den måten der til han døde.

Glemte at du forer på Vom og hundemat. Ville kontaktet dem og forhørt meg om det kan være gunstig med tilskudd til så gamle hunder. Men ellers fora videre på V&h.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Yellow

Artikkel: "Gamle hunder fôres feil":

http://hunden.no/artikkel.html?news.nid=7428&temasider.tid=30

"Eldre hunder bør spise fôr som er lett fordøyelig og som har en høy andel proteiner av animalsk opprinnelse, det vil si fra kylling, egg og fisk. Vegetabilske proteinkilder som maisgluten, hvetegluten og soya, har lav biologisk verdi."

Jeg råfôrer min eldre hund, eneste jeg tar hensyn til ang. alderen der er at jeg gir tilskudd av glukosamin (for ledd/for å forhåpentligvis forhindre problemer med forkalkninger) og syrenøytralt c-vit (for immunforsvaret), samt omega-3 (alltid gitt, dog).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for innspill, så vidt jeg forstår er det ingen så langt som mener at jeg bør endre på foringen. Burde nevnt at hunden i tillegg får glukosamin og rimadyl det siste (inntil videre i alle fall)-.sliter litt med det vi antar er forkalkninger i leddene. Ikke HD (A). Ser ikke noe poeng i å bruke mer tørt senior-fôr, det går jo rett i gjennom hunden.

Når det gjelder kokte grønnsaker, lurer jeg på om de inneholder næringsstoffer hunden kan gjøre seg nytte av? Og tror jo ikke at vi skal redusere proteiner og fett - særlig det siste - da blir han vel mager? Skal stille mange spm til vet neste gang!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Så siste innlegget nå, bør jeg altså gi c-vit og omega 3 i tillegg til glukosamin? I hvilken form gir du omega-3? Altså hvilket produkt? Har fått fortalt at hunder ikke skal ha for mye vitamin D, så de kan ikke dele mitt kosttilskudd i form av svolværpostei?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Yellow

Så siste innlegget nå, bør jeg altså gi c-vit og omega 3 i tillegg til glukosamin? I hvilken form gir du omega-3? Altså hvilket produkt? Har fått fortalt at hunder ikke skal ha for mye vitamin D, så de kan ikke dele mitt kosttilskudd i form av svolværpostei?

Jeg synes det er lurt selv hvertfall. :)

Jeg foretrekker kapsler til min bartehund og kjøper en ren type uten tilsatte vit. og som ikke er fiske(lever)olje beregnet til mennesker, som heter Biopharma Naturlig omega-3. Kan finnes på Ultra, Meny, Eurospar, Spar, Ica Supermarked, Rimi og Rema 1000 (hadde lagret linken). 180 kapsler til 79,-

Ellers selger vel alle vet. og dyrebutikker flytende (bare sjekk innhold at det kun er omega-3 og ikke 6 og/eller 9 i tillegg).

Kjøper forøvrig glukosamin og beregnet til mennesker fordi jeg regnet på at det lønnet seg veldig en gang iforhold til fra vet./dyrebutikk (glukosamin er glukosamin), type Orifarm fra Apotek1. Vet mange kjøper i Sverige for å få det billigere og.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Du har jo de merkene som har flere "klasser" seniorfor.

Eukanuba har feks "mature 6/7+" som er et lettere for for seniorhundene som beveger seg noe mindre og trenger ett lettere tørrfor, mens "dailycare 9+" er mer for de eldre hundene som har lavere apetitt o.l. og inneholder mer mat. kanskje dette kunne være noe? evt i kombinasjon med VH?

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Snakket med en ernærinsspesialist fra eukanuba. Til gamle hunder som heller er tynne enn tykke, ville hun anbefale valpefôr. Mye seniorfôr har veldig begrenset mengde fett, men ellers en høy andel mineraler og næringsstoffer. Valpefôr er mer eller mindre det samme, bare med mye mer fett. Et alternativ kan jo da være valpefôret til v&H?

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Få hunder krever pelsstell mer enn 2-3 ganger i uken, spørsmålet er mengden klipping og børsting. Med kravene dere har ville jeg vurdert en voksen omplasseringshund, der dere vet litt mer hva dere får. En valp er mye jobb, både å lære inn renslighet, hverdagslydigheten og det å lære inn å være alene hjemme. Ingen hunder er født trent til å være alene, og det kan ta mye tid. Selv med en omplasseringshund må dere regne med å bruke noen uker på tilvenning til å være alene hjemme en hel arbeidsdag i nytt hjem. Med valp må dere regne med å være hjemme de første 4 ukene eller så, og videre ha mulighet for tilpasning, ha med valp på jobb, korte dager eller hjelp fra andre, for å gradvis tilvenne lange dager alene hjemme. Vår forrige hund kunne ikke være alene en arbeidsdag før han var 6 måneder. I tillegg til daglig tur må dere huske at hunden må også ut innimellom for å gjøre fra seg, morgen og kveld. Den skal fôres, stelles, oppdras, og selvfølgelig ha kos og kvalitetstid. Det går mye tid på å ha hund utenom de 1-2 timene med tur. De fleste hunder setter også pris på mental stimulering i form av søk, triksetrening eller lignende. Jeg tenker umiddelbart at en collie kunne passet dere, enten kort- eller langhår. De krever litt børsting, røyter en del, men er relativt enkle hunder som ikke krever veldig mye. Men jeg vil også forslå at dere låner/passer en hund en ukes tid eller to, for å se om dette er et liv dere kan tenke dere. Det er ofte koslig med tanken på å ha en hund til selskap, men få er klar over hvor mye tid og fokus det faktisk tar i hverdagen.    
    • Jeg og min samboer ønsker oss veldig en pelskledd venn i vårt selskap, vi har følt oss klare til å skaffe oss en hund det siste halvåret. Vi har noen ønskelige krav når det kommer til hundens personlighet og atferd, men vi syntes det er vanskelig å finne den mest perfekte rasen for oss. Blant de kravene vi har er: - lite bjeffing. Dette er en grunn ved at vi bor i leilighet og ikke vil være til sjenanse for de andre beboerene.  - ikke en alt for aktiv hund. Vi har ikke hatt vår egen hund før, og er bekymret for om vi får gitt nok fysisk stimuli for rasen. Vi vil rett og slett ha en hund vi ikke er bundet til å måtte gå mer enn 2 timer om dagen med, fordi vi er usikre på vårt eget energinivå i denne sammenhengen.  - ikke et krav om å være mye ute i hagen. Vi bor i borettslag uten egen hage, men vi har et fellesområde med hage som vi kan benytte.  - vi trenger en hund som kan være alene hjemme. Vi er begge i 100% stilling i jobb på dagtid og hunden må være hjemme i opptil 8 timer alene på hverdagene. (utenom jobb er vi stort sett alltid hjemme). Som personer er vi veldig avslappet og rolige og ser etter en selskapshund som kan bli vår venn i hverdagen. Vi er ikke spesielt aktive av oss nå, men vi håper vi kan bli det med en hund i hus. Vi tar gjerne hunden med oss hvis vi skal bort, for å være mest mulig med hunden. Vi er i en familiekjær familie som vi er mye sammen med og ønsker å ha med oss hunden på besøk. Vi har ikke barn nå men vi ønsker oss det i fremtiden.    vi bor i en leilighet på 70 kvadratmeter på et boligfelt utenfor sentrum, med muligheter for både bading og skogsturer med voffsen.  selvom utseende på hunden ikke skal bestemme hvilken rase man skal velge så har vi noen ønsker til utseende. Vi ønsker en hund med en god pels å kose med, men som ikke krever noe særlig mer en pelsstell mer enn 2-3 ganger i uken. Vi har mest lyst på en hund mellom 7-25 kilo +/- som kan trives i leilighet.   vi har lenge vært inne på tanken på en golden retriver, men er usikker med tanke på aktivitetsnivået og størrelsen.
    • Jeg har heller ikke lov å gjerde inne utenfor, så jeg har en hau kompostgrinder stående som jeg drar ut og bruker som gjerde når jeg vil. Funker gull og ikke noen som kan si noe på det. 😊 Dog er egen hage et must når jeg en gang flytter, firte på det kravet her fordi jeg fikk så mye annet jeg ville ha og jeg kan gjøre som jeg gjør nå med grindene. 
    • Foreslår som Simira, langline. Da jeg bodde i Trondheim hadde jeg heller inne inngjerdet hage. Den lydige hunden gikk løs, den ikke så lydige var i langline. Haha, nei, si det. Man blir vandt med det etterhvert. Men det er mange ganger hvor jeg teller etasjene for å motivere meg  I tillegg har jeg drømt om å på en eller annen måte kunne gå rett ut fra 4.etasje og ned på gress. Vi koser oss ekstra mye når vi er på hytten hvor vi kan ta to skritt fra soverommet, også er vi ute.
    • Bodde i blokk (med heis) med marka like utenfor døra og parker i nærheten og synes det fungerte helt fint med valp/hund. Selvsagt deilig med egen hage som vi har nå, men det er først og fremst en større fordel for oss tenker jeg (tror ikke hunden bryr seg nevneverdig om å være ute i egen hage eller sitte en rolig plass ute i nærheten, med mindre hunden liker å være mye ute i hagen også alene da, som ikke har gjeldt hundene jeg har hatt/den jeg har). 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...