Gå til innhold
Hundesonen.no

Hund åt på ryggen til levende reinskalv


Guest Christine
 Share

Recommended Posts

Det er slett ikke uvanlig at hund tar rein. Skjer hvert år. Som noen allerede har påpekt her er hunden i bunn og grunn et rovdyr. At folk ikke har hørt om det før skyldes vel enkelt og greit at ikke alt kommer i avisene.

Trenger ikke være dårlig kondisjon/skader i det hele tatt som er årsaken heller, uten at jeg med det skal mene noe om denne saken, her er det jo ingen som vet hva som skjedde.

Når det gjelder påstanden som ble servert lenger oppe her på bakgrunn av et google-søk, om at kalver flest dør av matmangel, vil jeg bare si at det er IKKE tilfelle.

Jeg kan bare anta at google-søket genererte treff på nyhetssaker fra et par år tilbake, som omhandlet en rapport fra forskning på nettopp rovdyrtap og årsaker til dette. Medier i nord (saken bredte seg etterhvert også sørover) slo stort opp at de fleste rein dør av matmangel. Problemet var bare at det var ikke akkurat det rapporten konkluderte med.. En eller annen smart journalist hadde bare klart å lese den slik. Saken var så blitt spredt fra avis til avis av journalistene. To av forskerne bak rapporten gikk ut i Nord-Norges største avis med et leserinnlegg i etterkant av dette, hvor de sa klart ifra at deres rapport ikke sier at flesteparten av dyrene sulter ihjel (som førstesidene den gang sa).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Når det gjelder påstanden som ble servert lenger oppe her på bakgrunn av et google-søk, om at kalver flest dør av matmangel, vil jeg bare si at det er IKKE tilfelle.

Jeg kan bare anta at google-søket genererte treff på nyhetssaker fra et par år tilbake, som omhandlet en rapport fra forskning på nettopp rovdyrtap og årsaker til dette. Medier i nord (saken bredte seg etterhvert også sørover) slo stort opp at de fleste rein dør av matmangel. Problemet var bare at det var ikke akkurat det rapporten konkluderte med.. En eller annen smart journalist hadde bare klart å lese den slik. Saken var så blitt spredt fra avis til avis av journalistene. To av forskerne bak rapporten gikk ut i Nord-Norges største avis med et leserinnlegg i etterkant av dette, hvor de sa klart ifra at deres rapport ikke sier at flesteparten av dyrene sulter ihjel (som førstesidene den gang sa).

Bønder hevder hovedårsaken er rovdyr, mens forskning sier at matmangel er hovedårsaken. Det skal ikke mye til for å forstå at også antall rovdyrtatte rein vil gå opp når det er matmangel - det er lettere å få tak i svake dyr. Så det vil i perioder med matmangel bli tatt dyr som ikke ville blitt tatt om det ikke hadde vært matmangel.

Finn gjerne link til det leserinnlegget?

Jeg finner nemlig ingen andre enn reinbønder som motsier det som står i forskningsrapporten.

For mange rein på beitene i Finnmark gir mange små og svake dyr som lett blir tatt av rovdyr.

- Arbeidet vårt bekrefter at tapet av rein til rovdyr i Finnmark i stor grad består av dyr som det er grunn til å tro ellers ville dødd av sult, sier Torkild Tveraa, seniorforsker i NINA.

Hvis rovdyr primært tar dyr som er svekket av sult eller andre forhold og som er forventet å dø uansett, er dette i litteraturen referert til som kompensatorisk tap. Tap av dyr til rovvilt som ellers ville ha overlevd refereres til som additivt.

Økende reintetthet over de siste ti årene har resultert i større konkurranse om matressursene. Økende konkurranse har ført til et økende vekttap gjennom vinteren og et påfølgende økt behov for å gjenvinne kroppsreservene gjennom sommeren. Dette medfører at en økende andel av simlene prioriterer sin egen vektutvikling framfor produksjon av kalv. Dette gjør seg spesielt gjeldende i år med sen sommer og lav planteproduktivitet.

http://www.nina.no/Aktuelt/Nyhetsartikkel/ArticleId/1954

Rapporten konkluderer klart med at det er sult og dårlig kondisjon hos reinen som er hovedårsak til den høye dødeligheten.

– Rovdyr utgjør en liten trussel mot reinen. Så enkelt er det. da vi begynte med forskningen vår i Finnmark, var vi rimelig sikre på at rovdyr var årsaken til de store tapene. Nå kan vi slå fast at det ikke er tilfelle, sier Tveraa til DN.

http://www.nordlys.no/nyheter/article6723804.ece

En ny rapport slår imidlertid fast at de aller fleste rein dør av matmangel og sult, ikke av rovdyrangrep.

Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) sier erstatningsordningene for reineiere nå må gjennomgås grundig.

– Rapporten viser veldig klart de utfordringene reindriftsnæringen står overfor. At truselen går langt utover rovvilt, fremstår som soleklart, sier Solhjell, som sammen med landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) har fått presentert hovedfunnene i rapporten. Det er fylkesmennene i reinbeiteområdene som står for saksbehandling og utbetaling av rovdyrerstatningene, men det øverste ansvaret ligger i Miljøverndepartementet."

Det samme året ble det søkt om erstatning for 43 200 tamrein, mens det ble gitt erstatning for rundt 10 700 rein. Totalt var det bare dokumentert 512 rovviltskader på tamrein dette året.

Det er rundt 200 000 tamrein i Norge.

http://www.dn.no/nyheter/politikkSamfunn/2013/06/21/matmangel-og-sult-tar-livet-av-reinen

Her er forøvrig utdrag fra en litt eldre rapport (fant ikke den nye i farta), som bekrefter det samme:

Det generelle bildet synes være: Vintre med store

snømengder reduserer simlens tilgang på beite og

dermed også simlevektene. Dette resulterer i store

tap på grunn av sult og øker også tapet til rovdyr. Når

snømengden er mer moderat, er tilgangen på beite

bedre og simlene mister mindre vekt i løpet av vinte-

ren.

Resultatene fra vårt studie belyser hvordan rovdyrta-

pene er relatert til simlenes størrelse, samt beitefor-

holdene gjennom vinteren. Etter den snørike vinteren

2000 var simlene som mistet kalvene sine utenfor

innhegningen ikke av forskjellig størrelse fra dem som

mistet kalvene sine innenfor innhegningen, i et miljø

fritt for rovdyr. Dette antyder at kalvene som døde

utenfor innhegningen ville omkommet også uten rov-

dyr tilstede.

Reinkalver kan være en viktig del av dietten til rovdyr i

år hvor reinen er underernært og svak, men basert på

våre resultater synes ikke dette å være tilfelle i år når

reinen er i godt hold. I slike år må rovdyrene sannsyn-

ligvis i større grad basere seg på andre byttedyr slik

som f. eks. smågnagere og hare (Boutin et al. 1995,

Landa et al. 1997, Kauhala and Helle 2000).

Dette tyder på at reinkalvene er mest sårbare overfor

rovdyr i dårlige år. I slik år

er det imidlertid svake

simler som mister svake kalver med begrenset mulig-

het for å leve opp. I år med bedre tilgang på beite

vinterstid er reinen mindre utsatt for rovdyrangrep.

Dyrene som blir drept av rovdyr i disse årene ville

imidlertid mest sannsynlig hatt store sjanser for å leve

opp dersom det ikke hadde vært rovdyr i området.

http://www.nina.no/archive/nina/PppBasePdf/oppdragsmelding/774.pdf

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Life's a beach, og når det er kaldt og surt og blåser, så har vi den for oss selv, så det var ikke så ille, men det var ikke så vel heller, for Ede har ikke store radiusen (0-2m) eller masse interesse for å utforske omgivelsene selvstendig, så aktivitet begrenser seg mest til mutterns fremdriftstempo og kastearm. Det som er dårlig med det er det samme som er bra med det. Borrelås klengete er dog veldig å foretrekke over selvstendig på vift i sin egen verden. Bonus for egen helse å måtte løpe litt og være mer aktiv for å gi Ede mer av aktiviteten han trenger.  Virkelig ikke så mye å melde fra en stadig mer rutinepreget hverdag sammen. This is it nå, liksom.  Ede har begynt gå på turbusser helt selvstendig, flink opp trappen og går rett til plassen sin på midten. Trenger finne en smart måte å trene på å rygge i vinkel, for å komme inn mellom seter. Mestrer vi ikke det, så må vi stå over en buss om det er barnevogner og bagasje på den plassen der.  Å gå ned trappene på tur ut av bussen ligger lenger frem i tid. Han har gått ned bare sju trappetrinn i sitt liv så langt, og de var av normal bratthet. De tre veldig bratte trinnene på turbussen vil han fortsatt bæres ned. Nærmer seg antakelig 150 kg valpevekt nå, slik det føles i armene mine. Trenger derfor begynne lære gå de tre bratte trappetrinnene ned på egenhånd også, ellers vil han finne veien ned der på den harde måten, fordi jeg er evig optimist og vil at some point overvurdere min egen evne til å bære ham ned der. Seriøst, han begynner bli tung å bære i armene. Fordi jeg er idiot har vi KUN løftet med hodet til høyre side, hele livet, og dermed mesteparten av vekten hans på den svakeste armen min. Å snu for å bære motsatt vei er et alvorlig avvik i prosedyre som må rapporteres og meldes og klages på og ankes i flere runder før vi etter en lang godkjenningsprosess kan vurdere prøve på den måten.  Å bli bært på såkalt påssarygg (trønder, sjø) har vi begynt få litt dreisen på. Ede synes det var skummelt i starten, men har begynt like å leke ryggsekk nå. Aberet er at jeg har utnyttet jukkeangrep bakfra for å shape det inn. Usikker på om han tør gjøre det der foran et publikum på bussen. Han er jo i den alderen. Å vise affeksjon for foreldre er veldig pinlig. Mulig han heller vil reise med buss til evig tid enn å ta den flausen der for å komme seg ned trappen.  Vi får se. Det finnes antakelig en viss mengde NomNoms som i bunnen av den trappen der vil vekke den nødvendige motivasjonen til å klare komme seg ned de trappetrinnene selvstendig i en fei. 
    • Dette handler mer om uenighet. Jeg håper du sier nei til dette. Om du hadde visst at hunden skulle brukes til å produsere blandingskull hadde du ikke skrevet under. 
    • Uff, det er vanskelig med oppdrettere man ikke er enig med, dessverre. Du sier det står i kontrakten at avl skal følge NKKs retningslinjer, men hva står i kontrakten om brudd? Det hjelper jo ingenting med en kontrakt dersom ikke betingelsene ved brudd er beskrevet. Juridisk sett står oppdretter som eier, og om hun ikke vil la deg kjøpe ut hunden til full pris så er det dessverre opp til deg å heve kjøpet på grunnlag av kontraktsbrudd. Dette er veldig vanskelig når det er snakk om et levende dyr og ikke en faktisk vare. Du kan jo også eventuelt kontakte NKK for råd.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...