Gå til innhold
Hundesonen.no

Nye og usikre hundeeiere


VegardB
 Share

Recommended Posts

Når han herjer og styrer mye - og ikke har tisset på en stund, ta ham med ut en tur, bare stå rolig med hunden i bånd utenfor huset, så du er sikker på at han får tisset. Om han da ikke er rolig når han kommer inn så kan du binde ham og forhåpentligvis slippe tissing.

Når det gjelder samboeren din så er det viktig at hun også er konsekvent og tar del i oppdragelsen av hunden. Om han hopper opp i sofaen eller på henne så må hun ta ham i halsbåndet og føre ham enten inn på et annet rom eller binde ham, evt. putte ham i bur. Målet er ikke at hunden skal bo i buret, men en timeout til han roer seg. Selv om en del skriker opp om burbruk så ser jeg ikke den helt store forskjellen mellom å binde ham og putte ham i et bur som er stort nok, utover at han ikke får skadet gulvet på noe vis.

La henne også gi ham mat og sørge for at han venter på værsågod. Det beste hadde vært om dere hadde hatt muligheten til å delta på et valpekurs, men om det ikke er i nærheten så kanskje det finnes en instruktør som kan gi dere noen privattimer?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja jeg lurer på om det ikke må noen privattimer til, kanskje mest for hennes del så hun blir beroliget av en profesjonell :) han har jo en myk seng vi kan legge ut, evt teppe, men når han er i "det" humøret blir jo alt en tygge og risteleke. Men det er kanskje ikke så nøye?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ikke la ham stå å herje når du binder ham. Sett deg da heller ned med ham og hold ham i ro. Stryk ham på brystet. Men ikke la ham bite på deg og gire seg opp. Meningen er at han skal lære å være i ro, og da bør han ikke ha noen muligheter til å leke eller gjøre oe annet.

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Da har vi kjørt en stund med litt annerledes opplegg her, og for min del har det gått greit, selv om det ofte er vanskelig å få hunden til å roe seg inne. Vi sliter litt med å finne egnet område å binde han fast for å rotrening. Har splitter nytt hus, med nytt og dyrt tregulv, så vi er naturlig nervøse for sånne ting, og siden han graver mye når han blir bundet fast og blir frustrert. Badet er nok helt trygt, men da ser vi til gjengjeld ikke hunden, og han har en tendens til å tisse på gulvet om vi binder han fast. Det beste alternativet (for oss) er nok buret, men jeg vegrer å bruke det siden han er glad i å sove i det om natten, og jeg vil helst ikke at han assossierer noe negativt med det. En annen og mer alvorlig ting er kanskje at hunden ser ut til å være ekstra rampete når han er alene hjemme med min samboer. Da er det fort opp i sofaen og når hun kommer bort så hopper han på henne og biter. Også når de koser så hopper han plutselig opp, og hun føler han "angriper". Jeg tror ikke han angriper men at det er mer plutselige utbrudd av energi, og lyst til å leke. Hun på sin side har aldri hatt hund og blir lett redd, så jeg har litt vondt av meg for dette. Men ikke bare negativt, han har da blitt veldig flink til å rulle rundt, samt å la maten/godbiten ligge til jeg sier værsågod ;)

Har en valp på ca samme alder, dog en litt roligere type kan det virke som. Men vi hadde også (og har innimellom) perioder med heftig raptus, og jeg brukte buret på de "verste". Beskjeden jeg ønsket gi var "biter du ukontrollert (og ikke lar deg avlede) - da gidder ingen være med deg" --> buret. Andre ganger kunne jeg heller bruke et innebånd og geleide til plassen og hun roet seg der. Så jeg bruker begge deler avhengig av behov.. og man leser det på hunden etter hvert hvilket "humør" de er i. Evt prøve bånd først, er han spinnvill og graver, putt i bur i stedet? Nå er hun mye roligere og roer seg med at jeg viser henne til senga si (eller et teppe ved siden av der vi sitter). Andre ganger hvor jeg har mistenkt at hun har litt ekstra energi (dvs avslapping er kanskje fånyttes) har jeg avledet med å trene på de få øvelsene vi kan - ulike former for kontakt, sitt, tålmodighet, eller gitt kong eller melkekartong med godis (mi elsker rive i stykker papp og kan herje med papp'en lenge etter godbitene er spist opp). Ang de der hoppe opp og "angripe"-faktene, det er valpefakter, det VIL gå over (Det sier jeg til min ikke-hundevante samboer ;) )

Ps. Kan man bevare parkett med valp?? Vår ser helt forj****g ut, og skal slipes når valpeperioden er over :P

Edit: Ville ikke vært redd for at buret blir negativt pga å bruke det i rotrening/timeout. Men jeg hadde samme bekymring som deg. Hadde aldri brukt bur før på hunder, og bruker det mest som en ekstra liggeplass. Men jeg gir alle konger/griserører/etc i buret (hun må inn i buret før hun får de) og hun går selv inn i buret frivillig og sover på dagtid (bytter på mellom senga og buret selv). Hvis du bruker det som timeout så er jo målet at de skal bli rolige, så de synes det er litt godt selv etter hvert når de først begynner slappe av tror jeg. Og så blir buret=avslapping. Dessuten tror jeg man etter hvert fort kan trappe ned på bur i timeout-sammenheng, som sagt tidligere.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Går det ann å legge en sånn plastmatte på gulvet der dere binder han fast? Slike som man ofte bruker på kontoret under kontorstolen for å bevare gulvet. De får man vel kjøpt i diverse størrelser og da gjør det ikke noe om han graver på det, og parketten spares en del. http://www.kontorspar.no/kontor-papir/mobler/kontorstoler-stolunderlag/c1000-c1065-c1066-p1.html

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg hadde en sånn valp en gang, og da laget jeg en valpegrind i stua. Kompostgrinder fra biltema som jeg stripset sammen, og til underlag brukte jeg en bit linoleum. Mange butikker har rester av gulvbelegg liggende, jeg fikk det gratis mener jeg å huske. Veldig greit!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Ja ikke den største oppfinnelsen 😂 Men kanskje noen hadde erfaringer å komme med; kanskje de elsker det kanskje hunden ble dårlig i magen på det. Kanskje det er bløtere enn annen v&h, kanskje noen opplever å måtte fôre dobbelt så mye på det som på en annen variant. Kanskje noen var superfornøyd og andre missfornøyd. I want to know it all 😂
    • Det finnes alltid unntak, men det bør aldri være grunnlag for anbefaling av en rase. Vil man helst ikke ha lyd/røyting/whatever så velger man en rase som vanligvis ikke har tendensene til det. Oppdragelse, trening og miljø kan påvirke, men genetikken kan ikke overstyres. Lyd på riesen er ingen overraskelse for meg, det er jo en hund med mye driv.
    • Er en del med god helse og super mentalitet også? Vår golden var på ingen måte taus, han bjeffet forholdsvis mye. Cavalieren vår var helt ekstremt gneldrete med vakt som sin selvpålagte hovedoppgave. Mest savage villdyr jakt-, vakt- og trekkhund jeg har hatt. Understimulert.  Ingen lyd på finsk lapphund og chihuahua, som begge fikk over gjennomsnittet med oppmerksomhet og stimuli. Begge rasene kjent som gneldrebikkjer, begge individene så og si tause, i motsetning til de to kjent for å være verdens enkleste og greieste, som i bunn og grunn var veldig hundete hund på mange måter, bl.a. ressursforsvar. Såfremt en skal trene og aktivisere hunden er oppdragelse og aktivisering vel så viktig som rase og genetikk, tror jeg. En golden som kjeder seg er ingen plysjhund, den vil bjeffe og ødelegge ting. En spisshund som får tilfredsstilt behov og blir trent trenger verken lage lyd eller ugagn. Kan lyd handle vel så mye om hvordan ulike raser blir valgt av ulike typer hundeeiere til ulike typer hundehold? Hvilke raser vil ikke bli gneldrebikkjer om en ofte og lenge av gangen plasserer dem i en kjedelig hundegård alene, hvor de kan se/høre/lukte forbipasserende? En gjenganger med små, såkalte gneldrebikkjer av selskapsraser er at eierne verken forstår dem eller trener dem, og så retter det seg når de får hjelp til å tolke hunden og interaktere bedre med den.  Jeg har forøvrig hatt store problemer med LYD på riesenvalpen jeg har nå (ikke en rase for trådstarter). Ikke noe jeg forventet, og er pga generelt konsensus om bjefferaser usikker på om det er genetisk lyd eller om det i hovedsak er miljøpåvirkning fra den individuelle mammaen. Fra mitt eget anekdotiske erfaringsgrunnlag tror jeg egentlig det siste. Det har tatt to mnd å bli kvitt problemet hjemme, ved å forstå mer av hva han vil når det kommer lyd, og hvordan respondere på det. Ikke super lystbetont oppgave å jobbe med, for jeg forventet ikke det problemet.  Den personlige efaringen min er altså at rase is like a box of individuals i litt større grad enn mange andre mener.
    • En del lyd og dårlig helse og mentalitet på dem.
    • Hva med vanlig cocker? Eller amerikansk cocker? 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...