Gå til innhold
Hundesonen.no

Trekking i lina på blodsporprøve?


Carina
 Share

Recommended Posts

Jeg lurer helt enkelt på om det er trekkgrunnlag, og evt hvor mye det legges vekt på, om hunden har konstant drag i lina på en blodsporprøve?

Og hva menes med hissig her? "- Hissig og/eller vimsete arbeid.". Jeg har en hund som er høy i drift, men fokusert, er det ok?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Om hunden sporer med høy intensitet, men likevel nøye, ryddig og du klarer å holde farten lav nok så burde ikke det være noe problem, tror jeg. Det kommer jo an på hva du mener med konstant drag, jeg ser for meg mine når de er "høye" på sporet og trekker det de kan, kaver og stresser seg opp - det blir ikke noe 1. pr liksom. Men å ha litt for mye fremdrift, som du som fører demper noe blir jo noe helt annet. :)

@Bikipile?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 weeks later...

Fortsetter på dette med tempo jeg, her er to snutter fra et blodspor vi gikk for litt siden. Går han i passe tempo? Eller er det for tregt? For slapp line eller er det passe? Han er jo en spisshund, så kommer neppe til å bli en hund som går 110% i sporkjernen hele tida, men som jeg har skjønt det skal de heller ikke nødvendigvis det i blodspor? Han er jo litt virrehue, men kommer seg jo frem.

På siste halvdelen av klippet er vi nært skanken, så da slår han veldig over på overvær og tar et par snarveier, mens første halvdelen er helt i starten på sporet.

Skrur man på HD er det tilogmed mulig å se noe som helst :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Syns tempoet ser greit ut her, men det er litt vanskelig å bedømme ut fra et filmklipp. Vet du ca. hvor lang tid han bruker på et helt prøvespor? De fleste bruker vel mellom 20 og 30 minutt på prøver. Noen mer, noen mindre, men jeg tipper gjennomsnittet ligger der en plass, og så vidt jeg vet er det ikke helt ønskelig om de går veldig mye raskere enn 20 minutt - da går det gjerne litt for fort til at en skytter på et reelt ettersøk klarer å holde følge og være klar til å skyte.

Personlig foretrekker jeg å holde lina stram, fordi jeg føler jeg har mer kontakt med hunden da, også ser det "ryddigere" ut på et vis. Nå har jeg en hund som ofte går i raskeste laget og dermed må bremses, pluss at jeg bruker trykket i lina som en indikator på om hun er av eller på sporet, og da er jeg avhengig av å holde den stram. :)

EDIT: ang. sporingen hans så vil dommeren kunne se at han jobber og ikke virrer rundt på måfå, de trenger ikke nødvendigvis å gå med nesa plantet i bakken for å gå et godt spor. Så vidt jeg vet blir det tatt hensyn til raseforskjeller også.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tempoet ser helt ok ut det; jeg ville nok personlig foretrukket å ha litt strammere line som @MarieR sier for å kommunisere med hunden.

Tempo er en viktig faktor under et ettersøk for dersom det blir for kjapt så klarer ikke skytteren å henge med samt at man bråker mer og kan skremme dyret vekk. Under en prøve er dommeren den tiltenkte skytteren og man skal kunne følge etter uten å få altfor høy puls :)

Hva som er et ok tempo avhenger av rase (kortbeint kontra langbeint hund f.eks) og terreng. Vestlandsterrenget er en smule brattere enn det som er vist på filmsnutten :) Og dermed kan man ikke forvente samme hastighet. Underlag, værforhold og temperatur må man også ta hensyn til.

Som en grov regel kan man vel si at 15-30 min er innenfor normalen på et 600 meter spor men igjen; det avhenger veldig av terreng og hva slags bikkje man har. Det er altfor mange dommere som er opptatt av å skrive ned tiden på kritikken; det er ingenting i regelverket som sier hvor lang tid man kan bruke. Dersom en hund får et tap og jobber iherdig for å finne ut av det så skal ikke det straffes; det er mye bedre å se en hund som virkelig jobber for å finne ut av det kontra en som gir opp. Men det skal være framdrift i tapsarbeidet også; å sulle rundt uten å få gjort noe er ikke bra det heller.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Hei! Jeg har en hannhund på ett år som bruker å legge beinet (altså margbein, nammis) sitt på fanget mitt når vi er i sofaen, og spiser oppå meg. Hva betyr det, er det for at han vil dele eller bare vil ha min nærhet?
    • Jeg synes det kommer helt an på hvor på alvor de tar dette og om de virkelig er innstilt på å ta alle forholdsregler fremover. Hunden skal aldri være løs i hagen eller ute igjen, og eier må ha tilstrekkelig kontroll i bånd med sikret utstyr. Jeg ville hatt en ordentlig samtale med eier, der dere har satt dere ned sammen og diskutert dette uten å gå til angrep, men at du er nødt til å vite at noe lignende ikke skal skje igjen, og om du ser at de gjør det (f.eks har hunden løs eller eier mister bånd) så har du spart på dokumentasjon og vil anmelde.
    • Veldig synd at mange kommenterer uten å kjenne fakta!  NHL og NKK er de to stambokførende organisasjonene i Norge.  Hvorfor noen velger den ene framfor den andre, kan være forskjellig, men for å registrere i noen av registerne, må foreldrene være registrert i et godkjent register og for en del raser er det helsekrav og premiekrav for å registrere valper. Mange hunder er også registrert begge steder, og mange deltar på utstillinger i begge systemene.  Hvis mor er registrert i NHL, kan det jo f.eks være fordi hennes foreldre er registrert der, evt import fra et utenlandsk register anerkjent av Allianz og ikke FCI?  NHL er underlagt Allianz som er en paraplyorganisasjon på linje med FCI, og har medlemsklubber i mange land.  Allianz/NHL  godkjenner raser som ikke er godkjent i FCI, som f.eks Silken Windhound, Alapaha Blue Blood Bulldog og flere andre, men selvsagt kan ikke raser som er forbudt i Norge registreres.  Ifht avl ligger de forskjellige raseklubbers avlsregler til grunn, så valpekull som ikke ville vært godkjent registrert i NKK, vil mest sannsynlig heller ikke kunne registreres i NHL.  NHL har ingen ansatte, men blir drevet av noen ildsjeler som gjør en kjempejobb!  Jeg stiller i begge systemer og stortrives på NHLs utstillinger, der det alltid er lave skuldre og god atmosfære.  Så tro ikke alt du hører, men sjekk selv!   
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...