Jump to content
Hundesonen.no

Ulik størrelse på valper fra samme kull


Recommended Posts

Jeg skal til oppdretter i dag for å velge meg en whippet valp ut av to tisper. Syns det er veldig vanskelig å bestemme seg. Den ene av disse to valpene er endel mindre enn de andre valpene i kullet, hun virker også mer tilbaketrukket, og er ikke så kontaktsøkende som de andre. Oppdrettet sier at hun kan vokse seg like stor som sine søsken, og at personlighetstrekkene jeg har sett, ikke trenger å være tilstede når jeg får henne hjem. Lurte på hvor mye jeg skal ta hensyn til disse tingene? Og om noe har erfaringer å komme med? Vil ikke at hunden jeg velger skal bli for liten ifht rasestandar feks. Og ang gemytt så husker jeg at jeg har lest i bøker at man ikke må velge en tilbaketrukket valp, fordi den vil bli usikker som voksen osv. Riktignok gamle hundebøker, men lurte på om det er noe sannhet i det? Oppdretter anbefaler meg å velge den lille tispa, men det er kun basert på eksteriør.

Link to post
Share on other sites

Det kan forandre seg, men det vet man jo ikke. Størrelse hadde jeg ikke brydd meg så mye om, men jeg hadde ikke valgt en tilbaketrukken valp. Feil str (om det skulle bli det) er greit å leve med, mentale brister derimot kan bli et utrivelig problem både i ringen å til hverdags. Dessuten så er jo rasestandarder flest slik at man har noen cm å gå på så liten eller stor trenger ikke å bety at den blir utenfor standard, selv om den er mindre eller større enn søsknene sine.

Om du vil drive med utstilling så er selvfølgelig eksteriør viktig, men uansett hvor god valpen er så hjelper ikke det om den er nervøs i ringen, dårlig oppførsel kan trekke mye mer enn noen små eksteriør feil.

 • Like 1
Link to post
Share on other sites

Hadde jeg vært deg, ville jeg nok ikke valgt den valpen som er mest tilbaketrukken og «sjenert» i kullet.
Det er typiske varskotegn man skal være bevisst på. Og så er det viktig å huske at de små tegnene man ser valpen viser, kommer gjerne med mer styrke når hunden modner.

Kart; det er ikke gitt at valpen kommer til å være redd og at du må miljøtrene og sosialisere i større grad, men det er en reel sjanse.

Regner jo med at du vet der er jo mye jobb å oppdra en hund, og når den er skeptisk og litt miljøberørt allerede i valpekassa, må man plutselig legge inn en helt annen type trening enn hvis man har en «normal» valp som tåler litt.

Kan du kanskje ta henne ut alene og prøve å leke med henne? Gi gobiter? bare for å se hvordan hun eventuelt fungerer alene, uten søsken.
Mitt tips er derfor; gå for det du synes er rett, og vurder om du skal velge en annen valp om du har muligheten :)

 • Like 1
Link to post
Share on other sites

Jeg ville latt oppdretter velge, hun ser valpene hver dag. Valper endrer seg fra dag til dag, men en som er sammen valpene hver dag vet mer generelt hvordan valpen er stort sett.

Link to post
Share on other sites

Japaneren min er en nervøs type, og det samme er min tidligere whippet. Jeg vil ha en trygg og "enkel" hund denne gangen, og brukte derfor endel tid på å velge oppdretter. Hun har veldig trygge og stabile hunder, hvertfall det jeg har sett. Følte meg nesten litt teit når jeg spurte oppdretter om gemyttet på minste valpen sist jeg var der. Hun mente at det bare var tilfeldig at hun var tilbaketrukket akkurat da, og at det ikke var noe å bry seg om. Og ja, hun ser jo valpene hver dag. Men får jeg samme inntrykket i dag så har det nok stor innvirkning på avgjørelsen min. Det var en veldig god ide å ha de ut en og en, det skal jeg gjøre! Takk!:)

Link to post
Share on other sites

Jeg hadde ikke valgt en valp som skiller seg ut såpass "negativt" at det er "nødvendig" å spørre på et forum om man synes det er en god idé å velge denne valpen eller ikke. Den sjansen hadde jeg ikke orket å ta uansett hva oppdretter sa :)

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page. • Nye innlegg

  • Har en valp på 3 måneder, har trent litt på hjemme alene trening. Treningen så langt har vart i 20 min til 1 time. Han virker trygg og selvstendig, finnes ikke redd eller usikker ellers. Han fotfølger meg ikke til badet eller soverommet, kun for å finne på sprell og å utforske rommet. Jeg kan lukke dørene uten at han bryr seg, han er på stuen og leker med lekene sine eller biter i ledninger jeg ikke får sikret på stuen   Han har en hel avsperret og valpesikret gang når han er alene hjemme. Han bruker gangen om dagene også, leker og herjer der men det blir noe annet når stuen stenges av.  Jeg ser (med mine uprofesjonelle øyne) ingen tegn på stress, panikk eller separasjonsangst når han forlates helt alene.  Hva tenker dere om dette; Det første kvarteret så hopper han opp på døren (hopper på døren når vi skal gå tur også, må læres vekk) og syter høylytt etter meg, men ikke bjeffing og han virker ikke redd. Han kan så vandre litt mens han syter og klynker og synes synd på seg selv. Men det er som om at han er på utgikk etter noe å leke med, noe å ødelegge og å utforske og ikke panikk og frykt-vandring. Akkurat slik han gjør hele dagen mens jeg er hjemme også, alltid på utgikk etter pøbelstreker å finne på. Ene gangen gnagde han på foten på kommoden i ca 2 minutter før han gikk lei. Det fremsto ikke som panikk-gnaging eller noe, bare helt vanlig "skal bite og ødelegge alt jeg ser fordi jeg er en valp"-adferd, for det å bite på kommoden forsøker å han å gjøre ellers også. Etter 10-15 min med hopping på døren, syting og vandring så legger han seg ned ved døren og ligger der og venter til jeg kommer hjem. Etter det første kvarteret så kan det komme et bittelite klynk her og der en sjelden gang mens han ligger der, men ikke høylytt syting som i starten og ellers ingen lyder. Han ser og høres rolig ut.  Er dette et godt tegn på at han er klar for 3 timer alene? 1 time vs 3 timer, er det egentlig noe forskjell nå når han roer seg ned innen et kvarter hver gang han er alene?  
  • Jeg hadde en hund som var allergisk mot midd, og han fikk V&M og ris ved siden av så han ikke skulle bli så hard i magen.  Synes i dag at RAW funker bedre enn V&H. De blir ikke så harde i magen av det   Vet om noen som bruker kokt/stekt søtpotet som godbit. 
  • Støv og lagermidd er vanskelig. Veldig mange dyrleger og dyrebutikker selger allergifor, men lagermidd er noe som oppstår i alt tørrfor (og tørre godbiter). Jeg anbefaler vom og hundemat, samt ting som agurk og gulrot som godbiter. Her må man prøve seg frem til man finner noe hunden liker godt nok til å bruke som belønning. Man må også se på hvordan livet til hunden er. Hvis den sover på soverommet, så er det kjempeviktig å få den tilvendt å sove et annet sted, for det er den verste plassen en allergihund kan oppholde seg. Avhengig av hvor alvorlig allergien er, så må man kanskje ta en del grep rundt hundekurv, sofabruk, støvsuging og husarbeid. Dersom det er proteinkilder hunden reagerer på i tillegg, så er det bare utprøving/utelukking som funger for å finne ut nøyaktig hva som er problemet, sånn at man kan unngå det. Allergi hos hund er kjipt og kan være vanskelig å håndtere, men det er viktig å gjøre det man kan.  
  • Hun skulle ikke bruke det lengre når jeg sa hvor dårlig Frolic var. 😊
  • Det er iallefall støv allergi og midd også tror jeg.  Og mye annet. Husker ikke alt som sto på arket.   
 • Nylig opprettede emner

×
×
 • Create New...