Gå til innhold
Hundesonen.no

Knekte tenner - røntgen?


Huldra
 Share

Recommended Posts

Hun har da altså en knukket hjørnetann siden lenge siden (gått med den i et par år), og nå (siste måneder) også fått en knukket jeksel, som om en del er skrapt vekk. Hadde egentlig time til røntgen hos tannlege i dag, men den ble avlyst pga at dyrlegen hadde sykt barn.. Jeg har skikkelig dårlig med tid for tiden, og ser ikke heeelt når jeg skal få mulighet til en ny time, derfor lurer jeg på om dette er nødvendig? Det var ved en tilfeldig kontroll hos øyelyser at jekselen ble oppdaget brukket, og det ble anbefalt å ta røntgen for å se om dette var til plage for hunden. Hun viser forøvrig ingen tegn til smerte, tygger tyggebein med hele munnen og alle tennene osv. Hvis jeg ikke tar rtg nå, blir det fire mnd til neste sjans. Kan jeg vente med "god" samvittighet?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg skjønner ikke helt hvorfor et røntgen skal "vise" smerte bedre enn hunden selv? Jeg har jo heller ikke sett hverken hunden eller tanna og jeg skal på ingen måte så tvil på en ekspert avgjørelse, men personlig så hadde jeg ikke dratt på røntgen eller andre ting med en brukket tann så lenge hunden ikke viser tegn på smerter eller man kan se tegn på betennelse i området rundt. Har selv en hund med flere knekte tenner, har blitt sjekket av vet når vi er inne og tar vaksine og de tar den lille helsesjekken og svaret har vært at så lenge hunden ikke har vondt så anbefaler de bare og holde et lite øye med det og la det være til det evt blir et problem.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ser du tegn på nerven da?

Jeg har trukket tre tenner på Chicka fordi de har knukket, på to av dem så var de knukket ganske langt ned og den tredje opererte jeg bort bare fordi jeg ikke klarer å ha hun gående med knekt tann (den hadde knukket ganske langt ned, men nerven var ikke eksponert, var den ene rovtannen, jeg er hysterisk når det kommer til tenner, vet hvor vondt det gjør og hundene får ikke sagt ifra).

Alle tennene ble knekt med noen års mellomrom, men ble operert bort bare et par dager etter at de ble knukket (første og siste dagen etter og den andre knakk hun på en fredag kveld, så måtte vente til mandag, kjip helt for meg :icon_redface: )

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Babs gikk med knekte hoggtenner og jeksler i mange år, og det så overhodet ikke ut til å plage henne. Nervene trekker jeg jo også gjerne litt tilbake når tennene knekker (om de ikke knekker nedenfor der nerven begynner), så det er ikke sikkert hun har vondt over hodet. Jeg ville ikke brydd meg om det så lenge hun virker frisk og rask, spiser godt, ikke har problemer med å tygge på ting etc.

Røntgen kan vel avsløre om det er begynnende betennelse i tanna (det så de i hvert fall da jeg tok røntgen av mine tenner).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er rart hvor forskjellig svar man kan få på omtrent like problemstillinger.

Da whippeten knakk valpe-hjørnetannene skrev folk at jeg måtte dra til vet med en gang, og at restene måtte bli fjernet. Det var vanskelig å se om hunden hadde vondt, og det kunne bli betennelse.

Jeg valgte å se det an, i og med at det bare var valpetenner og det ikke virket å plage henne. Etter en stund, når resten av tennene løsnet, falt "hjørnetannstubbene" ut av seg selv også. Jeg er veldig glad jeg ventet, sparte valpen for unødvendig narkose og sparte lommeboken for egenandelen :)

Når det er sakt, så er det ikke alltid lett å oppdage tannplager på hunder, de viser lite smerte, og når de først viser smerte har det ofte gått alt for langt. Dvergpinscheren vår var nylig inne på tannrens, og viste seg at hun hadde en brukket jeksel helt bak, som var løs og måtte trekkes. Hun har mest sannsynlig hatt en del smerter i tannen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hadde definitivt røntget nå. Vet hvor flinke hunder er til å skjule smerter i munnen, og det KAN være svært smertefullt med knekt tann. Men altså, umulig å svare på et forum når man ikke kjenner TS eller har sett hunden.. Har hvertfall selv tatt den slags alvorlig. (Og hatt en lab med knekt tann som IKKE måtte gjøres noe med, og en whippet med knekt tann som ble trukket..så det kommer jo helt an på hvor og hvordan!)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Inya brakk tuppen av en hjørnetanna da hun var valp. Dette var på en torsdag, og hun hadde uansett time til å fjerne nevnte tann (melketann som ikke ville ut) påfølgende mandag, så jeg gjorde ingenting. Innen søndag kveld var tanna begynt å bli svakt misfarget og tannkjøttet rødt og hovent. Så det gikk fort fra brudd til betennelse.

Brekte tenner anbefaler jeg at man røntger og ser etter betennelse, og helst fjerne dem uansett, da det har en tendens til å bli trøbbel av dette uansett. (og hunder er utrolig flinke til å maskere vondter)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg ble jammen ikke klok.. :P Skulle gjerne tatt bilder, men da trenger jeg tre hender, og det har jeg enda ikke. Finnes det noen måte jeg kan prøve å fremprovosere smerte på, for å se om hun er smertepåvirket? Altså en slags "test" for å se om hun reagerer? Da jeg var til tannpleier sist ble det sendt trykkluft med vann i for å se om jeg iset i tennene. Jeg har ikke noe slikt hos meg heller, så det må være noe enklere eventuelt. Ser nå at jeg er skikkelig dårlig utstyrt her; har verken tid, tre hender eller trykkluft med vann. :no:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Kanskje på tiden med en oppdatering her også. Shero: Shero er nå 11 år og pensjonist. Han har vært pensjonert fra agility konkurranse siden 2022, men har fått gå blåbær med mamma, men etter at han begynte å halte i ett løp i sommer er han heltidspensjonist. Før han ble pensjonert rakk han å delta på ett NM, hvor vi kom igjennom 1. løp. Han har fått prøvd seg på nose work, men vi sliten med at han skal appotere luktboksne så det er lagt litt på hyllen til jeg finner en løsning. Eskene skal uansett enten stås på eller etes opp så... Han har også fått prøvd seg på svømming, han vet ikke om han er helt fan av å svømme hvor han ikke kan stå.M Mamma og Shero. Shero & Max er slitene etter NM  Max: Max er nå 6 1/2 år gammel (hvor tiden flyr). Han bommet på stigefelt i sommer og traff, så nå er vi klasse 3 på heltid. Stigefelt brenner vist, hilsen Max. Max er en fin storebror til Yoshi og er glad han endelig har fått noen å leke med. Jeg har vært instruktør i agility i høst, og Max stilte opp som lånehund siste gangen. Veldig moro at han er trygg nok til å gå, siden sist jeg prøve å få han til å gå med noen utenom familen løp han rett til meg. Vi har også vært innom Sheltie-VM i Kongsvinger hvor vi hadde mye fint, men ikke full klaff.  Max på Sheltie-VM Max og Yoshi
    • Dette har jeg aldri hørt om. Uff, lykke til, håper det går bra!
    • Frøkna har mest sannsynlig fått en blokkert spyttkjertel. I går skulle hun til utredning i CT, men forundersøkelse av hjertet viste at det ikke er et alternativ å dope henne ned slik hjertet er nå. Så hva i alle dager gjør jeg? Er det noen som har vært borti dette, og evt. fått utført noe slags behandling (f.eks. drenering?) under lokalbedøvelse? Hun ble satt på vanndrivende over helga for å redusere trykket på hjertet, så vil de ta en ny vurdering mtp. risiko ved narkose i neste uke,  men hun vil uansett være en høyrisikopasient så det er jo kjempeskummelt å gå den veien. Jeg har jo ikke lyst til å risikere livet hennes for en blokkert spyttkjertel, som tross alt ikke er livstruende og mest bare et irritasjonsmoment. Alt hva den stakkars hunden skal måtte gjennomgå 
    • Få en trener MED ERFARING (fra hundeklubben f.eks) ikke en som har tatt e kurs og er på sin første hund...  Dette må en hjelpe dere med in real life.  Har selv en valp på 16 uker som bodde på småbruk, men hun er miljøsterk og rå i miljø. Det er noe miljø og mye genetikk.  Kjenner ikke til Collie men tidligere slet de med nerver og det er jo bittelitt arvelig det... Det du opplever høres meget rart ut. Få hjelp hjem nå!!  Valpekurs er genialt, men treneren der har begrenset tid til å hjelpe med sånne problemer, men noe veiledning hjelper absolutt.   
    • Gratulerer med resultatene og hunden!
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...