Gå til innhold
Hundesonen.no

Redningshunders kapasitet ved søk etter skadede (eller omkomne)?


PrimaDonna
 Share

Recommended Posts

Skulle hatt litt hjelp, hva er fakta?

Det pågår leteaksjon i fjellene her, (Cañadas el Teide) etter en triathlon utøver som trente i fjellene og overnattet 30.12 - 1.1. Ble meldt savnet av familie ettermiddagen 1.1. når de ikke hadde hørt fra han siden 11:00. De fant bilen hans.

Det er store fjellområder, 2.000 moh. Store høydeforskjeller-bratt. Venner og idrettsutøvere, og Røde Kors, Politi og Siviliforsvaret har lett i terreng hvor de regner med han kan ha løpt. Fra dag to, har brannvesenet med redningshunder, vært der oppe også.

Hundene er trent for steinete terreng (ruinhunder).

Jeg hadde en diskusjon i går, med noen venner, hvor er han? De innlosjerer noen av de som leter frivillig. Men situasjonen gjør selvsagt dypt inntrykk på alle her, og opptar oss.

Jeg mener han må være langt, langt borte fra området hvor de leter, ellers ville hundene funnet han. Sa, "jeg tror de ville fått vær av en omkommet på 3 km avstand". Det var sikkert å ta hardt i. :hmm:

Men, hvordan er det egentlig? Forholdene der oppe tatt i betraktning. Det skifter mellom svake og sterke vinder, fra alle kanter.

På hvor lang avstand ville en dyktig redningshund fått ferten av en omkommet? (Sorry, spørsmålet, men) Hvor raskt, etter at en person er omkommet, utvikles lukten hunder vil markere på?

Så jeg mener, han befinner seg et helt annet sted enn hvor de leter. Idrettsutøverne som oppholder seg i fjellene her, løper flere mil til dagen.

I dag er det kommet nedbør, snø, det er ingen som har særlig håp lengre, siden natt nr 3, for nattetemperaturen har vært nede i +1 / + 5 grader, siden nyttår.

Er redd jeg tar helt feil :icon_redface: om evnen til å få ferten. Og har kanskje sagt mer enn jeg har dekning for. Det er kún basert på at min egen hund finner ungene/får ferten, fort, selv om de befinner seg en time unna, gangfart for et menneske. Hun er ikke trent for noe, løser oppgaven selv. Vi gjør det bare for gøy, det er skiftende vindretninger her, hun elsker å stå og være i luften, når hun skjønner det er det hun skal gjøre. Og tar raskt peiling.

Når så hundene som leter, kan finne étt barn blant 300 andre, på en stor skole, på bakgrunn av hårstikken til barnet….

?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Kåre Lise

Vet ikke helt om jeg forstår deg rett. Det handler ikke om at redningshunder nødvendigvis gjør funn over så store avstander på overvær men de søker likevel over ett avgrenset område utrolig mye raskere enn mannskap. Så sånn sett må hundene ut i området vedkommende befinner seg. Eller befant seg og har lagt igjen spor eller gjenstand. Selvfølgelig er det sikkert unntak men det er vel mer unntaket fra regelen og dønn avhengig av å få vinden osv.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Når det gjelder avstander så kommer det helt an på terrenget og vindforholdene. Min hund har hatt funn på 1,5 km i lett kupert terreng. Er det lange sletter så vil hun kunne gjøre funn på lengre avander. Alt handler om hvordan terrenget og vindforholdene er :)

Personen har nok prøvd å gå i le for vær og vind, da vil de si at det fort er dårlige vindforhold i forhold til hundens arbeid. Altså at hunden må tettere på for å finne personen.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er forholdene der etter så er det rimelig lite som begrenser en hund og den nese. :)

Jeg sleit bla med at min hund kunne kappe ett spor på 2-3 timer rett over 800 meter på tvers av skogen om hun fikk overvær av ett spor hun var festet i. Ideelt om vi faktisk lettet etter kun det som var i enden av sporet, not so good for en konkurranse hund ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er forholdene der etter så er det rimelig lite som begrenser en hund og den nese. :)

Jeg sleit bla med at min hund kunne kappe ett spor på 2-3 timer rett over 800 meter på tvers av skogen om hun fikk overvær av ett spor hun var festet i. Ideelt om vi faktisk lettet etter kun det som var i enden av sporet, not so good for en konkurranse hund ;)

Eh.. Oppi det hele.. :lol:

:ahappy:

Nå er det snø og farlige forhold, på isglatte, oversnødde lavastein.

http://www.telecinco.es/informativos/sociedad/Suspendida-Victor-Teni-meteorologicas-Teide_0_1729875171.html (for spansk-eksperter).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Hei! ☺️ Er det noen her som forer med Dyrisk? Er dere fornøyde?
    • Nei, hu har i grunn spist det samme i en stund nå, og er vant til å spise variert. Jeg får ta meg en tur til veterinæren og snakke med de. Takk for svar 😊
    • Kan hende ja? Rocky rant liksom alltid litt på den siden som var tett såvidt jeg husker, på tross av nedsatt tåreproduksjon også. 🤔 Saltvannsdrypping og eventuelt falske tårer ble løsningen for oss. Var også snakk om en operasjon for å åpne inn mot munnen eller noe? For at spytt? Kunne fungere som tåreveske eller noe? Eller om det var for drenering pga den tette kanalen? Er så lenge siden at jeg husker ikke for å være helt ærlig. Ble ikke gjort i hans tilfelle uansett så kan ikke si noe om hvordan det hadde hjulpet heller. (Han hadde øyebetennelse ofte, så ble mye drypping)    Har du endra på fôr i det siste? Kan være en reaksjon på noe der eventuelt. 
    • Han er så fin @maysofie! 😍 Blir spennende å se hvordan han utvikler seg! 😍 
    • Gode hundemøter med hunder jeg kjenner først og fremst, ellers så kan de lære seg at ikke alle skal hilses på/være nøytrale. Jeg bor jo midt i et turområde for bydelen min, så smittepresset bare i «Hagen» er sånn sett høyt her, jeg liker jo ikke det akkurat, men så lenge det ikke går noe i området så begrenser jeg ikke der heller. Jeg føler meg absolutt tryggere når 12 ukers vaksinen er satt, men foreløpig så har valpene jeg har/har hatt fått 8 ukersen også før jeg hentet dem. (Tror de nye anbefalingene sier at den ikke er nødvendig lenger?)    Jeg avventer valpekurs til etter 12 uker, ikke pga vaksine, men fordi jeg vil at de skal ha mental stamina til å faktisk få noe særlig utav det. (Trening med distraksjoner etc) Kontaktlyd/innkalling/miljø har jeg liksom kunnskapen til å gjøre på egenhånd nå før den tid. Begrenset hvor mange valpekurs man kan gå som trener og få noe nytt utav dem, så valpene sosialisering og samarbeidet vårt er hovedfokuset mitt med ett valpekurs + eventuelt få en feeling for nye kursholdere i området etc jeg ikke har vært hos før. Førstegangs hundeeiere anbefaler jeg at går tidligere, fordi de som eiere/hundetrenere får noe utav det uten at valpen nødvendigvis trenger å klare hele øktene uten å få overtenning/bli overtrøtt. De trenger gjerne hjelp til å gjenkjenne sånt også, så sånn sett like greit at det skjer på kurset eventuelt. 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...