Gå til innhold
Hundesonen.no

Stress


Guest bikkje1
 Share

Recommended Posts

Guest bikkje1

Valpen min er en "stresser" - det skal ikke så mye til før han stresser rundt, og ikke vet hvor han skal gjøre av seg. Vi har trent en del ro-trening, og jeg har blitt mye flinkere til å lese på han når nok er nok.

Men, i alt stresset hans biter han. Jeg vet at han ikke biter av aggressivitet, jeg ville i allefall aldri trodd det, han som er så utrolig glad i alle mennesker..

Men hva skal jeg gjøre? Vi går turer, han får løpe løst, vi hilser på andre hunder, vi trener lydighet og triks, vi leker, vi har godbitsøk osv.. :ermm:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kanskje dere gjør "for mye", og at valpen dermed stresser når det skal være ro? Hvordan reagerer den dersom dere ikke gjør noe særlig en dag – kanskje kun tisseturer og litt lek inne? Har valpen et spesielt sted som er "dens sted", f.eks. et bur eller en seng, hvor den får være i fred?

Vi har ikke noen stresser i hus, men han er nå valp, og blir litt for mye for sitt eget beste til tider. Vi kanaliserer enten denne energien til noe fornuftig, ved å trene lydighet. Bruker ikke kroppen slik at han kan bli enda mer giret, men jeg setter meg rolig ned på gulvet og distraherer han vekk fra meg med godbit (vet ikke om det er helt 'politisk korrekt', men da biter han i alle fall ikke på meg). Også trener vi. Da blir han fort sliten i hodet.

Taktikk nr. to er å holde han fast. Enten på fanget eller på siden i sofaen. Biting på oss er ikke greit, og da blir verden såpass kjip at han bare må ligge i ro.

Edit: Vi har selvfølgelig også gjort det sånn at han går til "sitt sted" når han blir plagsom.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest bikkje1

Jeg har satt opp kompostbingen i stuen, og den står åpen, slik at han gå inn dit å hente leker og slappe av. Han har også buret sitt, som alltid er åpent. :hmm:

Hva mener du med "for mye"? Fysisk aktivitet?

Vi trener forresten lydighet vi óg, slash triks. Klø seg, legge ting hit og dit, godbitsøk osv.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

"For mye" vil jo si at den er overstimulert. Den blir overvelda av alt som skjer og slår over i stress. Kan sammenlignes med overtrøtte unger. Sporsøk er fin rolig hjernetrim som kan roe ned hodet hans. Jeg ville bare begrensa mengde aktivitet (fysisk og mentalt) litt og krevd mer ro, også sett an om det hjelper :) Også tilpasse mengde aktivitet etter evt. endringer.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi hadde jo en veldig stresset hund, men jeg vil si det var 50% min skyld fordi jeg stressa veldig mye og 50% "hunden vi leier hos" sin skyld. Hos mora til sambo var han en helt annen hund uten noen tegn til stress.

Hjemme brukte vi knust gulrot blandet i v&h i en kongball for å få ned energinivået samt å gi han noe å holde på med for å stresse ned, pluss at vi holdt på med søk (ikke samtidig selvfølgelig :P) og det hjalp veldig mye. Lykke til :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har satt opp kompostbingen i stuen, og den står åpen, slik at han gå inn dit å hente leker og slappe av. Han har også buret sitt, som alltid er åpent. :hmm:

Hva mener du med "for mye"? Fysisk aktivitet?

Vi trener forresten lydighet vi óg, slash triks. Klø seg, legge ting hit og dit, godbitsøk osv.

"For mye" vil jo si at den er overstimulert. Den blir overvelda av alt som skjer og slår over i stress. Kan sammenlignes med overtrøtte unger. Sporsøk er fin rolig hjernetrim som kan roe ned hodet hans. Jeg ville bare begrensa mengde aktivitet (fysisk og mentalt) litt og krevd mer ro, også sett an om det hjelper :) Også tilpasse mengde aktivitet etter evt. endringer.

Det Khela sa :) En overstimulert valp er som en overtrøtt unge. Søt, men fryktelig irriterende, og rett og slett litt "too much" for sitt eget beste ;)

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det skal jo litt til for å overstimulere en hund, men feilstimulering derimot.... Hunder generelt tåler ganske mye tilvent aktivitet, men det gjelder å holde stresset hos hunden på riktig side av skalaen, samt se til at kropp og sinn får hvile. Voksne hunder kan jo jobbe fulltid uten å være overstimulerte, men det er jo dette med hvordan en legger opp aktiviteten og hvilke. Jeg synes det er kjekt å se hvordan av og på-knappen fungerer i for eksempel valpekassen. Full lek - plutselig sover alle - full fres med lek - så soves det - ellevill matglede - alle slukner...sånn går jo dagene. Det som er så tydelig er jo rytmen de får, og hvor flinke de er til å hvile (sove) mellom slagene. Ja, og ikke for å glemme forskjellene på individene :)

"Lavenergiaktiviteter" bør nok foretrekkes. Veldig fint at dere lar hunden både få bruke hodet og løpe fritt (få ut trøkket). Utover det så må dere kanskje lære dere å kjede dere innimellom slagene :) Søvn og ro er viktig for både to- og firbeinte. Rodager er ikke dumt å innføre. Valper har godt av å lære at det er dager det skjer null og nix utover kos, mat og tisseturer. Etter dager med mye inntrykk/aktivitet, så kan dere fint ha en rodag for hvile og skru ned eventuelle forventninger om at det skal skje noe hele tiden.

Slik jeg leser innlegget ditt, så ser det ut til at bitingen er det som skaper frustrasjon? Er det eneste tegnet på stress? Kan det være at flere biteting kan hjelpe valpen både til å roe egget (tygging er beroligende) OG dempe kløe i tannfelling? Jeg fryste ned gamle filler som jeg dynket i f eks vann, frøs ned utvannet V&H i kong, la biteknuten i frysen og slikt. Jeg hadde en valp som ikke var for glupsk, så jeg ga gjerne halvfryste oksehale-biter/kotelettbit og slik til han også. Min hadde en veldig ivrig valpebitingsperiode, og der var det både driftighet og kløe som lå bak.

Kos dere videre med valpetiden :) *savne*

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det hørtes rett og slett litt rotete ut spørr du meg. Altså at dere gjør litt av ditt og litt av datt hele tiden.

Jeg har selv valp for tiden og nå er han nok en ekstremt behagelig valp. Men jeg merker fort om jeg har gjort altfor mye med ham, da er det raptus, bjeffing og biting på kvelden.

Nå som jeg er tilbake i full jobb er det mye lettere å holde dagene mindre innholdsrike. For jeg merket at friukene gjorde at jeg kanskje gjorde en god del mer enn jeg ville ha gjort.

En typisk dag her hos oss varierer mellom å være alene noen timer, så resten av arbeidsdagen i bilen med luftinger + en rusletur på 30min løs og noen tissinger ute. På den andre siden av skalaen har vi lik arbeidsdag men sleng på kanskje en halvannen times rusling med annen hund og kanskje litt lydighetstrening. Evt. Bare lydighetstrening i noen timer.

Det er altså ikke store variasjonen på en dag og i mine øyne mer strukturert. Håper du forståe hva jeg prøver å få frem.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Kanskje på tiden med en oppdatering her også. Shero: Shero er nå 11 år og pensjonist. Han har vært pensjonert fra agility konkurranse siden 2022, men har fått gå blåbær med mamma, men etter at han begynte å halte i ett løp i sommer er han heltidspensjonist. Før han ble pensjonert rakk han å delta på ett NM, hvor vi kom igjennom 1. løp. Han har fått prøvd seg på nose work, men vi sliten med at han skal appotere luktboksne så det er lagt litt på hyllen til jeg finner en løsning. Eskene skal uansett enten stås på eller etes opp så... Han har også fått prøvd seg på svømming, han vet ikke om han er helt fan av å svømme hvor han ikke kan stå.M Mamma og Shero. Shero & Max er slitene etter NM  Max: Max er nå 6 1/2 år gammel (hvor tiden flyr). Han bommet på stigefelt i sommer og traff, så nå er vi klasse 3 på heltid. Stigefelt brenner vist, hilsen Max. Max er en fin storebror til Yoshi og er glad han endelig har fått noen å leke med. Jeg har vært instruktør i agility i høst, og Max stilte opp som lånehund siste gangen. Veldig moro at han er trygg nok til å gå, siden sist jeg prøve å få han til å gå med noen utenom familen løp han rett til meg. Vi har også vært innom Sheltie-VM i Kongsvinger hvor vi hadde mye fint, men ikke full klaff.  Max på Sheltie-VM Max og Yoshi
    • Dette har jeg aldri hørt om. Uff, lykke til, håper det går bra!
    • Frøkna har mest sannsynlig fått en blokkert spyttkjertel. I går skulle hun til utredning i CT, men forundersøkelse av hjertet viste at det ikke er et alternativ å dope henne ned slik hjertet er nå. Så hva i alle dager gjør jeg? Er det noen som har vært borti dette, og evt. fått utført noe slags behandling (f.eks. drenering?) under lokalbedøvelse? Hun ble satt på vanndrivende over helga for å redusere trykket på hjertet, så vil de ta en ny vurdering mtp. risiko ved narkose i neste uke,  men hun vil uansett være en høyrisikopasient så det er jo kjempeskummelt å gå den veien. Jeg har jo ikke lyst til å risikere livet hennes for en blokkert spyttkjertel, som tross alt ikke er livstruende og mest bare et irritasjonsmoment. Alt hva den stakkars hunden skal måtte gjennomgå 
    • Få en trener MED ERFARING (fra hundeklubben f.eks) ikke en som har tatt e kurs og er på sin første hund...  Dette må en hjelpe dere med in real life.  Har selv en valp på 16 uker som bodde på småbruk, men hun er miljøsterk og rå i miljø. Det er noe miljø og mye genetikk.  Kjenner ikke til Collie men tidligere slet de med nerver og det er jo bittelitt arvelig det... Det du opplever høres meget rart ut. Få hjelp hjem nå!!  Valpekurs er genialt, men treneren der har begrenset tid til å hjelpe med sånne problemer, men noe veiledning hjelper absolutt.   
    • Gratulerer med resultatene og hunden!
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...