Gå til innhold
Hundesonen.no

Asfalt VS grus


pippin
 Share

Recommended Posts

HVOR stor er forskjellen? For å trene trekk/løp på asfalt vet man jo at er fyfy med tanke på belsatning. Men hvor stor er egentlig forskjellen på asfalt og grus?

Grus blir jo meget kompakt når det blir nedkjørt, og trykket sammen. Tenk på gamle bilveier, det er ikke akkurat mykt, og jeg ser ikke for meg at det demper mye mer enn asfalt? Både asfalt og grus er jo hardt sånnsett. Selv om ja, asfalt er hardere, men hvor mye hardere?

Er det noen som har artikler eller liknende hvor man forklarer forskjellen? Eller som viser til forskjellene som finnes? Eller som kan forklare godt om det er mye mer belastnende å trene på asfalt? :P

Jeg vet det kan være vanskelig å finne forskjellen akkurat, da forhold og type grus osv har en del og si, men jeg ble veldig nysgjerrig på dette nå.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

For potene er i hvertfall forskjellen enorm. Asfalt sliper hull på tredeputene. Mens grus herder potene, og lager sjeldent hull. Bikkjene mine kan trekke milevis på grusvei i løpet av sommeren uten antydning til slitasje. Mens bare noen få km. på asfalt lager hull :(

Forskjeller i øvrig belasting vet jeg lite om..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

For potene er i hvertfall forskjellen enorm. Asfalt sliper hull på tredeputene. Mens grus herder potene, og lager sjeldent hull. Bikkjene mine kan trekke milevis på grusvei i løpet av sommeren uten antydning til slitasje. Mens bare noen få km. på asfalt lager hull :(

Forskjeller i øvrig belasting vet jeg lite om..

Da er det vel forskjellig fra hund til hund, jeg kjenner flere hunder som blir mye fortere sårbente på grus enn asfalt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg og Mana kjører på asfalt og da merker jeg ikke noe på potene. Poteslitasjer er indivudiellt. Noen har svakere puter enn andre,og sånn er det jo bare. Men nå var det ikke hovedsakelig selve potene jeg tenkte på, mer på belastningen ja. På blant annet ledd osv. Jeg er nysgjerrig på om forskjellen er stor.

Selv tror jeg at grus er mildere når det gjelder belastning, men jeg vet ikke hvor mye mildere det er. Det lurer jeg på :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Personlig så går hardpakket tørr grusvei for det samme som asfalt i min bok, hva belastning gjelder, men som Raksha sier så varierer det litt. På våren etter teleløsning er de ofte myke og noen veier lir ganske mye mykere ved regn, mens andre igjen ikke så mye (kommer sikkert litt an på hvor mye trafikk det er og hvor mye veien har satt seg). Men jeg sykler på asfalt også jeg da innimellom. Bare tar det litt med ro og hiver hunden ut på kanten der det går an. Skal man ha godt underlag for trening med litt fart så bør man ut i marka, der fjærer grunnen ofte godt :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Ulla-Britt
Oi, jeg trodde sand dempet mer enn asfalt!

Det trodde jeg også. Mulig de tenker på hardpakket sand, men da hadde det vært fint om de skrev det i grunn. Har jo alltid hørt at gress og sand er noen av underlagene som demper best.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja jeg har søkt litt på nett, og lest litt fra hesteforum der de faktisk anbefaler å trave på asfalt med jevne mellomrom for å styrke ledd :blink:

Jeg kan lite om hest.. :P

Det anbefaler også endel fysioterapeuter for mennesker vet jeg. Det å unngå harde slag mot beina alltid gjør at man ikke får utfordret ledd, leddbånd, senefester og så videre. Hovedsakelig bør trening foregå på mykt varierende underlag - naturlige stier i skogen for eksempel - men å jevnlig ta en løpetur på asfalt er ikke negativt, hverken for mennesker, hester eller hunder. Det vil si, dersom man ikke fra før har skader som gjør at man må unngå det - men da utgår jo gjerne løping uansett.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Hei! ☺️ Er det noen her som forer med Dyrisk? Er dere fornøyde?
    • Nei, hu har i grunn spist det samme i en stund nå, og er vant til å spise variert. Jeg får ta meg en tur til veterinæren og snakke med de. Takk for svar 😊
    • Kan hende ja? Rocky rant liksom alltid litt på den siden som var tett såvidt jeg husker, på tross av nedsatt tåreproduksjon også. 🤔 Saltvannsdrypping og eventuelt falske tårer ble løsningen for oss. Var også snakk om en operasjon for å åpne inn mot munnen eller noe? For at spytt? Kunne fungere som tåreveske eller noe? Eller om det var for drenering pga den tette kanalen? Er så lenge siden at jeg husker ikke for å være helt ærlig. Ble ikke gjort i hans tilfelle uansett så kan ikke si noe om hvordan det hadde hjulpet heller. (Han hadde øyebetennelse ofte, så ble mye drypping)    Har du endra på fôr i det siste? Kan være en reaksjon på noe der eventuelt. 
    • Han er så fin @maysofie! 😍 Blir spennende å se hvordan han utvikler seg! 😍 
    • Gode hundemøter med hunder jeg kjenner først og fremst, ellers så kan de lære seg at ikke alle skal hilses på/være nøytrale. Jeg bor jo midt i et turområde for bydelen min, så smittepresset bare i «Hagen» er sånn sett høyt her, jeg liker jo ikke det akkurat, men så lenge det ikke går noe i området så begrenser jeg ikke der heller. Jeg føler meg absolutt tryggere når 12 ukers vaksinen er satt, men foreløpig så har valpene jeg har/har hatt fått 8 ukersen også før jeg hentet dem. (Tror de nye anbefalingene sier at den ikke er nødvendig lenger?)    Jeg avventer valpekurs til etter 12 uker, ikke pga vaksine, men fordi jeg vil at de skal ha mental stamina til å faktisk få noe særlig utav det. (Trening med distraksjoner etc) Kontaktlyd/innkalling/miljø har jeg liksom kunnskapen til å gjøre på egenhånd nå før den tid. Begrenset hvor mange valpekurs man kan gå som trener og få noe nytt utav dem, så valpene sosialisering og samarbeidet vårt er hovedfokuset mitt med ett valpekurs + eventuelt få en feeling for nye kursholdere i området etc jeg ikke har vært hos før. Førstegangs hundeeiere anbefaler jeg at går tidligere, fordi de som eiere/hundetrenere får noe utav det uten at valpen nødvendigvis trenger å klare hele øktene uten å få overtenning/bli overtrøtt. De trenger gjerne hjelp til å gjenkjenne sånt også, så sånn sett like greit at det skjer på kurset eventuelt. 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...