Gå til innhold
Hundesonen.no

Nybakt omplasseringsfamilie - hva skal vi huske på?


Ompalompa
 Share

Recommended Posts

Vi har nettopp overtatt en 5 år gammel Jrt-tispe, omplassert fordi forrige eier ikke hadde tid nok til tur og trening. Hun vært hos oss i snart to uker, og ting går veldig fint så langt. Hun er kontaktsøkende, kosete og alltid klar for tur! Både voksne og barn i huset (4 og 8 år) har blitt veldig glad i henne.

Jeg har hatt andre hunder tidligere, men da andre raser (Vorsteh og blandingshund, alle tisper). Dette er første gang vi har en omplasseringshund, og jeg lurer på om det er noe spesielt vi bør huske på? Det være seg registre vi skal oppdatere, hvordan og når komme igang med trening etc. Alle tips/erfaringer tas imot med takk! :)

Foreløpig har den største utfordringen vært at hun spiser veldig lite. Hun spiser mindre en halv rasjon per dag. Hun er nok litt bortskjemt fra forrige hjem, der hun fikk mye mat ved bordet, fra babyen i familien, som syntes det var stas å kaste maten sin ned på gulvet. Hos oss får hun i utgangspunktet bare tørrfor (Royal Canin mini). Hun er overvektig nå (veier ca 8,5 kg) - hvor mye bør hun ca veie? Hun er ganske standard jrt-størrelse, ikke av de minste. I og med at hun har litt mye ballast, er det ok at hun kun småspiser? Eller bør vi gjøre noe for å øke apetitten hennes? Det er kanskje ikke så uvanlig at en omplassert hun sturer litt?

Jeg trenger også tips til hvordan vi kan gi henne hjernetrim - nettsteder, artikler etc. - slik at hun kan få alle utfordringer hun trenger for å trives godt hos oss :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

En frisk hund har ikke for vane å sulte i hjel. Hvis hun er overvektig så ville jeg ikke bekymret meg noe særlig over at hun gir inntrykk av å være småspist. Du kan jo evt. bytte fôrmerke neste gang du kjøper mat til henne hvis hun ikke liker det du gir henne nå noe særlig. Du sier at hun spiser en halv rasjon. Mengde mat som står på fôrposen er bare veiledende, og det individuelt hvor mye de trenger. Hvis hunden veier 9 kg og egentlig skal veie 6 f.eks., så bør du gå ut i fra veiledende mengde for en hund på 6 kg, og ikke en på 9 f.eks.

Du kan jo begynne å veie henne en gang i uken, så kan du følge med på vektutviklingen? Hvis hun ikke raser ned i vekt, så spiser hun jo nok, og gradvis vektnedgang er jo positivt for en overvektig hund.

Lykke til videre! :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Om hunden er overvektig og du mener den spiser for lite, så spiser den nok mer enn nok ;) Evt så slanker den seg av seg selv.

Hva hun bør veie er vanskelig å si, det går mye på hvordan hunden "kjennes" ut over hofte og ribbena.

Terriere er glad i å bruke nesen sin. Ofte er det helgekurs i spor og det er en kjekk aktivitet for små og store. Evt lære den å "finne barna" som gjemmer seg og få noe godt/lek som belønning. Fin måte å aktivisere hele famillien i skogen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Første tips er og ikke tenk så mye på at hun er ny osv, bare begynn med dere har lyst til, bare start med enkle og gøyale ting og øk på lengde og vanskelighetsgrad etterhvert som dere blir kjent. Ang mat osv så ville jeg ikke begynt og skjemt henne bort nå. Legg opp til at det blir slik dere vil ha det også tar hun nok poenget rimelig kjapt når hun skjønner at her i huset så kommer hennes mat i matskåla og ikke ved kjøkken bordet. Friske hunder sulter seg ikke i hjel så det går seg nok til rimelig kjapt.
Det finnes mange tråder om matleie hunder, mitt tips er og gi mat en eller to ganger om dagen og det som ikke spises opp taes vekk og blir borte frem til neste måltid.

Start med gode rutiner og vær konsekvent nå og ikke la henne få viljen sin med alt mulig rart fordi den er ny, så slipper dere og reparere uvaner i ettertid.

Fin aktivisering er triksetrening, og der anbefaler jeg denne boken. Spor er fin fint og godbitsøk i snø eller på plena. Agility er også fin trening og en god måte og bygge bånd på og morro for hund og eier :)

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Tusen takk Dette er første gang jeg har gammel hund, og jeg synes det er kjempevanskelig å vurdere livskvalitet. Hun er jo helt klart ikke den samme hunden hun var som ung, men jeg tror ikke hun har det så forferdelig at hun selv ville valgt døden over det livet hun lever nå. Samtidig er hun jo på et punkt der noe som egentlig bare er en bagatell potensielt kan bli en dødsdom, fordi hun ikke kan dopes ned. Man sitter jo her i en umulig situasjon der ingen av alternativene egentlig er noe alternativ... Vi skal tilbake til veterinæren på torsdag for å ta en ny ultralyd av hjertet, så får vi se hva dommen blir da.
    • Håper det gikk bra. Trist at hunder eldes og får helseplager. De skulle vart evig, sunne og friske. Folk har så ulike syn på hunders ubehag ifbm aldring. Noen mener det er dyremishandling å la en hund ha noen aldersdomsplager i det hele tatt, og avliver tidlig for å la hunden slippe. Andre mener det er grotesk å ikke la det (ofte) kjæreste familiemedlemmet få fullføre livsløpet naturlig. Jeg vet ikke hvor på den skalaen du befinner deg, så jeg vet ikke hva jeg skal si eller ikke si for comfort ang. evt. narkose.  Håper det går bra med dere ❤️
    • Kanskje på tiden med en oppdatering her også. Shero: Shero er nå 11 år og pensjonist. Han har vært pensjonert fra agility konkurranse siden 2022, men har fått gå blåbær med mamma, men etter at han begynte å halte i ett løp i sommer er han heltidspensjonist. Før han ble pensjonert rakk han å delta på ett NM, hvor vi kom igjennom 1. løp. Han har fått prøvd seg på nose work, men vi sliten med at han skal appotere luktboksne så det er lagt litt på hyllen til jeg finner en løsning. Eskene skal uansett enten stås på eller etes opp så... Han har også fått prøvd seg på svømming, han vet ikke om han er helt fan av å svømme hvor han ikke kan stå.M Mamma og Shero. Shero & Max er slitene etter NM  Max: Max er nå 6 1/2 år gammel (hvor tiden flyr). Han bommet på stigefelt i sommer og traff, så nå er vi klasse 3 på heltid. Stigefelt brenner vist, hilsen Max. Max er en fin storebror til Yoshi og er glad han endelig har fått noen å leke med. Jeg har vært instruktør i agility i høst, og Max stilte opp som lånehund siste gangen. Veldig moro at han er trygg nok til å gå, siden sist jeg prøve å få han til å gå med noen utenom familen løp han rett til meg. Vi har også vært innom Sheltie-VM i Kongsvinger hvor vi hadde mye fint, men ikke full klaff.  Max på Sheltie-VM Max og Yoshi
    • Dette har jeg aldri hørt om. Uff, lykke til, håper det går bra!
    • Frøkna har mest sannsynlig fått en blokkert spyttkjertel. I går skulle hun til utredning i CT, men forundersøkelse av hjertet viste at det ikke er et alternativ å dope henne ned slik hjertet er nå. Så hva i alle dager gjør jeg? Er det noen som har vært borti dette, og evt. fått utført noe slags behandling (f.eks. drenering?) under lokalbedøvelse? Hun ble satt på vanndrivende over helga for å redusere trykket på hjertet, så vil de ta en ny vurdering mtp. risiko ved narkose i neste uke,  men hun vil uansett være en høyrisikopasient så det er jo kjempeskummelt å gå den veien. Jeg har jo ikke lyst til å risikere livet hennes for en blokkert spyttkjertel, som tross alt ikke er livstruende og mest bare et irritasjonsmoment. Alt hva den stakkars hunden skal måtte gjennomgå 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...