Gå til innhold
Hundesonen.no

Mat og etikk


Hermes
 Share

Recommended Posts

Var interessant den Food Inc filmen. Kom videre til "Farmaggedon" og så den også da, den var også skremmende med tanke på hvordan myndighetene driver i USA. Var noen utrolige fakta som om det fantes stort sett bare 13 slakterier i USA (teller antagelig ikke med de helt små, lokale?) og hvor stor makt enkelte aktører har. Så det er forhåpentlig bedre her i skandinavia, men interessant å se.

Jeg har blitt flinkere til å bruke maten jeg kjøper de siste årene, før var det ofte mye gikk til spille. Det siste året har jeg også tatt en del gamle oppskrifter fra farmor etc frem så da er det jo mer tilpasset vårt utvalg av indigrenser. I dag blir det lapskaus, selvlagt fra grunnen, men riktignok med en buljongterning. Jeg bruker nesten aldri noe posemat el. Målet er å bli kvitt den siste synderen som buljongterninger. Bruker fersk gjær etc, men når jeg er lat blir det noen ganger frossen pizza selv om det er mye mindre enn før. Nå prøver jeg å lage større porsjoner med mat laget fra grunnen slik at jeg minst har 3 måltider, fryser og varmer opp.

Det jeg vil forkusere litt mer på nå og prøve å skjerpe meg på er å bruke lokale slaktere og fiskehandlere. Kikket litt på nettet i går og må få lage noen rutiner der. Har vært dårlig på å undersøke sånne ting. Det er en økologisk slakter bare et par hundre meter fra meg, så den bør jeg sjekke, får heller prøve å være bevisst på tilbud og mengde/utnyttelse siden det nok er en del dyrere.

Edit: link til Farmageddon

Endret av 13de
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja Food Inc dokumentaren satt spor i meg også. Tenk at det på et slakteri alene slaktes 32.000 svin alene, per dag! Med bare 13 store slakterier i et enormt land betyr det også at dyr fraktes langt (og dermed lenge) før slakt, med svært begrenset plass og uten vann og mat.

Jeg har ikke en prinsipiell motstand mot å spise dyr, men det går på hvordan dyrene behandles før de dør, så jeg prøver å gjøre noen valg ut ifra det.

Mine valg:

Jeg bruker ikke dun, ettersom de ofte er ribbet levende, er "vegetarianer" i eks USA og Asia (spiser noe fisk og skalldyr), i Norge prøver å redusere kylling og svin til fordel for sau og storfe og bruker økologiske egg. Jeg prøver også å spise vegetar hvert fall en dag i uka, og generelt redusere kjøttforbruk (også av resurs / bærekraftig forbruk hensyn)

Edit: mobilteksting er noe hærk...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Marion Nestle, som jeg nevnte, har forresten også skrevet en bok om dyremat:

0520257812.jpg

Marion Nestle, acclaimed author of "Food Politics", now tells the gripping story of how, in early 2007, a few telephone calls about sick cats set off the largest recall of consumer products in U.S. history and an international crisis over the safety of imported goods ranging from food to toothpaste, tires, and toys. Nestle follows the trail of tainted pet food ingredients back to their source in China and along the supply chain to their introduction into feed for pigs, chickens, and fish in the United States, Canada, and other countries throughout the world. What begins as a problem 'merely' for cats and dogs soon becomes an issue of tremendous concern to everyone. Nestle uncovers unexpected connections among the food supplies for pets, farm animals, and people and identifies glaring gaps in the global oversight of food safety.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Hei! ☺️ Er det noen her som forer med Dyrisk? Er dere fornøyde?
    • Nei, hu har i grunn spist det samme i en stund nå, og er vant til å spise variert. Jeg får ta meg en tur til veterinæren og snakke med de. Takk for svar 😊
    • Kan hende ja? Rocky rant liksom alltid litt på den siden som var tett såvidt jeg husker, på tross av nedsatt tåreproduksjon også. 🤔 Saltvannsdrypping og eventuelt falske tårer ble løsningen for oss. Var også snakk om en operasjon for å åpne inn mot munnen eller noe? For at spytt? Kunne fungere som tåreveske eller noe? Eller om det var for drenering pga den tette kanalen? Er så lenge siden at jeg husker ikke for å være helt ærlig. Ble ikke gjort i hans tilfelle uansett så kan ikke si noe om hvordan det hadde hjulpet heller. (Han hadde øyebetennelse ofte, så ble mye drypping)    Har du endra på fôr i det siste? Kan være en reaksjon på noe der eventuelt. 
    • Han er så fin @maysofie! 😍 Blir spennende å se hvordan han utvikler seg! 😍 
    • Gode hundemøter med hunder jeg kjenner først og fremst, ellers så kan de lære seg at ikke alle skal hilses på/være nøytrale. Jeg bor jo midt i et turområde for bydelen min, så smittepresset bare i «Hagen» er sånn sett høyt her, jeg liker jo ikke det akkurat, men så lenge det ikke går noe i området så begrenser jeg ikke der heller. Jeg føler meg absolutt tryggere når 12 ukers vaksinen er satt, men foreløpig så har valpene jeg har/har hatt fått 8 ukersen også før jeg hentet dem. (Tror de nye anbefalingene sier at den ikke er nødvendig lenger?)    Jeg avventer valpekurs til etter 12 uker, ikke pga vaksine, men fordi jeg vil at de skal ha mental stamina til å faktisk få noe særlig utav det. (Trening med distraksjoner etc) Kontaktlyd/innkalling/miljø har jeg liksom kunnskapen til å gjøre på egenhånd nå før den tid. Begrenset hvor mange valpekurs man kan gå som trener og få noe nytt utav dem, så valpene sosialisering og samarbeidet vårt er hovedfokuset mitt med ett valpekurs + eventuelt få en feeling for nye kursholdere i området etc jeg ikke har vært hos før. Førstegangs hundeeiere anbefaler jeg at går tidligere, fordi de som eiere/hundetrenere får noe utav det uten at valpen nødvendigvis trenger å klare hele øktene uten å få overtenning/bli overtrøtt. De trenger gjerne hjelp til å gjenkjenne sånt også, så sånn sett like greit at det skjer på kurset eventuelt. 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...